Alles over reizen, verkeer en auto's.

Your Cars Suck! (and so do you)

Door sys64738 op zondag 28 mei 2017 20:41 - Reacties (28)
Categorie: Planes, trains and automobiles, Views: 5.633

Dat ik Donald Trump niet zo hoog heb zitten, was wel duidelijk. Sterker nog: ik vind het de grootste oliebol die op deze aarde rond loopt. Je gaat je zelfs bijna afvragen of hij expres dit imago in stand wil houden met zijn eindeloze waterval van domme acties en uitspraken. En ook deze week was het weer raak.

Tijdens een bezoekje aan Brussel zou hij zijn ongenoegen hebben geuit over het grote aantal Duitse auto's dat in zijn mooie land rondrijdt. En dat terwijl er in Europa heel weinig Amerikaanse auto's rond rijden. Om dit rare en zorgwekkende fenomeen hard de kop in te drukken, wil hij een invoerbelasting van 35% introduceren voor Europese auto's. Dat zal ze leren!

Als zakenman zou hij toch als geen ander moeten begrijpen dit gewoon een kwestie van vraag en aanbod is. Het resultaat van een gezonde marktwerking. Blijkbaar is hier in Europa erg weinig vraag naar Amerikaanse automobielen. Terwijl Amerikanen erg graag in Duitse auto's rijden ook al zijn die flink duurder dan de auto's van merken uit hun eigen land.

Misschien moet je dan als zakenman eens gaan uitzoeken waar deze vraag vandaan komt. En je hoeft geen expert of helderziende te zijn om dit uit te vinden: Amerikaanse auto's zuigen. De auto-industrie daar heeft liggen pitten en veel te lang vastgehouden aan hun golden oldie "Nothing beats cubic inches". Blijkbaar hechten veel Amerikanen toch meer aan zaken als afwerking, efficiŽntie en rijeigenschappen dan lomp grote motoren.

Dus in plaats van die loze dreigementen kan Trump beter zorgen dat men in Amerika weer auto's gaat maken waar Amerikanen wel in willen rijden. Daarnaast zou die invoerbelasting ook niet heel veel helpen want ironisch genoeg staat de grootste BMW fabriek ter wereld in South Carolina :Y)

Parkeren: goedkoop is duurkoop

Door sys64738 op zaterdag 21 maart 2015 22:09 - Reacties (31)
Categorie: Planes, trains and automobiles, Views: 6.827

Je kent het wel. Je gaat naar de stad om wat nieuwe dingen te kopen en zo de lokale winkels een duwtje in de rug te geven. Maar die goede intenties worden gelijk afgestraft want eenmaal in de stad mag je eerst aansluiten in de rij voor de parkeermeter. Omdat je niet precies weet hoe lang je bezig zult zijn, gooi je er voor de zekerheid voor 2 uur aan parkeergeld in. Gelukkig ben je binnen 15 minuten geslaagd en kun je weer naar huis. Toch zonde van die 1 uur en drie kwartier die je teveel betaald hebt dus sociaal als je bent, geef je je kaartje aan iemand die net het parkeerterrein op komt rijden. Jij je goede daad voor die dag ook weer gedaan, toch? Mooi niet dus!

Het doorgeven van een parkeerkaartje is, volgens de rechtbank van Arnhem, strafbaar. Hoewel het kaartje niet persoonsgebonden is en ook op geen enkele manier is gekoppeld aan een specifieke auto en nog ruime tijd geldig is, mag het toch niet doorgegeven worden. Neem je zo'n kaartje wel aan en word je op heterdaad betrapt, dan ben je er gloeiend bij. Zestig euro boete is de sanctie voor deze walgelijke misdaad.

Hoezo misdaad? Nou, je betaalt dus blijkbaar niet voor een parkeerplaats maar je parkeergeld wordt gezien als belasting. En degene die het bonnetje aanneemt, is dus gewoon een belastingontduiker. Logisch toch?

Die logica ontgaat mij ook volkomen. Volgens mij is betaald parkeren toch iets totaal anders dan belasting betalen. Je huurt gewoon een heel klein stukje grond voor veel te veel geld waarop je dan tijdelijk je auto mag stallen. Wie kan mij uitleggen hoe dit een vorm van belasting zou zijn?

Maar laten we net doen of we gek zijn en het inderdaad belasting is. Kijk dan een naar een andere belasting die gemeentes heffen: juist, de gemeentebelasting. Degene die op 1 januari een huis bezit in de gemeente betaalt belasting voor het hele jaar. Maar verkoop je je huis op 10 januari, dan hoeft de nieuwe bewoner niet nog een keer gemeentebelasting te betalen voor dat jaar. Je geeft dus je "parkeerkaartje" voor je huis door aan de volgende bewoner. Die mensen krijgen toch ook niet allemaal een boete? Of maak ik nu slapende honden wakker?

Gelukkig is er een zeer eenvoudige manier om deze waanzin een halt toe te roepen. Stap lekker over op Parkmobile (of een van haar concurrenten) en betaal nooit meer onnodig te veel voor parkeren. En dan hoef je ook niet meer over de parkeerplaats te dolen als een soort drugsdealer die op slinkse wijze zijn kaartje door proberen te geven zonder betrapt te worden.

