Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Niet te Casten!

Door sys64738 op maandag 29 juni 2020 22:12 - Reacties (17)
Categorie: Media, Views: 8.768

Heel af en toe kijk ik TV. En in 90% van de gevallen is het dan sport en kijk ik dus live. Ja, ook de Australian GP bv. maar dit jaar hoefden we de wekker (helaas) niet vroeg te zetten. Mijn kinderen kijken ook niet zoveel TV maar als ze kijken, zijn dat meestal programma's die de afgelopen week zijn uitgezonden.

Vroeger moest je alles wat je terug wilde kijken, zelf opnemen. Gelukkig zijn we dat station al een tijdje gepasseerd en kun je nu heel handig met de Ziggo Go app alles terug kijken. Perfect dus. Of toch niet?

Op de tablet of laptop werkt het prima en kun je alles zonder probleem terug kijken. Maar mijn jongens kijken toch liever op de TV of beamer. Prima want ik heb een Chromecast en de Ziggo Go app ondersteund deze ook. Maar dat werkt dus niet met Replay TV!

Zodra je een Replay programma probeert te casten krijg je de foutmelding "Onze excuses. Chromecast is niet toegestaan voor deze uitzending". Dit is een beperking die verzonnen is door de content aanbieders maar ik snap echt niet waarom. Waarom mag ik live TV wel casten en replays op mijn laptop of tablet bekijken maar geen replays casten? De logica ontgaat mij volkomen.

Chromecast werd sowieso niet ondersteund door Ziggo als het niet veilig zou zijn. En als replays die je niet zelf opgenomen hebt onwenselijk zijn, zou het ook niet in de Ziggo Go app gezeten hebben. Dus wat is het probleem? Een Chromecast is toch gewoon een soort draadloze HDMI kabel? (ja, ik weet dat het anders werkt, maar in de praktijk komt het daar wel op neer). En je beamer of TV daarmee een externe monitor.

Als ik TV streams zou willen "stelen" neem ik programma's wel op op mijn Humax 5050c.Daar kun je vervolgens met FTP de streams gewoon ongecodeerd vanaf halen. Maar daar gaat het me niet om. Ik wil gewoon TV programma's (terug)kijken op een handige manier. Das toch niet teveel gevraagd? Ik betaal er immers genoeg voor.

Met zo'n state-of-the-art Ziggo settop box kan het wel (volgens mij). Maar ik kijk te weinig TV om een duurder abonnement te nemen waar je zo'n ding "kado" bij krijgt. En ook hebben de settop boxen van Ziggo een niet al te best track record. Veel problemen met de software, hardware en stabiliteit. Nee dan hou ik het wel bij mijn vertrouwde Humax.

Ik hoop dat Ziggo en de content providers het licht gaan zien en stoppen met deze onzin. En tot die tijd plug ik gewoon een HDMI kabel in mijn laptop of cast een tab vanaf mijn Chrome browser. Dat werkt allebei gelukkig wel.

Volgende: Milieu bewust vliegen 07-'20 Milieu bewust vliegen
Volgende: Corona: de voordelen 05-'20 Corona: de voordelen

Reacties


Door Tweakers user rrikkert, dinsdag 30 juni 2020 07:13

Ik weet niet wat voor state-of-the-art Ziggo settop box je hier bedoeld? Wellicht ben je cynisch, of je referereert naar de nieuwe 4K box (die waarschijnlijk veel beter is dan de "oude" horizon box).

Maar evengoed: inderdaad met een Ziggo Settop box kan je wel "gewoon" terugkijken op je TV, maar die box is zo groot dan kan je bijna evengoed je laptop aansluiten op de TV.

De beperkingen waar je het over hebt snap ik ook niet zoveel van. Klinkt me een beetje in de oren als de beperking die Netflix had dat je bijvoorbeeld alleen in Nederland Netflix kon kijken... terwijl je ook op je vakantie je abbo gewoon doorbetaald.

Tegenwoordig is dat voor Netflix bijvoorbeeld opgelost, wellicht dat Ziggo ook het licht gaat zien in dezen.

