Google, what have you done?!?

Door sys64738 op donderdag 3 november 2011 23:13 - Reacties (23)
Categorie: Computers en internet, Views: 4.921

Ik gebruik het internet om van van alles en nog wat op de hoogte te blijven. Een goede newsreader is daarbij onontbeerlijk en ik had in Google Reader een hele goede gevonden. Online dus ook op meerdere computer automatisch in sync, abonneren op feeds direct vanaf webpagina's en nog een heleboel andere goede features die het voor mij de (nagenoeg) ideale newsreader maakte.

Maakte inderdaad. Want helaas komt aan alle goede dingen een einde dus ook aan Google Reader. Niet dat ze gestopt zijn met Reader maar ze hebben besloten dat Reader, net als de andere Google producten, aan een update toe was. En hiermee heeft Google heel goed bewezen dat verandering niet altijd ook meteen vooruitgang betekent.

Naast het feit dat zo'n beetje alle kleur uit de interface is verdwenen (wat we ook zien bij GMail maar daar is het beter gelukt) is er ook enorm veel white space bijgekomen. Het is zelfs zo erg van dat de algemene nieuwsfeed van T.net op mijn 1900 bij 1200 scherm slecht 5 berichten tegelijk worden getoond. Flink scrollen dus.

En bij dat scrollen komt gelijk het andere nieuwe euvel boven water. De Reader is ongelooflijk traag geworden. Het toevoegen van Googles eigen I Like button (de +) heeft daar voor een groot deel aan bijgedragen. Als alle nieuwsitems geladen zijn worden de plus-knoppen nog gerenderd waardoor vrij lang duurt dat de pagina geladen is en het scrollen door nieuwsberichten sloom wordt.

Verder valt op dat de hele pagina vaak gerefreshed wordt. Waar GMail alles netjes met Ajax afhandelt, net als de vorige versie van Reader dat deed, heeft de nieuwe Reader blijkbaar volledige POSTS en/of GETS nodig. Vreemd is het wel in ieder geval.

Aan klagen alleen heb je niets dus ik heb ook al gekeken op welke manier ik mijn onvrede en opmerkingen bij Google aan kan kaarten. Veel verder dan via de Feedback pagina binnen de Help aan te geven dat je niet heel tevreden bent, kom ik niet. Ik hoop dat Google op zeer korte termijn wakker wordt en de Reader weer op het 'oude' niveau gaat brengen. Google, please, geef mij mijn Reader terug.

Volgende: Psst, harddisk kopen? 11-'11 Psst, harddisk kopen?
Volgende: Moderne kuddedieren 10-'11 Moderne kuddedieren

Reacties


Door Tweakers user Soluna, donderdag 3 november 2011 23:52

Inderdaad, het is net alsof ze een paar Microsoft ontwikkelaars in dienst hebben genomen.

Door Tweakers user Phyxion, vrijdag 4 november 2011 00:10

Soluna schreef op donderdag 03 november 2011 @ 23:52:
Inderdaad, het is net alsof ze een paar Microsoft ontwikkelaars in dienst hebben genomen.
Ze zouden juist een paar Microsoft ontwikkelaars in dienst moeten nemen :) Metro FTW :)

Door Tweakers user jcvjcvjcvjcv, vrijdag 4 november 2011 02:47

Net zoals met Office dus, waarbij sinds Office 2007 alle functies in een of andere kleuterbalk zijn verdwenen die je halve beeld inneemt?

[Reactie gewijzigd op vrijdag 4 november 2011 02:47]


Door Tweakers user Blokker_1999, vrijdag 4 november 2011 05:46

jcvjcvjcvjcv schreef op vrijdag 04 november 2011 @ 02:47:
Net zoals met Office dus, waarbij sinds Office 2007 alle functies in een of andere kleuterbalk zijn verdwenen die je halve beeld inneemt?
Neen, de nieuwe werkbalk neemt minder plaats in dan tevoren (hoogte in pixels), wanneer je gaat kijken naar het procentuele plaatje dan zie je dat vanwege de steeds hoger wordende schermresoluties het totale ingenomen gedeelte zelfs nog nooit zo laag is.

En vroeger zat alles verstopt in menus, menus die in 15 jaar niet veranderd waren, echt overzichtelijk moet ik zeggen ... Ik ben dankzij de ribbon al functionaliteiten tegen gekomen waarvan ik niet wist dat ze bestonden en direct dacht, verdorie das handig.