Doet Nokia TomTom de das om?

Door sys64738 op vrijdag 5 september 2014 13:55 - Reacties (23)
CategorieŽn: Planes, trains and automobiles, Technologie en gadgets, Views: 4.763

TomTom heeft het in het verleden relatief makkelijk gehad. Er was wel concurrentie maar die apparaten waren minder goed of simpelweg minder bekend. En ondanks het feit dat bijna iedereen een smartphone heeft waar je mee zou kunnen navigeren, was dit niet echt concurrentie voor TomTom. Maar daar gaat binnenkort verandering in komen en als ik TomTom was zou ik me toch wat ongemakkelijk voelen bij het nieuws van Nokia.

Eigenlijk is het vreemd dat we onze telefoon niet vaker gebruiken als navigatiedevice. De hardware is er prima voor geschikt, en is vaak beter dan de devices van TomTom zelf en een telefoon heb je altijd bij je. Maar het gebrek aan goede en gratis offline navigatiesoftware is tot op heden TomToms redding geweest.

Helaas (voor TomTom) heeft Nokia onlangs bekend gemaakt dat het binnenkort op de proppen gaat komen met haar nieuwe kaarten applicatie. Dit keer is de app niet alleen beschikbaar voor bezitters van een Nokia device maar ook voor iedereen met een Android of iOS toestel. Maar het belangrijkste nieuws is dat de app en de kaarten, net als bij Google Maps, gratis zullen zijn maar in tegenstelling tot Google Maps ook volledig offline zullen werken. Thuis kun je de kaarten op je toestel zetten en onderweg heb je dan geen internetverbinding meer nodig. Wel zo lekker met die steeds duurder wordende databundels en ook erg handig in het buitenland.

De applicatie is natuurlijk nog niet uit dus er kan nog niet met zekerheid gezegd worden dat dit een echte TomTom killer gaat worden. Maar Nokia heeft al genoeg ervaring opgedaan met haar bestaande Here maps applicatie en zal waarschijnlijk geen half werk afleveren.

Dus bij je volgende vakantie of road trip is de keuze waarschijnlijk vrij makkelijk. Waarom zou je nog minstens 100 euro uitgeven aan een TomTom of 40 euro voor de West Europa app op je telefoon of tablet? Even de avond van te voren de nodige kaarten binnenhalen en gaan.

Bron: http://online.wsj.com/new...lMyQjAxMTA0MDAwMzEwNDMyWj

Ik Wil Mijn Papieren Treinkaartje!

Door sys64738 op vrijdag 23 mei 2014 14:02 - Reacties (60)
Categorie: Planes, trains and automobiles, Views: 8.610

Juli dit jaar komt er een einde aan de papieren treinkaartjes in Nederland. Vanaf dat moment zijn we allemaal aangewezen op die vreselijke OV-chipkaart. Ik ben erg voor vooruitgang maar in dit geval bedank ik even. Het papieren kaartje is zeker niet ideaal en er zijn diverse betere alternatieven te verzinnen. Helaas hoort de OV-chipkaart niet in dat rijtje thuis.

Omdat Ik geen fanatieke treinreiziger ben, is zo’n luxe persoonlijke OV-chipkaart die zichzelf automatisch oplaad voor mij vrij zinloos. En dan blijven er straks eigenlijk maar twee alternatieven over: de anonieme chipkaart of eenmalige chipkaarten.

Aan de anonieme chipkaart kleven dezelfde problemen als aan contant geld (waar we hopelijk ook snel vanaf zullen zijn). Je moet altijd zorgen dat je genoeg saldo erop hebt staan en je zult iedere keer als je haast heb, zien dat je juist dan saldo tekort hebt. En er een groot bedrag opzetten doe je ook niet voor je lol want dat is weer zonde als je kaart kwijt raakt. Helaas ontkom je hier niet echt aan want om te kunnen reizen moet er minimaal 20 euro op je kaart staan. En je geld staat daar lekker niks te doen, behalve heel veel rente op te leveren voor OV-chipkaart BV.

Voor toeristen en mensen die echt bijna nooit met de trein reizen, is er dan nog de eenmalige, of wegwerp, chipkaart. Die werkt ongeveer hetzelfde als het papieren kaartje maar je kunt er ook mee in en uit checken en poortjes mee openen. Helaas is je treinreis op deze manier wel een euro duurder. En das op de korte stukken die ik meestal reis (uitgaande van een enkeltje) al gauw 25 tot 35%! Afzetters.

Maar is het nou echt zo moeilijk om een goed alternatief te verzinnen. Waarom niet gewoon iets vergelijkbaars als bij mobiel parkeren. Sinds ik mobiel parkeer, heb ik geen parkeerautomaat meer gezien en ook geen boetes gekregen. Nooit meer geklooi met chipknip of contant geld, geen gepruts met saldo. Gewoon parkeren en direct betalen voor wat je verbruikt.