Door Tweakers user The Zep Man, dinsdag 30 juni 2020 10:01

Neem anders een Android TV box. Sinds kort wordt Ziggo GO daar officieel op ondersteund. Of wacht tot de volgende Chromecast Ultra, die (van wat bekend is) Android TV draait.

Een Android TV box vervangt sowieso je Chromecast, dus je verliest geen functionaliteit. ;)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 30 juni 2020 10:06]


Door Tweakers user macnerd, dinsdag 30 juni 2020 21:35

Ik ben daar ook al tegenaan gelopen. Mijn oplossing was om dan maar een refurbished mini-pc'tje neer te zetten (Core i5 4e generatie, 8 GB geheugen, een SSD'tje en Windows 10 Professional). Kostte wel dik 200,- maar ik heb geen enkele beperking meer. Inmiddels nog een 2e erbij vor boven. Draadloos toetsenbord (Microsoft, met touchpad) maakt 't af. En zelfs m'n vriendin begrijpt 't.
Netflix, Videoland, Ziggo Go, Pathé Thuis, MediaMonkey (met volledige geripte cd collectie voor m'n Medion Internetradio)... af en toe updates installeren en that's it.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 30 juni 2020 21:39]


Door Tweakers user sys64738, dinsdag 30 juni 2020 23:24

macnerd schreef op dinsdag 30 juni 2020 @ 21:35:
Ik ben daar ook al tegenaan gelopen. Mijn oplossing was om dan maar een refurbished mini-pc'tje neer te zetten (Core i5 4e generatie, 8 GB geheugen, een SSD'tje en Windows 10 Professional). Kostte wel dik 200,- maar ik heb geen enkele beperking meer. Inmiddels nog een 2e erbij vor boven. Draadloos toetsenbord (Microsoft, met touchpad) maakt 't af. En zelfs m'n vriendin begrijpt 't.
Netflix, Videoland, Ziggo Go, Pathé Thuis, MediaMonkey (met volledige geripte cd collectie voor m'n Medion Internetradio)... af en toe updates installeren en that's it.
Ja das een prime alternatief. Maar ik heb al een Kodi/Pi mediacenter en mijn Chromecast. Dus voor die paar keer dat we TV terug willen kijken, prik ik de HDMI kabel van mijn Pi wel even in de laptop.

Ik moet wel zeggen dat zo'n PCtje natuurlijk wel de one-device-to-rule-them-all oplossing is. Geen pi of Chromecast meer nodig als jet het eenmaal goed hebt draaien. Wellicht dat ik in de toekomst nog wel eens een NuC in mijn TV-meubel leg.

Door Tweakers user ThaStealth, woensdag 1 juli 2020 09:52

The Zep Man schreef op dinsdag 30 juni 2020 @ 10:01:
Neem anders een Android TV box. Sinds kort wordt Ziggo GO daar officieel op ondersteund. Of wacht tot de volgende Chromecast Ultra, die (van wat bekend is) Android TV draait.

Een Android TV box vervangt sowieso je Chromecast, dus je verliest geen functionaliteit. ;)
Dan mag je nog altijd geen Replay TV kijken, is ook voor Android TV geblokkeerd.

Je haalde de Australische GP aan, maar die mag je dus WEL weer terugkijken met Replay TV op de chromecast. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat F1 eigendom is van Liberty (waar Ziggo ook ondervalt) en het ze dus op die manier niet uitmaakt. Bijna alles van ZiggoSport kun je replayen geloof ik (al moet ik toegeven het niet uitgebreid getest te hebben).

Bij RTL (en SBS denk ik ook) ligt het natuurlijk anders. RTL heeft hun Videoland en RTLXL, als ze dus replay toe zouden staan verliezen die diensten aan waarde

Door Tweakers user _trickster_, woensdag 1 juli 2020 12:12

Ik loop tegen het zelfde aan.
Op dit moment gebruik ik dan ook mijn Desktop, waarbij ik in Chrome het Tabblad Cast,
Hierdoor kan ik wel Replay-TV terug kijken op mijn TV.

