AEG Laat Je Wel In De Steek

Door sys64738 op vrijdag 19 april 2013 15:18 - Reacties (14)
Categorie: Technologie en gadgets, Views: 10.237

AEG stond vroeger bekend om zijn goede, betrouwbare producten en haar vaste slogan: AEG laat je niet in de steek! Mijn AEG wasmachine van 13 jaar oud doet het dan ook nog perfect alsof hij vorige week uit de verpakking is gekomen.

Dus toen ik 6 jaar geleden een nieuwe keuken in ging richten, bestelde ik zonder er bij stil te staan een AEG vaatwasser. Resultaten uit het verleden bieden ook bij witgoed helaas geen enkele garantie en ik had er goed aan gedaan toen eerst eens beter onderzoek te doen.

Op het moment dat ik mijn vaatwasser kocht was AEG al lang niet meer het Duitse kwaliteitsmerk van weleer. Het merk was afgegleden tot de middelste regionen van de B-merken categorie maar op basis van het verleden durven ze wel nog A-merk prijzen te vragen voor hun spullen. Dit werd afgelopen wintersportvakantie nog eens bevestigd toen ik onze hakkie-takkie vaatwasser opendeed en precies hetzelfde binnenwerk aantrof als in onze "A"-merk vaatwasser thuis.

Na iets meer dan 3 jaar goede dienst, veroorzaakte onze vaatwasser ineens soms kortsluiting tijdens het draaien van programma's. Erg handig als je hem voor het naar bed gaan aan zet en de volgende ochtend er pas achter komt en de koelkast/vriezer op dezelfde groep zitten. Maar goed, monteur erbij en het probleem was opgelost. Uiteraard buiten garantie.

Binnen een half jaar was het probleem terug alleen dit keer erger. Weer een monteur erbij en die kon het probleem niet zo makkelijk traceren. Uiteindelijk was de conclusie dat de hele vaatwasser lek was en stelde de monteur een omruil voor. Dit betekent dat je een nieuwe AEG vaatwasser uit mag zoeken, die tegen winkelprijs koopt en je de economische restwaarde van de defecte vaatwasser terug krijgt.

Zo gezegd, zo gedaan. De nieuwe vaatwasser werd geleverd en die mag je dan zelf aansluiten. Niet heel spannend allemaal maar van echt goede service getuigd het in ieder geval niet. Deze vaatwasser heeft het maar liefst ruim een jaar gedaan voordat hij te pas en te onpas zijn programma stopte met de foutmelding i60.

Weer de monteur erbij. Tja, defect moederbord (of naked board zoals dat in vaatwasservaktermen dan heet). Hele moederbord moest vervangen worden. Op zich zorgelijk maar het viel onder de garantie dus dan kost te me in ieder geval niets.

Twee jaar en één maand later, een maand na het verlopen van de garantie op de vorige reparatie, was de vaatwasser weer defect. Je raadt het al: i60. Monteur er weer bij en inderdaad: naked board moest weer vervangen worden. Kosten van dit geintje: zo'n 350 euro! Maar dan kreeg ik wel de onderzoekskosten van de monteur terug.

Hoe durf je als jezelf respecterend merk 50% van de nieuwprijs te vragen voor een reparatie van drie-en-half jaar oude vaatwasser. Tel daar nog de historie van deze vaatwasser bij op en je kunt spreken van een regelrechte afgang voor AEG.

Tijd om mij rechtsbijstandsverzekering in te schakelen dus. Die waren het al snel met mij eens dat AEG zich er vele te makkelijk vanaf maakte en hadden met een vaste formule berekend wat de reparatie maximaal zou mogen kosten, en dat was stukken lager. Ik vind dat er duidelijk sprake is van een ontwerp- of fabricagefout maar dat was te moeilijk aantoonbaar volgens mijn juridisch adviseur.

AEG liet zich nogmaals van haar slechtste kant zien en hield zelfs na de uitleg van mijn rechtsbijstandsverzekering voet bij stuk. Helaas gaat de rechtsbijstandsverzekering dan over op een vaak toegepaste techniek: in plaats van een dure, lange zaak aan te spannen, betalen ze hun klanten dan gewoon het financiële nadeel uit. Zaak gesloten.

Helaas kunnen bedrijven als AEG dit soort gedrag daarom ongestoord vol blijven houden. Hoewel... Ik zal nooit van mijn leven meer een AEG kopen en ook nooit aan iemand aanraden (nee, zelfs mijn vijanden niet). De vraag is dus hoe lang je zo'n strategie als merk vol kunt houden.

In ieder geval mogen ze hun slogan rustig omdopen tot: AEG laat je wel in de steek!

Volgende: Google AdSense? Googles NonSens! 05-'13 Google AdSense? Googles NonSens!
Volgende: Help, Mijn Man Is Hacker! 04-'13 Help, Mijn Man Is Hacker!

Reacties


Door Tweakers user sfranken, vrijdag 19 april 2013 15:21

Miele, er is geen bete.. wacht, haal ik nou niet 2 dingen door elkaar?

