Sponsored web

Door sys64738 op donderdag 19 augustus 2010 09:31 - Reacties (41)
Categorie: Computers en internet, Views: 4.711

Zowel zakelijk als privé (en alles daar tussenin) begeef ik mij vaak op het wereld wijde web en het is voor mij ook verreweg de belangrijkste bron van informatie. In de afgelopen 10 jaar heb ik het web zien veranderen van een plek waar zelfs de grote bedrijven niet verder kwamen dan een brakke index.html met minstens 2 zeer foute marquees (scrollers) en een amateuristische hitcounter, tot een plaats waar zelfs de lokale caviaclub een volledige web 2.0 site heeft. Met deze professionalisering van het internet is ook de commercie toegenomen.
Uiteraard kennen we allemaal de “Please visit our sponsor by clicking this link” slogans wel waarmee we worden verzocht ook daar onze neus even te laten zien, zodat er weer 5 cent in het laatje van de betreffende website gaat. Maar afgelopen week kwam ik een fenomeen tegen dat nieuw voor me was, namelijk dit:

http://farm5.static.flickr.com/4098/4906419693_e5e0f80dd8_z.jpg

WTF?!? Ik snap best dat jullie sponsor er blij van wordt als zoveel mogelijk mensen hun advertenties zien. En dat als jullie sponsor blij is, jullie blij zijn omdat er weer geld binnen komt. Maar als ik er voor kies om jullie adds te negeren, door er niet naar te kijken of door ze bij voorbaat te blokkeren, lijkt me dat toch mijn goed recht. What’s next?!? Wij horen van onze sponsor dat u de afgelopen 3 maanden daar niets heeft gekocht. Doe dat eerst maar even en dan kunt u weer op onze site? Of we zien dus u een resolutie van x bij y heeft en dan komen de logo’s and advertenties van onze sponsor niet goed tot hun recht. Koopt u eerst even een nieuwe monitor en kom dan maar eens terug.
Straks gaan ze bij RTL iemand door de wijken laten patrouilleren die bij je aan gaat bellen: Ja u zit nou wel lekker Popstars (of een willekeurig ander waardeloos tv programma van RTL) te kijken maar u zapte net weg bij de reclames. Ik zou hem maar weer gauw terug zetten als ik u was en braaf de boodschappen van onze sponsors gaan bekijken.
Ik snap het fenomeen reclames sowieso niet zo goed. Denkt meneer Citroen nou echt dat ik een Citroen ga kopen omdat zijn op de radio en tv roepen dat zij “Createur de automobiles” zijn. Niet dus. Ik heb werkelijk waar nog nooit iets gekocht omdat ik daar een reclame van heb gezien of gehoord. Maar het zal wel werken want er worden miljoenen euro’s aan besteed. En reclames op het internet zijn nog hopelozer. Waarom is Add-block de eerste plugin die ik installeer op iedere nieuwe pc (samen met firegestures en Xmarks). Omdat die reclames altijd uitermate irritant (knipper-knipper-scherm-vullende-pop-ups) en irrelevant zijn. Als je dan toch je product wilt aanprijzen, doe dat dan op een slimme manier. Zorg ervoor dat de mensen van de site waarop je wilt sponsoren een goede (en dus eerlijke) review over jouw product schrijven. Dat is veel effectiever. De bezoeker heeft weer een leuk stukje om te lezen en kan ook meteen bepalen of dit product echt iets voor hem of haar is. Stuk beter dan een reclame waaraan hij of zij zich alleen maar irriteert en niet veel meer informatie uit kan halen dan “Wij zij veeel beter dan de concurrentie omdat wij dat zeggen (wc-eend iemand ;) )”.
Dus ik snap best dat er geld in het laatje moet komen bij de hosters en makers van websites maar die bling-bling flash banners en pop-ups zijn echt 2005. Er zal creatiever gedacht moeten worden om het geld van de bezoekers binnen te krijgen in plaats van deze mateloos te irriteren. Ik ben benieuwd en hoop de dag mee te mogen maken waarop ik met een gerust hart add-block weer kan de-installeren en bij de laatste sites die nog een enkel flash bannertje durven te tonen denk “Ach gut, schattig… zo lekker retro”.

Volgende: Voetbal is oorlog 10-'10 Voetbal is oorlog
Volgende: Waar zouden we zijn zonder de trein.... 08-'10 Waar zouden we zijn zonder de trein....