Door Tweakers user sys64738, woensdag 1 juli 2020 13:06

ThaStealth schreef op woensdag 1 juli 2020 @ 09:52:
[...]

Dan mag je nog altijd geen Replay TV kijken, is ook voor Android TV geblokkeerd.

Je haalde de Australische GP aan, maar die mag je dus WEL weer terugkijken met Replay TV op de chromecast. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat F1 eigendom is van Liberty (waar Ziggo ook ondervalt) en het ze dus op die manier niet uitmaakt. Bijna alles van ZiggoSport kun je replayen geloof ik (al moet ik toegeven het niet uitgebreid getest te hebben).

Bij RTL (en SBS denk ik ook) ligt het natuurlijk anders. RTL heeft hun Videoland en RTLXL, als ze dus replay toe zouden staan verliezen die diensten aan waarde
Ja maar de GP van Australie (en elke GP of voetbalwedstrijd for that matter) wil ik dus juist live kijken. Dus daar heb ik het probleem sowieso niet. Het gaat voornamelijk om het spul dat mijn kinderen terug willen kijken.

Door Tweakers user Sand0rf, woensdag 1 juli 2020 14:13

Vreselijk irritant! Zelfs geluid via Airplay op mijn Sonos speakers afspelen terwijl ik gewoon in de Ziggo Go app kijk is al niet toegestaan... De logica ontgaat mij ook volkomen

Door Tweakers user DonJunior, woensdag 1 juli 2020 14:36

Heb dat inderdaad ook nooit begrepen. Weerhoud mij er van om naar een 'internet-only' abbo te gaan. En wellicht is dat ook een reden voor hen om het te beperken.. geen idee.

Door Tweakers user Znisses, woensdag 1 juli 2020 18:30

Hmm volgens mij is het allemaal financieel gekonkel onder water. Wat ik vermoed is dat dit aan de doorgeef luiken van deze wereld (in dit geval Ziggo, waar wij hier ook mee zitten) wordt opgedrongen door de entiteiten die de rechte bezitten. Zelf kijken op het device is geregeld, zelf kijken op ander device zoals via ChromeCast staat gelijk aan publiekelijk vertonen (of althans het wel heel erg mogelijk maken van) en dat mag niet... Stel je voor dat ze inkomsten mis lopen (en nee ik zou ook niet weten hoe die redenatie verder zou moeten lopen)

Zie ook ziggo-go-android-tv-en-fire-tv-app-zijn-niet-meer-buitenshuis-te-gebruiken TV kijken is niet iets waar je recht op hebt als je betaald... dat is een achterhaald concept blijkbaar...

Hebben hier geen TV, enkel beamer dus ja, dan loop je hier een keer tegen aan, te meer omdat de oude Horizon box niet eens meer aan staat... zou de HDMI kabel wel in de beamer kunnen stoppen maar de app werkt vele malen beter en vlotter dan die Horizon box... Ahwell mogelijk binnenkort TV abbo maar opzeggen, heb amper tijd om te kijken en ik wil er zeker geen moeite voor doen en met, al die reclame... Daar wordt je toch alleen maar simpel van.

Door Tweakers user sys64738, woensdag 1 juli 2020 21:30

Znisses schreef op woensdag 1 juli 2020 @ 18:30:
Hmm volgens mij is het allemaal financieel gekonkel onder water. Wat ik vermoed is dat dit aan de doorgeef luiken van deze wereld (in dit geval Ziggo, waar wij hier ook mee zitten) wordt opgedrongen door de entiteiten die de rechte bezitten. Zelf kijken op het device is geregeld, zelf kijken op ander device zoals via ChromeCast staat gelijk aan publiekelijk vertonen (of althans het wel heel erg mogelijk maken van) en dat mag niet... Stel je voor dat ze inkomsten mis lopen (en nee ik zou ook niet weten hoe die redenatie verder zou moeten lopen)

Zie ook ziggo-go-android-tv-en-fire-tv-app-zijn-niet-meer-buitenshuis-te-gebruiken TV kijken is niet iets waar je recht op hebt als je betaald... dat is een achterhaald concept blijkbaar...

