Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Alles over reizen, verkeer en auto's.

Milieu bewust vliegen

Door sys64738 op zaterdag 25 juli 2020 17:21 - Reacties (23)
Categorie: Planes, trains and automobiles, Views: 3.871

Hoera. De wereld is gered want we kunnen straks vliegen zonder het milieu te schaden! Nu gooit corona natuurlijk nog roet in het eten maar hoe fijn is het dat we straks super schoon kunnen vliegen.

"Hoe werkt dat precies?" hoor ik je al vragen. Nou dat komt door een geniale vinding waar ze nu bij Schiphol een pilot (dubble pun value :Y) ) mee begonnen zijn. En die uitvinding heet: de Taxibot.

De Taxibot is een diesel/electro hybride voertuig dat de vliegtuigen, je raadt het al, van en naar de startbaan kan taxi-en. En dat scheelt in de praktijk tussen de 50 en 85% van het brandstofverbruik.... tijdens het taxi-en.

Dit gaat natuurlijk nergens over! Tijdens het taxi-en gebruikt een vliegtuig tussen de 50 en 150 kg aan brandstof (afhankelijk van de startbaan waar hij heen moet). Als je dan bedenkt dat een 737 tijdens het vliegen gemiddeld 40 kg per minuut verstookt, om nog maar te zwijgen over de take-off, dan snap je dat dit net zo zinvol is als in de zee plassen en daarna gaan meten hoeveel warmer het water is geworden. 8-)

Ik neem aan dat de luchtvaartindustrie zelf ook wel door heeft wat voor wassen neus dit is. Zouden ze echt verwachten dat er nu veel mensen zijn die denken: hé, die zijn lekker bezig voor het milieu! Ach, ik denk niet dat het mensen veel interesseert, zo lang hun tickets maar lekker goedkoop blijven.

En natuurlijk blijven hun tickets lekker goedkoop. Want dit helpt niks maar het kost ook niet zo gek veel. Dus zolang de overheid vliegen blijft subsidiëren en voortrekken, kunnen ze tickets aanbieden voor heel weinig geld. Zo weinig dat andere vormen van transport, die wel belasting betalen, er simpelweg niet mee kunnen concurreren. En dan presteren ze het om bovenop al die voordelen ook nog een enorme overheidssteun los te peuteren. "Want anders overleven we deze crisis niet".

Maar goed, wij belastingbetalers kunnen weer wat beter slapen. Want ons geld gaat naar een groene, innovatieve sector waar het milieu vooraan staat. Getuige deze nieuwste maatregel 8-)

Ben ik nou zo Sociaal?

Door sys64738 op woensdag 30 januari 2019 20:00 - Reacties (45)
Categorie: Planes, trains and automobiles, Views: 6.555

"Ben ik nou zo slim, of jullie zo dom?" vroeg Louis van Gaal zich jaren geleden hardop af tijdens een persconferentie. En een vergelijkbaar gevoel heb ik regelmatig als ik in het donker in mijn auto rond rij. Ben ik nou zo sociaal of eh...?

Het zijn weer de donkere dagen van het jaar. De dagen zijn kort en de nachten lang. Op zich geen probleem alleen moet je er inde auto wel even aan denken je lichten aan te zetten. En dat gaat toch best vaak nog wel eens verkeerd.

Zo ook vanavond weer. Twee auto's voor mij reed iemand in complete duisternis terwijl de zon toch al meer dan een uur onder was. Niet bepaald bevorderlijk voor zijn of haar veiligheid maar ook niet voor die van de andere weggebruikers. Dus ook voor die van de auto tussen mij en deze 'dark rider'.

Dan zou je denken dat hij zijn uiterste best zou doen om zijn voorligger duidelijk te maken dat het een goed plan zou zijn even de lichten aan te doen. Maar nee hoor. Hij kabbelde er rustig een paar minuten achteraan zonder ook maar enige poging of iets dergelijks.