Reacties


Door Tweakers user Roytoch, donderdag 19 augustus 2010 09:37

Ik heb werkelijk waar nog nooit iets gekocht omdat ik daar een reclame van heb gezien of gehoord.
Wel dus ;) reclame werkt. Als het niet is door directe conversie, dan wel door het blijven hangen van de naam en onbewust meenemen in je keuzeproces. Juist automerken: ga maar eens na welke gedachten je bij merken hebt. Een hoop daarvan is afkomstig van het door merken zelf uitgedragen en duurbetaalde imago. Misschien heb jij er weinig invloed van maar in het algemeen wel.

Door Tweakers user boe2, donderdag 19 augustus 2010 09:39

Ik snap het fenomeen reclames sowieso niet zo goed. Denkt meneer Citroen nou echt dat ik een Citroen ga kopen omdat zijn op de radio en tv roepen dat zij “Createur de automobiles” zijn. Niet dus.
Welke frisdrank drink jij? Welk merk schoenen draag je?

Door Tweakers user MikeN, donderdag 19 augustus 2010 09:39

Net zoals dat het jouw goed recht is die ads te blokkeren, is het het goed recht van sites om jou de toegang te ontzeggen.

Door Tweakers user dvdheiden, donderdag 19 augustus 2010 09:40

Reclame werkt en dat is dan ook de belangrijkste reden waarom er zoveel geld in om gaat.

[Reactie gewijzigd op donderdag 19 augustus 2010 09:40]


Door Tweakers user FlowinG, donderdag 19 augustus 2010 09:42

Vreemde situatie inderdaad. Helaas gaat niet iedereen om met ads zoals tweakers.net. Hoewel daar veel geklaagd wordt over de grote advertenties, proberen ze in ieder geval ervoor te zorgen dat advertenties niet al te erg verstorend werken. Op het moment dat knipperende "u bent de zoveelste bezoeker" advertenties gaan tonen gaat bij mij ook de adblocker aan...

Btw: je plaatje werkt niet...

Door Tweakers user truegrit, donderdag 19 augustus 2010 09:43

Als reclame niet zou werken zouden er geen miljarden in omgaan, zeker niet voor zo een lange periode.

Overigens doet het plaatje het niet meer

Door Tweakers user plofkip, donderdag 19 augustus 2010 09:46

MikeN schreef op donderdag 19 augustus 2010 @ 09:39:
Net zoals dat het jouw goed recht is die ads te blokkeren, is het het goed recht van sites om jou de toegang te ontzeggen.
+1

Door Tweakers user sys64738, donderdag 19 augustus 2010 09:47

Plaatje is gefixed... jammer dat je geen preview modus hebt hier.

En welk merk schoenen ik draag? Vandag van Bommels (en tjonge jonge, wat maken die veel reclame...). Ik ga gewoon naar de schoenenwinkel en koop een paar dat ik mooi vind en lekker zit. En niet die ik van de week op tv heb gezien maar best wel beroerd zitten...

En ik drink altijd Optimel.... krijg ik gratis van mijn sponsor :+

oh, en toen ik die zin schreef wist ik dat er bij de 1e tien posts de tegenreactie zou zitten dat zij ook het goed recht hebben mij te weren. Tuurlijk, das waar. Maar het zal niet hun doel zijn een site te maken waarop ze zo veel mogelijk bezoekers kunnen weren.

[Reactie gewijzigd op donderdag 19 augustus 2010 09:48]


Door Tweakers user @r!k, donderdag 19 augustus 2010 09:52

Ik stoor me vrijwel nooit aan reclames, zie ze vaak niet eens totdat er een pop-up in mijn beeld verschijnt die je tegenwoordig 99 van de 100 keer gewoon met het kruisje kunt wegklikken.

Heb wel wat beters te doen dan me drukmaken om een reclame-uiting op een website.

Door Tweakers user Precision, donderdag 19 augustus 2010 09:54

Je zit hier op een site genaamd tweakers en het feit dat je er een blog over schrijft bevestigd nog maar eens dat je geen doorsnee publiek bent. Je hoort niet tot de populatie, reclame werkt zo simpel is het ;)

Btw je zet toch je adblock af voor t.net? Want ze zijn hier niet zo liev als blijkt dat die hier aan staat :+

[Reactie gewijzigd op donderdag 19 augustus 2010 10:03]


Door Tweakers user rob_erwt, donderdag 19 augustus 2010 10:01

sys64738 schreef op donderdag 19 augustus 2010 @ 09:47:
Plaatje is gefixed... jammer dat je geen preview modus hebt hier.
Jawel hoor: bij het maken/aanpassen van een post het vinkje 'zichtbaar voor publiek' weghalen. Dan kan alleen jij de post zien en kun je er in alle rust aan sleutelen.
En ik drink altijd Optimel.... krijg ik gratis van mijn sponsor :+
8)7

Door Tweakers user ScytheNL, donderdag 19 augustus 2010 10:02

In alle eerlijkheid; Je hoeft hier op tweakers ook niet te zeggen dat je adblock gebruikt hoor. Staat zelfs in het reglement dat je op geen wijze de advertenties mag verbergen en geef je toe dat je het wel doet krijg je een temp ban en de vraag om adblocker te verwijderen. Laatst nog iemand overkomen iirc. Voor advrije tweakers kun je een abonnement afsluiten namelijk.

