Arcade Gaming @ Home

Door sys64738 op zaterdag 10 oktober 2020 21:55 - Reacties (11)
Categorie: Technologie en gadgets, Views: 1.295

Intro
Er was eens een tijd, lang lang geleden, dat elke zichzelf respecterende snackbar en kroeg in de hoek een paar arcade-kasten had staan. Ik weet nog wel hoe ik als kleine jongen hoopte dat ik een guldentje overhield bij de snackbar zodat ik Kungfu Master kon spelen. Mooie tijden.

Tegenwoordig zijn de arcade-kasten verdrongen door de XBox en Playstation. Maar eigenlijk is dat jammer want het was een hele andere ervaring. Dus op mijn verlanglijstje stond al tijden het maken van een arcade game kast om zo de oude tijden te doen herleven. Een bezoekje aan het Bonami Computer en Game museum (sowieso een absolute aanrader) gaf de doorslag: ik ga het gewoon doen!

Bouwpakket
Uiteraard ben ik niet de eerste die dit gaat doen. Wel nee, je kunt complete bouwtekeningen kopen of zelfs bouwpakketten die je alleen maar in elkaar hoeft te schroeven. Maar aangezien ik klussen veel te leuk vind en graag dingen zelf ontdek, had ik besloten van scratch te beginnen. Geen bouwpakket voor mij dus.

Prototype
Tja, hoe hoog en groot moet zo'n ding eigenlijk worden? Om dat uit te vogelen, had ik besloten eerst van karton een prototype te maken. Na enige knip- en plakwerk stond er een "arcadekast" waar ik wel tevreden mee was. Op naar de volgende rondeBoodschappenlijstje
Om een arcadekast te bouwen, heb je, naast veel tijd, de volgende ingrediënten nodig:
 • MDF platen
 • Een monitor
 • Speakers
 • Joysticks + buttons
 • Een Raspberry Pi
 • Verf
 • Veel houtlijm + schroeven
De monitor en speakers heb ik via V&A gekocht hier op Tweakers. De joysticks en controllers komen van Amazon af. De Pi had ik nog liggen en de rest heb ik bij de bouwmarkt gehaald.

Zagen zagen
Toen de meeste spullen binnen waren, kon ik echt beginnen. De eerste etappe bestond vooral uit heel veel aftekenen en zagen. Mijn decoupeerzaag heeft overuren gemaakt maar het was erg mooi om de eerst vormen te zien verschijnen. En na een dag was het al duidelijk een arcadekast. Al was ie dan nog helemaal leeg.Passen en meten
Omdat het geen compleet bouwpakket was, moest er veel geïmproviseerd worden. De PC speakers pasten niet dus de er moest een stuk van hun behuizing afgezaagd worden en een paar beugels gemaakt om ze te bevestigen. En hetzelfde geldt voor de monitor. Ook daar was wat pas- en meetwerk nodig om die netjes erin te krijgen.Paint it black
Dat was de eerste gedachte: paint it black (zouden ze een nummer over moeten maken ;)). Maar uiteindelijk toch gekozen voor wit omdat ie dan iets mooier in huis zou staan. Achteraf heel blij met die keuze. Als je wel eens MDF geschilderd hebt, weet je wat een klus dat is. Het zuigt je verf echt op dus 2 of zelfs 3 lagen primer en daarna 2 keer afgelakt maar het resultaat mag er zijn, al zeg ik het zelf.Electronics
Daarna was het eindelijk tijd om de elektronica in te bouwen en aan te sluiten. De controllers aansluiten is simpelweg een kwestie van stekkertjes erin klikken en de USB kabel in de Raspberry Pi steken. En uiteraard moeten alle kabels netjes gemanaged worden. Niet alleen de buitenkant moet er mooi uit zien.Press Play on Tape
En toen was daar het spannende moment. Alles nog een keer extra gecontroleerd. De SD kaart met retropie erop in de Pi geschoven en de stroom er op gezet. Wonder boven worden werkte alles in één keer! Zelfs de USB controllers werden zonder extra drivers direct gedetecteerd. Na enig configureren, kon er gegamed worden. Helaas was de pret van korte duur want binnen no-time werd ik door mijn jongens aan de kant geduwd. "Nu zijn wij, papa" 8)Kosten
Wellicht wil je er ook eentje gaan maken of vraag je je gewoon af wat wat de kosten waren. Als je puur naar de materialen kijkt, kom ik op het volgende lijstje uit:
 • Hout, schroeven,lijm: 30 euro
 • Monitor + speakers: 25 euro
 • Buttons + joystick (2x): 50 euro
 • Verf: 50 euro (heb nog wel wat over)
 • Banner (sticker/plexiglas/ledstrip): 50 euro
 • RaspberryPi + voeding + SD: 50 euro
 • Overige electronica: 20 euro
Dus in totaal heb ik zo'n 275 euro uitgegeven. Iets boven de 200 a 250 die ik ingecalculeerd had.

