Hoe Veilig Is Jouw Digitale Leven?

Door sys64738 op donderdag 6 december 2012 15:48 - Reacties (12)
Categorie: Computers en internet, Views: 4.396

Technologie is overal om ons heen en misschien realiseren we ons wel eens te weinig hoe afhankelijk we er van zijn geworden. En dan heb ik niet alleen over onze mooie gadgets maar ook over alle services die we op internet gebruiken.

Zo heb ik al mijn e-mails, afspraken en contactpersonen aan Google toevertrouwd. Informatie die voor mij echt van cruciaal belang is en het zou erg vervelend zijn als de diensten van Google ineens niet meer beschikbaar waren of Google al mijn data kwijt raakt? Op zich is het niet heel voor de hand liggend dat ťťn van de hiervoor genoemde scenario’s werkelijkheid zal worden maar er loeren nog genoeg andere gevaren.

Wie herinnert zich Mat Honan nog? Dat is de Wired (en voormalig Gizmodo) editor die afgelopen zomer gehackt werd en zijn totale digitale leven verwoest zag worden. Door een fatale fout in de processen van de helpdesk van Apple kregen hackers toegang tot zijn iPad en MacBook welke op hun beurt weer gekoppeld waren aan een hele reeks andere services (waaronder GMail). Via zijn GMail account kregen de hackers toegang tot zijn Twitter account en de uiteindelijke uitkomst was dat zijn Google account, iPad en MacBook gewiped waren en Twitter vol stond met onzin.

Nu is het voor een Wired editor makkelijk om aan te kloppen bij deze bedrijven maar zouden deze bedrijven ook zo behulpzaam zijn bij het herstellen als een simpele ziel als jij of ik bij ze aanklopt? Hoewel ik geen iCloud gebruik, zou mij ongeveer hetzelfde kunnen overkomen aangezien bijna alle online services die ik gebruik gekoppeld zijn via mijn GMail account.

Ga voor de grap eens na wat er zou gebeuren als jouw online diensten niet meer beschikbaar zouden zijn of zelfs gehackt zouden worden. Weet je nog welke afspraken je hebt? Welke belangrijke mails zou je echt missen? Moet je opnieuw alle e-mailadressen en telefoonnummers van je contacten gaan verzamelen? Heb je al je foto’s nog?

Dus misschien wordt het toch eens tijd om na te gaan denken over een back-up plan voor je online diensten als je dat nog niet gedaan had. Het liefst natuurlijk offline en sowieso totaal losgekoppeld van de online services die je juist probeert veilig te stellen. Daarnaast is het bij Google tegenwoordig heel makkelijk om via 2 step authentication je account stukken beter te beveiligen. Doe je voordeel met dit gratis advies en voorkom dat jij de Mat Honan van de zomer van 2013 wordt.

Volgende: Google+ Meest Aanbevolen 12-'12 Google+ Meest Aanbevolen
Volgende: Downloading Is Not A Crime! 11-'12 Downloading Is Not A Crime!

Reacties


Door Tweakers user analog_, donderdag 6 december 2012 16:09

Het enige wat je echt preventief kan doen is niet doen aan password reuse. Dat beperkt de verpreiding van het virus in je digitale lichaam. Kan je concrete maatregelen geven?

[Reactie gewijzigd op donderdag 6 december 2012 16:09]


Door Tweakers user _trickster_, donderdag 6 december 2012 16:16

Ik heb zelf ook het een en ander bij Google ondergebracht aan data.
Waarbij ik sinds een 3/4 jaar gebruik maak van de 2-step authentication, dit tegen key-loggers en andere onzin op externe plekken ( waar ik zowizo weinig inlog ).

Dit geeft naar mijn idee al een veel betere beveiliging, en iedereen die veel belangrijke zaken gekoppeld heeft aan een google account raad ik dit dan ook zeer aan.

Door Tweakers user onok, donderdag 6 december 2012 16:20

De 2 step verification van Gmail aanzetten is idd een must imo. Heb ik idd ook allang gedaan. Net als https standaard aanzetten waar mogelijk (facebook, gmail)

Door Tweakers user RobIII, donderdag 6 december 2012 17:40

2 factor authentication i.c.m. Google Authenticator, LastPass met voor ťlke site een (eigen! uniek!) big-ass wachtwoord (15+ tekens, leestekens en andere zooi) en Application specific passwords en idd HTTPS gebruiken/instellen waar mogelijk. Aardig veilig.

Backups van alle bestanden, foto's en andere "user generated" zaken die op m'n DL380 op een RAID5 staan worden elke nacht gedraaid naar a) een 3TB USB schijf b) een off-site locatie naar een dedicated server(s) in een datacenter en c) crashplan.com (die onlangs nog een leuke kortingsactie hadden). Alle 3 m.b.v. Syncback Pro die ook Amazon S3/Azure/Google ondersteund welke ik nog overweeg erbij te nemen. Als ik me niet vergis wordt Glacier binnenkort ook ondersteund. Diverse projecten (sourcecode) worden dan ook nog eens, naast de backups, bij codeplex en/of visualstudio.com bewaard waar ook github e.d. alternatieven voor zijn.

En tot slot gebruik ik cubby om (zonder limieten, want: niet in de cloud maar p2p mits directsync gebruikt wordt) tussen een aantal werkstations/laptops documenten te synchroniseren a-la dropbox/gdrive/skydrive.

Oh, en hoe langer ik er over nadenk hoe meer me te binnen schiet :+ Ik gebruik nog folder redirection zodat "Mijn documenten" en m'n desktop e.d. ook op m'n domain-controller's RAID5 staan (ondanks dat ook m'n werkstations/laptops m.b.c. syncback backupped worden elke nacht).

