Lost sounds of computing

Door sys64738 op zondag 18 december 2011 22:10 - Reacties (12)
Categorie: Computers en internet, Views: 4.620

Voor een project waar ik nu aan werk, heb ik een testserver onder het bureau naast me staan waarop ik redelijk veel aan het werk ben. Het leuke van een server zo dicht bij is dat zodra ik de enter toets indruk, ik direct hoorbare feedback krijg over de uitgevoerde werkzaamheden. De logs of console in de gaten houden is niet nodig: Zodra het stil wordt, is ie klaar.

Voor de grap zei ik tegen een collega dat je het geluid op zou moeten nemen voor de keren dat de server wat verder weg staat en dan een scriptje schrijven die het ratelen laat horen op basis van de harddisk load op de server. Ach, binnen kort is dit natuurlijk verleden tijd want ook in server-land zal het niet zo heel lang meer duren voor SSDs de standaard zijn en het over is met het geratel.

Toch jammer dat zo langzamerhand alle geluidjes die eigenlijk bij computers horen verdwijnen en ze steeds stiller en ook killer worden. Ik ben nog uit de tijd dat je om te kunnen internetten, in moest bellen bij je provider. Niet dat ik terug zou willen naar die snelheden (na 20 minuten er achter komen dat dit toch niet het mp3tje was dat je bedoelde :'( ) maar het gekraak en gepiep van die modems had toch wel wat. En wat te denken van de floppy drives. Dat schrapende geluid als je ie diep moest graven om iets op te zoeken en dan maar hopen dat je files überhaupt nog leesbaar waren. Er zijn zelfs nerds die hier muziek mee maken (http://www.youtube.com/watch?v=X4SCSGRVAQE).

Ik weet dat ik hier al eerder over heb lopen mijmeren maar tegenwoordig zijn je met je iPad op de bank en ondanks dat het een geweldige technologische vooruitgang is, is het toch maar een klinisch, saai ding. Ik denk dat ik op Marktplaats snel nog maar even een 386 op de kop ga tikken en die een mooi plaatsje ergens in de woonkamer ga geven :P

Volgende: Bakkie schrale troost 12-'11 Bakkie schrale troost
Volgende: Voordeurterreur 12-'11 Voordeurterreur

Reacties


Door Tweakers user ElektroNeko, zondag 18 december 2011 22:36

Ach joh, als je dat geratel zo leuk vind, kom je toch een keer bij langs? Ik gebruik elke dag nog diskettes namelijk XD

Door Tweakers user alwinuzz, zondag 18 december 2011 22:39

Spel/tikfout in je titel?

[Reactie gewijzigd op zondag 18 december 2011 22:39]Door Tweakers user sypie, zondag 18 december 2011 23:08

Ach, "lost sounds of computing" of "last sounds of computing", wat is het verschil?

Door Tweakers user Magnetra, maandag 19 december 2011 00:00

Gisteren mijn eerste SSD-ervaringen opgedaan. Qua opslagruimte helaas een achteruitgang maar vooral de stilte is een voordeel. De snelheid ook wel en dat merk je ook, maar als Windows eenmaal (sneller) gestart is merk ik maar een klein snelheidsverschil bij het opstarten van dagelijkse applicaties. Okee, de zwaardere software gaat toch aardig sneller. Maar die stilte O+


Door Tweakers user Glabbeek, maandag 19 december 2011 06:46

In die categorie vind ik deze video ook geweldig:

http://www.youtube.com/watch?v=Ht96HJ01SE4

[Reactie gewijzigd op maandag 19 december 2011 06:46]


Door Tweakers user Jogai, maandag 19 december 2011 19:34

Ik heb nog wel een 486 te koop met 50 diskettes...

Door Tweakers user YopY, maandag 19 december 2011 19:48

Je kunt die nostalgie nog terughalen door bijv. een keyboard met mechanische toetsen te kopen; kreng maakt een pokkeherrie, maar typt wel lekker :+.

Door Tweakers user diedazz, dinsdag 20 december 2011 04:52

Hoewel ik het hilarisch verschrikkelijk vind om een geluid uit een hedendaagse pc te horen komen, begrijp ik je nostalgie. Net gisteren nog vloekte ik op mijn videokaart met coilwhine, mn versterker die een beetje bromde en zelfs de verwarmingsradiator die wat geluid maakt zelfs als ie niet aanstaat. ook nog de dvd drive ontdaan van stroom aansluiting omdat het onnodig wat lawaai maakt tijdens het opstarten. En ook de harde schijf van mijn macbook blaast ook al is het ding maar 2.5inch. Kwestie van holle ruimtes, maar whatever.

Zoals je zegt is het altijd wel fijn die bevestiging te hebben van voldoening > geen geratel: klaar, wel geratel: nog bezig. Niet bezig en wel geratel: OMFG HIJ GAAT KAPOT!! en dan paniek zaaien :-D mooie herinneringen die binnenkort wel richting de papiermand gaan.

Ik vraag mij dus echt af, als er uiteindelijk stille / volledig passief gekoelde pc's produceerbaar zijn, of we ons dan niet gaan irriteren aan piepjes en tuutjes van condensators en capacitators... want doe mij dan maar liever een harde schijf uit 1988!

Door Tweakers user sypie, dinsdag 20 december 2011 06:43

Klopt, hier een monitor staan met kennelijk een brakke voeding. Je hoort het ding geluid maken. Een monitor die geluid geeft (TFT) is naar mijn idee niet wat oorspronkelijk de bedoeling was van een monitor.
Mijn laptop is gelukkig wel lekker stil... En ja, hardware moet geen geluid maken, dat was vroeger zo nu niet meer. Om dit te compenseren hebben we allemaal een grote koptelefoon op onze knar en zetten we de muziek nét iets te luid om er alleen zelf van te genieten.

Door Tweakers user sys64738, dinsdag 20 december 2011 10:50

Haha, de meningen zijn verdeeld, hoor ik al weer.

Nou is het bij mij ook zo dat niet alle geluidjes als welkome nostalgie worden ervaren. Zoemende fans en piepende voedingen kan ik ook missen als kiespijn. Ik heb laatst voor de 3e keer mijn elektricien terug laten komen om een brommende dimmer te vervangen. Ook zo'n piep in een monitor/tv is voor mij reden om zo'n ding direct de deur uit te doen.

Reageren is niet meer mogelijk