Google AdSense? Googles NonSens!

Door sys64738 op dinsdag 14 mei 2013 23:09 - Reacties (8)
Categorie: Computers en internet, Views: 3.983

Zoals iedereen anno 2013 wel weet, is adverteren Googles core business. De tijd dat Google er was zodat jij lekker snel en goed dingen kon vinden op het internet, is ruimschoots voorbij. Nee, Google haalt elk jaar miljarden op met haar AdSense service.

AdSense is in principe heel simpel. Jij biedt ruimte op je website aan, Google zoekt passende reclames gebaseerd op de inhoud van je site en interesses van je bezoeker. De adverteerder betaalt voor iedere klik en jij deelt de opbrengst met Google. Simpel zat. Wat kan hier nou mis gaan?

Nou, een hele boel dus. Maar laat ik bij het begin beginnen.

Voor mij blog gaducated.com maak ik elk jaar kosten voor hosting en de domeinregistratie. Ook koop ik zo nu en dan gadgets om te reviewen en over te posten. Het zijn geen wereldbedragen en een hobby mag best geld kosten maar het zou toch leuk zijn als ik de schade wat kon beperken. Daarnaast was ik erg benieuwd hoe makkelijk AdSense zou werken en wat het echt op zou brengen.

Mijn aanmelding bij AdSense ging niet bepaald van een leien dakje en dat was een duidelijk voorteken van wat me stond te wachten. Meerdere malen werd mij aanvraag afgewezen omdat ik copyright zou schenden op mijn site. Waar het precies om ging, wilde ze niet zeggen maar ergens op mijn site stond copyrighted materiaal.

Ik was me van geen kwaad bewust en alles op mijn site had ik volledig zelf geschreven. Diverse malen had ik potentiele pijnpunten aangepast maar het resulteerde alleen maar in de ene afwijzing na de andere. Een maand later en zonder iets gewijzigd te hebben aan mijn site, drukte ik uit frustratie gewoon weer een keer op de submit knop.

Groot was mijn verbazing toen ik een paar dagen later ineens een welkomstmail kreeg van Google waarin netjes werd vermeld dat mijn AdSense account was geactiveerd. Huh? Nou ja, ik kon dus beginnen het doorvoeren van de nodige aanpassingen aan mijn site en het plaatsen van advertentie-blokken.

Binnen een paar dagen stonden er inderdaad advertenties op mijn site en begon het geld met bakken naar binnen te stromen. Niet dus. De advertenties stonden er wel maar de enige die rijk wordt van AdSense is Google zelf. Ik had ingezet op paar tientjes per maand als het eenmaal begon te lopen en had mijn huidige baan verstandig genoeg dan ook nog niet opgezegd.

De eerste dagen klikte er zo’n 0,2 a 0,5% van de bezoekers op een advertenties waardoor de opbrengsten per dag varieerden van een paar cent tot een paar dubbeltjes. Er zaten wel eens uitschieters bij van bijna een euro maar aan het eind van de maand stond de teller op 20 euro en je krijgt pas uitbetaald als je 70 euro of meer bij elkaar hebt gesprokkeld.

De maand erna begon het al iets beter te lopen en ook de CTR (click through rate) kroop langzaam omhoog richting de 1%. Totdat ik opeens één dag met ruim 140 clicks in mijn AdSense console zag staan. Neem maar van mij aan, voor mijn site is dat behoorlijk veel meer dan 1% (bijna 10% om precies te zijn). Waarschijnlijk een spam-klikker aan het werk geweest of zo. Google had dit ook door en had al deze clicks netjes op 0 cent gezet. Prima.

Helaas vond Google het blijkbaar niet zo prima want een paar weken later, vrijwel direct na het bereiken van de 70 euro limiet, kreeg ik een e-mail van Google waarin mij werd verteld dat mijn AdSense account geblokkeerd was.

Google was blijkbaar van mening dat ik de policies van AdSense had geschonden maar wilde niet precies zeggen op welke gruwelijke wijze ik me had misdragen. Ik was me wederom van geen kwaad bewust en had heel goed mijn best gedaan om alle regels na te leven. Niemand gevraagd om op mijn ads te klikken, ook zelf nooit op mijn ads geklikt. Geen misleidende ad-blokken geplaatst of andere zaken op mijn site gezet waarmee ik de regels zou overtreden.