Algemene voorwaarden;

xii.geen gebruik maken van adblockers of op andere wijze reclame-uitingen weren, anders dan de optie die Tweakers.net het Lid biedt indien hij een betaald abonnement heeft afgesloten.

Punt is namelijk dat websites er moeite en tijd en geld in stoppen om jouw van informatie te voorzien. Als jij die informatie wilt kunnen lezen zonder er geld voor te willen betalen dan staat een website ook in zijn recht om jou te verplichten ads weer te geven om hun ontkosten in ieder geval er uit te halen en zelf winst te maken. Anders moet je gewoon 15 euro per jaar ophoesten (ballpark figure) om toegang te krijgen tot je informatie. Kan natuurlijk ook.

[Reactie gewijzigd op donderdag 19 augustus 2010 10:12]


Door Tweakers user Precision, donderdag 19 augustus 2010 10:10

Deathscythehell schreef op donderdag 19 augustus 2010 @ 10:02:
In alle eerlijkheid; Je hoeft hier op tweakers ook niet te zeggen dat je adblock gebruikt hoor. Staat zelfs in het reglement dat je op geen wijze de advertenties mag verbergen en geef je toe dat je het wel doet krijg je een temp ban en de vraag om adblocker te verwijderen. Laatst nog iemand overkomen iirc. Voor advrije tweakers kun je een abonnement afsluiten namelijk.
Hij zegt dat hij adblock plus heeft maar niet dat het advertenties van tweakers blokkeert :9

Door Tweakers user abiboe, donderdag 19 augustus 2010 10:16

Besef je je dat voor veel websites advertenties de enige bron van inkomsten zijn? Het feit dat je geweerd wordt vind ik niet meer dan terecht, verwacht je dat al die blogs en reviewsites kunnen blijven draaien zonder enige vorm van inkomsten? Ook al schrijft iemand blogs als hobby, er zal toch elke maand weer de serverkosten betaald moeten worden.

Prima dat jij AdBlock draait en lekker Nederlands 'gratis' rondsurft, maar ga dan niet lopen janken dat je op sommige sites geweerd wordt.

Door Tweakers user xtremespeed, donderdag 19 augustus 2010 10:22

Je hoeft niks te kopen, ze krijgen geld voor klick op de ad's. Dat gaat een beetje moeilijk als je de ad's niet ziet, dus passen ze zulke maatregelen toe.

Door Tweakers user SpaceK33z, donderdag 19 augustus 2010 10:29

Ik gebruik zelf ook een adblocker, maar da's voornamelijk voor de irritante flash reclames. Laatst surfde ik op Tweakers.net, had braaf mijn adblocker filter uit staan en er komt ineenkeer een joekel van een advertentie precies voor de tekst die ik aan het lezen was. Een tijdje later (toen ik dezelfde pagina op een andere computer bekeek) gebeurt hetzelfde weer. Tekst reclames zijn mij dus wel goed, maar die flash reclames, die zijn het ergste.

Door Tweakers user ZpAz, donderdag 19 augustus 2010 10:31

Ik vind ook netzoals hierboven de website 'minstens' evenveel recht als jou heeft (nog wel meer zelfs) om jou de toegang te ontzeggen als jij hun advertenties blokkeerd, als dat jij het recht vind te hebben om de advertenties in eerste instantie al te blokkeren.

Dat je hier verontwaardigd op reageert vind ik een beetje vreemd.

