CIO Cito zakt voor ict-toets

Door sys64738 op donderdag 3 februari 2011 08:57 - Reacties (13)
Categorie: Computers en internet, Views: 5.554

Vooruit, nog maar eentje deze week. Eerder schreef ik al over de fail in de Spits maar deze mag er ook zijn. Zoals bekend werd Cito geplaagd door server-storingen waardoor hun site niet bereikbaar was tijdens de eerste dag van de Cito-toets. Erg spijtig natuurlijk voor al die zenuwachtige kinderen die zo graag wilde beginnen met de o zo belangrijke Cito-toets. Het mag dus geen verrassing zijn dat er grondig onderzoek is uitgevoerd naar de oorzaak van de problemen.

Gelukkig was enkele dagen later het lek al boven water en legt de CIO in een interview met Automatiseringsgids uit wat er precies fout gegaan is. Hieronder staat het artikel zoals het op automatiseringsgids.nl stond:

http://farm5.static.flickr.com/4094/5412208259_ea7fcd13dd_o.jpg

Als je als CIO zo’n zwamverhaal ophangt, ben je wat mij betreft met vlag en wimpel gezakt voor je ict-toets. Een loadbalancer die faalt omdat er onvoldoende capaciteit is op de initiële server?!? Die dingen zijn er toch juist om dit soort zaken af te vangen, of hebben ze een loadbalancer staan met daarachter slechts één server? Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar de architectuurplaat van Cito.

Daarnaast heb ik ook mijn twijfels over de uitgevoerde stress-tests. Ik vind 3000 leerlingen die “precies” tegelijk in proberen te loggen niet schokkend veel. Stel dat “precies” hier een periode van 3 minuten is, dan is dat 1000 aanmeldingen per minuut op piekmomenten. Dat lijkt me toch niet zo veel voor een systeem dat 157.000 leerlingen moet gaan bedienen. Ook is het zorgelijk dat zo’n belangrijke applicatie bij het Cito zelf gehost wordt terwijl iedereen weet dat professionele hostingpartijen in hun datacenters veel betere voorzieningen hebben op het gebied van high-availability, beveiliging en infrastructuur.

Nee, volgens mij mag deze CIO zelf nog wel even terug de schoolbanken in.

Volgende: Computing memories 03-'11 Computing memories
Volgende: Humor in De Spits 02-'11 Humor in De Spits

Reacties


Door Tweakers user WHiZZi, donderdag 3 februari 2011 09:32

Dit is inderdaad een behoorlijke faal die zegt dat er maar 1 server achter een loadbalancer stond. Beetje vreemde situatie dan, gezien de loadbalancer volledig useless is als er maar 1 server hangt :P

Misschien dat er 2 webservers zijn en 1 db server (of erger, op 1 webserver staat ook een DB) en dat de DB gefaald heeft, dat zou het an sich nog verklaren. Los natuurlijk van of dit een slimme oplossing is.

3000 requests per minuut is ook niet heel erg belachelijk veel. Ik denk dat Tweakers.net dit alleen op het forum doet op een heel rustig tijdstip midden in de nacht. Als dat al het effect van een DDOS geeft, dan vrees ik grote vrezen voor als het echt gebruikt gaat worden :X

Deze CIO is waarschijnlijk iemand die van kant noch wal weet waar hij over praat. Hij heeft wat termen gehoord van de echte beheerders en moet dit vooral zien te verkopen.

Door Tweakers user pasz, donderdag 3 februari 2011 09:43

Snap niet hoe ze dit getest hebben. Dit is toch heel makkelijk na te spelen ?

Is hier echt een VMfarm voor nodig ?
Misschien dat ze de meuk beter richting een Cloud provider kunnen schoppen in plaats van zelf een virtuele boerderij op te richen.

Door Tweakers user yannickie111, donderdag 3 februari 2011 10:22

Inderdaad, een faal mag je dit best noemen.

* yannickie111 stelt voor om de digitale Cito-toets te laten hosten door tweakers, want tweakers kan wel meer dan 3000 aanvragen per minuut aan :+

Door Tweakers user Worran, donderdag 3 februari 2011 10:24

er is wel meer mis met cito , niet alleen met de toetsen , maar ook met het lovs (leerlingen online volgsysteem)

cito heeft de zaken niet goed op orde, wat voor veel stress zorgt , zowel aan de leerlingen kant , en aan de leraren kant

niet te vergeten de ictér die het allemaal kan gaan uitleggen

Door Tweakers user GZFan, donderdag 3 februari 2011 10:31

Weet je wat ik het erge van Cito vind?
Dat het beeld ontstaan is dat het een soort overheidsdienst is. Maar het is gewoon een hardstikke commercieel bedrijf!
Oke, ze maken mooie toetsen, waarmee je het niveau van de leerlingen redelijk mee kan bepalen, maar ze zijn zeker geen autoriteit op dit gebied...

