Web 1.0

Door sys64738 op dinsdag 8 mei 2012 15:54 - Reacties (18)
Categorie: Computers en internet, Views: 5.394

Ondank het feit dat HTML5 het hype-stadium ruimschoots gepasseerd is, zijn er nog steeds bedrijven die het lekker links laten liggen. En dat is jammer want een mooie HTML5 site zou het leven van de klanten van deze bedrijven een stuk leuker kunnen maken.

Neem nou de SNS Bank. Ik moest even wat rekeninggegevens aanpassen en deed een greep naar mijn iPad (of eigenlijk die van mijn vrouw maar daar kan/zal ik zo nog een andere blogpost over vol schrijven).

Het begint gelijk al fout want de SNS navigeert mij naar hun mobiele website, wat toch een behoorlijke belediging is voor een device met een resolutie waar menig laptop of desktop computer een puntje aan kan zuigen. Met de huidige generatie tablets is puur kijken of iemand een mobiele browser gebruikt dus niet meer afdoende om te bepalen wat je die gebruiker voor gaat schotelen. Gelukkig kun je vrij eenvoudig terug navigeren naar de "echte" website van de SNS.

Helaas hadden ze het idee: we hebben een hippe mobiele site dus waarom zouden we op onze normale site HTML5 gebruiken? Nou, omdat dat het verblijf van die eigenwijze mensen die toch met hun iPad naar je normale site gaan en stuk aangenamer maakt.

Hoe moeilijk is het nou om een veld waar ik mijn email adres in moet voeren even het type "email" mee te geven zodat mijn iPad weet dat hij het toetsenbord moet gebruiken waar ook het @ op staat in plaats van het gewone. En doe dan gelijk ook even het numerieke toetsenbord voor de velden waar ik mij huisnummer en rekeningnummer in moet vullen. Alle mobiele browsers zijn er al jaren klaar voor en het blijft toch jammer dat web-ontwikkelaars hier zulke steken laten vallen.

Toen ik toch de helpdesk aan de lijn had voor een andere vraag, heb ik dit punt aan die aardige jongen aan de telefoon uit proberen te leggen. Hij gaf aan dat dit niet zijn specialiteit was maar dat hij wel wist dat het ontwikkelteam druk bezig was met het implementeren van nieuwe functionaliteit (onder meer voor de iPad). We wachten dus rustig af maar voorlopig denk ik dat we toch genoegen moeten nemen met web 1.0 bij de SNS en vele andere bedrijven.

Volgende: me, myself and iPad 05-'12 me, myself and iPad
Volgende: Service zoals het hoort 04-'12 Service zoals het hoort

Reacties


Door Tweakers user Staatslot, dinsdag 8 mei 2012 16:01

Je punt is duidelijk, maar wel een beetje overdreven.
Web 1.0 en de huidige website (zelfs een mobiele website) ligt nog wel iets uit elkaar toch :)

En ik vermoed dat de jongen aan de telefoon refereert aan een of andere app die SNS vast aan het maken is, niet direct de website zelf.

Door Tweakers user Ruudjah, dinsdag 8 mei 2012 16:03

Hij gaf aan dat dit niet zijn specialiteit was maar dat hij wel wist dat het ontwikkelteam druk bezig was met het implementeren van nieuwe functionaliteit (onder meer voor de iPad).
Klinkt als: We maken een iPad app. Dat is niet eens web 1.0, maar meer iets in de richting van Compuserve 1.0, of MSN 1.0 (MSN ten tijde van CompuServe bedoel ik dan, dus het separate netwerk wat Microsoft probeerde op te zetten als tegenhanger van het internet). Web 0.1 dus :P.

Door Tweakers user ThomasXCI, dinsdag 8 mei 2012 16:06

Ik ben het eens met Staatslot.

En nu ben ik nieuwsgierig naar de blogpost over jouw ipad die niet van jou is :P

Door Tweakers user sys64738, dinsdag 8 mei 2012 16:20

Tuurlijk is het wat overdreven en heeft SNS best een aardige website (op wat kleine functionele ergernisjes na) maar anders wordt het zo'n saai verhaal en leest niemand mijn blog :D

Die iPad is een andere verhaal. Als verstokt Apple-anti-fanboy heb ik verrassend genoeg toch een haat-liefde verhouding met dat ding dat er gekomen is voor de kinderen ("er zijn zoveel goede educatieve apps voor dat ding").