Dus gewoon een OV applicatie op je telefoon waarmee je kunt aangeven dat je in de trein zit. Tegenwoordig hebben alle telefoons NFC dus op elke station een NFC incheck paaltje en klaar is Kees. Simpelweg inchecken en bij je eindbestemming weer uitchecken. Zelfde principe als bij de OV-chipkaart alleen nu betaal je direct bij het uitchecken voor je treinreis zonder geklooi met te weinig saldo en dat soort dingen.

En als je vergeet uit te checken, geef de app je een seintje dat je bij het station wegloopt terwijl je nog ingecheckt bent. Scheelt je weer dat boetetarief dat je bij de OV-chipkaart betaalt als je niet (goed) uitcheckt. Gemak dient de mens.

De titel is dus wat misleidend. Ik wil eigenlijk helemaal geen papieren treinkaartje maar een mooie app, ala Park Mobile, waarmee ik onbezorgd kan reizen met de trein. Maar zo lang dat er nog niet is, verkies ik het oude vertrouwde papieren treinkaartje boven die onhandige OV-chipkaart.

Mobiel Parkeren: Technologie Dient De Mens

Door sys64738 op zaterdag 30 november 2013 21:53 - Reacties (14)
Categorie: Planes, trains and automobiles, Views: 5.953

Heb jij ook zo’n hekel aan parkeren in de stad? Eerst een kwartier rondrijden voor je een plekje gevonden hebt en dan op zoek naar de dichtstbijzijnde parkeermeter, die dan weer stuk blijkt te zijn. Eindelijk heb je dan een werkende parkeermeter gevonden en moet je weer op zoek naar muntjes (of dat compleet achterhaalde ChipKnip gebruiken). En dan moet je als een ware Jomanda gaan gokken hoe lang je er precies wilt staan.

Goed nieuws: je kunt jezelf al deze ellende besparen anno 2013. Okť, helaas kan ik geen lege parkeerplek voor je regelen op de plaats van bestemming maar de rest kan allemaal veel makkelijker. In heel veel steden kun je tegenwoordig namelijk al mobiel parkeren (en het worden er steeds meer). Een schoolvoorbeeld van hoe moderne technologie het leven zo veel makkelijker kan maken.

Normaal ben ik altijd de raadgever voor familie en vrienden als het op technologische snufjes aankomt maar dit keer zat ik blijkbaar te pitten en had deze geniale vinding helemaal genegeerd. Mijn schoonvader moest mij wakkerschudden. Hij liet mij een keer zien hoe handig het werkt en ik was meteen om. Hij had zelfs al een vergelijkend warenonderzoek gedaan en was uiteindelijk bij Parkmobile uitgekomen vanwege de beste dekking en winst in diverse tests.

Het systeem is zo simpel en daarom ook zo mooi. Je installeert dus een app op je telefoon en registreert het kenteken van je auto. Zodra je ergens parkeert, open je de app en die geef precies aan op welke parkeerplaats je staat (hoe doen ze het toch, hŤ :D ). Daarna druk je op Start en je staat in het centrale systeem netjes als betalende parkeerder geregistreerd en kunt de stad in. Zodra je terug komt, druk je op Stop en je hebt direct betaald voor de tijd die je daadwerkelijk hebt geparkeerd.

En als het ook werkt bij de parkeergarages in jouw stad, dan wordt het nog mooier. Die herkennen je kenteken en zonder dat je je raampje ook maar open hoeft te doen, gaat de slagboom voor je open. Uitrijden gaat op precies dezelfde manier. Je betaalt automatisch en precies voor de tijd die het hebt gestaan, zonder dat je er ook maar iets voor hebt hoeven doen. Hoe mooi wil je het hebben?

Ik hoor je al denken: Ja ja, voor niks gaat de zon op. Wat kost me dat? Nou registreren bij Parkmobile is gratis en er zitten ook geen abonnementskosten aan vast. Zij verdienen aan jouw parkeer-acties. Iedere keer als je parkeert kost dat je het normale tarief plus 25 eurocent. Maar die 25 cent heb je zo terugverdiend omdat je nooit meer voor (veel) te lang betaalt, wat ik altijd zonde van het weggegooide geld vond. En ook parkeerboetes zijn verleden tijd.

Voor de gemeenten is het jammer dat die bonus wegvalt want ze verdienden goed aan te lang betaalde parkeerplaatsen (die soms wel drie keer tegelijk betaald waren) en boetes. Maar van de andere kant is het natuurlijk wel lekker makkelijk dat ze minder vaak (of straks misschien wel bijna nooit meer) de meters hoeven te legen. Ook voor hen is dit systeem ideaal.

Dus heb je net als ik te lang onder een steen liggen slapen en sta je nog steeds te hannesen bij die ellendige parkeermeter, doe jezelf een lol en meld je aan bij Parkmobile. Natuurlijk heeft de gemiddelde Tweaker heust wel door dat dit een ordinaire referal link is maar zie dat dan maar als (kosteloze) fooi voor mijn goede tip. Echt waar, je gaat me dankbaar zijn.