Komt dat schot!

Door sys64738 op donderdag 7 juni 2012 22:57 - Reacties (11)
Categorieën: Media, Sport, Technologie en gadgets, Views: 4.580

Hoewel het menig tweaker worst zal zijn, kun je er toch echt niet omheen: het EK voetbal staat weer voor de deur. Maar maak je geen zorgen, ik zal jullie ook deze keer niet lastig gaan vallen met prognoses of EK nieuws.

Vroeger was het simpel. Mensen verzamelden zich knus rond een klein beeldbuisje waarop in ruisend zwart-wit beeld te zien was hoe onze helden het er vanaf brachten. Tegenwoordig bekijken we de wedstrijden op een grote flatscreen tv of beamer. Maar dat is niet het enige verschil. Ook de manier waarop het signaal binnenkomt is in de loop der jaren flink uitgebreid in smaken.

Wederom was het vroeger simpel. Het analoge signaal werd door het harkje op het dak uit de lucht gepikt en met een lange kabel naar de tv doorgesluisd. Het analoge signaal via de ether wordt niet meer uitgezonden maar inmiddels is er een hele batterij aan nieuwe manieren waarop het signaal binnenkomt. Niet alleen heb je de keuze uit DVB-S, DVB-T, DVB-C, Analoge Kabel TV en IPTV maar ook nog uit diverse aanbieders.

Het grappige van al deze verschillende technologieën en aanbieders is het verschil in snelheid waarop het signaal onze tv bereikt. Bij het kijken van het 8 uur journaal of As the world turns (mijn favoriete serie; nog nooit een aflevering niet gemist), maakt die vertraging niet zo veel uit. Maar bij voetbal is dat toch een ander verhaal. Het is een beetje jammer als de speler nog bezig is met de aanloop voor de hoekschop en de buren al beginnen te juichen.

Uiteraard heb ik niet alle varianten zelf uit kunnen proberen maar bij Ziggo scheelt het al flink hoe je kijkt. Waar je bij het vorige WK nog het beste af was met analoge tv is dat inmiddels niet meer zo. De 2 seconden voorsprong die het analoge signaal had, is nu omgebogen in een vertraging van ongeveer een halve seconde ten opzichte van het digitale signaal. Of deze verschuiving het gevolg is van het verschuiven van de focus naar digitale tv bij Ziggo durf ik niet te zeggen maar frappant is het wel. Oh, en je iPad kun je beter links laten liggen want IPTV via de Ziggo app loopt ruim een minuut achter waardoor je met een beetje pech zelfs twee doelpunten achter loopt. En ook digitenne / DVB-T is niet je vriend tijdens dit EK. Mijn laptop heeft er met zijn Terratec usb dongle bijna 3 seconde langer voor nodig om de beelden tevoorschijn te toveren dan mijn digital kabeltuner.

Voor de voerballiefhebbers: doe je voordeel met deze informatie. En voor de rest: sterkte de komende tijd!

Update: even nog wat testjes gedaan en analoge kabel en DVB-C liggen toch niet zo ver uit elkaar als ik eerste dacht. DVB-C wint nog wel maar slechts met krap een halve seconde. Niet echt storend meer voor voetbalwedstrijden lijkt me.

Volgende: Raar volk, die Fransen. 06-'12 Raar volk, die Fransen.
Volgende: Regering blijft onbetrouwbaar 05-'12 Regering blijft onbetrouwbaar

Reacties


Door Tweakers user Edek, donderdag 7 juni 2012 23:05

Moet ik maar weer eens bij mijn Oma langs gaan, analoge en Digitale TV aan zetten en goed lusiteren :) Korte en informatieve blogpost :D !

Door Tweakers user ElektroNeko, vrijdag 8 juni 2012 00:06

Ach, dit soort informatie houd het EK tenminste nog een beetje interessant voor mij ;)

Door Tweakers user AMD1800, vrijdag 8 juni 2012 01:24

Nuttige post en erg prettig om te lezen. Zat er al bijna over na te denken om analoog te kijken, maar dat is dus dom om te doen. Dankjewel!

