Android: waar ging het fout - deel 2

Door sys64738 op woensdag 25 juli 2012 23:48 - Reacties (22)
Categorie: Technologie en gadgets, Views: 4.874

Vorige keer schreef ik al dat Android ten ondergaat aan het feit dat fabrikanten er een zootje van maken met hun updates waardoor er een nog grotere versnippering van hetplatform ontstaat. Maar inmiddels zij het niet langer alleen de fabrikanten die Android naar de afgrond duwen want ook de eindgebruikers doen een flinke duit in het zakje.

Blijkbaar is zelfs 79 cent voor een goed in elkaar stekende game teveel gevraagd en gaan de Android gebruikers massaal over op piraterij, als je de makers van het spel Dead Trigger moet geloven. Uiteindelijk heeft de ontwikkelaar besloten om de game voor Android dan maar gratis te maken maar het mag duidelijk zijn dat deze studio in de toekomst wel uitkijkt en echt geen Android versies meer gaat uitbrengen van haar games. En ook voor andere partijen is dit natuurlijk een sterk signaal om zich nog maar eens twee keer te bedenken voordat ze de moeite gaan nemen een game voor Android uit te brengen.

Natuurlijk leent Android zich als platform prima voor piraterij. De vrijheid die het systeem je geeft, maakt het zelfs voor half-digibeten redelijk eenvoudig om gedownloade games en Apps te installeren. Het enige dat je hoeft te doen is je Android apparaat aan je pc te hangen, de apk naar je device te kopiŽren en even aangeven dat je ook best vanaf niet vertrouwde bronnen wilt installeren. Als je kijkt naar iOS dan is het een stuk moeilijker. Ten eerste moet je device gejailbreaked zijn en dat is voor de meeste mensen toch al te spannend. Dan moet je je ipa nog op je toestel zijn te krijgen,er bij zien te komen en het ook nog eens geÔnstalleerd zien te krijgen.

Nee, ook hier is Androids kracht gelijk ook zijn zwakte en die zwakte kon best wel eens bijdragen aan de teloorgang van het platform, hoe jammer dat ook zou zijn. Ach we hebben het al vaker gezien in het verleden. In het Amiga tijdperk was het niet anders. Uiteindelijk werd elk verkochte origineel gemiddeld meer dan 10 keer gekopieerd waardoor de ontwikkelaars uiteindelijk andere markten gingen zoeken en de Commodore links lieten liggen. Hopelijk is Android een beter lot beschoren dan Commodore maar als het zo door gaat, vrees ik van niet.

Volgende: Wifi saved my life 07-'12 Wifi saved my life
Volgende: Mars tegen slecht weer 07-'12 Mars tegen slecht weer

Reacties


Door Tweakers user Snelization, donderdag 26 juli 2012 00:38

Je ziet ook steeds meer 'freemium' spellen in de store komen, gezien het feit dat In App purchases een stuk lastiger te kraken zijn voor Henk & Ingrid (de doorsnee gebruikers).

Meestal is het piraten nog veel makkelijker dan een simpele file kopiŽren dmv repository-based stores als Applanet, Aptoide en op iOS Cydia.

Door Tweakers user i-chat, donderdag 26 juli 2012 07:09

nu ben ik geen gamer, maar gebruik ik wel andere apps, de enkele en ENIGE reden waarom ik die van tpb / spotnet haal heeft NIETS maar dan ook niets met gierigheid te maken...
maar puur met het feit dat ik tot op de dag van vandaag weiger een creditkaart van een of ander smerig-amerikaans bedrijf af te nemen...

had google bijv ideal ondersteunt had ik zeker al voor enkele tientjes aan software geinstalleerd gehad.. waaronder svox clockworkmod rommanager wellicht een beter office pakket of moonreader pro en welligt nog tall van andere apps..

nu ben ik gedoemd tot piraterij of inferieure alternatieven...

Door Tweakers user Rafe, donderdag 26 juli 2012 08:07

Je bent niet gedoemd tot piraterij, je hebt bewust de keuze genomen om geen credit card te nemen wegens een afkeer tegen de Amerikaanse bedrijven die er achter zitten. Waar komt die eigenlijk vandaan? Er zijn ook prepaid credit cards of virtuele credit cards mogelijk als alternatief, heb je dat al bekeken?