En dit gebeurt opvallend vaak. Soms ben je de 6e of 7e auto in een rij en niemand voor je die even die tegenligger, zonder licht, een seintje geeft. Is het nou echt teveel gevraagd om even aan die lichthandel te trekken en met een mooi gedoseerde hoeveelheid grootlicht het probleem duidelijk te maken?

Vind je het net als mij vrij normaal om dit even te doen, dan kun je deze blogpost als niet "verzonden" beschouwen. Maar anders hoop ik dat je de volgende keer toch even terug denkt aan dit stuk tekst. Doe het voor de veiligheid van die ander, voor je eigen veiligheid maar zeker niet in de laatste plaats ook voor mijn veiligheid. Alvast bedankt, je medeweggebruiker.

Hoe lang is een Chinees.... volgens BMW

Door sys64738 op vrijdag 11 januari 2019 15:55 - Reacties (25)
Categorie: Planes, trains and automobiles, Views: 6.226

Je kent die ontzettend slechte grap vast wel: Hoelang is een Chinees? 165? Nee, "HuLang" is een Chinees. Bij BMW hebben ze onlangs ook weer over die vraag nagedacht en kwamen ze op 2 meter 10 uit. Maar das dan wel inclusief een halve meter status.

Waar heb ik het over, zul je misschien denken. Ik heb het over de nieuwe 3-serie van BMW. Wederom hebben ze een schitterende wagen op de markt gebracht. Er is echter één probleem. Hoewel hij iets groter is dan zijn voorganger, blijft hij last houden van hetzelfde euvel: eigenlijk is hij een tikkie te klein.

Voor dat geld kunnen ze toch wel iets meer auto maken, zou je denken. En dan kan blijkbaar ook wel alleen moet je dan in China gaan wonen. Want speciaal voor de Chinese markt maakt BMW de 3-serie in Li uitvoering. Deze is identiek aan de normale Dreier alleen dan 11 centimeter langer. Precies zoals hij altijd van de lopende band af zou moeten rollen.

Maar de grote vraag (pun intended) is dan ook: waarom is de Li alleen voor China? Beetje omgekeerde wereld als je het mij vraagt want de gemiddelde Chinees is een kop kleiner dan een west-Europeaan. Hier zou zo'n lange 3 echt tot zijn recht komen. Of zou BMW denken dat Yao Ming (van de Houston Rockets) representatief is voor de doorsnee Chinees?!?

Ach, misschien is het inderdaad wel een cultuur dingetje en zijn die extra 11 cm nodig om je aanzien en status ook mee te kunnen nemen. Maar ja, als je echt aanzien wilt, koop je toch geen armetierige 3-serie? Dan is er maar 1 nummer dat telt: 7 :Y)

Edit: I know. Er is inmiddels ook een 9-serie. Maar dat moet nog even inslijten...

Your Cars Suck! (and so do you)

Door sys64738 op zondag 28 mei 2017 20:41 - Reacties (28)
Categorie: Planes, trains and automobiles, Views: 7.005

Dat ik Donald Trump niet zo hoog heb zitten, was wel duidelijk. Sterker nog: ik vind het de grootste oliebol die op deze aarde rond loopt. Je gaat je zelfs bijna afvragen of hij expres dit imago in stand wil houden met zijn eindeloze waterval van domme acties en uitspraken. En ook deze week was het weer raak.

Tijdens een bezoekje aan Brussel zou hij zijn ongenoegen hebben geuit over het grote aantal Duitse auto's dat in zijn mooie land rondrijdt. En dat terwijl er in Europa heel weinig Amerikaanse auto's rond rijden. Om dit rare en zorgwekkende fenomeen hard de kop in te drukken, wil hij een invoerbelasting van 35% introduceren voor Europese auto's. Dat zal ze leren!

Als zakenman zou hij toch als geen ander moeten begrijpen dit gewoon een kwestie van vraag en aanbod is. Het resultaat van een gezonde marktwerking. Blijkbaar is hier in Europa erg weinig vraag naar Amerikaanse automobielen. Terwijl Amerikanen erg graag in Duitse auto's rijden ook al zijn die flink duurder dan de auto's van merken uit hun eigen land.

