Augmented Reclame

Door sys64738 op dinsdag 6 september 2011 21:20 - Reacties (13)
Categorie: Technologie en gadgets, Views: 4.450

Vanavond weer een lekker avondje voetbal waarin onze mannen waarschijnlijk een grote stap doen richting plaatsen voor het EK van 2012. Best een leuke pot en na de eerste 45 minuten staan we 1-0 voor. Lekker belangrijk, denken velen van jullie wellicht. Sport is nog steeds niet zo’n tweakers-ding.

Tijdens de wedstrijd viel me echter iets op dat altijd in het oog sprint: de wedstrijd wordt gespeeld in Finland maar de reclameborden zijn allemaal in het Nederlands. Ik snap wel dat er meer mensen in Nederland de wedstrijd op tv kijken dan in Finland en dat de Nederlandse bedrijven er daarom meer geld voor over hebben om hun naam op de borden te zien staan. En daar draait het natuurlijk allemaal om: inkomsten. Maar ik schat zo in dat het de gemiddelde Fin worst zal zijn dat je na de vakantie je auto eens goed moet laten inspecteren door een Bovag erkende garage.

Je zou het probleem natuurlijk op kunnen lossen door aan de ene kant de Finse reclameborden neer te zetten en aan de andere kant van het veld de Nederlandse. Maar dan heb je dus twee keer zoveel camera’s nodig inclusief crew en ook de regie moet je dan dubbel uitvoeren. Ook zijn de reclameborden steeds geavanceerder en dus ook duurder om rond het hele veld neer te zetten.

Eigenlijk is de oplossing net zo simpel als voor de hand liggend. Met de gemiddelde smartphone en een stukje papier waarop een referentieteken is geprint, kun je tegenwoordig al drie dimensionale dansende dames op je buro tevoorschijn toveren. En met Layar hoef je de camera van je telefoon de straat maar in te richten en je ziet zo welke huizen er voor hoeveel te koop staan. Augmented reality is redelijk volwassen geworden en wordt al voor allerlei zaken ingezet.

Waarom wordt deze techniek dan nog niet gebruikt voor reclameborden tijdens sportwedstrijden? Vervang die dure lcd-reclameborden langs de sportvelden door simpele borden met referentietekens en dan kun je tijdens de wedstrijden er realtime naar hartenlust reclames overheen renderen. In dit geval Nederlandse reclames voor Veronica en Finse voor de tv-zender van het thuispubliek zodat daar ook nog wat geld aan verdiend kan worden. Een soort gelijk iets wordt natuurlijk al toegepast bij de Eredivise maar dit werkt niet met placeholders maar op basis van camerapositie en het doel als referentie.

Volgens mij is dit systeem prima uitvoerbaar. Dus wie implementeert dit ‘even’ zodat we er tijdens het EK van 2012 al van kunnen genieten?

Volgende: Unplugged @ Vlieland 09-'11 Unplugged @ Vlieland
Volgende: Mijn baan, jouw baan 08-'11 Mijn baan, jouw baan

Reacties


Door Tweakers user sebastius, dinsdag 6 september 2011 21:23

Ehm, dat doen ze al, die virtuele reclameborden.

Door Tweakers user ZpAz, dinsdag 6 september 2011 21:26

Het zijn geen LCD borden. Soms zie je ook borden naast de doelen staan, waar de bal gewoon doorheen kan gaan.

Door Tweakers user Gerco, dinsdag 6 september 2011 21:27

Blijkbaar zijn er ze behoorlijk goed in geworden, ze zijn niet meer van echt te onderscheiden :D

De borden die naast het doel staan (op de doellijn) zie je nog wel eens een bal doorheen vliegen, daar kun je het nog aan zien.

Door Tweakers user ray538, dinsdag 6 september 2011 21:27

Precies, daar word al bij verschillende wedstrijden gebruik van gemaakt.