Door Tweakers user Edek, dinsdag 8 mei 2012 16:40

Je overreageert inderdaad behoorlijk, en ik heb op de iPad nog nooit een numeriek invoer veldje gezien. Die website is ook zeker geen HTML 1.0 maar meer iets in de richting van 3.0. Ik vind trouwens ook dat een 1.0 en 2.0 website een bepaalde schoonheid kan hebben doordat alles zo simpel in elkaar steekt.

Door Tweakers user BillsGate, dinsdag 8 mei 2012 16:41

Je ziet alleen een paar dingen over het hoofd:
  • Doelgroep: Een groot deel van bank-klanten is wat ouder en heeft een wat oudere browser. Internet Explorer 7 bijvoorbeeld, die zie je in de praktijk vaker voorbij komen dan je denkt. HTML5 is niet bepaald backwards compatible.
  • Budget: Veel grote CMSsen, zoals die van grote bedrijven en banken, staan het niet toe om dat soort 'simpele' wijzigingen (in bijvoorbeeld veldtypes) even vlug toe te passen. Vaak houdt het een boel programmeerwerk in, waar een prijskaartje aan vast hangt. Dat bedrag levert bij de doelgroep niet meteen een rendabele verbetering in de user experience op.
[edit]
Internet Explorer valt sowieso buiten de boot met de nieuwe form-elements: http://fmbip.com/litmus (onderaan: HTML5 Forms Inputs)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 8 mei 2012 16:48]


Door Tweakers user Gomez12, dinsdag 8 mei 2012 16:53

Heb je toevallig een linkje naar de html5-spec waar het type email voor een input-element in genoemd wordt?

Ik ken het namelijk helemaal niet als onderdeel van de spec, enkel maar als vendor specific...

Hetzelfde heb ik mobiele website, op zich vind ik dat niet verkeerd. Het zou een mooie scheiding kunnen zijn tussen een flash-omgeving voor de desktop en non-flash voor mobiel.
Agreed ze zouden de mobiele versie netter kunnen maken zodat hij op meer apparaten/resoluties goed werkt, maar de scheiding vind ik niet zo verkeerd.


Door Tweakers user boe2, dinsdag 8 mei 2012 17:43

ipad ipad ipad html5 ipad


dat is wat ik gelezen heb :p

Dat je browser zich identificeert als een mobiel apparaat moet je toch echt niet op je bank gaan steken hoor.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 8 mei 2012 17:44]


Door Tweakers user thefal, dinsdag 8 mei 2012 17:44

Twitter gebruikt ook zo'n veld voor e-mailadres. Je krijgt dan (ook op Android) een toetsenbord waar het apestaartje direct op het hoofdtoetsenbord staat. GMail doet dit ook. Voor nummers heb ik het nog nergens gezien, maargoed als je weet hoe het moet zie ik weinig reden om het niet te doen, het kost weinig tijd om te implementeren maar zorgt wel voor wat extra gebruiksgemak.

Bovendien heb ik het even getest met Windows Phone 7, maar het is dus geen probleem als een browser het niet ondersteunt, die laat dat gewoon een default textbox zien. Nog een reden om het wel te gebruiken.

@Boeboe Een iPad identificeert zich anders dan een iPhone, dus daar kan wel degelijk onderscheid tussen worden gemaakt. Een iPad moet gewoon een desktopsite voorgeschoteld krijgen, tenzij er Flash/mouse-over op wordt gebruikt of tenzij er een speciale site is voor tablets (Zoals http://m.espn.go.com/wireless/ waarbij de lay-out van de site zich aanpast aan de breedte van je scherm).

[Reactie gewijzigd op dinsdag 8 mei 2012 18:06]


Door Tweakers user Maurits van Baerle, dinsdag 8 mei 2012 19:56

.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 8 mei 2012 19:57]


Door Tweakers user Maurits van Baerle, dinsdag 8 mei 2012 19:57

Gomez12 schreef op dinsdag 08 mei 2012 @ 16:53:
Heb je toevallig een linkje naar de html5-spec waar het type email voor een input-element in genoemd wordt?

Ik ken het namelijk helemaal niet als onderdeel van de spec, enkel maar als vendor specific...
Ik neem aan dat hij aan 4.10.7.1.5 E-mail state refereert.

Door Tweakers user YopY, dinsdag 8 mei 2012 22:10

Het probleem is tweezijdig: Ten eerste gaan de ontwikkelingen razendsnel; de term HTML5 komt in de T.net archieven voor het eerst pas 4 jaar geleden (2008) voor, en pas vorig jaar mei werd de laatste statusupdate ('last call') voor de HTML5 standaard gegeven; sterker nog, het is nog geneens een standaard, en je verwacht al dat het overal gebruikt wordt?

