Press Play on Tape

Door sys64738 op zaterdag 13 juli 2019 12:11 - Reacties (11)
Categorie: Technologie en gadgets, Views: 1.256

Als je ongeveer dezelfde leeftijd als mij hebt, moeten de woorden "Press play on tape" bij jou ook mooie herinneringen naar boven brengen. Die goeie oude tijd van de Commodore 64 waar games en programma's nog van een cassettebandje afkwamen. En na het indrukken van de Play knop had je alle tijd om rustig nog even limonade en chips pakken.

Maar ik wil het niet hebben over de Commodore 64 maar over de IT'S OK. Net als de C64 heeft het ook een Play knop maar daar houdt de vergelijk wel op. Of toch niet?

Mocht je het gemist hebben: de IT'S OK is een Kickstarter project dat 40 jaar na dato de Walkman nieuw leven in wil blazen. Yep. Echt old skool met Tapes en Fast Forward. Maar dan wel met Bluetooth 5.0 zodat ze helemaal bij de tijd zijn. En het goede nieuws, voor de bedenkers in ieder geval, is dat het doel al riant behaald is.

Whether you are alone or in an open space, you can freely enjoy the penetrating voice and warm sound from the cassette tape. Ik kom uit het Walkman tijdperk en heb toch hele andere herinneringen aan de walkman. En mijn grote vraag is dan ook: wie zit er in 2019 in hemelsnaam nog te wachten op een walkman?

Is het de "Stranger Things" jeugd die alles uit de jaren 80 de bom vindt? Man, wat zullen die van een koude kermis thuis komen. Misschien waren de dingen in de jaren 80 toch niet zo cool als men doet geloven.

Of zijn het toch mensen die de walkman echt meegemaakt hebben en in een vlaag van melancholie op de pre-order button geklikt hebben. "Weet je nog, vroeger toen alles zo mooi en ongecompliceerd was". Allang vergeten hoe crap de walkman, en veel dingen uit die tijd, toch eigenlijk waren.

Voor een deel snap ik het wel hoor. Ik word ook nog steeds heel blij van een potje Boulder Dash of International Karate. Maar dat geneuzel met die tapes en alle andere ellende kan ik toch wel missen. Al is het erg vermakelijk om af en toe aan je kinderen te laten zien hoe het vroeger werkte, als ze weer eens lopen te zeuren over de laadtijd van Fortnite op hun iPad.

Een veel gehoord argument is dat dingen vroeger rauwer en echter waren. Een LP klinkt beter vanwege de imperfecties of vanwege het totaal andere geluid. Maar die imperfecties of dat 'andere geluid' kunnen ook prima digitaal vastgelegd worden als je het mij vraagt.

Hetzelfde geldt voor analoge fotografie. De romantiek van het rolletjes wisselen en pas na 4 weken zien dat je toch bewegingsonscherpte had. Die korrel en ruis, kun je digitaal ook prima toevoegen als je dat zo mooi vindt. En met digitale fotografie kun je ook prima "beter nadenken" over je foto's. Dat veel mensen dat uit luiheid niet meer doen is en ander ding. Ook zou de resolutie veel hoger zijn en dat is in potentie waar maar de 43 megapixel plaatjes die mijn Sony uitspuugt zijn meer dan zat voor alles wat ik er mee wil doen.

Zoals je zult begrijpen, heb ik nog geen IT'S OK ge-pre-ordered. En de kans dat dit nog gaat gebeuren is vrij minimaal. Sommige dingen waren vroeger echt wel beter hoor maar voor bijna alle dingen is tegenwoordig een (bijna) even goed en stukken makkelijker alternatief beschikbaar. Maar vrijheid blijheid. Als jij een goed gevoel krijgt bij het luisteren van LPs of fotograferen op film, kan ik dat nog wel begrijpen. Maar ik kan me echt niet voorstellen waarom iemand terug zou verlangen naar de walkman.