Door Tweakers user eagle00789, vrijdag 4 november 2011 07:41

Blokker_1999 schreef op vrijdag 04 november 2011 @ 05:46:
[...]
Neen, de nieuwe werkbalk neemt minder plaats in dan tevoren (hoogte in pixels),
[...]
Dit is toch echt niet waar. ik heb hier een screenshot van mijn eigen pc (dual monitor setup met beide schermen op resolutie 1280*1024) http://imageshack.us/photo/my-images/573/excelribbon.png/ waar je duidelijk kunt zien dat de ribbon van excel meer ruimte in beslag neemt dan de andere. Links zie je Office 2003 en rechts op de afbeelding staat Office 2007

Door Tweakers user Garyu, vrijdag 4 november 2011 07:52

eagle00789 schreef op vrijdag 04 november 2011 @ 07:41:
[...]

Dit is toch echt niet waar. ik heb hier een screenshot van mijn eigen pc (dual monitor setup met beide schermen op resolutie 1280*1024) http://imageshack.us/photo/my-images/573/excelribbon.png/ waar je duidelijk kunt zien dat de ribbon van excel meer ruimte in beslag neemt dan de andere. Links zie je Office 2003 en rechts op de afbeelding staat Office 2007
De belangrijkste functies in het bovenste menu zetten en CTRL+F1 drukken. Dan zie je de ribbon alleen nog als je hem nodig hebt.

Door Tweakers user eagle00789, vrijdag 4 november 2011 07:57

Garyu schreef op vrijdag 04 november 2011 @ 07:52:
[...]

De belangrijkste functies in het bovenste menu zetten en CTRL+F1 drukken. Dan zie je de ribbon alleen nog als je hem nodig hebt.
Klopt, maar dan heb je weer het probleem dat je weer een keer extra moet klikken.

Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 4 november 2011 08:18

dus ik heb ook al gekeken op welke manier ik mijn onvrede en opmerkingen bij Google aan kan kaarten. Veel verder dan via de Feedback pagina binnen de Help aan te geven dat je niet heel tevreden bent, kom ik niet.
Ik gebruik Google Apps for business. Hierbij heb ik aliassen op mijn mailadres. Deze werken sinds een paar weken niet meer. Bekend bij Google en er is zelfs een "ik heb hier ook last van" knop om dit te melden. Helaas na 1 maand en 3x melden werken de aliassen nog niet. En dat voor een systeem waar ik 40 euro per medewerker voor betaal.

Inmiddels zijn we voorbereidingen aan het treffen om na dit weekend afscheid te nemen van Google Mail als bedrijfsmail.

Ik ben best wel Google-fan maar dat is hard aan het afnemen.

Door Tweakers user BdK9001, vrijdag 4 november 2011 08:40

Ik dacht bij het zien van de titel dat het ging om de nieuwe look van Gmail :P

Doordat ze de nieuwe interface rustiger willen maken gaat een hoop duidelijkheid voor mij verloren. Maar hierover volgt waarsch nog wel een blogje van mijn hand ;)

Door Tweakers user Packardhell, vrijdag 4 november 2011 08:45

Ik gebruik als RSS reader, Feedly. Gebruikt Google Reader als basis, maar gebruikt o.a. een magazine stijl om het nieuws te tonen. Natuurlijk is dit alles instelbaar.


Door Tweakers user sypie, vrijdag 4 november 2011 09:02

Blokker_1999 schreef op vrijdag 04 november 2011 @ 05:46:
[...]
En vroeger zat alles verstopt in menus, menus die in 15 jaar niet veranderd waren, echt overzichtelijk moet ik zeggen ... Ik ben dankzij de ribbon al functionaliteiten tegen gekomen waarvan ik niet wist dat ze bestonden en direct dacht, verdorie das handig.
Sorry, maar als je na 15 jaar nog steeds niet weet wat waar in welk menu staat dan heeft dat met je eigen leervermogen te maken, niet met de opbouw van een menu. Ik loop me nu zo de pleuris te zoeken in Office dat ik er niet meer mee wil werken. Schijt aan office!

Door Tweakers user sys64738, vrijdag 4 november 2011 09:06

@RetroX: 40 euro voor supported mail is natuurlijk een schijntje.... maar dan nog moet het wel gewoon werken. We gebruiken het zelf ook maar ik heb nog niemand horen klagen over problemen met aliases.

@Bdk9001: Ja daar loop ik tegenwoordig ook te zoeken naar functionaliteit. Zal wel wennen zijn denk ik maar GMail werkt in ieder geval nog soepel.

@PackardHell: En werkt dat nog wel soepel? Kan me indenken dat als Reader compleet wordt omgegooid Feedly toch een probleem heeft.


Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 4 november 2011 09:54

40 euro voor supported mail is natuurlijk een schijntje.... maar dan nog moet het wel gewoon werken. We gebruiken het zelf ook maar ik heb nog niemand horen klagen over problemen met aliases.
Die 40 euro boeit niet. Wat vervelender is: ik krijg (of kreeg) ook mails van registrars binnen. Beetje vervelend als je tokens in een zwart gat verdwijnen. Mijn grootste 'klacht': google is onbereikbaar, zelfs voor betalende, zakelijke klanten.

Door Tweakers user Chris7, vrijdag 4 november 2011 09:56

Je bent lang niet de enige, zelfs de originele ontwerper van Reader heeft Google aangeboden om de wijzigingen ongedaan te maken en ervoor te zorgen dat Reader weer een goed product wordt.

Door Tweakers user EvilWhiteDragon, vrijdag 4 november 2011 12:30

sypie schreef op vrijdag 04 november 2011 @ 09:02:
[...]
Sorry, maar als je na 15 jaar nog steeds niet weet wat waar in welk menu staat dan heeft dat met je eigen leervermogen te maken, niet met de opbouw van een menu. Ik loop me nu zo de pleuris te zoeken in Office dat ik er niet meer mee wil werken. Schijt aan office!
Je geeft af op iemands anders leervermogen omdat JEZELF geen nieuwe layout kan aanleren? Voor veel mensen ontsluit die ribbon een hele hoop features waar ze anders geen gebruik van zouden maken. KIjk bijvoorbeeld naar het goed gebruiken van koppen en dergelijke. Dat is iets wat je meer en meer ziet, terwijl dat eerder vrijwel niet gebruikt werd. Maar wees gerust, je mag nog steeds Office 2003 gebruiken, of OpenOffice/LibreOffice. Sowieso snap ik niet waarom je 2007 zou gebruiken als je je ergert aan de ribbon, met een update kan ook office 2003 docx bestanden lezen.

Door Tweakers user 108886, vrijdag 4 november 2011 13:41

Groot gelijk... Google reader is er erg hard op achteruit gegaan :'(
Tot op heden was deze pagina dan ook een redelijk veelbezochte plaats door mijn vrienden en familie.
Ook erg overzichtelijk voor mezelf als ik iemand snel iets wilde laten zien.

Door Tweakers user beefstick, vrijdag 4 november 2011 14:32

Naast het feit dat zo'n beetje alle kleur uit de interface is verdwenen (wat we ook zien bij GMail maar daar is het beter gelukt) is er ook enorm veel white space bijgekomen. Het is zelfs zo erg van dat de algemene nieuwsfeed van T.net op mijn 1900 bij 1200 scherm slecht 5 berichten tegelijk worden getoond. Flink scrollen dus.

Dat is voor mij de reden om nog steeds de oude gmail theme te blijven gebruiken. Zelfs de nieuwe "preview (dense)" theme is niet net zo dense als de standaard theme.
Dat ze wat nieuws introduceren vind ik niet erg, maar als ze me gaan dwingen een dual screen setup te nemen met schermen boven elkaar om 20 mailtjes in beeld te houden (standaard preview) dan is het al snel afgelopen met mijn interesse. Ik denk dan ook dat sinds kort die button "switch to the new look" er staat omdat niemand die nieuwe look wil gebruiken.

De reader heb ik nooit gebruikt overigens. Ik houd het tot nu toe bij email, agenda (en g+ om foto's op picasa te zetten en meteen te delen met een hoop mensen zonder een email te sturen)

Door Tweakers user Chip., zaterdag 5 november 2011 19:57

Mwuah valt wel mee hoor! Beetje dramaqueen lijk je nu imo.

Door Tweakers user sys64738, zaterdag 5 november 2011 21:31

Wouser schreef op zaterdag 05 november 2011 @ 19:57:
Mwuah valt wel mee hoor! Beetje dramaqueen lijk je nu imo.
Dysfemisme heet zoiets. Natuurlijk is de wereld niet vergaan maar als je het ook niet met me eens bent dat Reader behoorlijk om zeep is geholpen met z'n whitespace en lag, heb je echt een nieuwe monitor of bril nodig.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 5 november 2011 21:32]


Door Tweakers user Magnetra, zondag 6 november 2011 01:29

Google for world domination.

Door Tweakers user sys64738, maandag 7 november 2011 11:16

Naast de problemen die ik eerder noemde vreet Reader ook nog bakken geheugen en CPU. Paar honderd Mb na enkele minuten klikken in Firefox draait ie z'n hand niet voor om.

Inmiddels ben ik over op FeedDemon voor mn pc's en gReader op mn telefoon en ik ben weer een stuk blijer. Wel via Google Reader alles op 1 plek synchroniseren maar niet meer die bagger webapp.

Reageren is niet meer mogelijk