Niet populair op T.net maar wel leuk om af en toe iets over te schrijven.

Komt dat schot!

Door sys64738 op donderdag 7 juni 2012 22:57 - Reacties (11)
CategorieŽn: Media, Sport, Technologie en gadgets, Views: 3.637

Hoewel het menig tweaker worst zal zijn, kun je er toch echt niet omheen: het EK voetbal staat weer voor de deur. Maar maak je geen zorgen, ik zal jullie ook deze keer niet lastig gaan vallen met prognoses of EK nieuws.

Vroeger was het simpel. Mensen verzamelden zich knus rond een klein beeldbuisje waarop in ruisend zwart-wit beeld te zien was hoe onze helden het er vanaf brachten. Tegenwoordig bekijken we de wedstrijden op een grote flatscreen tv of beamer. Maar dat is niet het enige verschil. Ook de manier waarop het signaal binnenkomt is in de loop der jaren flink uitgebreid in smaken.

Wederom was het vroeger simpel. Het analoge signaal werd door het harkje op het dak uit de lucht gepikt en met een lange kabel naar de tv doorgesluisd. Het analoge signaal via de ether wordt niet meer uitgezonden maar inmiddels is er een hele batterij aan nieuwe manieren waarop het signaal binnenkomt. Niet alleen heb je de keuze uit DVB-S, DVB-T, DVB-C, Analoge Kabel TV en IPTV maar ook nog uit diverse aanbieders.

Het grappige van al deze verschillende technologieŽn en aanbieders is het verschil in snelheid waarop het signaal onze tv bereikt. Bij het kijken van het 8 uur journaal of As the world turns (mijn favoriete serie; nog nooit een aflevering niet gemist), maakt die vertraging niet zo veel uit. Maar bij voetbal is dat toch een ander verhaal. Het is een beetje jammer als de speler nog bezig is met de aanloop voor de hoekschop en de buren al beginnen te juichen.

Uiteraard heb ik niet alle varianten zelf uit kunnen proberen maar bij Ziggo scheelt het al flink hoe je kijkt. Waar je bij het vorige WK nog het beste af was met analoge tv is dat inmiddels niet meer zo. De 2 seconden voorsprong die het analoge signaal had, is nu omgebogen in een vertraging van ongeveer een halve seconde ten opzichte van het digitale signaal. Of deze verschuiving het gevolg is van het verschuiven van de focus naar digitale tv bij Ziggo durf ik niet te zeggen maar frappant is het wel. Oh, en je iPad kun je beter links laten liggen want IPTV via de Ziggo app loopt ruim een minuut achter waardoor je met een beetje pech zelfs twee doelpunten achter loopt. En ook digitenne / DVB-T is niet je vriend tijdens dit EK. Mijn laptop heeft er met zijn Terratec usb dongle bijna 3 seconde langer voor nodig om de beelden tevoorschijn te toveren dan mijn digital kabeltuner.

Voor de voerballiefhebbers: doe je voordeel met deze informatie. En voor de rest: sterkte de komende tijd!

Update: even nog wat testjes gedaan en analoge kabel en DVB-C liggen toch niet zo ver uit elkaar als ik eerste dacht. DVB-C wint nog wel maar slechts met krap een halve seconde. Niet echt storend meer voor voetbalwedstrijden lijkt me.

De man van X miljoen

Door sys64738 op donderdag 8 december 2011 11:30 - Reacties (22)
Categorie: Sport, Views: 5.437

Hoewel sport op Tweakers.net een behoorlijk ondergeschoven kindje is, hebben jullie wellicht meegekregen dat Ajax uitgeschakeld is in de Champions League. Tja, lekker belangrijk, zul je nu denken maar het was toch wel een vrij opvallend avondje voetbal.

Dat Lyon naast shirts en voetbalschoenen ook een flinke stapel bankbiljetten in de sporttas had meegenomen richting KroatiŽ moge duidelijk zijn. De spelers van Zagreb al hadden eens laten zien geen stervoetballers te zijn maar hun acteerprestaties zijn van een nog veel lager nivo. Al met al had de wedstrijd ook in het lokale cafť afgehandeld kunnen worden want de uitslag was van te voren toch al bekend. Het had de mannen in ieder geval een hoop zweetdruppels en spierpijn bespaard.

Maar het had allemaal niets uit hoeven maken als het mannetje dat in Amsterdam met een vlag in zijn handen langs de zijlijn liep, gewoon even beter had opgelet. Doordat de grensrechter twee doelpunten van Ajax onterecht af heeft gekeurd, is Ajax niet door in de Champions League. Een miljoenenstrop voor de club die het toch al niet makkelijk heeft.

Voetbal is al lang geen sport of spelletje meer. De Champions League gaat om miljoenen euro’s en de clubs die meedoen zijn gewoon bedrijven die zoveel mogelijk geld willen verdienen. Is het dan niet vreemd dat het lot van deze clubs in de handen ligt van ťťn mannetje met een vlag in zijn handen en met zijn beslissingen bepaald waar de miljoenen euro’s heen gaan?

Hoe zou het normale bedrijven vergaan die hun core applicaties laten testen door iemand die snel ťťn keer door de schermen mag bladeren en ieder keer binnen een seconde moet zeggen of het goed is of niet. Regressietest en andere hulpmiddelen zijn niet toegestaan en als je gelukt hebt, kijkt er nog iemand over zijn schouder mee om hem af en toe te helpen.

De FIFA gaat op andere vlakken goed met de tijd mee gaat en heeft bewezen zeer inventief te zijn in het vinden van manieren om de sport verder te commercialiseren. Waarom wordt er dan zo angstvallig vast gehouden aan het systeem waarbij 5 mensen zonder hulpmiddelen 90 minuten lang binnen een seconde goede beslissingen moeten nemen. Er wordt keer op keer aangetoond dat je dit gewoon niet kunt verwachten van een mens.

Het is dus tijd dat de FIFA wakker wordt en zijn scheids- en grensrechters gaat beschermen tegen dit soort dwalingen. Of hadden ze in Lyon de grensrechter van Ajax ook voor de zekerheid maar even op de koffie gevraagd? Ach, het grote voordeel is dat Ajax nu ten minste in een competitie terecht is gekomen waar ze wel kans maken om eens een ronde te overleven.