[Reactie gewijzigd op donderdag 19 augustus 2010 10:31]


Door Tweakers user i-chat, donderdag 19 augustus 2010 10:34

oh, en toen ik die zin schreef wist ik dat er bij de 1e tien posts de tegenreactie zou zitten dat zij ook het goed recht hebben mij te weren.
>>>> Tuurlijk, das waar. Maar het zal niet hun doel zijn een site te maken waarop ze zo veel mogelijk bezoekers kunnen weren. <<<
wat een ongelofelijk kortzichtige stelling, - natuurlijk is het hun doel niet om zo 'min' mogelijk bezoekers op hun site te laten, de vraag die je stelt klopt namelijk niet.

de vraag is niet: met hoeveel bezoekers wil je je content delen... (filantropische insteek).
maar de vraag is: hoe kun je het beste geld verdienen met de informatie die jij ter beschikking hebt.

veel bedrijven (zoals kranten en tijdschriften) doen dit door abonementsgelden, andere zoals tweakers door advertenties. dat is een keuze die zij maken.

je kunt immers niet van ze verwachten dat ze, redacteuren, journalisten webmasters en webhosters zich voor nop laten inzetten om jouw van je gratiz dosis informatie te voorzien, dergelijke dingen kosten geld, en dat moet linksom of rechtsom worden terug verdiend.

het probleem van reclame is echter dat het in de meeste gevallen verkeerd geplaats wordt of in verkeerde vormen wordt gegoten waaardoor het storend wordt, of het lezen van een pagina in een bepaalde (mobile) browser onmogelijk maakt, voor dat soort gevallen is adblock een prima oplossing.

toegegeven adblock is bij mij in firefox ook gewoon één sneltoets weg, dus als er in bepaalde paginas te veel adds staan die de leesbaarheid om zeep helpen dan is diezelfde pagina in notime reclame-loos te bekijken. zelfs hier op tweakers hebben ze wel eens reclames gehad (soort skin over de menu's heen enzo) die de site onwerkbaar maakte. gelukkig zijn ze hier erg terughoudend in zodat addblock lekker uit kan blijven staan

als ik over 3G surf op mijn laptop block ik trouwens wel alle adds, via een firewall script maar dat heeft te maken met de datalimieten van Vodafone. en gaat misschien over 1% van het aantal pageviews dat ik heb.


Door Tweakers user Little Penguin, donderdag 19 augustus 2010 10:39

Jij vindt het misschien vreemd dat de aanbieder van informatie het alleen aan wilt bieden als je ook de advertenties op de pagina accepteerd. Maar voor de aanbieder is dat de enige bron van inkomsten, gratis bestaat niet*.

Je kunt dan wel het idee hebben dat jij in je recht staat, maar dat is niet zo. Het is hun goed recht om jouw informatie te weigeren als je alle advertenties blokkeert. Net zoals bijvoorbeeld RTL (of welke omroep dan ook) stop met een programma als het te weinig kijkers/reclame oplevert.

Op het moment dat je verplicht zou worden om Flash te installeren, dan ben ik het met je eens. Als een site je verplicht tot het installeren van ene plugin om reclame te kunnen bekijken gaat men wel heel erg ver, maar die ben ik nog niet tegengekomen.

*: Gratis software bestaat soms wel overigens, maar alleen als het in de hobby-sfeer blijft. Zelfs open source software wordt op een gegeven moment (indirect) betaald uit bepaalde inkomsten. De ontwikkeling bij Fx had nooit zo'n hoge vlucht genomen zonder de inkomsnten die Mozilla uit de zoekmachine heeft weten te genereren.

[Reactie gewijzigd op donderdag 19 augustus 2010 11:07]


Door Tweakers user sys64738, donderdag 19 augustus 2010 10:49

@i-chat (en anderen): Als je mijn blog goed leest, schrijf ik meerdere malen dat er geld in het laatje moet komen. Dat snap ik ook wel. Of je een site nou maakt om geld te verdienen of om informatie de delen waarvoor je ook weer geld nodig hebt, is daarvoor onbelangrijk.

De stelling die ik neerleg is zeker niet kortzichtig maar toont juist aan dat er hier sprake is van een verlies-verlies situatie. Zij blokkeren mij omdat ik addblock aan het staan en ik heb addblock aanstaan omdat zoveel sites mij irriteren met reclames. Eindresultaat: ik krijg mijn informatie niet en zij genereren geen inkomsten. Door slimmere manieren van geld verdienen te verzinnen (of in ieder geval minder irritant), zoals ik in mijn laatste alinea suggereer, zou dit een win-win situatie kunnen worden.

Ik vind je geef-ze-een-kans aanpak trouwens wel ok. Laat je adds maar zien totdat het me begint te irriteren.

@abiboe: Dit heeft niks met "oud hollandsch" gratis surfen te maken maar met irritatie tijdens het surfen.

