Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Alles over fotografie. Gear, techniek, online sharing, beeldbewerking.

[Foto] Fok video!

Door sys64738 op zondag 28 november 2021 17:48 - Reacties (6)
Categorie: Fotografie, Views: 2.518

Hou ik niet van video? Zeker wel. Ik kijk meer YouTube dan TV. Dus ik snap heel goed het nut van systeem-videocamera's. Maar tegenwoordig lijkt alles om video-features te draaien. En dat boeit me helemaal niks. Geef mij gewoon een fotocamera.

Het zijn mooie tijden voor de fotografen onder ons. Afgelopen jaar zijn er weer zeer mooie camera's uitgekomen en de ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Maar één ontwikkeling staat mij dus tegen: alles draait blijkbaar om video.

De Sony A7 iv was één van die camera's die afgelopen jaar geïntroduceerd is. En wat een camera. Maar ook hier is de grootste vooruitgang te vinden op het gebied van de video specs. Begrijp me niet verkeerd, die 33MP sensor is geweldig nieuws en ook de verbeterde ergonomie is zeer welkom. Op andere vlakken hebben ze helaas behoorlijk wat steken laten vallen.

Waarom zijn er wel specifieke videografie camera's, zoals de A7S iii en de GH5, maar geen foto specifieke camera's? Alles is volledig gericht op video of het is hybride. Doe mij alsjeblieft een camera volledig gericht op fotografie.

Laten we het voor de grap de Sony A7x noemen. Hij kan helemaal niet filmen. Geen geklaag over het feit dat 4K60 een crop heeft. Of over heating issues. Gewoon geen video. Al het geld mag gestoken worden in foto specs. Wel een flipout scherm zoals de A7 iv maar dat met een fatsoenlijke resolutie van 3 of 4 miljoen pixels. En een 5 MP EFV, als we toch bezig zijn.

De body hoeft ook niet kleiner maar gebruik de ruimte dan voor een superieur IBIS systeem. En aangezien alle video-features eruit gesloopt zijn, kan de prijs ook weer gewoon naar 2000 euro. Deal, Sony?

Ben ik nou echt de enige die hier op zit te wachten? Volgens mij is er best een markt voor dit soort camera's. Maar blijkbaar hebben de R&D afdelingen van de camera-boeren hier hele andere ideeën over. Helaas.

Zwarte Lijst voor de Fotografie

Door sys64738 op vrijdag 15 februari 2019 10:04 - Reacties (11)
Categorie: Fotografie, Views: 6.061

Horse Shoe Bend, de Wanaka boom, Mesa Arch en ook ons eigen Kaasboerderijtje op de Zaanse Schans mogen wat mij betreft allemaal op de lijst. Welke lijst? Nou de lijst met plekken waar je niet meer mag fotograferen!

Ja, deze foto hotspots van de wereld zijn niet voor niks hotspots. Stuk voor stuk enorme mooie plekken op onze planeet. En een bekend fotograaf zei ooit al" If you want to be a better photographer, stand in front of more interesting stuff.". Dus wat is het probleem?

Eigenlijk zijn er meerdere problemen. Het belangrijkste is toch wel dat veel van deze locaties compleet uitgekauwd zijn. Men is tot een gezamenlijke consensus gekomen over wat de mooiste compositie is op die plek en dus schiet iedereen dezelfde foto.

Natuurlijk is de verleiding soms groot om op zo'n locatie de bekende foto te maken. Ik ken het "ja, maar deze heb ik zelf geschoten" gevoel wel hoor. Maar je moet van erg goede huize komen (en veel geduld of geluk hebben) wil je een plaat schieten die er echt tussenuit springt.

Mij bekruipt altijd het 'copy cat' gevoel als ik bewust iemand anders compositie "steel". Zo'n foto geeft mij weinig voldoening. En ook anderen hebben niks met zo'n foto omdat ze hem al 1000 keer voorbij hebben zien komen. En meestal nog een stuk mooiere uitvoeringen dan mijn kopie.

