Liever lui dan goed

Door sys64738 op woensdag 12 oktober 2011 11:19 - Reacties (11)
Categorie: Programmeren en architectuur, Views: 5.920

Tegenwoordig programmeer ik voor mijn werk niet zo heel vaak meer maar als ik nog code klop, is het meestal in Java. Zodra ik iets met Java moet doen, start ik zonder er over na te denken Eclipse op. Eenmaal in Eclipse zal ik zeker niet de enige zijn bij wie <ctrl> spatie de meest gebruikte toetsencombinatie is. Gemak dient de mens en Code completion is bliss, zeker voor een vrij verbose taal als Java. Of toch niet?

Sinds kort ben ik weer wat meer met Ruby en Rails aan het stoeien. Hoewel support voor dynamically typed talen lastig is, heb je tegenwoordig goede IDEs voor Ruby en Rails. Toch werk ik vooral in Notepad++ en irb als ik in Ruby aan het programmeren ben. Een interactieve Shell zoals irb is sowieso een fantastische vinding die eigenlijk elke taal zou moeten hebben (hoewel het voor dynamische talen wel iets leuker is dan van statische talen).

Door te werken in Notepad++ (of een elke willekeurige programmeurs editor) ben je veel meer aan het typen maar tegelijkertijd ook veel meer aan het denken. Pas nu merk ik hoe erg ik op de automatische piloot werk als ik in Java bezig ben en als ik een keer iets met de hand (lees: in notepad) moet doen, moet ik bekennen dat ik toch wel meer “hoe zat dat ook al weer” momentjes heb dan me lief is. In een simpele editor merk ik dat ik een taal veel sneller oppak en begrijp en dat ook je project meer gaat leven. En als je het even echt niet meer weet, kun je in Ruby altijd even spieken met .methods.

Ik zal zeker niet gaan ontkennen dat Code Completion en andere hulpmiddelen die IDEs bieden het ontwikkelen van code vergemakkelijken en waarschijnlijk ook behoorlijk versnellen. Maar het is wel leuk en zeker ook leerzaam om zo nu en dan eens in een simpele editor te werken en kijken hoe goed je “blind” kunt programmeren. Op congressen sta ik er vaak versteld van hoe snel die “eigenwijze hackers” kun programmeren in TextMate of Vim. Dus ook hier geldt: oefening baart kunst.

Volgende: Moderne kuddedieren 10-'11 Moderne kuddedieren
Volgende: Is there anybody out there? 10-'11 Is there anybody out there?

Reacties


Door Tweakers user Paul - K, woensdag 12 oktober 2011 13:06

Ik code PHP altijd in droomwever, auto complete gaat sneller dan je denkt. Als ik dan eens wat moet fixen met kladblok omdat er geen andere middelen aanwezig zijn merk ik toch dat je vaak moet nadenken en ook meer fouten maakt :) Erg herkenbaar!

Door Tweakers user Blasterxp, woensdag 12 oktober 2011 17:13

Het uittypen van de broncode gaat toch niet het werk in zitten.

Door Tweakers user sys64738, woensdag 12 oktober 2011 20:09

@Paul: ik schreef al dat er wel goede IDEs zijn voor dynamic languages maar dat ik ook vaak in np++ werk.

@Blasterxp: Helaas heb je altijd flink wat plumbing code (java is daar vooral goed in) en daar gaat wel wat tijd in zitten. Daarnaast kan het uitwerken van je ideeen zeker wel aardig wat tijd gaan kosten.
Verder leent Ruby zich heel goed voor live prototyping ipv op papier alles uitwerken dus ook dan ben je al weer meer aan het programmeren

Door Tweakers user Magnetra, woensdag 12 oktober 2011 21:54

Ik ben ooit een tijd terug begonnen met Python naast mijn reeds aanwezige kennis van C, C# en de bekende webtalen. Bevalt super! Java heeft mij nooit geboeid en Ruby on Rails heb ik nog nooit uitgeprobeerd, weet nog niet helemaal zeker of het interessant is om me daar wat in te verdiepen.