Door Tweakers user JackPoint, donderdag 19 augustus 2010 11:10

sys64738 schreef op donderdag 19 augustus 2010 @ 09:47:
En ik drink altijd Optimel.... krijg ik gratis van mijn sponsor :+
8)7 En er dan toch reclame voor maken
http://optimel-limoen.tweakblogs.net/

[Reactie gewijzigd op donderdag 19 augustus 2010 11:10]


Door Tweakers user Worran, donderdag 19 augustus 2010 11:20

irritante banners ala starcraft , ziggo en weet ik wat , gaan standaard na de adblock

jammer genoeg wordt dit strakjes net zo'n site zoals gamer.nl of gamez.nl


erg jammer ,

Door Tweakers user i-chat, donderdag 19 augustus 2010 11:29

om terug te komen op je reactie google heeft zo systeem waarbij reclame veel gerichter kan worden getoont zodat die reclame op zich al nuttig voor je kan zijn, in dat geval is het een stuk minder hinderlijk dan wanneer je reclame over games voor geschoteldkrijgt waarvan je al zeker weet dat je ze toch NOOIT wilt gaan kopen..

het probleem is DAN weer dat mensen gaan piepen over privacy. kortom het is ook NOOIT goed.

Door Tweakers user Hadron, donderdag 19 augustus 2010 11:45

Nope. Maar het feit dat perfectie per definitie onbereikbaar is, is geen reden om niets te verbeteren.

Daarnaast, als gebruiker zonder adblock kan ik me nog steeds groen en geel ergeren aan sites met belachelijke hoeveelheden reclames. Op zich snap ik dat je iedere maand je webhost moet betalen. Dat moet ik namelijk ook. Maar, dat wil nog niet zeggen dat je een pagina zo vol met reclames kunt zetten of gebruikers moet dwingen adblock uit te zetten.

Sterker nog, als ik een site tegenkom met veel reclames of irritante reclames, dan kom ik daar niet meer terug. Het internet is groot genoeg om dezelfde dingen van andere plekken te halen. Technisch gezien scheelt dat weer in de gebruikte bandbreedte voor de webhost, maar dat geldt maar tot een zekere grens.. Als er niemand meer komt, moet je nog steeds je host betalen ;)

Overigens, eenzelfde verhaal gaat op voor sites die een login vereisen voor het downloaden van drivers of SDK's, en sites die daarvoor betaling vereisen... Voor iedere site is er wel een andere, al moet je soms wat langer zoeken om die te vinden.

Door Tweakers user GemengdeDrop, donderdag 19 augustus 2010 12:11

hmmmja. Beetje spuit-11 misschien, maar here goes:

Reclame vind ik altijd maar een beetje dubbel. Opzich vind ik het niet erg dat er op een site geadverteerd word, maar er zijn grenzen. Iets moet mijn keuze blijven om de reclame tot in detail te bekijken. Ik wil eerst en vooral de content op de site zien en niet de reclame.

Waar ik dus een grote hekel aan heb is als:
* je muis per ongeluk over een strategisch geplaatste flash banner beweegt en het ding vervolgens uitrolt

* flash banners gebruikt worden met veel animatie/video --> bij gebruik van een laptop op accu gaat je werktijd flink naar beneden! :X

* popup style banners. Dacht je dat je het net uitgebannen had met ingebouwde popup blockers, zijn er mensen die via flash toch weer een omweg gevonden hebben, al komt het gelukkig erg weinig voor.

* popup style flash banner op de pagina zelf. Hoe het werkt weet ik niet. Vaak voorzien van een optisch gezien zo onherkenbaar mogelijk afsluit-kruisje. Dit is echt irritatie-nummer-een wat reclames betreft en ook tweakers maakt zich hier schuldig aan. Als iemand een methode heeft om specifiek deze functie van flash/java uit te schakelen hoor ik het graag. Reclame maakt me niet uit, maar als het 'er voor springt' dan wil ik het gewoon kwijt.

En zo zijn er nog wel meer dingen.

Wat ik ook nog even wil zeggen mtb de tweakers-policy over adblockers:
Ik configureer mijn webbrowser zoals ik dat wil. Ik gebruik op het moment geen adblocker, maar ik kies er soms voor om flash elementen gewoonweg niet te laten renderen. In de praktijk is heel veel reclame tegenwoordig flash en dan zijn de meeste irritante reclames dus verdwenen. Helaas werken veel sites bijna puur en alleen op flash, dus meestal moet flash wel aanstaan.