Door Tweakers user i-chat, donderdag 26 juli 2012 08:30

Rafe schreef op donderdag 26 juli 2012 @ 08:07:
Je bent niet gedoemd tot piraterij, je hebt bewust de keuze genomen om geen credit card te nemen wegens een afkeer tegen de Amerikaanse bedrijven die er achter zitten. Waar komt die eigenlijk vandaan? Er zijn ook prepaid credit cards of virtuele credit cards mogelijk als alternatief, heb je dat al bekeken?
waar die aversie vandaan komt, is nogal duidelijk, als dat soort bedrijven gaan bepalen dat de overheid in de vs (big evil brother is watching you), al mijn gegevens te zien krijgt gaan mijn nekharen al overeind, als ze dan ook de ECHT onafhankelijke (pers) gaan saboteren omdat diezelfde vs dat toevallig leuk vind, begin ik ECHT kotsneigingen te krijgen.

toen, de heisa op z'n grootste was rond de wikileaks affaire waren er honderden mensen (wellicht zoals jij) die toen heel braaf riepen dat het hacken van zulke bedrijven een schande was en dat je op z'n best met je portemonnee moest stemmen, en het niet moest verzieken voor anderen...

wel ik ben zo iemand (met een geweten), die sinds dien weigerd om diensten af te nemen bij dit soort bedrijven bedrijven die moedwillig de universele rechten van de mens schenden of zaken doen met partijen waarvan vast staat dat die dat doen (zoals de vs overheid).

zo'n blokkade kun je me moeilijk kwalijk nemen want dat zou wel het ABSOLUTE TOPPUNT van hypocrisie zijn...

dus als die ontwikkelaars te weinig verdienen moeten ze maar 's gaan klagen bij google, het internet staat vol met deze klachten (dus niet weten dat dit de rede is, lijkt me onzin).

let wel! ik zeg niet dat alle piraterij tegen zal gaan zeker niet.. maar is best een behoorlijke groep die nu gewoon niet KAN betalen. of google dat via je telefoonrekening of via bankafschrijving of ideal wil regelen moeten ze zelf weten. maar dat er tenminste 1 alternatief moet zijn lijkt me duidelijk...

Door Tweakers user Vizzie, donderdag 26 juli 2012 08:56

blabla Amerika is stom blabla ik heb zulke hoogdravende idealen daarom typ ik deze reactie op een computer of foon die vast onder zeer menswaardige omstandigheden in elkaar is gezet in een land waar de mensenrechten gerespecteerd worden blabla
Over hypocrisie gesproken. En het is ook wel een beetje hypocriet om je idealen over de rechten van de mensen aan te voeren als reden om het recht van anderen om betaald te worden voor hun werk met voeten te treden. En oh ja, Google, da's een Amerikaans bedrijf dat ook gewoon met de overheid van de VS en van andere landen meewerkt aan het beperken van de vrijheid van meningsuiting.

Als je niet wilt betalen: prima, maar zo'n hypocriete 'holier than thou' houding vind ik echt om te kotsen!

Door Tweakers user ameesters, donderdag 26 juli 2012 09:16

elke platform leent zich tot piraterij. Het is niet de platform, maar de gebruiker.

En tja, de amiga, stamt uit een tijd waar het normaal was je programma's te delen(in die tijd was het namelijk ook normaal je eigen programma's te schrijven). Dus als je een keer iets kreeg van een ander accepeerde je dat ook als normaal, ook als die ander dat via niet zo legale wegen verkregen had, of wel legaal gekocht had, maar het uitleende aan andere.

Vanuit daar zijn 2 groepen onstaan:
- De open-source mensen, waar ik mijzelf ook onder schaar.
- De Pirates, mensen die vinden dat alles gratis moeten zijn.

Maar goed, wist je dat er veel meer pirates op windows draaien(het aantal andriod gebruikers times 1000)?! Waar is je blogpost daar over? welk besturings systeem draai je zelf?!

Een besturing systeem de schuld geven dat er illigale software op staat is net zoiets als je pistool de schuld geven dat hij iemand dood geschoten heb.

Vandaar dat ik dat hele schoppen wat je doet tegen zo een mooi open besturings systeem, te walgelijk voor woorden vind.

[Reactie gewijzigd op donderdag 26 juli 2012 09:24]


Door Tweakers user ameesters, donderdag 26 juli 2012 09:23

quote ipv edit gedrukt

[Reactie gewijzigd op donderdag 26 juli 2012 09:23]


Door Tweakers user sys64738, donderdag 26 juli 2012 10:52

@ameesters: voor alle duidelijkheid (volgens mij had ik het vorige keer ook al gezegd): ik heb 5 Android devices in huis en vindt het een geweldig OS. De enige reden waarom ik een iPad gekocht heb is omdat een paar must-have programma's er niet waren voor Android. En daar raak ik ook meteen mijn punt: een mobiel platform is voor een heel groot deel interessant vanwege de software die er voor beschikbaar is. Ik had stiekem liever een mooi Android tablet gehad maar kon het voor mezelf gewoon niet verantwoorden. (En ik had er al eentje, zij het 7").