Maar kan wel zeggen uit ervaring dat Python prachtig is. :)

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 13 oktober 2011 05:55

Paul - K schreef op woensdag 12 oktober 2011 @ 13:06:
Ik code PHP altijd in droomwever, auto complete gaat sneller dan je denkt. Als ik dan eens wat moet fixen met kladblok omdat er geen andere middelen aanwezig zijn merk ik toch dat je vaak moet nadenken en ook meer fouten maakt :) Erg herkenbaar!
Daar ben ik zeer lang geleden al van afgestapt. PHP en HTML(+ aanverwanten) schrijf ik vandaag gewoon in NPP.

Sommige mensen zweren bij de simpele kladblok maar das gewoon dom. Dan heb je helemaal niets.

Door Tweakers user himlims_, donderdag 13 oktober 2011 09:26

Magnetra schreef op woensdag 12 oktober 2011 @ 21:54:Maar kan wel zeggen uit ervaring dat Python prachtig is. :)
recentelijk een boek gehaald; Python for kids, geweldig (voor mij) maar de mogelijkheden en de eenvoud van python *O*

Door Tweakers user YopY, donderdag 13 oktober 2011 09:31

Blech Java :p. Autocompletion bij Java is prettig omdat je gewoon zoveel te typen hebt. Ik zou ook niet graag Objective-C willen schrijven zonder autocompletion - die taal en de API's zijn gewoon behoorlijk verbose als het op functienamen aankomt. Gelukkig is dat dik voor elkaar in XCode - beter en sneller zelfs dan Eclipse - je tikt een deel van de functienaam in en drukt op tab.

Overigens vind ik tab-completion makkelijker en vlotter dan ctrl+tab. Het is ook natuurlijker als je een Bash shell gewend bent.

Tenslotte: Eclipse begint behoorlijk te kraken van ouderdom, het is best wel langzaam en onhandig aan het worden.

Door Tweakers user fub, donderdag 13 oktober 2011 10:59

Ik heb de ballen verstand van C#, maar met Visual Studio en code completion kan ik wel progsels produceren. Ik kan net genoeg om gevaarlijk te zijn. ;)
Thuis is het Python in vi -- heerlijk.

Door Tweakers user sys64738, donderdag 13 oktober 2011 11:18

Yep, Python is ook leuk (en stukje Hollands glorie natuurlijk) en gebruik ik ook af en toe als utility taal en niet zo zeer voor projecten. Het grote voordeel van python is dat het op Linux/Unix bakken altijd wel aanwezig is.

@Fub. Ja de tripple-C's (code completion cowboys)... dat zijn echt de gevaarlijkste mensen binnen een organisatie.

Door Tweakers user damnyankee, vrijdag 14 oktober 2011 00:24

Manueel typen is inderdaad veel beter voor het begrip van een taal.

Bij Technische Informatica (UTwente) zijn IDE's zoals NetBeans en Eclipse de eerste vier maanden verboden, en programmeerden we in Notepad++ (in mijn geval Scite, die bevalt me beter).

Na vier weken mag je zelf kiezen of je toch maar eens wil overstappen naar een IDE.

Bij een grote hoeveelheid packages (Java) vind ik Eclipse veel beter (en sneller) werken, en met kleine foutjes (variabelenamen die net ietsje verschillen)... Met veel bestanden open vind ik een tree structuur ed. wel prettig.

Door Tweakers user Killemov, zondag 1 januari 2012 12:37

Het programmeren in Java met, met name, Eclipse heeft juist niets met luiheid te maken en heel veel met "goed". Door gebruikt te maken van o.a. code completion en templates zorg je er voor dat je minder fouten kunt maken. En dan hebben we het hier eigenlijk alleen nog maar over het automatiseren van typewerk. Een IDE als Eclipse is echt verschrikkelijk veel meer dan dat! Genereren van classes uit databasetabellen? Code refactoren? Noem maar op!

Reageren is niet meer mogelijk