Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Reclame voor Ad-blockers

Door sys64738 op donderdag 28 november 2019 20:58 - Reacties (14)
Categorie: Computers en internet, Views: 4.241

Ik snap het best. Een website hosten is niet gratis. En ook de tijd en moeite die erin gestoken wordt, moet betaald worden. Maar laatst kwam ik weer op een site terecht die een wandelend reclamebord is voor ad-blockers. Zelfs als je nog nooit een ad-blocker gebruikt heb, is één bezoekje aan deze site reden genoeg om er eentje te installeren.

Je bent vast benieuwd over welke site het gaat? De twijfelachtige eer gaat naar Weeronline.nl. In plaats van een pagina met daarop de weersvoorspelling voor de komende 5 dagen, kreeg ik dit voorgeschoteld:

Zoals ik al aangaf snap ik best dat er geld in het laatje moet komen. Maar als 80% van je website bestaat uit reclame dan snap je toch zelf ook wel dat je te ver doorgeschoten bent? Op zich is de advertentie is ook best goed gevonden: slecht weer? Hé, waarom laat je je boodschappen niet gewoon thuis bezorgen? En als ie iets minder in-your-face was, zou het nog best acceptabel zijn.

Dit soort sites zijn voor mij dus de reden dat ik een ad-blocker draai. Ik gun iedereen zijn/haar inkomsten maar niet op deze manier, waarbij reclames veel belangrijker zijn dan de content, hetgeen waarvoor ik uiteindelijk op je site kom.

Eerlijk is eerlijk. Voor een site als Weeronline.nl is het volgens mij ook best lastig om inkomsten binnen te halen. Het weer hebben we niet in de hand en je kunt het dus ook niet maken en verkopen. Sponsor deals of affiliate links naar product-sites gaat hem dan ook niet worden. Dus vooruit, dan toch maar reclame. Maar alsjeblieft: keep it real.

Vaarwel Windows 7 (?)

Door sys64738 op zaterdag 19 januari 2019 15:29 - Reacties (19)
Categorie: Computers en internet, Views: 6.037

Als je groot Windows 7 fan bent en al je PCs op dit wonderschone OS hebt draaien, heb ik slecht nieuws voor je. Op 14 januari 2020 is het over met de pret! Dan stopt Microsoft officieel met de ondersteuning van Windows 7.

Op zich niet zo heel gek want het OS stamt uit 2009. Ja, Windows XP kon inderdaad rekenen op 13 jaar ondersteuning maar zelfs dat was niet genoeg voor sommigen.

Herinner je het debacle van onze overheid nog? Voor veel te veel geld werd verlengde ondersteuning voor Windows XP aangeschaft bij Microsoft. En de overheid was lang niet de enige partij die grof geld aan Microsoft gaf om maar langer veilig met XP te kunnen werken.

Ik vraag me af of we inmiddels geleerd hebben van die XP misère of dat we weer precies hetzelfde mee gaan maken? Het IT landschap van tegenwoordig is compleet anders natuurlijk. Wie gebruikt er nog, uit vrije wil, desktop applicaties?

Dan heb ik het natuurlijk niet over Photoshop, je development tooling en dat soort applicaties. Ik bedoel al die custom fat client applicaties waar we begin van deze eeuw zo dol op waren.

Als je custom hardware hebt draaien die aangestuurd wordt door Windows, kan ik me er nog we iets bij voorstellen. Maar kantoor-applicaties die zo geschreven zijn dat ze alleen onder een specifieke Windows versie werken gaat er bij mij echt niet in. En zelfs bij custom hardware mag ik hopen dat je anno 2019 toch een leverancier gevonden hebt die wel zijn drivers netjes bijwerkt.

Maar goed. We kunnen op onze klompen aanvoelen dat er eind dit jaar weer overal te lezen zal vallen dat de overheid weer miljoenen uit heeft gegeven aan verlengde support. Want die waren door hun vorige verlengde support uiteraard pas net van XP over op Windows 7.

Fortnite: Got Loot?

Door sys64738 op dinsdag 1 januari 2019 16:07 - Reacties (15)
Categorie: Computers en internet, Views: 3.660

Waar systeembeheerders en hackers zich vroeger druk maakten om de vraag "Got Root?" is dat in 2018 ruim en breed ingehaald door de vraag "Got Loot?". En de belangrijkste aanstichter hiervan is natuurlijk Fortnite, het gratis spel dat veel spelers toch een aardige duit kost.