Door Tweakers user rutgerlak, donderdag 3 februari 2011 11:01

Juist met Microsoft oplossingen heb je veel kennis nodig om het op te zetten kwa veiligheid, snelheid en betrouwbaarheid. Waarom dan niet gewoon kiezen voor een simpele Varnish/Lighttpd/Apache oplossing? Ach vast iets fout gegaan met de 'health checks' van de backends webservers.

Door Tweakers user ReenL, donderdag 3 februari 2011 11:14

Ze hebben waarschijnlijk een server die de capiciteit voor een bepaalde functionaliteit opschroeft wanneer er vraag naar is.

Als die server uit capiciteit raakt, kan hij geen nieuwe capiciteit toevoegen en kan de loadbalancer de requests niet meer verdelen omdat de capiciteit niet opgehoogd is.

Hosting binnen je kantoorpand gebeurd redelijk vaak, zo hebben veel kantoren in Nederland wel een exchange server staan en in Duitsland ken ik een aantal partijen die hun volledige business in-house hosten.

Al met al hoeft dit geen WTF te zijn. Tuurlijk KAN het het ontwerp slecht zijn, maar dat kun je niet met zekerheid zeggen. Wat je wel kan zeggen is dat de stress-test faalt. Maar Cito is daarbij niet de enige in zijn soort.

Door Tweakers user sys64738, donderdag 3 februari 2011 11:31

@ReenL: Uhm, in de eerste twee zinnen beschrijf je toch precies de enorme ontwerpfout die gemaakt zou kunnen zijn. Als je 1 server hebt die in capaciteit kan toenemen als daar behoefte aan is, heb je sowieso niks aan je loadbalancer omdat alles toch altijd naar die ene server toe gaat. En met die ontwerpkeuze weet je dat je vroeg of laat een keer tegen de limieten van die ene server aan gaat lopen en de boel er uit klapt.

Als je toch in een VM Farm aan het werk bent, kun je juist heel mooi clones van je server bijschakelen als de loadbalancer/monitor doorkrijgt dat de servers het heel druk beginnen te krijgen, en zo de druk weer netjes verdelen. Schalen in de breedte dus ipv in de hoogte. Er zijn prima tools die dit up- en down-scalen automatisch voor je doen zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt.

edit: lees je post nog een keer: Als je met server in de 1e zin de VM-host bedoelt waar de VM's op draaien, dan klopt het beter... Maar dan is het inderdaad flink fout gegaan bij het inschatten van de hoeveelheid benodigde rekenkracht en hebben ze gewoon te kort ijzer staan (maar het artikel heeft het over ruimschoots voldoende server capaciteit, dus daar lijkt het niet op).

[Reactie gewijzigd op donderdag 3 februari 2011 11:35]Door Tweakers user jmderonde, donderdag 3 februari 2011 12:08

Klinkt meer alsof er te weinig capaciteit was op de loadbalancer. Oftewel: er hingen genoeg servers achter maar daar kwamen de leerlingen niet eens terecht omdat de loadbalancer op z'n bek ging.

Door Tweakers user ari, donderdag 3 februari 2011 15:15

jmderonde schreef op donderdag 03 februari 2011 @ 12:08:
Klinkt meer alsof er te weinig capaciteit was op de loadbalancer. Oftewel: er hingen genoeg servers achter maar daar kwamen de leerlingen niet eens terecht omdat de loadbalancer op z'n bek ging.
Lekkere loadbalancer. :z

Door Tweakers user Pascal, vrijdag 4 februari 2011 10:08

Waarom CITO het nu anders aanpakt?, voor VMBO (en MBO) is er een localserver(lokaal op school) die dan weer sync met globalserver(cito)...

Door Tweakers user Freekers, vrijdag 4 maart 2011 12:03

Pascal schreef op vrijdag 04 februari 2011 @ 10:08:
Waarom CITO het nu anders aanpakt?, voor VMBO (en MBO) is er een localserver(lokaal op school) die dan weer sync met globalserver(cito)...
Vast omdat dit systeem goedkoper is. Centen, daar draait het om.

Reageren is niet meer mogelijk