Door Tweakers user sys64738, vrijdag 19 april 2013 15:37

sfranken schreef op vrijdag 19 april 2013 @ 15:21:
Miele, er is geen bete.. wacht, haal ik nou niet 2 dingen door elkaar?
Ja dat is ook een bold statement maar Miele maakt het ook echt waar. Het kost wat maar je krijgt ook wat. Dat spul is nagenoeg onverwoestbaar en doet het altijd.

Door Tweakers user eQaz, vrijdag 19 april 2013 15:51

Daarbij is de service op miele zelfs op een 5 jaar oude machine gewoon nog steeds uitmuntend!

Door Tweakers user eL_Jay, vrijdag 19 april 2013 18:14

Miele, geweldig.
Van een kennis een 10 jaar oude afwasmachine/vaatwasser gekregen, geinstalleerd in het studentenhuis waar ik woon en nu, 3 jaar , 2 "runs" per dag verder werkt die nog steeds naar behoren.
(en hij heeft het zwaar te verduren, want studenten zijn iets minder proper dan Joe Sixpack ;))

Een rib uit je lijf, maar wel decennia plezier. (wasmachine en droger van me ouders zijn 20 jaar, in die 20 jaar is 1 keer een nieuwe motor in de wasmachine gezet en wat rubbertjes vervangen). Als je het zo bekijkt is miele zeker goedkoper. Je betaalt minstens het dubbele, maar het gaat ook minstens zo lang mee. (lijkt zo'n beetje het enige bedrijf dat consumentenelectronica maakt met de visie om het gewoon zo goed mogelijk te maken en dus niet fancy gimmicks die om de 3 jaar vervangen moeten worden)

Miele kost +/- 1500 gaat +20 jaar mee= 75 per jaar
Bauknecht/Whirlpool/Samsung/AEG/Siemens +/-400 gaat max. 5 jaar mee= 80 per jaar. Wie is er nu duur?
(in ons studentenhuis is er al menig B-merk (enkel Miele is A) wasmachine versleten en ik gok dat de laatste samsung het ook niet lang gaat uithouden)

Ben zelf overigens niet ontevreden over mijn AEG stofzuigertje, geen fancy apparaat, maar hij doet wat ie moet doen. Desalniettemin als ik het geld heb, koop ik alles van miele.

Door Tweakers user sypie, vrijdag 19 april 2013 18:16

Gister nog een oude Miele stofzuiger open moeten maken: één van de koolborstels liep niet meer zo soepel door (kool)stof in de koolborstelhouder én het snoer was kapot in de eerste 20 cm vanaf de spoel. Na 2 uren prutsen kon de boel weer dicht en aan de stroom. Klaar.

Paar weken geleden een AEG bovenlader open moeten maken omdat een aantal drukknoppen het niet meer doen. Ik kan nu geen korte was meer draaien, wat mij dus extra stroom en water kost. Aan de print is niets te zien, dus ook niet te repareren. Ik heb nog niet geïnformeerd naar een vervangende print, maar ik kan me voorstellen dat die écht niet goedkoop is. (machine is jaar of 8 oud)

Door Tweakers user Osxy, vrijdag 19 april 2013 19:11

eL_Jay schreef op vrijdag 19 april 2013 @ 18:14:

Miele kost +/- 1500 gaat +20 jaar mee= 75 per jaar
Bauknecht/Whirlpool/Samsung/AEG/Siemens +/-400 gaat max. 5 jaar mee= 80 per jaar. Wie is er nu duur?
(in ons studentenhuis is er al menig B-merk (enkel Miele is A) wasmachine versleten en ik gok dat de laatste samsung het ook niet lang gaat uithouden)

Ben zelf overigens niet ontevreden over mijn AEG stofzuigertje, geen fancy apparaat, maar hij doet wat ie moet doen. Desalniettemin als ik het geld heb, koop ik alles van miele.
`
Vergeet de rente derving niet.
Daarnaast heeft lang niet iedereen het kapitaal 1500 in eens te investeren terwijl 400 eens in de 5 jaar wel te overleven is.

Door Tweakers user Blokker_1999, vrijdag 19 april 2013 19:23

Hoe durf je als jezelf respecterend merk 50% van de nieuwprijs te vragen voor een reparatie van drie-en-half jaar oude vaatwasser.
Geloof het of niet, maar als consument kom je er eigenlijk nog goedkoop van af. Wisselstukken zijn enorm duur en worden na verloop van tijd alleen maar duurder. Niet alleen omdat ze schaarser worden, maar ook omdat de stockagekost enorm doorteld.

Uiteindelijk speelt ook hier de kwestie van vraag en aanbod. Er is vraag naar een product dat door slechts 1 fabrikant exclusief gemaakt word, dan stijgt de prijs van het stuk automatisch tot ver boven de werkelijke fabricatiekost. Wanneer je tussen bedrijven onderling kijkt dan zijn prijzen x10 of x20 echt geen uitzondering.