[Reactie gewijzigd op vrijdag 7 december 2012 13:52]


Door Tweakers user godofal, donderdag 6 december 2012 18:25

ik gebruik lastpass, daar bewaar ik bijna al m'n wachtwoorden in
wachtwoorden voor sites e.d. zijn uniek, games zijn wel gedeeld vaak (moet ze immers onthouden en vaak gebruiken) en wachtwoorden voor officiŽle en financiŽle dingen zijn uniek en niet opgeslagen behalve in m'n hoofd

daarnaast heb ik daarnet al m'n lastpass wachtwoorden gedownload en opgeslagen in een beveiligde container (weer een ander wachtwoord)

niet het aller veiligste natuurlijk, maar de belangrijke dingen zijn goed beveiligd en afgeschermd
ik vind het belangrijk om wat gebruiksgemak te houden, daarom dus wat gedeelde wachtwoorden
er zijn toch (afaik) geen mensen actief specifiek naar mijn dingen op zoek, zo interessant ben ik helaas/gelukkig niet :+

Door Tweakers user Eagle Creek, vrijdag 7 december 2012 01:59

Ik ben bijna geschokt, medeTweakers! Grappig (maar ook erg) dat iedereen hier meteen de securitykant qua vertrouwelijkheid inschiet: tips voor two factor authentication, password protection, ssl-verbindingen. Allemaal erg belangrijk maar daar houdt security niet op! Want hoe zit het met de integriteit en de beschikbaarheid?

Het grote gevaar met al dat gratis cloud spul is denk ik nog dat je geen enkele garantie hebt. Iedereen neemt maar aan dat alles beschikbaar is en ook blijft. Bij een grote storing van Google zijn velen met de handen in het haar.

Het probleem is alleen: wat nu als Google een major crash meemaakt en 10 miljoen Gmail-accounts zijn permanent verdampt. Waar is Google voor de reguliere consument dan voor aan te klagen? Waarschijnlijk voor niets. Maar de problemen zouden zeer groot zijn. En er is ook het voorbeeld van, als ik het mij goed herinner Microsoft, die in de voorwaarden van de Live-diensten hard heeft opgenomen dat wanneer je akkoord gaat met de voorwaarden (en dat moet om de dienst te gebruiken), je het recht verliest om juridische stappen te ondernemen tegen het bedrijf op het moment dat de dienst niet goed werkt.

En wat als al je data opeens corrupt is? Je kunt overal bij maar geen bit staat op z'n plaats. Oeps.. een of ander virus is er met je data vandoor gegaan en heeft dat braaf naar de cloud geŁpload.

Natuurlijk ligt het antwoord hiervan in de back-upsfeer maar wie heeft er echt een degelijke backupstrategie uitgedacht? En hoe zit het met de verschillende type data op verschillende apparaten? Files worden gebackupped, maar wie plukt regelmatig z'n Gmail offline? Om maar een voorbeeld te noemen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 7 december 2012 02:12]


Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 7 december 2012 08:14

Lastig als je je afspraken kwijt bent enzo maaruh.... zijn zulke afspraken nu echt het belangrijkste in je leven..... don't get me wrong, best lastig zonder mail en zo maar de belangrijkste zaken in mijn leven zijn niet digitaal.

Door Tweakers user sys64738, vrijdag 7 december 2012 08:28

@robIII: Wow, jij hebt het wel heel erg goed afgedicht. Zo ver zou ik zelf niet gaan maar goed: better save than sorry.

@EagleCreek: yup, mijn eerste advies was dan ook een goed backup plan te bedenken. Je kunt een groot deel van je Google account vrij makkelijk back-uppen maar je mail bv vreemd genoeg weer niet. Die moet je via pop3 of een 3rd party tool binnenhalen.

@RetroX: Really?!? Mijn klantafspraken staan in mijn Google agenda. En complete project documentatie en afspraken staan op Google drive. Het zou voor mij toch behoor meer dan alleen maar lastig zijn als dat er maandagochtend in eens niet meer bleek te zijn.

Door Tweakers user Rafe, vrijdag 7 december 2012 10:16

sys64738: je hebt IMAP en POP3 om zelf je Gmail te backuppen, wat heb je nog meer nodig? Voor andere Google-producten kan je een kijkje op http://www.dataliberation.org/ nemen.

Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 7 december 2012 15:08

@sys64738 Jep, really! Ik blijf leven, mijn gezin is er nog steeds, ik heb voorlopig nog wel te eten en mijn huis vliegt ook niet spontaan in brand.....

Er zijn natuurlijk altijd mensen die leven om te werken. Mijn werk is belangrijk maar het is slechts een middel om mijn leven iets makkelijker te maken. Ik heb voldoende vertrouwen in mijzelf (en in mijn vrienden maar ook in mijn zakelijke relaties) dat ik een volledige outage best kan overleven.

Door Tweakers user Eagle Creek, zaterdag 8 december 2012 02:14

best lastig zonder mail en zo maar de belangrijkste zaken in mijn leven zijn niet digitaal
Maakt dat bijzonder uit dan? Je papieren agenda op maandagmorgen kwijt zijn met Šl je afspraken zal voor een boel mensen ook geen pretje zijn. Van een digitale agenda maak je nog makkelijk een kopie maar een papieren versie elke week onder de kopieer leggen is een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 8 december 2012 02:14]


Door Tweakers user Bad Brains, vrijdag 14 december 2012 21:58

Ik werk volgens het volgende principe.

http://populi.co/blog/wp-...-12-password_strength.png

Passwords zitten in een beveiligde zip file, alhoewel ik wellicht is naar keypass moet gaan kijken. (o.a ook voor android)

Reageren is niet meer mogelijk