Het andere probleem van dit soort hot spot locaties is de drukte. Het is heerlijk om 's morgens vroeg op een locatie aan te komen en te genieten van de kalmte en rust. Maar op dit soort locaties is het figuurlijk (en soms zelfs letterlijk) vechten voor een plekje om je statief uit te stallen. En dan is de lol er voor mij wel vanaf.

Ga ik dan zelf nooit naar foto-hot-spots? Natuurlijk wel. Ik woon vlak bij de Zaanse Schans en ga daar af en toe wel heen. Het kaasboerderijtje laat ik dan lekker links liggen in de wetenschap dat er heel veel andere mooie originele composities te vinden zijn, zoals deze hieronder, geschoten eind vorig jaar.Bijkomend voordeel is dat de Zaanse Schans meestal heerlijk rustig is. Je komt af en toe andere fotografen tegen en de molenaars die in de vroegte hun molens gaan klaarmaken voor de dag. Ik heb er in ieder geval nog nooit andere fotografen met mijn statief te lijf hoeven gaan :Y)

Dus negeer mijn zwarte lijst vooral en ga wel naar de bekende plekken. Maar daag je zelf uit. Probeer juist op deze plekken originele foto's te maken die niet al 1000 keer geschoten zijn. Dat zijn de foto's waar ik blij van word. Dus veel succes en post je resultaten dan wel hier even op T.net.

Micro Four Thirds is Dead!

Door sys64738 op donderdag 8 november 2018 22:38 - Reacties (7)
Categorie: Fotografie, Views: 4.424

Schiet je nog steeds met een Micro Four Thirds camera? Nou stop daar dan maar direct mee want het systeem is dood. Batterij netjes naar de milieustraat brengen en je camera en lenzen in de electronica container dumpen svp. Ik heb paar weken geleden al een Sony A7 gekocht zodat ik wel goede foto's kan blijven maken.

Grappig hè hoe één man zo'n hele hype kan veroorzaken. Alle (wannabe) camera YouTubers hebben het over de bewuste video die Tony Northrup van de week uitgebracht heeft waarin Tony verkondigde waarom MFT ten dode is opgeschreven.

Volgens hem komt dat doordat Panasonic gaat stoppen met het investeren en verder ontwikkelen van hun MFT line-up. Nu de S1 en S1R eraan zitten te komen, gaat Panasonic zijn geld volledige inzetten op de Full Frame tak want je R&D geld verdelen zou waanzin zijn.

Ik vind dat maar moeilijk te geloven. Panasonic heeft heel veel te danken aan haar MFT camera's en lenzen. En het feit dat ze afgelopen jaar met de G9, en 50-200mm F2.8/4 en de 200mm F2.8 gekomen zijn, toont wat mij betreft juist aan dat zij vinden dat het MFT systeem nog alive and kicking is.

Daarnaast kun je prima je R&D budget verdelen over de twee systemen. En waarschijnlijk kun je zelfs heel veel van je research gebruiken voor beide platformen. Natuurlijk is de mount anders en de sensor ook maar zaken als image processor en body design zijn volgens mij best herbruikbaar.

Daarnaast is MFT in sommige gevallen the best tool for the job. Ja een 300mm F4 MFT lens kun je niet 1-op-1 vergelijken met een 600mm F4 FF lens. Hij zal hetzelfde beeld geven maar met iets meer scherptediepte. En ze zijn qua snelheid even snel alleen kun je bij de FF sensor je ISO verder opschroeven zonder dat dit storende ruis oplevert.

Maar wat nou als die 300mm F4 lens wel volstaat? Omdat je sport of wildlife overdag schiet? Of in een redelijk goed verlicht stadion werkt. Of de korte scherptediepte niet nodig hebt (op 20 meter heeft die MFT lens een DoF van maar een halve meter). Dan heb je voor 1/5e van de prijs en 1/4 van het gewicht een super stuk gereedschap in je handen.