Ik snap niet waarom de ad-afdeling van tweakers meewerkt aan dat soort flash dingen. Ik vind het walgelijk. Reclame--> prima, maar het moet niet de functionaliteit van de pagina in de weg staan en er hinderlijk voor springen. Het moet niet de 'flow' breken van de webervaring. Hoevaak heb ik niet dat een webpagina op de frontpage aan het laden is en dat ik al een interessant nieuws item gevonden heb en meteen klik. Dan blijkt dat er stiekem inmiddels al een flash banner aan het laden was die nog net even voor mijn muisklik aan er voor springt. En me weer een lading spam opvoert die ik niet wil. Ik vind dat gewoon... je gebruikers niet serieus nemen.
Ik snap de adblock-policy dan ook niet helemaal niet icm met de gebruikte strategie door de advertentie afdeling. Na heel veel gedoe heeft elke browser tegenwoordig een pop-up blocker die javascript popups standaard afvangt. Als elke browser dat standaard aan heeft staan, moet er dan bij de advertentie makers niet een belletje gaan rinkelen dat dit soort advertenties gewoon te ver gaan? Bij de tv zet ik altijd het reclame lawaai op mute. Gaan er straks ook nog flash-advertenties met geluid komen? Waar dan een stukje code in zit zodat ik mijn speakers niet kan muten? |:( . Reclame moet gewoon daar zijn waar het 't meest effectief werkt: Subtiel op de achtergrond. Al het anders is gewoon pure irritatie.

Als iemand een technische oplossing weet om flash banners te kunnen verhinderen om er voor te springen/uit te rollen zonder dat het de functionaliteit van flash websites breekt....

/rant

Door Tweakers user wizzkizz, donderdag 19 augustus 2010 12:34

Ik blokkeer standaard advertenties en ook dat is mijn goed recht ;)

Ik doe het enerzijds omdat het irritant is bij het surfen en anderzijds omdat ik niet wil dat de advertentie-bureau's mijn surfgedrag in kaart kunnen brengen. Want ook zonder cookies kun je iemand redelijk traceren over verschillende sites heen. En dat wil ik dus niet.

Sites die ik waardeer, steun ik wel. T.net bekijk ik veel, dus heb ik een T.net ad-free abo. Andere sites die ik waardeer en die een donate-knop hebben, kunnen meestal ook wel wat van me tegemoet zien. Dus ik ben best bereid om de eigenaren van de sites te bedanken voor de content die ze me serveren, maar niet door het bekijken van advertenties.

Door Tweakers user -RetroX-, donderdag 19 augustus 2010 13:11

iets met leesbaarheid, alinea's en witmarges enzo..... (of wordt je soms gesponsord door paracetamol of ibuprofen)

Door Tweakers user dutch_warrior, donderdag 19 augustus 2010 13:47

Ads zoals die van ziggo welke nu op de frontpage zit vind ik eigenlijk erg overdreven.
Het stoort mij want alles op de frontpage reageert trager het stoort mij enorm dat de pagina lagt bij het scrollen.

Zit nu achter de pc van mijn vader, dit is een oude pentium 4 ht maar normaal gesproken kan ik hier prima mee surfen maar nu slaat het systeem bijna vast als ik de frontpage van tweakers oproep :(.

Op de frontpage staat rechts ook een korte animatie van ziggo dit soort reclames storen mij dan weer niet zolang het maar zo is gemaakt dat mijn systeem fatsoenlijk doorwerkt.

Door Tweakers user NMe, donderdag 19 augustus 2010 13:53

sys64738 schreef op donderdag 19 augustus 2010 @ 09:47:
oh, en toen ik die zin schreef wist ik dat er bij de 1e tien posts de tegenreactie zou zitten dat zij ook het goed recht hebben mij te weren. Tuurlijk, das waar. Maar het zal niet hun doel zijn een site te maken waarop ze zo veel mogelijk bezoekers kunnen weren.
Wat heb ik aan een website die supergoed bezocht wordt en waarop iedereen banners blokkeert waardoor die site geen cent oplevert en alleen maar geld kost? Dan heb je na een paar weken een site die heel erg goed liep en die nu uit de lucht is omdat hij niet meer onderhouden kan worden...