Uiteindelijk is het de gebruiker die inderdaad kiest voor piracy maar als het op de iPhone/iPad makkelijker zou zijn geweest, was het daar ook veel grootschaliger geweest. Ik ken veel mensen die echt niks meer zouden aanschaffen als ze wisten hoe installious werkt (en hoe het te installeren natuurlijk). Blijkbaar moeten mensen tegen zichzelf beschermd worden. Wat denk je dat er gaat gebeuren als je hier vuurwapens in de supermarkt zou kunnen kopen?

En in het Amiga tijdperk had je juist heel veel commerciŽle bedrijven die hun geld probeerden te verdienen met de zeer mooie games die ze maakten maar het was dweilen met de kraan open. Ik ga niet ontkennen dat ik er zelf ook aan mee heb gedaan maar samen hebben we dat platform netjes de nek omgedraaid. En velen hebben er blijkbaar niks van geleerd.

Oh en ik heb 3 laptops met 1 keer XP en 2 keer Win 7 allen met zo'n mooie groen/blauwige sticker onderop.

@i-chat. Wel grappig dat je een Android telefoon hebt en waarschijnlijk ook nog een GMail account maar weigert je creditcard te gebruiken voor dit soort bedrijven. Google weet toch al wat je eet, wanneer je slaapt en waar je bent dus als je consequent bent, vermeid je al dit soort diensten ook.

Daarnaast ben je helemaal niet gedoemd tot het overgaan op piracy. Je kunt je ook gewoon beperken tot gratis apps en games of overstappen naar een ander platform (zoals iOS, waar echt alles geld moet kosten maar je wel lekker anoniem kunt betalen met prepaid cards). Omdat ik gene Ferrari kan/wil/mag betalen, ga ik er toch ook maar niet eentje jatten (I know: ik zwengel nu de disussie digitale vs. fysieke diefstal weer aan).

[Reactie gewijzigd op donderdag 26 juli 2012 10:53]


Door Tweakers user s.tukkie, donderdag 26 juli 2012 11:12

Meeehhhhhhhh Meeehheheeeeee Meeehehheeeeeeeee

Door Tweakers user WHiZZi, donderdag 26 juli 2012 11:21

Ach we hebben het al vaker gezien in het verleden. In het Amiga tijdperk was het niet anders. Uiteindelijk werd elk verkochte origineel gemiddeld meer dan 10 keer gekopieerd waardoor de ontwikkelaars uiteindelijk andere markten gingen zoeken en de Commodore links lieten liggen. Hopelijk is Android een beter lot beschoren dan Commodore maar als het zo door gaat, vrees ik van niet.
Amiga is niet ondergegaan door dit. Ook PC, Apple en Atari games werden op deze manier gekopieerd. Het waren diskette's en die waren nou eenmaal erg makkelijk te kopieeren.

Amiga is ondergegaan door een zeer zeer gebrekkige marketing van Commodore en later door Escom. Kort na de ondergang van deze 2 is de PC markt extreem gaan groeien omdat Microsoft hier gewoon heel hard op heeft ingezet met als resultaat Windows 95. Amiga is het faillisement van Commodore nooit echt meer te boven gekomen.

Om even on-topic te reageren, Android lijkt inderdaad een kort leven te gaan leiden. Enerzijds door het gebrek aan developers die tijd/geld in de apparaten steken (en dat heeft vooral te maken met hoe veel verschillen je hebt in code/versies en schermresoluties) en dat het bij Apple gewoon echt veel beter geregeld is om te programmeren. Anderzijds telt inderdaad mee dat het te makkelijk is om te kopieeren.

Android is leuk, maar men had bij Google meer moeten standaardiseren zodat we nu niet met 100en verschillende versies en varianten zitten en dat telefoons te snel verouderen omdat een nieuwe versie niet meer kan draaien.