Je zou op je FF camera kunnen kijken of je minder snelle, en dus kleinere en goedkopere, lenzen kunt vinden. Dan wordt de vergelijking met het MFT "speelgoed" een stuk eerlijker. En dat glas is vaak ook wel beschikbaar maar dan kom je op budget-lenzen uit. Die zijn bij lange na niet even scherp als hun MFT tegenhangers. Missen vaak ook weather sealing en focus-snelheid.

En dat is volgens mij de kracht van het MFT systeem. Mooi klein en compact maar toch heel krachtig en echt op Pro's en gevorderde enthousiasten gericht. Ik reken me graag tot die laatste groep en zal dan ook absoluut nog lang met mijn MFT gear blijven schieten. En mijn set waarschijnlijk ook nog wel uitbreiden.

met vriendelijke groet,

uw wannabe foto blogger :P


Oh en mocht Tony toch gelijk krijgen, dan hieronder nog een paar historische foto's uit mijn duistere MFT periode. Excuses voor de kwaliteit, ik wist toen nog niet beter....
[FOTO] Mirrorless Reinvented?!?

Door sys64738 op maandag 22 oktober 2018 12:13 - Reacties (5)
Categorie: Fotografie, Views: 3.767

In een fotovakblad zag ik laatst een reclame met de veelbelovende titel "Mirrorless Reinvented". En nu mag jij raden van welke camerafabrikant deze reclame was.... Sony? Nope. Ah, Fuji natuurlijk. Nee, ook niet. Panasonic dan?!? Olympus???

Nee. De reclame was van.... tromgeroffel.... Nikon! En wel om hun "revolutionaire" en "game-changing" Z serie te promoten. Nikon heeft nog steeds een speciaal plekje in mijn hart maar hier zakte mijn broek toch wel van af hoor. Alsof de introductie van de Z-serie nog niet genoeg was, is dit wel de icing on the cake.

Er is werkelijk niks revolutionairs aan de Nikon Z-serie. En de Z6 en Z7 zijn ook absoluut geen game-changers. De tagline was "Een nieuwe standaard voor optische prestaties". Volgens mij hebben ze bij Nikon lang genoeg naar de Sony A7 iii en A7R iii gekeken om te weten dat die camera's optisch ook niet bepaald slecht zijn. In tegendeel!

Maar goed. Ik snap ook wel dat "Mirrorless Copied" een stuk minder sexy klinkt en waarschijnlijk ook niet zo goed aan zal slaan. En je moet toch wat als reclameteksten-schrijver. Ik zie het gesprek al voor me: "OK, ik ga een tekst voor jullie schrijven. Geef me drie punten waarop deze camera veel beter is dan de rest.". Gevolgd door een lange stilte. Waarna iemand iets mompelt over 100 jaar ervaring en al die F-mount objectieven die je er eventueel met een adapter op kunt schroeven.

Dus de Z-serie is compleet waardeloos? Nee, absoluut niet. Het zijn uitstekende camera's en het platform heeft een hele mooie toekomst voor zich. En ook is het goed dat er eindelijk een serieuze concurrent is voor de Sony A7s en A9s. Alleen moet Nikon reëel blijven en niet doen alsof ze de mirrorless markt nu op zijn kop hebben gezet. Ze zijn nu min-of-meer bij en mogen nu laten zien wat voor mooie dingen ze voor ons in petto hebben.

Xpozer: The Search Is Over

Door sys64738 op zondag 10 juni 2018 14:12 - Reacties (5)
Categorie: Fotografie, Views: 2.829

“Ladies and gentlemen, we got him” sprak Paul Bremer al weer bijna 15 jaar geleden nadat de Amerikanen Saddam Hoesein na een lange zoektocht gevonden hadden. Hetzelfde gevoel had ik een tijdje geleden ook. En nee, ik had geen ondergedoken dictator gevonden. Het was toen ik mijn eerste Xpozer afdruk binnen kreeg.