Bovendien: grote sites worden helemaal niet betaald per klik, die worden betaald per impressie (view). Blokkeer jij die content, dan is dat dus inkomstenderving.
Je haalt daarbij een artikel aan dat bevestigt dat websites je vervolgens mogen blokkeren omdat jij hun inkomstenbron blokkeert. Handig. ;) Ik stel voor dat je Tweakers.net in elk geval op je whitelist zet, want het blokkeren van banners kan je op een ban komen te staan. :)

Door Tweakers user BFmango, donderdag 19 augustus 2010 13:55

Leuk voor al die webmasters die geen overtollige reclame op hun website zetten en toch niet voldoende inkomsten kunnen vergaren om hun website (500.000pageviews/maand) in de lucht te houden. Zoals ik. :) Dat je die gruwelijk irritante ad blokkeert die T.net vandaag heeft (zet banners maar eens aan voor de grap) tot daar aan toe, maar dat je standaard adblock aan hebt staan en het dan zo nonchalant zegt alsof je webmasters aan het kloten bent... pffft. Ben ik blij dat ik in het verleden wél een flinke lading poen heb verdiend met m'n website, daarom lach ik mensen zoals jij (niet jou persoonlijk maar meer van die 'ik blokkeer reclame en ik ben cool personen' zoals wizzkizz hier boven mij) toch nog uit. Met je 'ik wil niet dat mensen mijn surfgedrag ik kaart brengen'. LOL.

Door Tweakers user kwaakvaak_v2, donderdag 19 augustus 2010 14:23

Goede zaak van die site beheerder om je te blokkeren als jij er voor kiest om meestal de enige bron van inkomsten te blokkeren. Of werk jij ook voor noppes? Want in dat geval, ik zoek nog een stuk of 10 mensen die voor mij een gratis redactie vormen om een site mee te starten.

Het is heel simpel, waar werk achter zit moet geld gemaakt worden als was het alleen maar om break even te kunnen draaien, we wonen nu eenmaal niet in een star trek wereld waar geld niet meer bestaat omdat alle levensbehoeftes gerepliceerd uit een muur komen zetten ;)

Door Tweakers user wizzkizz, donderdag 19 augustus 2010 14:26

@NMe en BFmango

Lees dan wel mijn hele reactie hé :) Ik sponsor de sites die ik waardeer zeker wel. Hier op T.net heb ik bijvoorbeeld een Bannervrij abonnement. En er staan ook wel sites op mijn whitelist hoor, alleen T.net toevallig niet :+
NMe schreef op donderdag 19 augustus 2010 @ 13:53:
Je haalt daarbij een artikel aan dat bevestigt dat websites je vervolgens mogen blokkeren omdat jij hun inkomstenbron blokkeert. Handig. ;) Ik stel voor dat je Tweakers.net in elk geval op je whitelist zet, want het blokkeren van banners kan je op een ban komen te staan. :)
Ik heb een T.net bannervrij abonnement, dus dan maakt het toch niet uit? Ik heb betaald om geen advertenties te zien, toch?

Verder twee quotes uit die tekst:
Het is niet verboden om te weigeren naar advertenties te kijken. Net zo goed als ik mag wegzappen als ik commercials op televisie zie, mag ik advertenties wegfilteren op websites.
en
Ik denk dus dat het wel toegestaan is als een site detecteert of je adblocking-software gebruikt, en zo ja je de toegang ontzegt tot de site. Het staat bezoekers vervolgens vrij om dan die site niet te gebruiken. Dat is dus de afweging die de site moet maken.
Ik mag dus gewoon weigeren om reclame-uitingen tot mij te nemen, de eigenaar/exploitant van de site heeft dan het recht om mij te weigeren. Als ik de content dan toch wil zien, moet ik mijn ad-blocker uitzetten. Simpel toch?

edit: nog even specifieke reactie:
BFmango schreef op donderdag 19 augustus 2010 @ 13:55:
Ben ik blij dat ik in het verleden wél een flinke lading poen heb verdiend met m'n website, daarom lach ik mensen zoals jij (niet jou persoonlijk maar meer van die 'ik blokkeer reclame en ik ben cool personen' zoals wizzkizz hier boven mij) toch nog uit. Met je 'ik wil niet dat mensen mijn surfgedrag ik kaart brengen'. LOL.
Ik gun je van harte dat je veel geld hebt verdiend met je website hoor. Ook pretendeer ik nergens 'een cool persoon' te zijn omdat ik reclames standaard blokkeer. Ik hou alleen graag zoveel mogelijk de controle over MIJN gegevens en wens zelf te bepalen waar IK naar kijk. En ik baal ervan dat anderen proberen mij te profilen door mij over zoveel mogelijk websites te tracken, wat dus echt gebeurt, en zal dat zoveel mogelijk tegenwerken. Dus ik lach lekker terug en wie het laatst lacht, lacht het best LOL.

[Reactie gewijzigd op donderdag 19 augustus 2010 14:57]


Door Tweakers user BFmango, donderdag 19 augustus 2010 15:25

Alu-hoedje tijd! It's all a great conspiracy! Mensen proberen je niet te profilen, fipo! Schaadt het niet, baat het niet. Met je interessant gedoe over 'profiling'.