Door Tweakers user ChojinZ, donderdag 26 juli 2012 12:48

i-chat schreef op donderdag 26 juli 2012 @ 08:30:
[...]
waar die aversie vandaan komt, is nogal duidelijk, als dat soort bedrijven gaan bepalen dat de overheid in de vs (big evil brother is watching you), al mijn gegevens te zien krijgt gaan mijn nekharen al overeind, als ze dan ook de ECHT onafhankelijke (pers) gaan saboteren omdat diezelfde vs dat toevallig leuk vind, begin ik ECHT kotsneigingen te krijgen.
Heb je het nu over CC's of over je telefoon met Google OS? :+

Door Tweakers user kalechinees, donderdag 26 juli 2012 14:47

nu ben ik gedoemd tot piraterij of inferieure alternatieven...
Bedankt voor het verzieken van de maatschappij, je bent het niet eens met de voorwaarden en rechtvaardigt hiermee diefstal?

Android is qua business strategie geen OS maar een advertentieplatform. Google interesseert het niet of de ontwikkelaars winst maken op hun software. Gratis software brengt met de reclame meer geld op dan de provisie van de aankoop van de volledige versie.
Met de unknown sources optie in Android is Google haar doel volledig voorbij geschoten (dev testing). Misschien 0.00001% van de gebruikers die het daarvoor gebruikt. Het overige deel is om geripte APK's te installeren.
Leuk zo alles gratis van Google, behalve voor de ontwikkelaars.

Door Tweakers user Jeroenneman, donderdag 26 juli 2012 15:03

Short story:

Alleen CC en geen prepaid kaartjes of iDeal?
Laat maar zitten dan. Hoe moeilijk is het voor Google om iDeal aan te bieden?!

Door Tweakers user ScSi, donderdag 26 juli 2012 15:23

Het niet aanbieden van iDeal is gewoon een drogreden jongens! iDeal is nergens bekend buiten Nederlands, dus waarom daar geld in pompen?

Er zijn genoeg alternatieven die voor de meeste mensen gewoon werken; CC (big and evil, boeha!) en prepaid CC (via je eigen bank soms nota bene!)

Door Tweakers user downtime, donderdag 26 juli 2012 16:28

i-chat schreef op donderdag 26 juli 2012 @ 08:30:
wel ik ben zo iemand (met een geweten), die sinds dien weigerd om diensten af te nemen bij dit soort bedrijven bedrijven die moedwillig de universele rechten van de mens schenden of zaken doen met partijen waarvan vast staat dat die dat doen (zoals de vs overheid).

zo'n blokkade kun je me moeilijk kwalijk nemen want dat zou wel het ABSOLUTE TOPPUNT van hypocrisie zijn...
Je bent gewoon de zoveelste hypocriet die wel de lusten maar niet de lasten van zijn "principes" wil. Gebruik die Android software dan gewoon niet.

Door Tweakers user Jeroenneman, donderdag 26 juli 2012 17:12

ScSi schreef op donderdag 26 juli 2012 @ 15:23:
Het niet aanbieden van iDeal is gewoon een drogreden jongens! iDeal is nergens bekend buiten Nederlands, dus waarom daar geld in pompen?

Er zijn genoeg alternatieven die voor de meeste mensen gewoon werken; CC (big and evil, boeha!) en prepaid CC (via je eigen bank soms nota bene!)
En toch doet Steam het wel. Een van de redenen dat ik met plezier gebruik maak van die service.

Door Tweakers user mux, donderdag 26 juli 2012 19:07

ScSi schreef op donderdag 26 juli 2012 @ 15:23:
Het niet aanbieden van iDeal is gewoon een drogreden jongens! iDeal is nergens bekend buiten Nederlands, dus waarom daar geld in pompen?

Er zijn genoeg alternatieven die voor de meeste mensen gewoon werken; CC (big and evil, boeha!) en prepaid CC (via je eigen bank soms nota bene!)
Well, not really. Creditcards zijn in Nederland geen wijdverspreid betaalmiddel; bijna niemand accepteert ze. Nederland leeft voor 99% op debetkaarten, dus het is niet gek dat mensen en aversie tegen CCs hebben. Je moet om een lullige app uit de googlewinkel te kopen dus eerst even een CC opzetten? Nee dankje, dan krijg je m'n geld niet.

Als je zaken wil doen in land X, dan moet je betaalmethoden aanbieden die geschikt zijn voor dat land. In Nederland zijn dat debetstructuren: kraskaarten, iDeal, directe afschrijving van (prepaid) telefoonabonnementen en andere bankgekoppelde betalingen. Doe je dat niet, dan gaan mensen heus niet hun betaalgewoonten aanpassen aan zoiets triviaals als app-aankopen.