Hoe je het ook wendt of keert, het is best knap van Epic Games dat ze met een gratis game ruim 3 miljard dollar winst weten te maken in een jaar. Het spel zit dan ook geraffineerd in elkaar. Door steeds kleine stukjes nieuwe content aan te bieden, in de vorm van die geinige dansjes en skins, proberen ze spelers over te halen kleine aankopen te blijven doen. Giet daar een portie sociale druk overheen (hé, al je vrienden zien er cool uit in Fortnite, dus dan kun jij niet achter blijven natuurlijk) en het recept voor dikke winst is klaar.

Ook mijn oudste zoon in compleet besmet met het Fortnite virus. Hij praat voornamelijk nog in termen als loot, noob, golden scars en kills. Hoewel hij het spel vooral leuk vind om te spelen en nog niet zo bezig is met al die aankopen, heeft hij het zo nu en dan al wel over coole skins die zijn vriendjes gekocht hebben. Geheel ongevoelig voor Epics strategie is ook hij dus niet.

Los van het feit of het verdienmodel bedenkelijk is of niet, staat één ding natuurlijk als een paal boven water: Fortnite is een enorme hit, niet alleen in financieel opzicht. En ik snap echt niet waarom! Heb je de game wel eens gespeeld? Ik heb de game een paar keer gespeeld. Eerst om te kijken of het wel geschikt was voor mijn jongens. En daarna omdat mij zoon graag wilde dat ik het ook eens ging spelen.

Mijn gaming "carrière" begon lang lang geleden op de Commodore 64. En sinds dien heb ik heel veel games gespeeld. Platformers, shooter, racing games, strategie. Noem het maar op. Ook het niveau van al die games varieerde van te slecht voor woorden tot episch. En Fortnite ligt wat mij betref toch stukken dichter bij die eerste categorie van bij de tweede.

Misschien deed ik iets fout maar ik vond het vooral een vreselijk saai spel. Het duurt "uren" voordat je iemand tegenkomt en dan heb je eindelijk iemand in het vizier en wil je de trekker overhalen, blijkt het een teamgenoot van je te zijn. En loop je eindelijk echte tegenstander tegen het lijf, dan mist nog steeds dan snelle actie-gevoel van "echte" First Person shooters. Maar de kers op de taart is natuurlijk het bouwen. Dat is zo'n onnatuurlijke toevoeging aan de game en laat dat laatste beetje fun wat er nog was, verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Helaas zijn games als Fortnite absoluut de toekomst. De mobiele tak van de gaming industrie is verreweg het grootst. En microtransacties zijn de manier om het meeste geld binnen te harken dus het is logisch dat game developers hierop in blijven zetten. Uiterlijke schijn en het "erbij horen" zijn belangrijker dan goede game play en content.

Vol weemoed denk ik dan terug aan alle mooie games die ik de afgelopen decennia heb gespeeld. En dat mijn kinderen zullen worden overladen met dit soort hype games en waarschijnlijk nooit zulke geweldige games zullen spelen als ik vroeger deed. Misschien moet ik ze maar na elke uurtje Fortnite verplicht een half uurtje een all-time-classic laten spelen. Zullen we dan maar beginnen met... Half Life 2. Wie gaat er mee naar Ravenholm? :Y)

Sint blij met Bol.com

Door sys64738 op zondag 2 december 2018 15:58 - Reacties (17)
Categorie: Computers en internet, Views: 6.519

Het zijn drukke tijden voor de webshops van ons land. Al die hulp-Sinten die helemaal los gaan met het bestellen van de 5 december presentjes. En her en der schijnen er ook al vroege Kerstmannen (m/v) de druk nog iets verder op te voeren. In al die drukte kan er af en toe natuurlijk iets fout gaan.

Helaas gebeurde dat ook met mijn bestelling bij Bol.com. Mooie Lego heftruck besteld voor mijn zoontje voor pakjesavond die ruim op tijd geleverd zou worden. Na een paar dagen kwam er een mailtje dat mijn bestelling helaas enige vertraging had opgelopen. Toen het daarna dagen stil bleef, voelde ik al nattigheid. En inderdaad, er volgde een e-mail waarin werd gemeld dat mijn bestelling helemaal geannuleerd was.