Het enige antwoord dat ik op mijn formele klacht ontving, was dat de experts van Google er nog eens goed naar gekeken hadden en geen reden zagen om mijn account weer te activeren. Oh, en in ons beleid staat ook dat je je tot dan toe verdiende inkomsten niet uitbetaald krijgt. Met de vriendelijke groeten van Google.

Ik weet dus niet wat ik fout gedaan heb. En ook weet ik niet welke straf er bij deze voor mij onbekende, maar uiteraard niet goed te praten, misdaden hoort. In het echte leven krijg je een straf opgelegd en nadat je deze afbetaald of uitgezeten hebt, krijg je weer een nieuwe kans in dit leven. Maar ik vrees dat ik bij Google levenslang heb gekregen en er nooit meer een AdSense advertentie op één van mijn sites zal zien prijken.

Kort samengevat sta ik nu dus met lege handen en ben compleet machteloos. Als simpel individu is het onmogelijk om tegen een reus als Google je gelijk te halen. Ik heb al wel overwogen om een Google-loos leven te gaan leiden maar dat valt nog niet mee. Mijn bedrijf gebruikt bijvoorbeeld Google Apps en heb een Android telefoon van de zaak.

Ach, ik zou in ieder geval al een stuk beter slapen als ik zeker wist dat Google netjes alle adverteerders, die ik zo genadeloos heb bedrogen, hun geld terug zou geven.

Volgende: De 10 Geboden der Nerds 05-'13 De 10 Geboden der Nerds
Volgende: AEG Laat Je Wel In De Steek 04-'13 AEG Laat Je Wel In De Steek

Reacties


Door Tweakers user Mattie112, dinsdag 14 mei 2013 23:19

Same here..... Maanden "gespaard" voor die 70 euro en dan opeens geblokkeerd wegens "ongeldige klik activiteit".... Heel forumulier ingevuld (enige cobtact mogelihkheid) en zelfde mail, we hebben nogmaals gekeken mar helaas....

Is nu weer bijna een jaar geleden zit te twijfelen het nog is aan te vragen. Heb diverse alternatieve aanbieders geprobeerd maar alles is 3x niks

Door Tweakers user Remz, woensdag 15 mei 2013 00:52

Jaren geleden ooit zo'n 400 dollar verloren door hetzelfde grapje. Nooit gekregen natuurlijk omdat ik in m'n eerste maand zat.

Momenteel heb ik weer een account lopen. Ik woon nu op een ander adres(was bang dat ze het adres zouden blokkeren, aangezien je eerst een brief krijgt) en heb inmiddels 40 euro... van 6 maanden geleden. Uitbetalen, ho maar. Momenteel heb ik geen site meer, en kan ik dus ook niet de overige 70 euro genereren.

Had liever die 40 euro op de bank gezet. Ach ja. Misschien ooit nog een site maken.

Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 15 mei 2013 05:57

Ik maak ondertussen al geruime tijd van AdSense en naar volle tevredenheid. De CTR die je haalt met 0,1% lijkt me trouwens een correcte CTR, bij ons (met enkele honderdduizenden bezoekers en welliswaar slechts 1 enkele ad op de pagina) zitten we zelfs lager de dag van vandaag. Natuurlijk dankzij de hogere bezoekerscount geraak ik wel elke maand aan mijn uitbetaling.

En ja, met een lage bezoekerscount op een website is het natuurlijk leuk als iemand gewoon even dat soort sites afloopt met een crawler om er wat op te beginnen klikken. Oh zo leuk, de medemens een kloot afdraaien. Dat google er moeilijk over doet verbaasd me niet gewoon omdat niemand ook maar iets kan bewijzen.

Het enige nadeel is inderdaad de moeizame communicatie met google. Ik heb die copyright bullshit trouwens ook gehad, maar heb daarop een duidelijk antwoord gestuurd gehad van wat er te zien was en waarvoor de site diende, enkele dagen later werd het gewoon goedgekeurd zonder verder aandringen van mij.

Kijk op het internet trouwens eens rond naar alternatieven. Er zijn adproviders die beter betalen dan Google en vlotter zijn in omgang. De reclame is soms wat minder maar dat is een afweging die je zal moeten maken.

Door Tweakers user himlims_, woensdag 15 mei 2013 10:52

Het enige nadeel is inderdaad de moeizame communicatie met google
dat is HET probleem bij google, zelfs de nederlandse tak communiceerd shit. Zakelijke aanvraag voor dat google cloud (gold 400 p/m) na 4 maanden !! kwam er pas reactie vanuit google. Jah flikker op, als ik 400euro p/m betaal voor service en diensten.....