Lessons learned
Mocht ik er ooit nog eentje gaan maken (build the first one to throw away, zeggen ze wel eens), dan zou ik bepaalde dingen toch anders doen.
 • Beter gereedschap - alleen decoupeerzaag en accuboor is wat beperkend
 • Joysticks waarbij je makkelijker kunt schakelen tussen 4 en 8 way
 • Openklapbare plaat voor de buttons voor makkelijkere toegang
 • Plaat voor de banner mooi in gleuf laten vallen
Het was het meer dan waard
Maar uiteindelijk was het alle moeite en kosten dubbel en dwars waard. Sowieso was het heel leuk om te maken. Ook het eindresultaat is super en er wordt heel vaak gebruik van gemaakt. Niet alleen mijn kinderen en hun vrienden spelen er graag op. Ik zet hem zelf ook regelmatig aan en buren en vrienden komen niet meer voor mij maar alleen maar voor die kast :+

Volgende: Milieu bewust vliegen 25-07 Milieu bewust vliegen

Reacties


Door bisselke, maandag 12 oktober 2020 09:39

Ziet er mooi uit hoor! Welke buttons heb je aangeschaft, en wat ben je in totaal kwijt geweest voor je build?

Door Tweakers user himlims_, maandag 12 oktober 2020 09:54

vind m aardig geslaagd; witte case maakt m wel 'fris' vraag me alleen af of niet snel vies wordt.

vooral die 'donkey kong banner' is top!

Door Tweakers user sys64738, maandag 12 oktober 2020 10:01

bisselke schreef op maandag 12 oktober 2020 @ 09:39:
Ziet er mooi uit hoor! Welke buttons heb je aangeschaft, en wat ben je in totaal kwijt geweest voor je build?
Ik heb even een kopje Kosten toegevoegd. Maar 275 euro dus ongeveer.

Buttons merk moet ik opzoeken. Willekeurig setje van Amazon voor 25 euro (en dat keer twee dus). Wellicht dat ik die in de toekomst nog wel vervang door Japanse merk controllers. Op zich spelen deze ook wel lekker maar het kan beter. En snel omschakelen van 4 way naar 8 way zou ik ook wel erg lekker vinden. Sommig spellen zijn onspeelbaar met 4 (of juist 8) way en andere precies andersom.

Door Tweakers user sys64738, maandag 12 oktober 2020 10:03

himlims_ schreef op maandag 12 oktober 2020 @ 09:54:
vind m aardig geslaagd; witte case maakt m wel 'fris' vraag me alleen af of niet snel vies wordt.

vooral die 'donkey kong banner' is top!
Ja die banner ben ik ook erg blij mee. Moet alleen dat laatste beetje light-bleed nog even oplossen.

En vies worden valt erg mee hoor. Het is ook nog eens zijdeglans en prima schoon te maken met een doekje en wat water, mocht het nodig zijn.

Door Tweakers user tmtx, maandag 12 oktober 2020 10:10

Gaaf. Ik heb zelf ook ooit een Mame Arcade kast gebouwd. Ergens in 2006 was dat
Hier zit geen Pi in , maar een echte PC mainboard.
Jou controlPanel heeft bijna dezelfde opstelling ;)

Door Tweakers user sys64738, maandag 12 oktober 2020 12:13

tmtx schreef op maandag 12 oktober 2020 @ 10:10:
Gaaf. Ik heb zelf ook ooit een Mame Arcade kast gebouwd. Ergens in 2006 was dat
Hier zit geen Pi in , maar een echte PC mainboard.
Jou controlPanel heeft bijna dezelfde opstelling ;)
Ja "vroeger" moest je nog complete PC inbouwen. Die Raspberry Pi is toch wel een uitkomst voor dit soort hobby projeten.

Doet die van jou het nog steeds (aka: gebruik je hem nog)? Geen flauw idee hoe lang dit leuk blijft maar voorlopig wordt ie vol op gebruikt.

Door Tweakers user Smuey, maandag 12 oktober 2020 13:04

Als je nog eens MDF moet schilderen, heb ik nog een tip. Meng een gelijke hoeveelheid aan (goedkope) houtlijm en water en 'schilder' je MDF de eerste laag (Dus nog vóór een primer) daarmee. Dat zorgt er voor dat je MDF zo goed als geen extra vocht opneemt en je dus met veel minder verf af kunt.

Leuk om te lezen hoe een ander het aanpakt, ik heb er zelf een jaar of drie geleden eentje gebouwd! Het resultaat mag er zijn, hoor!

Door Tweakers user sys64738, maandag 12 oktober 2020 15:00

Smuey schreef op maandag 12 oktober 2020 @ 13:04:
Als je nog eens MDF moet schilderen, heb ik nog een tip. Meng een gelijke hoeveelheid aan (goedkope) houtlijm en water en 'schilder' je MDF de eerste laag (Dus nog vóór een primer) daarmee. Dat zorgt er voor dat je MDF zo goed als geen extra vocht opneemt en je dus met veel minder verf af kunt.

