TeleAtlas zelf de weg kwijt?

Door sys64738 op woensdag 16 mei 2012 20:34 - Reacties (10)
Categorie: Technologie en gadgets, Views: 10.929

Ik ben in het gelukkig bezit van een mooie Volkswagen met daarin een RNS310 fabrieksnavigatiesysteem. Ik heb bewust voor de 310 gekozen en niet voor de 510 omdat je dan ten minste nog een kans hebt dat je een keer een jaar doorkomt zonder dat je auto wordt opgebroken. Het is erg sneu dat een groot merk als Volkswagen nog steeds niet met een oplossing is gekomen voor dit probleem want die dingen zijn zeer gewild en er makkelijker uit te halen dan je asbak.

En mijn keuze lijkt te werken. Het is een prima navigatiesysteem, ziet er mooi uit en ik ben al bijna een jaar verder zonder inbraak(poging). Laatst hadden ze zelfs de Pioneer van mijn buurman er voor de deur uitgeklust maar die van mij zat er nog gewoon in.

Maar nu komt het grote nadeel van de RNS 310. Twee maanden geleden moest ik naar Duitsland en binnenkort ga ik naar la douce France. Aangezien de 310 standaard geleverd wordt met alleen de kaarten van de Benelux, was ik dus op zoek gegaan naar aanvullende kaarten zodat ik ook in onze buurlanden uit de voeten kan.

De kaarten waren redelijk snel gevonden en je kunt per land losse cd's kopen. Dus ik deed vrolijk de cd van Duitsland en die van Frankrijk in mijn virtuele boodschappenmandje maar toen ik bij de kassa kwam schrok ik me de vlekken: 280 euro om in 2 nieuwe landen te kunnen navigeren!

Waar komt dit bedrag van 140 euro per kaart in hemelsnaam vandaan? De kaarten worden geleverd door TeleAtlas en dat bedrijf is weer onderdeel van het alom bekende TomTom. Het staat zelfs op de doos: Maps by TomTom. Dus hoe kan het dan zo zijn dat TomTom voor veel minder dan 140 euro een compleet navigatiesysteem kan leveren met daarop alle kaarten van Europa terwijl TeleAtlas vrolijk 140 euro blijft vragen voor alleen de kaart van een land?

Het antwoord is natuurlijk vrij simpel: ze misbruiken hun monopoliepositie rijkelijk. Die RNS systemen worden in vele Volkswagens, Audi's, Seats en Skoda's af fabriek meegeleverd en als je eenmaal zo'n mooi navigatiesysteem hebt, wil je het ook op vakantie kunnen gebruiken. Tel daarbij op dat ze de kopieerbeveiliging redelijk goed op orde hadden en het uitknijpen van je klanten kan beginnen.

Dit soort praktijken is natuurlijk koren op de molen van het hackers-gilde. Eerst moest je nog de originele cd's van iemand zien te lenen om kaarten op je systeem te installeren maar sinds de kopieerbeveiliging omzeild kan worden, staan de veilingsites en nieuwsgroepen vol met cd's voor alle landen die je maar kunt bedenken. Zie vaak genoeg kaarten voor 10 euro per stuk aangeboden worden op Marktplaats en vergelijkbare sites en ik denk dat die mensen, zolang ze niet gepakt worden, er een leuk handeltje aan hebben.

Dus TeleAtlas, waarom niet gewoon een reëel bedrag vragen voor die kaarten zodat mensen met goede intenties de kaarten gewoon kopen in plaats van te gaan zoeken naar andere oplossingen? Ik zou best 30 euro over hebben per land maar voor 140 euro gaan jullie ze aan mij niet slijten. Ik zou zeggen: doe je voordeel met deze tip.

Volgende: Regering blijft onbetrouwbaar 05-'12 Regering blijft onbetrouwbaar
Volgende: me, myself and iPad 05-'12 me, myself and iPad

Reacties


Door Tweakers user KeZZHoe798, woensdag 16 mei 2012 22:35

140 euro voor twee landen? Je koopt een up-to-date TOmTom met heel Europa voor dat geld. Laatst een proefrit gemaakt en gelijk een kopie van de cd gemaakt op een SDkaart in mijn eigen Polo. O-)

Door Tweakers user Mythx, woensdag 16 mei 2012 22:42

KeZZHoe798 schreef op woensdag 16 mei 2012 @ 22:35:
140 euro voor twee landen? Je koopt een up-to-date TOmTom met heel Europa voor dat geld. Laatst een proefrit gemaakt en gelijk een kopie van de cd gemaakt op een SDkaart in mijn eigen Polo. O-)
Nee nee, 280 euro voor twee landen. Dat is dus 140 euro per land.