Zoals je misschien in mijn eerdere blogs al eens gelezen hebt: ik hou erg van fotograferen. Maar fotograferen en vervolgens je foto’s af en toe op het schermpje van je PC of iPad bekijken is zonde. Je foto’s komen pas echt tot leven als je ze lekker groot af laat drukken en ophangt. Mijn advies is dan ook: Print It!

Maar “Print It” is makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt tegenwoordig zoveel mogelijkheden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ga je voor afdrukken in lijst? Of toch maar canvas? Maar dibond en plexiglas zijn ook heel mooi.

“Vroeger” was mijn standaard keuze altijd canvas. Veel voor weinig en het zag er nog best knap uit. Maar naar mate mijn foto’s beter werden, begon ik me toch te erger aan het gebrek aan detail bij canvas. Heb je je stinkende best gedaan om een zo scherp mogelijke foto te schieten en vervolgens zie je daar bar weinig van terug op je canvas print.

Plexiglas, dibond en HD Metal heb ik ook geprobeerd en das erg mooi maar ook erg duur. Om daar je huis mee vol te hangen moet je een tweede hypotheek op datzelfde huis afsluiten, bij wijze van spreken. Dus leuk maar vooral voor die ‘once-in-a-lifetime’ foto’s. En ook niet alle foto’s lenen zich even goed voor dit soort materialen.

Toen liep ik bij toeval tegen Xpozer aan. Een systeem waarbij je foto op folie geprint wordt dat je vervolgens zelf over het meegeleverde aluminium frame kunt spannen. Na een paar goede reviews te hebben gelezen, heb ik de “gok” gewaagd en direct een print van 80 bij 60 cm besteld bij Xpozer.

En daar heb ik absoluut geen spijt van gekregen! De afdrukkwaliteit was echt schitterend. Prima scherpte en de kleuren spatten er vanaf. Het spannen is echt kinderspel en een mooie bijkomstigheid van het systeem is dat je foto’s een paar centimeter van de muur af hangen wat een fraai zwevend effect geeft.

Zoals je begrijpt, ben ik helemaal om. En het duurde dan ook niet lang voordat mijn tweede print besteld was. Ditmaal een foto met iets meer diepte-werking, zoals je hieronder kunt zien. In reviews had ik al gelezen over het 3D effect waardoor dingen echt uit de foto naar voren lijken te komen. Ik had altijd zoiets van “Ja ja, het zal wel…”. Maar toe de print hing en ik er een paar minuten naar keek, zag ik het ineens ook. En vrienden die er naar keken, viel het ook vrij snel op.

https://farm2.staticflickr.com/1746/28836962488_7e17a511f5_z_d.jpg

Ga ik er binnenkort nog meer bestellen? Ik zou wel willen maar mijn vrije muur ruimte begint op te raken. Maar omdat de prins ook los te bestellen zijn, kun je heel eenvoudig je frame hergebruiken zodat je eens wat anders aan je muur hebt hangen. Erg praktisch voor mensen met ruimtegebrek, zoals ik. En daarnaast denk ik dat mijn bestaande canvas doeken ook moeten vrezen voor hun plekje…

Dus zoek je een betaalbaar, makkelijk en vooral mooi systeem om jouw beste platen lekker groot aan de muur te hangen, dan kan ik Xpozer van harte aanbevelen. Dit klinkt misschien allemaal behoorlijk als een verkooppraatje maar dit komt echt puur door mijn eigen enthousiasme en ik word op geen enkele vorm of manier gesponsord door Xpozer. Maar als iemand van Xpozer toevallig meeleest, hou ik me altijd aanbevolen voor een paar honderd euro Xpozer tegoed natuurlijk :Y) .