Door Tweakers user wizzkizz, donderdag 19 augustus 2010 15:34

BFmango schreef op donderdag 19 augustus 2010 @ 15:25:
Alu-hoedje tijd! It's all a great conspiracy! Mensen proberen je niet te profilen, fipo! Schaadt het niet, baat het niet. Met je interessant gedoe over 'profiling'.
Drogreden alert! Op-de-man-spelen vals argument alert!
Komop, dit kan je toch wel beter :P

Om je de goede kant op te wijzen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Behavioral_targeting
Nieuws: CIA en Google investeren in webmonitoring-firma

En ja, ik heb een grote sombrero van alu-folie, nou goed :X

[Reactie gewijzigd op donderdag 19 augustus 2010 15:47]


Door Tweakers user wizzkizz, donderdag 19 augustus 2010 15:46

voutje

[Reactie gewijzigd op donderdag 19 augustus 2010 15:46]


Door Tweakers user BFmango, donderdag 19 augustus 2010 15:47

Ik ben op de hoogte van behavioral research, zulke dingen leer ik ook bij e-marketing. Echter wordt het bijna niet gebruikt en wanneer het gebruikt wordt dan schaadt het hoogstwaarschijnlijk je privacy niet. Ik vind dat je van een mug een olifant maakt, maar dat is zo mijn opvatting.

edit: had een typo :p

[Reactie gewijzigd op donderdag 19 augustus 2010 15:56]


Door Tweakers user wizzkizz, donderdag 19 augustus 2010 16:39

BFmango schreef op donderdag 19 augustus 2010 @ 15:47:
Ik ben op de hoogte van behavioral research, zulke dingen leer ik ook bij e-marketing. Echter wordt het bijna niet gebruikt en wanneer het gebruikt wordt dan schaadt het hoogstwaarschijnlijk je privacy niet. Ik vind dat je van een mug een olifant maakt, maar dat is zo mijn opvatting.

edit: had een typo :p
Of het bijna niet gebruikt wordt of wel, ik neig meer naar het laatste. Google, wereld's grootste advertentie-boer, maakt er uitgebreid gebruik van. Microsoft en Yahoo ook in toenemende mate. Andere advertentie-netwerken weet ik het niet van, maar afgaande op berichten die zo nu en dan opduiken op T.net of andere sites wel degelijk. Site-eigenaren vinden het natuurlijk prima (of zijn het zich niet eens bewust), want dat levert waarschijnlijk extra clicks op omdat de advertenties voor de bezoeker relevanter zijn.

Of het mijn privacy raakt? Ik vind van wel. Ik zit er niet op te wachten dat (geautomatiseerd, dat wel) mijn surfgedrag in kaart wordt gebracht en vervolgens met behulp van deze gegevens getracht wordt me te verleiden bepaald gedrag te vertonen/aankopen te doen.

Zou in de analoge wereld eens moeten gebeuren, dat er een cameraatje op je schouder zit die bijhoudt welke boeken, kranten en tijdschriften je leest en welke artikelen je daarin interessant vindt en welke je overslaat, welke winkels je bezoekt etc. En die vervolgens bij elke dergelijke handeling een een advertentie voor je neus houdt of projecteert op een leeg deel van de pagina waarop je aan het lezen bent in ruil voor een gratis tijdschrift.

Ik zou dat niet accepteren en ik denk jij ook niet. In de digitale wereld wil ik dit ook niet accepteren en dat lijkt me een keuze die ik voor mezelf moet maken en die ook legitiem is. Maar omdat het zo vaak achter de schermen plaats vindt en mensen er niets/weinig van af weten, accepteert vrijwel iedereen het wel.

Door Tweakers user EvilWhiteDragon, donderdag 19 augustus 2010 17:41

Maar als ik er voor kies om jullie adds te negeren, door er niet naar te kijken of door ze bij voorbaat te blokkeren, lijkt me dat toch mijn goed recht.
Dat is jou goed recht, zeker. Het is alleen dan net zo goed hun goedrecht om jou de website niet te laten zien. Lijkt mij een zeer terechte instelling, zeker als je bedenkt hoe moeilijk het is om uberhaupt maar kiet te draaien met een middelgrote website.
Waar ik het wel mee eens ben is dat in sommige gevallen reclame een inbreuk maakt op de privacy. Sowieso zijn veel reclames overdreven knipperent, of in your face, maar wees dan een man en block die ads en doneer geld aan de betreffende website. Echter weet ik zeker dat je dat ook niet doet.Reageren is niet meer mogelijk