WTF?!? Nou ja. In diezelfde mail stond ook een link om de heftruck opnieuw te bestellen dus dat dan maar doen. WTF again! De aanbieding was blijkbaar voorbij en nu was ie 11 euro duurder. Lekker dan. Kijken of ik de klantenservice kan bereiken om eens lekker te gaan klagen.

Guess what. De klantenservice van Bol.com is op zondagmiddag gewoon bereikbaar via de chat. Dus snel mijn verhaal gedaan en ik werd al snel netjes en vriendelijk te woord gestaan. Na het doorgeven van mijn bestelnummer werd inderdaad geconstateerd dat dit niet helemaal goed gegaan was.

Na nogmaals excuses voor het ongemak werd mij 15 euro Bol.com tegoed aangeboden zodat ik de Lego-doos alsnog kon bestellen zonder extra kosten te maken.

Hulde voor Bol.com dus. Fouten worden overal gemaakt maar goed omgaan met die fouten is een kunst apart. Een kunst die Bol.com goed in de vingers heeft. Zo creëer en behoud je tevreden vaste klanten. Deze blije Sint komt zeker nog wel een keer terug.

Phishing for Dummies

Door sys64738 op zondag 25 november 2018 21:43 - Reacties (6)
Categorie: Computers en internet, Views: 2.850

Stel, het salaris van je gewone 9-to-5 baantje is niet toereikend voor ietwat uit de hand gelopen levensstijl. Maar je hebt helaas niet de tech skills om een netjes phishing campagne op te zetten. Geen nood, voor 262 Euro kun je een kant-en-klare phishing site van elke willekeurige Nederlandse bank op de kop tikken.

De NOS heeft onlangs de resultaten van een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat op (waarschijnlijk) Russische hackers-fora een levendige handel in phishing sites gaande is. Voor 90 euro inschrijfgeld voor het forum en 262 euro voor de software hadden ze een perfecte "copy" van de ABN site in handen. Compleet met achterliggende beheersconsole voor het inzien van de usernames, wachtwoorden en pincodes.

Voor criminelen klinkt dit waarschijnlijk super handig en een absoluut koopje. Maar de meeste van ons snappen dat dit gewoon kwestie is van ABN website bezoeken, "Webpagina Opslaan als..." kiezen en de POST van je forms even omleiden naar je simpele PHP CRUD scriptje. Voila. Kind (lees: nerd) kan de was doen.

De aanpak van dit soort nep-sites is volgens de "experts" erg lastig omdat ze snel te verhuizen zijn. No shit, Sherlock. Het zal niet veel meer zijn dan een MySQL init script, paar PHP scriptjes en wat static spul zoals HTML pagina's en CSS. Zou me niks verbazen als er een automatische verhuis-feature in die sites gebakken zou zitten (toch nog waar voor je 262 euro?!?). En als je echt 'the extra mile' wilt gaan, zou je zelfs nog een Lets Encrypt certificaat erbij kunnen doen als bonus.

Maar inderdaad. Dit soort site zijn super makkelijk (zelf) te maken. Hoewel er absoluut moet worden doorgegaan met het uit de lucht halen van dit soort sites is het natuurlijk dweilen met de kraan open. Wil je het probleem echt tackelen, dan moet je de oorzaak aanpakken: complete en onbegrijpelijke onwetendheid van de consument. Onder welke steen leef je als je na al die reclamespotjes, nieuwsberichten en brieven van je bank allemaal gemist hebt?

Mooi detail: het artikel vermeldde dat de toegang tot die Russische hackers-site verliep via een firewall van het bedrijf Cloudlfare en daardoor moeilijk te traceren zou zijn. En Cloudflare gaf ineen reactie aan alleen maar een doorgeefluik te zijn en zich niet te bemoeien met de inhoud van websites. En als je nu denkt: "Cloudflare, dat klinkt wel erg bekend.". Dat kan kloppen. Cloudflare in namelijk het bedrijf dat al het verkeer van onze banken routeert en ze beschermt tegen DDOS aanvallen. Hoe cynisch wil je het hebben.

Oh ja, je bank had me verteld dat je wachtwoord niet goed versleuteld was opgeslagen in hun systeem. Klik hier om in te loggen en vervolgens een nieuw wachtwoord te kiezen. 8-) (Sorry, couldn't resist)

Bron: https://nos.nl/artikel/22...ksites-voor-262-euro.html