Inderdaad absurd duur. Ik zou als ik jou was bellen en vragen of ze niet een betere aanbieding kunnen doen. Je kan tenslotte nog zeggen dat je een Garmin (?) of een andere concurrent gaat gebruiken als alternatief.

Door Tweakers user sys64738, woensdag 16 mei 2012 23:16

KeZZHoe798 schreef op woensdag 16 mei 2012 @ 22:35:
140 euro voor twee landen? Je koopt een up-to-date TOmTom met heel Europa voor dat geld. Laatst een proefrit gemaakt en gelijk een kopie van de cd gemaakt op een SDkaart in mijn eigen Polo. O-)
Uhm, heb je mijn post wel gelezen?!? 140 per land dus en ik geef ook al aan dat je voor veel minder inderdaad een complete TomTom hebt met volledige Europa dekking.

Wel slim om inderdaad om het jaar een proefrit te gaan maken en even die CD te "lenen" voor een update van je eigen auto. Daarentegen heb ik nog nooit een demo auto meegekregen waar de navi cd in zat (goh, zouden ze het zelf ook al door hebben?).

@Mythx: Tja, je hebt weinig keuze als je al zo'n RNS dr in hebt zitten. Wat ga je anders doen? Lekker lomp een TomTom direct erboven op het raam plakken?

Door Tweakers user MicGlou, donderdag 17 mei 2012 01:08

Dat is vrij normaal voor dergelijke navigatiesystemen, dat is niet alleen bij de volkswagengroep, zelfs de 'losse merken' zoals Pioneer hanteren die belachelijke prijzen. Ik heb zelf ook heel erg lang overwogen om een mooie flip-up autoradio te halen met navigatie erop etc. Maar welk merk je ook neemt, updates en extra mappen kosten werkelijk klauwen vol met geld. Toch maar voor een mooie 'ouderwetse' radio gegaan met bluetooth voor de telefoon en een losse tomtom. In totaal €250,- en ik heb er zelfs nog een voucher bij dat ik de TomTom een keer gratis een volledige mapupdate mag geven... voor heel Europa! Plus dat ik je kan garanderen dat je TomTom veel actueler is al je het ding regelmatig eventjes aan de pc hangt.

Overigens... eventjes zeuren bij de dealer kan soms ook een hoop helpen. Heb een tijdje rond mogen crossen in een Opel Combo voor de zaak met een verouderde cd, bij de beurt geklaagd over het navigatiesysteem... wagen was potver van 2007 en er zat een 2006 cd in. Kreeg netjes een recente disc van ze mee... Brutaal mens heeft de halve wereld en nooit geschoten is altijd mis.

Overigens zijn er voor de systemen van Volkswagen genoeg originele kaarten voor weinig te vinden, je komt complete sets tegen voor minder dan €100,-. Maar je was zelf zo te zien al het een en ander tegengekomen. Pakkans... tja, als het werkt dan werkt het en jij bent niet de persoon die het risico loopt dus daar zou je bij een aankoop niet stil bij hoeven staan. In mijn opinie is dat niet veel anders dan je cartridges opnieuw laten vullen bij een inktshop oid... maar daarover zullen de meningen verschillen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 17 mei 2012 01:15]


Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 17 mei 2012 09:31

Ach, wees blij dat de updates zo eenvoudig beschikbaar zijn. Bij mijn zoektocht naar updates van het systeem van Nissan ben ik nog andere verhalen tegengekomen.

Nissan zit ondertussen al aan zijn derde generatie. De eerste generatie maakte gebruik van HDDs en waren simpelweg NIET te upgraden. Een engelsman met zijn patrol heeft maandenlang bij zijn garage zitten navragen. Ze wisten dat nieuwe patrols met nieuwere kaarten werden geleverd maar die waren dus niet verkrijgbaar als upgrade. Uiteindelijk kwam men op het idee om de hele eenheid als defect te beschouwen, alleen de nieuwprijs voor vervanging van het navigatiesysteem kwam uit op 1/3 van de waarde van een nieuwe patrol. Uiteindelijk heeft de garage de nav uit het toonzaal model verwisseld met die van de klant en die van het toonzaal model als defect opgestuurd naar de importeur.

Toen men naar DVDs omschakelde waren deze wel verkrijgbaar van een prijs van zowat 600 euro. Voor die prijs kreeg je dan wel de huidige update alsook de update voor het volgende jaar. Je moest dus in 1 keer 2 updates kopen.