Hebben hier geen TV, enkel beamer dus ja, dan loop je hier een keer tegen aan, te meer omdat de oude Horizon box niet eens meer aan staat... zou de HDMI kabel wel in de beamer kunnen stoppen maar de app werkt vele malen beter en vlotter dan die Horizon box... Ahwell mogelijk binnenkort TV abbo maar opzeggen, heb amper tijd om te kijken en ik wil er zeker geen moeite voor doen en met, al die reclame... Daar wordt je toch alleen maar simpel van.
Ja het komt sowieso bij de content providers vandaan (zie ook mijn 4e alinea). ziggo zelf zal zoiets niet verzinnen. En publieke vertoning? Die mensen snappen toch ook wel dat ik gewoon naar de TV in mijn huiskamer cast. En das gewoon huiselijke kring.

En ik kijk ook bijna geen TV maar alleen maar sport en dan valt de reclame wel mee (in tegenstelling tot Duitsland waar ze tijdens de race doodleuk reclame uit gaan zenden. En dan mag je daarna gokken waarom iemand een paar plaatsen gezakt of geklommen is. Lekker).

Door Tweakers user WD-41, vrijdag 3 juli 2020 13:08

Inderdaad heel irritant. Een browser tab casten kan wel, maar de kwaliteit is dan veel lager. Als het zo triviaal te omzeilen is, waarom blokkeren ze het dan...

Door Tweakers user kh65, maandag 6 juli 2020 11:58

Volgens heeft het ontbreken van zoiets als ChromCast ondersteuning vooral te maken
met geen goede bescherming van het transport-kanaal, zeg maar de vervanging van HDCP wat voor hdmi kabels ook wordt gebruikt.
Dit om te voorkomen dat je een digitale kopie kunt maken van de content met copyright..
Helaas levert dat dit soort onhandige dingen op van iets wat dan niet wordt ondersteund.

Door Tweakers user sys64738, maandag 6 juli 2020 14:37

kh65 schreef op maandag 6 juli 2020 @ 11:58:
Volgens heeft het ontbreken van zoiets als ChromCast ondersteuning vooral te maken
met geen goede bescherming van het transport-kanaal, zeg maar de vervanging van HDCP wat voor hdmi kabels ook wordt gebruikt.
Dit om te voorkomen dat je een digitale kopie kunt maken van de content met copyright..
Helaas levert dat dit soort onhandige dingen op van iets wat dan niet wordt ondersteund.
Als dat zo zou zijn, dan zouden ze je live TV toch ook niet via de ChromeCast kunnen streamen, en dat kan dus juist wel. Het zijn puur de replays waarbij het niet kan.

Maar lees alinea 5 en 6 nog maar eens. Daar beschreef ik dit ook al.

Door Tweakers user NoahAmber, maandag 6 juli 2020 18:46

Corona veroorzaakt toch maar een hoop 1ste wereldproblemen.

Door Tweakers user sys64738, maandag 6 juli 2020 19:17

NoahAmber schreef op maandag 6 juli 2020 @ 18:46:
Corona veroorzaakt toch maar een hoop 1ste wereldproblemen.
Heeft vrij weinig met corona te maken hoor. Stond al tijden vrij hoog op mijn first-world-problems lijstje 8-)

Door Tweakers user PoweRoy, vrijdag 10 juli 2020 08:00

Ook even mee ranten. Het is echt heel irritant dat als je een programma terugkijkt (die je niet hebt opgenomen dus), je alle reclames moet gaan kijken. Programma zelf kan je spoelen, maar als er reclame komt is dat geblokkeerd :X Betaal per maand voor deze 'feature'...
Als je het programma opneemt kan je gewoon spoelen wanneer je wilt.

(Ik heb trouwens de MediaBox XL)

Reageren is niet meer mogelijk