Door Tweakers user sys64738, dinsdag 6 september 2011 21:33

@reacties hierboven: lees de laatste regel van 1 na laatste alinea. Zoals ik al aangaf zijn die borden naast het doel inderdaad helemaal virtueel. Maar die borden langs de lijn zijn lcd (of inderdaad zoals Gerco zegt: zijn ze al zo ver dat het weer net echt lijkt?!?)

Door Tweakers user Ram0n, dinsdag 6 september 2011 21:44

Inderdaad, lees eerst even de gehele post voordat je reageert. sys64738 noemt die virtuele borden langs het doel al, maar het gaat dus juist niet om die borden.

Prima idee lijkt me, alleen zal het (zoals zo vaak) wel weer niet zo snel gebeuren vanwege het politieke gedoe van het voetbal eromheen.

Door Tweakers user Tarilo, dinsdag 6 september 2011 22:04

Er wordt wel even vergeten dat er ook nog mensen in het stadion zitten. Het zou dus zonde zijn om al die reclame ruimte te vullen met referentie tekens. Dat is denk ik een van de belangrijkste redenen dat dit nog niet toegepast wordt. Met echte matrixborden langs het veld kan het publiek het ook zien, iets wat weer extra geld oplevert.

Door Tweakers user sys64738, dinsdag 6 september 2011 22:28

@laurens: ja, mee eens. Maar stel dat er 60.000 man in een stadion gaat (en zo groot hebben we er maar weinig in NL en die in Finland viel volgens mij ook niet in die categorie), dan kan hooguit 30.000 man de borden zien waar het om gaat. Als er 3 miljoen mensen op tv kijken, dan is het dus maar 1% van de potentiële kijkers die je mist.

Goed, in het stadion kun je langer naar de reclameborden kijken dan op tv (hoewel ik meestal in het stadion toch naar de wedstrijd kijk).

Door Tweakers user Kerberos84, woensdag 7 september 2011 11:36

Ff half naast de kwestie, welke apps zijn er bvb voor die vrouwen of whatever te laten dansen op je bureau :)
Layar nu installed, thx voor de tîp

Door Tweakers user JeroentjeB, woensdag 7 september 2011 14:10

7laurens7 schreef op dinsdag 06 september 2011 @ 22:04:
Er wordt wel even vergeten dat er ook nog mensen in het stadion zitten. Het zou dus zonde zijn om al die reclame ruimte te vullen met referentie tekens. Dat is denk ik een van de belangrijkste redenen dat dit nog niet toegepast wordt. Met echte matrixborden langs het veld kan het publiek het ook zien, iets wat weer extra geld oplevert.
Als het met een zelfde soort systeem als bv. QR codes zou werken dan denk ik dat er niet eens het hele oppervlak voor gebruikt hoeft te worden. Dan kan er op de TV reclame over de open stukken heen gezet worden, terwijl er in het stadion nog reclame tussen past.

Door Tweakers user Punkie, woensdag 7 september 2011 14:23

Wordt de gehele wedstrijd langs de 2 kanten opgenomen? Anders:
1 zijlijn met enkele nl borden, nl cameras aan overkant
andere zijlijn net finse borden en finse cameras aan de overkant.

Door Tweakers user sys64738, woensdag 7 september 2011 14:34

@Punkie: Nee, aan 1 kant. Lees mijn 3e alinea maar eens...

@Kerberos: Google is je vriend: http://www.youtube.com/watch?v=wyAhn_q714c. Trouwens WikiTude is ook heel cool (leuker nog dan Layar).

Door Tweakers user Marce, woensdag 7 september 2011 21:55

Voor zover ik weet is de reclame langs de kant van de doelen niet virtueel hoor, maar alleen lange uitgerekte reclame die op de grond ligt en vanuit de camera zo lijkt dat het recht is. Dat verklaart namelijk ook dat de bal erover heen rolt en spelers er op kunnen staan ;)

Voor de zekerheid voor het posten nog ff gegoogled, maar het is dus inderdaad virtueel tegenwoordig. Ik loop achter :'(

Reageren is niet meer mogelijk