Volgende: Salderen: Subsidie of niet? 05-09 Salderen: Subsidie of niet?
Volgende: Zwarte Lijst voor de Fotografie 02-'19 Zwarte Lijst voor de Fotografie

Reacties


Door Tweakers user Qwerty-273, zaterdag 13 juli 2019 13:03

Is ook niet een deel van de doelgroep, zoals ik, die ergens in een doos allerlei mixtapes en radiotapes of wat er dan ook nog op staat heeft liggen, niet meer te luisteren omdat niks meer in huis tapes afspeelt, maar ook weer te hoog in de herinneringen scoort om de hele doos met het oud vuil weg te geven.

Door Tweakers user WimmieV, zaterdag 13 juli 2019 13:25

Ik zou zeggen, toen was het beter en toen was het cool

Nee, ook zit er ook niet op te wachten

@Querty: Voor het afluisteren van oude herinneringen op tapes waarvan je nog een doos hebt liggen, genoeg goedkope cassetteplayers (met USB) om dat te doen.
Ik ben er doorheen, opbrengst viel tegen 😕

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 13 juli 2019 22:37

en toen waren al je tapes met de tijd gedemagnetiseerd en had je een boel lege en onbruikbare stukke lint als voer voor de muizen :P

ik gebruik zelfs de opvolger van de tape al niet meer, heel soms is het om nostagische redenen leuk om een LP op te zetten, dat heeft toch een dierbaar plekje in mijn hard, maar ook dat zal tzt wel verdwijnen.

het zal in ieder geval makkelijker worden om dat ene nummertje te vinden, een stuk makkelijker dan bij je lp of mixtape ;)

Door Tweakers user Skyrunner, zondag 14 juli 2019 11:43

Moest ook wel lachen bij het artikel en zeker jouw kopje van PPOT.

"Vroegâh was alles beter" is natuurlijk niks anders dan een emotionele bevlieging, maar probeer dat een vinyl enthousiast maar te vertellen. Ben er zelf ook een hoor, maar stiekem zal ik toch niet weer een C64 kopen, de emulator is goed zat, en een MP3 opzetten ipv een tape is én sneller én klinkt beter.

Komt bij, vandaag de dag kun je je hele muziekcollectie bij je hebben, probeer dat eens met een walkman :-)

Door Tweakers user sys64738, maandag 15 juli 2019 12:10

Skyrunner schreef op zondag 14 juli 2019 @ 11:43:
Moest ook wel lachen bij het artikel en zeker jouw kopje van PPOT.

"Vroegâh was alles beter" is natuurlijk niks anders dan een emotionele bevlieging, maar probeer dat een vinyl enthousiast maar te vertellen. Ben er zelf ook een hoor, maar stiekem zal ik toch niet weer een C64 kopen, de emulator is goed zat, en een MP3 opzetten ipv een tape is én sneller én klinkt beter.

Komt bij, vandaag de dag kun je je hele muziekcollectie bij je hebben, probeer dat eens met een walkman :-)
Oh ik zie ineens beelden voor me van iemand met een rugzak met 200 tapes erin :Y)

Nee, vroeger was nier alles beter...

Door Tweakers user TheFes, dinsdag 16 juli 2019 15:14

Er worden overigens nog steeds nieuwe cassettebandjes uitgebracht. Zo heeft MUSE hun laatste album ook gewoon op cassette uitgegeven:
https://store.muse.mu/eu/simulation-theory-cassette-32.html

Door Tweakers user sys64738, dinsdag 16 juli 2019 19:31

TheFes schreef op dinsdag 16 juli 2019 @ 15:14:
Er worden overigens nog steeds nieuwe cassettebandjes uitgebracht. Zo heeft MUSE hun laatste album ook gewoon op cassette uitgegeven:
https://store.muse.mu/eu/simulation-theory-cassette-32.html
Haha. Cool. Maar ook vrij zinloos en meer kwestie van kunstzinnig/anders willen zijn. Denk niet dat dit 0,01% van hun omzet gaat halen. Maar misschien dat de IT'S OK die cijfers drastisch omhoog duwt 8-)

Door Tweakers user JW1, zaterdag 20 juli 2019 11:14

Grappig dat er weer zo'n retro ding uitkomt, maar de cassette loopwerken die tegenwoordig gemaakt worden zijn bagger.