Leuk om te lezen hoe een ander het aanpakt, ik heb er zelf een jaar of drie geleden eentje gebouwd! Het resultaat mag er zijn, hoor!
Die verven met houtlijm truc had ik wil eens gehoord. Maar dat werkt dus echt. Zal het binnenkort eens proberen want ik heb nog paar plaatjes die geschilderd moeten worden.

Ja volgens mij zijn er heel veel Tweakers die er wel eens eentje gebouwd hebben. Leuk. En allemaal anders wat het nog leuker maakt.

Door Tweakers user tmtx, maandag 12 oktober 2020 18:54

sys64738 schreef op maandag 12 oktober 2020 @ 12:13:
[...]
Ja "vroeger" moest je nog complete PC inbouwen. Die Raspberry Pi is toch wel een uitkomst voor dit soort hobby projeten.

Doet die van jou het nog steeds (aka: gebruik je hem nog)? Geen flauw idee hoe lang dit leuk blijft maar voorlopig wordt ie vol op gebruikt.
Ik heb hem nog steeds , maar gebruik hem niet veel. Het is meer het bouwen. Dat is het leukste. Ik hou nog steeds alle MAME roms bij.

Door Tweakers user detheavn, vrijdag 16 oktober 2020 12:34

Ik heb vroeger (alweer 21 jaar geleden) een stuk of 10 arcade kasten opgeknapt, maar door verhuizigen e.d. heb ik er geen enken van kunnen houden. Momenteel begint het wel weer te kriebelen, maar ik denk dat het huis op het moment te klein is voor een full-size, dus misschien dat ik mijn wederhelft het aan d'r hoofd kan praten zodat ik een bar-top kan plaatsen, of misschien een table top.

Ik haalde destijds mijn onderdelen bij "The Real Bob Roberts". Wat is nu een betrouwbare webshop om je controllers en pushbuttons te halen?

Sanwa sticks en buttons zijn super nice, maar ergens heb ik veel nostalgie aan de oude Happs sticks, welke uiteindelijk (als ik het me goed herinner) competitive sticks werden?

Ben nu iig een beetje aan het stoeien met een USB controller te maken gebaseerd op arduino zodat ik eventueel sticks kan verlichten met RGB buttons en de kleur kan veranderen per systeem (zoals SNES color layouts e.d.)
Heb ook nog een RPi 3b+ liggen, maar als er straks leuke betaalbare single boards komen met bijv een AMD Ryzen, dan swap ik die denk ik snel genoeg uit :)

Door Tweakers user sys64738, vrijdag 16 oktober 2020 22:14

detheavn schreef op vrijdag 16 oktober 2020 @ 12:34:
Ik heb vroeger (alweer 21 jaar geleden) een stuk of 10 arcade kasten opgeknapt, maar door verhuizigen e.d. heb ik er geen enken van kunnen houden. Momenteel begint het wel weer te kriebelen, maar ik denk dat het huis op het moment te klein is voor een full-size, dus misschien dat ik mijn wederhelft het aan d'r hoofd kan praten zodat ik een bar-top kan plaatsen, of misschien een table top.

Ik haalde destijds mijn onderdelen bij "The Real Bob Roberts". Wat is nu een betrouwbare webshop om je controllers en pushbuttons te halen?

Sanwa sticks en buttons zijn super nice, maar ergens heb ik veel nostalgie aan de oude Happs sticks, welke uiteindelijk (als ik het me goed herinner) competitive sticks werden?

Ben nu iig een beetje aan het stoeien met een USB controller te maken gebaseerd op arduino zodat ik eventueel sticks kan verlichten met RGB buttons en de kleur kan veranderen per systeem (zoals SNES color layouts e.d.)
Heb ook nog een RPi 3b+ liggen, maar als er straks leuke betaalbare single boards komen met bijv een AMD Ryzen, dan swap ik die denk ik snel genoeg uit :)
Kijk, das het echte werk! Maar een table-top is ook heel leuk. En dan beetje lichte onopvallende kleur (gebroken wit in mijn geval) en dan lijkt ie me behoorlijk honny-proof.

Ik heb mijn buttons gewoon bij Amazon besteld. Pas later kwam ik er achter dat je inderdaad Japans spul wil hebben eigenlijk. Maar mijn huidige joystick en buttons werken eigenlijk best fijn. arcadewinkel.nl hebben ze veel spul (ook Sanwa) maar vindt ze soms wel erg aan de prijs.

Veel succes in met jouw experiment en wellicht die table-top. Als je een 3B+ hebt liggen, zou ik daar zeker mee beginnen. Heb nooit echt het gevoel dat ik veel tekort kom (alleen bij N64 games wel soms).

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)