Vandaag de dag maken ze gebruik van SD kaarten, en ook hier waren de updates de eerste jaren niet verkrijgbaar. Een nederlander kreeg ze bij zijn garage niet te pakken. Op een gegeven moment moest zijn eigen wagen binnen voor herstelling en in de vervangwagen zat hetzelfde nav systeem, maar hij had gezien dat de kaarten daar 2 jaar jonger waren. De garage heeft er uiteindelijk mee ingestemd om de SD kaarten te wisselen.

Vandaag komt Nissan 1x per jaar met een update die voor ik geloof een 150 euro te koop is (kaart van europa). Maar op ebay vind je ze een stuk goedkoper. En heb dan uiteindelijk voor 35 euro een kaart gekocht in het VK en hem met Kerstmis gegeven. (en nu gaat ie ineens onverwachts een nieuwe wagen kopen, alle moeite voor niets.)

Door Tweakers user mux, donderdag 17 mei 2012 16:29

In mijn ouders' auto, een Renault, zat vroeger Carminat. Dat was een redelijk bagger navigatieysteem, maar je kreeg (inmiddels 9 jaar geleden) wel gratis updates van de bronsoftware en je kaarten. Totdat ze Carminat eruit gooiden... 7 jaar geleden :S

Vervolgens is Renault in de volgende auto van mijn ouders, 3 jaar geleden, overgegaan op TomTom. Tot zover helemaal prima, want voor Europa is TomTom nog steeds ongeëvenaard qua kaart- en navigatiekwaliteit. Dat is dus mooi, maar bij een gewone TomTom krijg je software- en kaartupdates voor niks of hoogstens een paar euro per jaar. Je zou verwachten dat gezien de historie van Carminat en TomTom hetzelfde zou gelden voor deze nieuwe navigatiesystemen. Nope. 200 euro vragen ze voor een kaartupdate (uitgebreide Europa-kaarten). En dat bij wat in feite niks meer dan een ingebouwde tomtom live go! is (winkelwaarde 240 euro).

Inmiddels is Renault iets redelijker: 75 euro voor Benelux-kaarten en 120 euro voor Europa-kaarten. Wat er namelijk gebeurde is dat mensen erachter kwamen dat er ook gewone TomTom Live-kaarten in konden worden gepropt en dat dat dan werkte, dus konden ze niet (via de dealers) 100% extra marge erop vragen. Maar eigenlijk vind ik dat je bij zo'n ontzettend dure optie best wel gratis kaarten voor 10 jaar o.i.d. mag krijgen.

Door Tweakers user grimson, donderdag 17 mei 2012 16:56

Wat betreft die RNS 310 kaarten, de V4 is nu de 'current' versie, deze lopen bij de introductie al maanden achter en blijven één jaar (!) de enige mogelijke kaartupdate. Helaas dus niet 4x per jaar of 2x per jaar een uitgave. Heb je dus net aan het einde van het jaar een RNS310 aangeschaft (of een Skoda Amundsen) dan is het jammer maar een redelijk 'oude' kaart krijg je dan bij je apparaat.

Door Tweakers user vanaalten, donderdag 17 mei 2012 17:41

Mijn Mazda-3 werd standaard geleverd met ingebouwde TomTom navigatie, 5" scherm en zo. Daarbij ook 'laatste kaart garantie'.

En het is gewoon een standaard TomTom systeem, dus kaart-updates gewoon dezelfde prijs als die voor losse TomToms - heb voor 40 euro anderhalf jaar lang updates voor heel europa. Dus ja: het kan ook voor een redelijke prijs! :)

Door Tweakers user Hans Harbers, donderdag 27 september 2012 00:29

Bovenstaande verhalen bevestigen mijn anti-houding tegen vaste navigatiesystemen. NOOIT aan beginnen. Je hebt na verloop van tijd oude techniek. Of worden de firmwares bij de APK ook gelijk vernieuwd. :)
Een ander nadeel is dus de uitmelkhouding van de fabriekanten voor kaartupdates.
Zelf heb ik een MIO spirit 687 portable navigatie. Ik wil nooit meer wat anders. Die heb ik voor € 190,00 aangeschaft en was inclusief LIVE TIME updates.
Ik moet zeggen MIO zijn afspraak waar maakt. Ze beloven minimaal 2 updates per jaar en maximaal 4. Altijd up to date.

Door Polke, zondag 14 oktober 2012 13:38

Kijk even op de piratbay en je bent klaar.
Ik koop ook liever voor een redelijk bedrag eerlijke oplossingen, maar ik betaal geen 3 cd's a 140 euro/stk voor één vakantie naar Kroatië.

Overigens waren daar al kaarten versie 2 te koop toen PON nog bij hoog en laag beweerde dat er geen versie 2 was.
Koop je een Golf van dik over de 30.000 euro, krijg je er oude software bij :( :X

Succes Polke

Reageren is niet meer mogelijk