Misschien moet je dan als zakenman eens gaan uitzoeken waar deze vraag vandaan komt. En je hoeft geen expert of helderziende te zijn om dit uit te vinden: Amerikaanse auto's zuigen. De auto-industrie daar heeft liggen pitten en veel te lang vastgehouden aan hun golden oldie "Nothing beats cubic inches". Blijkbaar hechten veel Amerikanen toch meer aan zaken als afwerking, efficiëntie en rijeigenschappen dan lomp grote motoren.

Dus in plaats van die loze dreigementen kan Trump beter zorgen dat men in Amerika weer auto's gaat maken waar Amerikanen wel in willen rijden. Daarnaast zou die invoerbelasting ook niet heel veel helpen want ironisch genoeg staat de grootste BMW fabriek ter wereld in South Carolina :Y)

Parkeren: goedkoop is duurkoop

Door sys64738 op zaterdag 21 maart 2015 22:09 - Reacties (31)
Categorie: Planes, trains and automobiles, Views: 8.121

Je kent het wel. Je gaat naar de stad om wat nieuwe dingen te kopen en zo de lokale winkels een duwtje in de rug te geven. Maar die goede intenties worden gelijk afgestraft want eenmaal in de stad mag je eerst aansluiten in de rij voor de parkeermeter. Omdat je niet precies weet hoe lang je bezig zult zijn, gooi je er voor de zekerheid voor 2 uur aan parkeergeld in. Gelukkig ben je binnen 15 minuten geslaagd en kun je weer naar huis. Toch zonde van die 1 uur en drie kwartier die je teveel betaald hebt dus sociaal als je bent, geef je je kaartje aan iemand die net het parkeerterrein op komt rijden. Jij je goede daad voor die dag ook weer gedaan, toch? Mooi niet dus!

Het doorgeven van een parkeerkaartje is, volgens de rechtbank van Arnhem, strafbaar. Hoewel het kaartje niet persoonsgebonden is en ook op geen enkele manier is gekoppeld aan een specifieke auto en nog ruime tijd geldig is, mag het toch niet doorgegeven worden. Neem je zo'n kaartje wel aan en word je op heterdaad betrapt, dan ben je er gloeiend bij. Zestig euro boete is de sanctie voor deze walgelijke misdaad.

Hoezo misdaad? Nou, je betaalt dus blijkbaar niet voor een parkeerplaats maar je parkeergeld wordt gezien als belasting. En degene die het bonnetje aanneemt, is dus gewoon een belastingontduiker. Logisch toch?

Die logica ontgaat mij ook volkomen. Volgens mij is betaald parkeren toch iets totaal anders dan belasting betalen. Je huurt gewoon een heel klein stukje grond voor veel te veel geld waarop je dan tijdelijk je auto mag stallen. Wie kan mij uitleggen hoe dit een vorm van belasting zou zijn?

Maar laten we net doen of we gek zijn en het inderdaad belasting is. Kijk dan een naar een andere belasting die gemeentes heffen: juist, de gemeentebelasting. Degene die op 1 januari een huis bezit in de gemeente betaalt belasting voor het hele jaar. Maar verkoop je je huis op 10 januari, dan hoeft de nieuwe bewoner niet nog een keer gemeentebelasting te betalen voor dat jaar. Je geeft dus je "parkeerkaartje" voor je huis door aan de volgende bewoner. Die mensen krijgen toch ook niet allemaal een boete? Of maak ik nu slapende honden wakker?

Gelukkig is er een zeer eenvoudige manier om deze waanzin een halt toe te roepen. Stap lekker over op Parkmobile (of een van haar concurrenten) en betaal nooit meer onnodig te veel voor parkeren. En dan hoef je ook niet meer over de parkeerplaats te dolen als een soort drugsdealer die op slinkse wijze zijn kaartje door proberen te geven zonder betrapt te worden.