Om een eenvoudig voorbeeldje te geven. Op het werk hebben wij een bepaalde module nodig. Bij de fabrikant die het geheel geleverd heeft hebben wij deze modules jarenlang aangekocht aan een prijs van meer dan 200 euro per stuk. Let op we verbruiken er zo een 2000 per jaar. Op een gegeven moment heeft een andere leverancier van ons dan eens zo een module meegenomen naar China en daar worden ze nu nagemaakt voor nog geen 15 euro het stuk. De kwaliteit is iets minder, maar gegeven de immense besparing maakt dat eigenlijk niet veel uit.

We hebben ooit ook een speciale SRAM kaart aangeboden gekregen voor 999 euro. Diezelfde kaart kocht je op dat moment retail voor een tiende van de prijs.

Ook werkuren worden snel aangedikt. Afhankelijk van de klant (voor andere divisies danwel voor externe partijen) rekenen wij tussen de 70 en de 100 euro per uur aan.

Heb ooit een laptop gehad met een defect moederbord. Was een acer, net buiten garantie. Voor de prijs van een nieuw bord kon ik bijna een nieuwe laptop kopen. Dan is de keuze snel gemaakt: nooit geen acer meer en een nieuwe laptop kopen.

Door Tweakers user DjVe, vrijdag 19 april 2013 20:15

Witgoed is gewoon niet zo degelijk meer (ook Miele niet meer). In de jaren 01 tot 03 kreeg je 5 jaar volledige garantie en daar kon je voor €125 gewoon 10 jaar van maken! Mijn ouders hebben nog een 15 jaar oude 9 serie staan en die zijn niet kapot te krijgen (en ook niet te tillen zo zwaar).

Electrolux was ik sowieso niet zo van gecharmeerd of je moest de onderkant pakken met extra garantie (Marynen/Zanussi).

Over Bosch kan ik geen kwaad woord zeggen. Niet te duur en toch redelijk betrouwbaar bevonden.

Door Tweakers user JoWannes, vrijdag 19 april 2013 20:31

Leuk blogje. Ik denk dat niet enkel wasmachines, maar eigenlijk zowat alles vandaag kwalitatief niet meer is wat het vroeger was (of het nu zou kunnen zijn). Gevalletje wegwerp/consumptie maatschappij. :/

Door Tweakers user sypie, vrijdag 19 april 2013 21:12

Nee, niet eens wegwerpmaatschappij. Het is een "wij-willen-een-zo-groot-mogelijke-winst-uit-de-consument-halen-maatschappij". En wij als consument laten het allemaal gebeuren.

Het is alleen maar goed dat bijvoorbeeld 3D printen is uitgevonden en bereikbaar is voor veel mensen. Sommige onderdelen kun je nu zelf lekker maken. Ook steeds meer mensen krijgen handigheid in het fixen van dingen (heb ik het idee). Mensen zien simpelweg aan hun portemonnee dat fixen loont in plaats van nieuwe te kopen.

Door Tweakers user BeefHazard, vrijdag 19 april 2013 21:48

Miele zooi is altijd goed. Onze wasmachine heeft het 14 jaar uitgehouden met heel extreem gebruik, namelijk voor 4 personen + sportkleding en dat soort ongein. Afgelopen maand vervangen door een... Miele!

Door Tweakers user Damic, zaterdag 20 april 2013 01:24

Wij hadden thuis een Miele staan en die heeft het begeven na 15jaar nu een Siemens en die faalde al na 5 jaar (zwieren doet het niet goed meer, ondertussen ook 11 jaar oud) hebben dan maar 2de hands een zwier trommel gekocht en die zwiert nu extra na de was, volgende is terug een Miele.

Ik kan er misschien eens naar zien :D

[Reactie gewijzigd op zaterdag 20 april 2013 01:42]


Door Tweakers user WoBBeL, zaterdag 20 april 2013 08:18

Ik ben gestopt met het kopen van A-merken, en koop nu zo'n beetje altijd de goedkoopste wasmachine en wasdroger bij de Mediamarkt / BCC / etc.

Ik heb nu voor 260 een wasmachine met ontelbaarveel programmas en instellingen en deze gaat al 5 jaar mee (en A label) :) ik had verwacht dat hij maar 3 á 4 jaar mee zou gaan en ik weer een nieuwe zou moeten kopen. Zelfde voor mijn droger, deze is nu 4 jaar en koste mij iets meer dan 200 euro en draait nog steeds prima. Bij veel van deze budget zooi heb ik ook nog eens 5 jaar fabrieksgarantie!

[Reactie gewijzigd op zaterdag 20 april 2013 08:20]


Door Tweakers user Kevinp, maandag 22 april 2013 11:21

A-Merken zijn leuk, maar alleen beter als je ook echt de hoofdprijs betaald. Overigens bij Duitse merken moet je zorgen dat ze ook uit Duitsland komen. Deze zijn vaak degelijker dan dezelfde Aziatische rommel. Maar als consument kom je daar maar lastig achter.

Reageren is niet meer mogelijk