Door L0g0ff, zondag 21 juli 2019 08:53

Wat ik mooi vond aan vroeger was de tijd die je nam om een bandje te maken. Die je vervolgens echt helemaal grijs draaide.

Zo kan ik in de auto via zo'n rodmi bluetooth naar FM speler via mijn smartphone lekker naar Spotify luisteren.

Nu heb ik 2 maanden terug een Nokia 8110 gekocht omdat ik soms gewoon even wat minder goed bereikbaar wil zijn. En ineens kon ik dus in de auto geen Spotify meer luisteren.

Ik heb een oude laptop gepakt met brander, heb een mooie live set van Black Sun Empire gedownload van SoundCloud en vervolgens op CD gezet.

Deze set luister ik nu grijs en vaak zelfs als ik mijn smartphone wel bij me heb.

Voor mij is het gewoon de extra moeite die je moet doen waardoor je de belevenis echt een stuk leuker is en je veel meer waardering krijgt voor de audio.

Dat vond ik mooi aan die oude tijden. Je moest er gewoon wat meer moeite voor doen.

Door Tweakers user sys64738, zondag 21 juli 2019 09:20

JW1 schreef op zaterdag 20 juli 2019 @ 11:14:
Grappig dat er weer zo'n retro ding uitkomt, maar de cassette loopwerken die tegenwoordig gemaakt worden zijn bagger.
Met een goed loopwerk en goede tapes zal er ongetwijfeld prims geluid uit te halen zijn. Maar zo herinnert niemand zich de cassette natuurlijk. Iedereen had (redelijk) el-cheapo spul waardoor het voor geen meter klonk.

En das het voordeel van de "moderne" geluidsdragers. Ook de goedkope uitvoeringen klinken goed (genoeg).

Door Tweakers user sys64738, zondag 21 juli 2019 09:23

L0g0ff schreef op zondag 21 juli 2019 @ 08:53:
Wat ik mooi vond aan vroeger was de tijd die je nam om een bandje te maken. Die je vervolgens echt helemaal grijs draaide.

Zo kan ik in de auto via zo'n rodmi bluetooth naar FM speler via mijn smartphone lekker naar Spotify luisteren.

Nu heb ik 2 maanden terug een Nokia 8110 gekocht omdat ik soms gewoon even wat minder goed bereikbaar wil zijn. En ineens kon ik dus in de auto geen Spotify meer luisteren.

Ik heb een oude laptop gepakt met brander, heb een mooie live set van Black Sun Empire gedownload van SoundCloud en vervolgens op CD gezet.

Deze set luister ik nu grijs en vaak zelfs als ik mijn smartphone wel bij me heb.

Voor mij is het gewoon de extra moeite die je moet doen waardoor je de belevenis echt een stuk leuker is en je veel meer waardering krijgt voor de audio.

Dat vond ik mooi aan die oude tijden. Je moest er gewoon wat meer moeite voor doen.
Het hele proces van verzamel-CDs maken had inderdaad wel zijn charme. En ik weet nog goed toen ik mijn eerste autoradio met MP3-CD speler kreeg. Ineens bijna 10 keer zoveel muziek bij je!

Maar waar houdt charme op en begint zelfpijniging? Cassettetapes en zeker in combinatie met deze speler is geen charme meer hoor. Half uur naar dat ene nummer moeten zoeken en belabberde geluidskwaliteit die je daarna hebt. Nee dank je. Dan houdt de pret van nostalgie voor mij wel op.

Reageren is niet meer mogelijk