Ten tweede, projecten zoals een overhaul van de websites duren jaren bij een bank.

Door Tweakers user sys64738, dinsdag 8 mei 2012 22:37

YopY schreef op dinsdag 08 mei 2012 @ 22:10:
Het probleem is tweezijdig: Ten eerste gaan de ontwikkelingen razendsnel; de term HTML5 komt in de T.net archieven voor het eerst pas 4 jaar geleden (2008) voor, en pas vorig jaar mei werd de laatste statusupdate ('last call') voor de HTML5 standaard gegeven; sterker nog, het is nog geneens een standaard, en je verwacht al dat het overal gebruikt wordt?

Ten tweede, projecten zoals een overhaul van de websites duren jaren bij een bank.
Ja HTML5 is nog geen standaard maar het is toch al wel vrijlang duidelijk waar het heen gaat. Dus om je daar nu achter te verschuilen als bedrijf vind ik niet slim.

Door Tweakers user tech-no-logical, dinsdag 8 mei 2012 23:28

de ipad heeft een toetsenbord zonder @ en dat is de schuld van de sns-bank ? rare wereld leef jij in zeg...

overigens zuigt ipad input in forms sowieso : wie heeft er verzonnen dat een username veld perse met een hoofdletter moet beginnen ? ja steve, mijn username is lowercase, en ook nog 's case-sensitive. waarom dan alles met een hoofdletter beginnen ? isniehandig he ? nee ! en nu mag ik iedereen uitleggen dat ze niet meer in kunnen loggen omdat ze hun autocorrect username dus verkeerd invullen...

Door Tweakers user thefal, woensdag 9 mei 2012 08:35

tech-no-logical schreef op dinsdag 08 mei 2012 @ 23:28:
de ipad heeft een toetsenbord zonder @ en dat is de schuld van de sns-bank
Wat is dit dan? ;)
http://www.html5asp.com/

Dat is juist het idee; als het een veld betreft waar een email-adres moet worden ingevoerd en als dit goed wordt aangegeven, dan zal de iPad (net als de iPhone en Android) een toetsenbord laten zien met zowel een @ als een punt (en bij sommige toetsenborden zoals Swiftkey zelfs nog extra knoppen zoals .com en .net)

Door Tweakers user sys64738, woensdag 9 mei 2012 09:12

tech-no-logical schreef op dinsdag 08 mei 2012 @ 23:28:
de ipad heeft een toetsenbord zonder @ en dat is de schuld van de sns-bank ? rare wereld leef jij in zeg...

overigens zuigt ipad input in forms sowieso : wie heeft er verzonnen dat een username veld perse met een hoofdletter moet beginnen ? ja steve, mijn username is lowercase, en ook nog 's case-sensitive. waarom dan alles met een hoofdletter beginnen ? isniehandig he ? nee ! en nu mag ik iedereen uitleggen dat ze niet meer in kunnen loggen omdat ze hun autocorrect username dus verkeerd invullen...
Helemaal geen rare wereld. Apple (en ook Google) proberen er juist een mooiere wereld van te maken zoals Thefal hierboven ook al uitlegt. Het is juist zeer fijn dat de beperkte ruimte niet wordt verspild voor de toetsen die ik waarschijnlijk toch niet nodig heb.

Dat elk invoerveld automatisch met een hoofdletter moet beginnen, vind ik inderdaad ook een rare feature (hoewel de meeste form fields wel vaak namen zijn... Dus gaat het waarschijnlijk vaker automatisch goed dan fout).

Oh, en case sensitive usernames is sowieso een slecht idee. Net als bij emailadressen Gewoon case negeren (ook bij inloggen) en uniek houden op karakter-nivo.

Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 9 mei 2012 10:42

Ik ben van mening dat functionaliteit altijd moet gaan boven een standaard. HTML5 en CSS3 zijn handig maar zijn nooit een doel op zich. Ze mogen voor een ontwerper natuurlijk zeker een middel zijn tot een doel. Maar ja, doelen worden nogal eens gebaseerd op budgetten in plaats van functionaliteit. Dit is niet leuk maar wel te begrijpen.

Aan de andere kant zou het goed zijn dat banken wat internationale concurrentie gaan krijgen. De grote nederlandse banken zijn aardig bezig de kleine consument (waar ze amper aan verdienen) redelijk aan het verwaarlozen. De enige reden dat ik bij mijn huidige bank blijf is vanwege de rompslomp die je hebt aan het wijzigen van al nummers bij instanties.

Reageren is niet meer mogelijk