Door Tweakers user eagle00789, vrijdag 8 juni 2012 07:41

Nederland gaat in de eerste ronde verliezen met 5-1!!!!!!! :D Zijn we tenminste snel af van die onzinnige sport

Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 8 juni 2012 09:07

Dat is nog eens een onderwerp. Ik ga het verschil zelf ook eens bekijken tussen digitaal en analoog. Ook maar eens langs bij de buren want die kijken via een schotel. Geen idee hoe die zich verhoud tegenover de andere signalen.

Door Tweakers user Jarrean, vrijdag 8 juni 2012 09:25

Goeie;) Vorige WK in het stamcafé nog erg aan gestoord, er was een grote beamer waar bijna iedereen op keek en achter in het café nog een kleine tv voor de mensen die het scherm van de beamer niet konden zien. Die kleine tv was zo'n 2 seconden eerder dus achter in het café stond iedereen al te juichen terwijl de rest nog vol spanning aan het kijken was. Een flinke spanningbreker.

Door Tweakers user sys64738, vrijdag 8 juni 2012 10:28

@Eagle0789: Ik heb slecht nieuws voor je. Nederland moet minimaal 3 wedstrijden spelen voor ze naar huis kunnen. En ik denk dat ze inderdaad na 3 wedstrijden al weer in het vliegtuig richting NL zitten (in tegenstelling tot 46% van de bevolking die echt denkt dat we de finale halen 8)7 ).

@Jarrean: Ja dat zuigt dus. Maar als ze Ziggo hebben, is dat eze keer geen issue meer dus.

Door Tweakers user roeleboel, vrijdag 8 juni 2012 11:16

Zelfs de apparatuur waarmee je kijkt maakt een behoorlijk verschil.
Thuis (België):
dvb-t via windows 7 & mediaportal loopt ongeveer 1 seconde voor op dvb-t via linux met Kaffeine als speler...

Door Tweakers user Jeroenneman, vrijdag 8 juni 2012 13:32

Stel je voor dat het signaal eruitvalt tijdens de wedstrijd.

Hilariteit alom }>
Zelf vind ik het leuk om te zien, maar sommige mensen MOETEN het zien.
Die kun je dus flink in de zeik nemen door even als ze weg zijn het kabeltje uit de TV de halen voor de wedstrijd en met vrienden afspreken allemaal te zweren dat het signaal weg is.

Prachtig, complete frustratie. Natuurlijk wel vlak voor de wedstrijd ff de grap toegeven en weer terug erin, anders heb je de poppen echt aan het dansen!

Door Tweakers user onok, vrijdag 8 juni 2012 16:30

Wel grappig dat Ziggo idd het anaologe signaal heeft vertraagd. Dit moeten ze express gedaan hebben, om wat voor reden dan ook.
De vertraging van digitale tv heeft veel verschillende oorzaken. Er zit vertraging in de doorgifte bij de bron, er kan vertraging inzitten bij het her-encoden door de kabelaar (ziggo/upc/etc), vervolgens nog een vertraging in je tv-ontvanger, die het singaal moet decoden, en tenslotte kan er nog een kleine vertraging zitten in je tv (beeldverwerking, ca 50ms) die de CRT-tv's van vroeger ook niet hadden.
Sateliet-tv heeft nog een extra vertraging vanwege de enorme afstanden die het signaal moet afleggen.

Door Tweakers user sypie, vrijdag 8 juni 2012 16:45

Jeroenneman schreef op vrijdag 08 juni 2012 @ 13:32:
Stel je voor dat het signaal eruitvalt tijdens de wedstrijd.
Vroeger kon je nog handmatig zenders instellen, tegenwoordig niet meer (of heel lastig). Daarbij kon je ook een "sneeuw"-kanaal vastleggen. Wanneer je dat doet op het vooraf ingestelde nummer waarop de wedstrijden zijn te zien heb je ook feest. Geen enkel persoon zal zo snel dié instelling van de TV verwachten, eerder dat de bepaalde zender er uit ligt.. (omdat er zoveel mensen naar kijken is die DDOS)

Reageren is niet meer mogelijk