Bovendien wordt een vrij gigantisch deel van de vrije tijd (en dus games en in-app aankopen) besteed door jongeren die in het geheel niet in aanmerking komen voor een CC, zelfs al zouden ze niks liever willen. Het zou op z'n minst mogelijk moeten zijn om via je telefoonabonnement of een betaalnummer apps te kopen, zoals in het verleden wel altijd mogelijk was op elk ander platform.

Door Tweakers user Vizzie, vrijdag 27 juli 2012 08:11

mux schreef op donderdag 26 juli 2012 @ 19:07:
[...]
Nee dankje, dan krijg je m'n geld niet.
Op zich een prima houding, maar dan krijg jij de App ook niet. Als je m vervolgens toch ergens vandaan plukt zonder dat de maker een vergoeding krijgt ben je gewoon fout bezig.

Je verhaal over creditcards slaat trouwens nergens op, behoudens het deel dat jongeren er geen krijgen. Volgens mij is er in Nederland vrijwel niemand boven de 20 die geen creditcard heeft of kan hebben en zijn er al helemaal weinig bedrijven (zeker geen internetbased bedrijven) die betalingen met creditcard niet accepteren. Hooguit de snackbar op de hoek of een klein lokaal winkeltje ofzo.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 27 juli 2012 08:11]


Door Tweakers user Donool, zaterdag 28 juli 2012 12:10

Vizzie schreef op vrijdag 27 juli 2012 @ 08:11:
[...]


Op zich een prima houding, maar dan krijg jij de App ook niet. Als je m vervolgens toch ergens vandaan plukt zonder dat de maker een vergoeding krijgt ben je gewoon fout bezig.

Je verhaal over creditcards slaat trouwens nergens op, behoudens het deel dat jongeren er geen krijgen. Volgens mij is er in Nederland vrijwel niemand boven de 20 die geen creditcard heeft of kan hebben en zijn er al helemaal weinig bedrijven (zeker geen internetbased bedrijven) die betalingen met creditcard niet accepteren. Hooguit de snackbar op de hoek of een klein lokaal winkeltje ofzo.
Dat slaat ook nergens op, ik heb in mijn omgeving dus vrienden, school, familie etc welgeteld 2 mensen met een creditcard. 2 op de 200 is niet echt veel toch? Waarom? Omdat we andere betaalmiddelen gebruiken die we over kunnen gebruiken behalve op Google Play want daar moet je natuurlijk een creditcard voor hebben..

Door Tweakers user jokapo, zaterdag 28 juli 2012 12:43

Bij een beetje bank krijg je tegenwoordig "gewoon" gratis een credit card zonder verdere kosten. Dus ik snap de aversie hier niet helemaal. ABN AMRO is toch een Nederlands of niet?

Door Tweakers user sys64738, zaterdag 28 juli 2012 13:26

Het is op zich niet zo heel moeilijk om in NL een creditcard te krijgen maar het is gewoonweg geen gangbaar betaalmiddel zoals dat in de VS en ScandinaviŽ wel het geval is. Ik ben het dan ook eens met de mensen die vinden dat Google te weinig betalamogelijkheden biedt en hier echt wat aan zou moeten doen.

Maar zoals ik al eerder aangaf, is dat nog steeds geen vrijbrief om over te gaan tot piraterij. Heb/wil je geen CC dan is dat je goed recht maar dan moet je je op Android gewoon beperken tot de gratis games en apps of op zoek naar een ander mobiel os (en natuurlijk even klagen bij Google).

Door Tweakers user Lrrr, zaterdag 28 juli 2012 16:22

i-chat schreef op donderdag 26 juli 2012 @ 07:09:
maar puur met het feit dat ik tot op de dag van vandaag weiger een creditkaart van een of ander smerig-amerikaans bedrijf af te nemen...
Maestro is ook van MasterCard, een van die 'smerige amerikaanse bedrijven'. En dat gebruik je dagelijks om te pinnen (of heb je ook geen pinpas)? Trouwens, het EMV-systeem (Het Nieuwe Pinnen) is ontwikkeld door Europay (wat in 2002 gefuseerd is met MasterCard), MasterCard en Visa. (Het heet ook niet voor niets EMV: Europay MasterCard Visa).

Verder even een inhoudelijke reactie op het artikel: Het klopt dat jalbreaken en Installous (de 'illegale App Store') op je iOS-apparaat krijgen iets lastiger is, maar daar hebben de meesten wel een handige neef ofzo voor. Ik ken genoeg mensen die totaal geen verstand hebben van hun iPhone of iPod, maar die er wel illegale apps op hebben.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 28 juli 2012 16:25]


Reageren is niet meer mogelijk