Omtrent adsense. it's complicated. Gebruik geen adsens, maar http://www.google.com/doubleclick/publishers/small-business/ werkt wel beter heb ik het idee.

Zit met 10.000-15.000 bezoekers per maand, maar click-through is minimaal. ~8euro p/m ongeveer. Nog niet aan de 70euro, dus geen ervaring heo dat verloopt.

Door Tweakers user sys64738, woensdag 15 mei 2013 11:29

Het complete gebrek aan communicatie en de arrogantie is inderdaad schrijnend. Helaas is het voor deze reus blijkbaar moeilijk bescheiden te blijven. Met mijn copyright problemen kreeg ik ze helaas niet aan hun verstand gepeuterd dat ik echt alles zelf had geschreven en er niks illegaals aan was.

En als je geblokkeerd wordt, kun je inderdaad alleen zo'n flauw formuliertje invullen en daarna loop je tegen een muur aan waar ze in Winterfell nog jaloers op zouden zijn.

@Himlims: 8 euro/maand voor 15K bezoekers schiet niet echt op. Weet niet wat voor site je runt maar waarschijnlijk is het slim om een keer naar affiliate programma's te gaan kijken (zoals die van Amazon bv). Hangt sterk af van waar je over schrijft.

@Blokker: 0,1% lijkt me wat laag. Then again... op tech-blogs heeft 50% van je bezoekers een Ad-Blocker draaien wat ook niet echt helpt. En het is inderdaad enorm sneu dat elk willekeurig persoon jouw adsense de nek om kan draaien terwijl je diegene nog nooit gesproken hebt.

Door Tweakers user himlims_, woensdag 15 mei 2013 11:38

Linux gaming website - kritisch publiek met veelal een adblocker.
Amazon heeft niet heel veel raakvlakken, kan wel enkele maanden pilot draaien.
Sinds begin deze week met g2play advertenties gestart, eens kijken of dat beter werkt.
Probleem is, dat er weinig (goede) alternatieve zijn. Althans, ik heb die nog niet kunnen vinden.
ps; voor statistieken, piwik eens proberen. Mensen blokkeren google analytics eerder dan piwik. Bleek na implementatie kleine 2000 bezoekers p/m meer te hebben dan google toont.

[Reactie gewijzigd op woensdag 15 mei 2013 21:56]


Door Tweakers user Martijndoes, donderdag 16 mei 2013 11:01

Precies dezelfde ervaring hier. Na jaren besloten adsense op mn website te plaatsen om de kosten te dekken. Ging redelijk ok, zou er niet rijk van worden maar zoals het ging zou ik wel uit de kosten komen. Na anderhalve maand werd m'n account geblokkeerd vanwege ongeldige klikactiviteit. Bleek dat een paar gebruikers besloten om mij te gaan steunen en ads aan te klikken. Ik heb uiteraard meteen gezegd dat ze dit niet moesten doen maar het was blijkbaar al te laat.

Netjes formulier ingevuld met deze informatie, volledig open over geweest, link naar topic op t forum gestuurd maar het mocht niet baten. Meest frustrerende is inderdaad compleet gebrek aan uitleg maar gewoon "we hebben het nog eens bekeken en helaas", wat volgens mij gewoon een van de standaard mailtjes is.

Het ergste is nog dat je inderdaad voor het leven 'geband' bent. Het maakt in theorie niet uit of je een andere site start, verhuisd of whatever je mag nooit meer ergens adsense gebruiken. Ik heb wel verhalen gelezen van mensen die het vervolgens via een opgericht bedrijf lieten lopen maar ook dit mag officieel niet.
Ben trouwens benieuwd of ze ook zo streng zijn bij de echte grote sites. Zou fok ook problemen krijgen als ik daar 20x per dag ga klikken? Heb zo'n vermoeden van niet.

Ben nog altijd op zoek naar een goed alternatief. Gebruik op dit moment speedyads maar daar zijn de bedragen per click toch wel erg laag. Wel erg fijne website en interface.

Door Tweakers user wibra, maandag 20 mei 2013 14:55

is dat dan niet een manier om google te boycotten? net overal op alle ads gaan clicken als een gek, de uitbaters krijgen dan geen inkomsten meer en gaan elders hun heil zoeken. ergo, gedaan met google.

Reageren is niet meer mogelijk