Zwarte Lijst voor de Fotografie

Door sys64738 op vrijdag 15 februari 2019 10:04 - Reacties (11)
Categorie: Fotografie, Views: 5.636

Horse Shoe Bend, de Wanaka boom, Mesa Arch en ook ons eigen Kaasboerderijtje op de Zaanse Schans mogen wat mij betreft allemaal op de lijst. Welke lijst? Nou de lijst met plekken waar je niet meer mag fotograferen!

Ja, deze foto hotspots van de wereld zijn niet voor niks hotspots. Stuk voor stuk enorme mooie plekken op onze planeet. En een bekend fotograaf zei ooit al" If you want to be a better photographer, stand in front of more interesting stuff.". Dus wat is het probleem?

Eigenlijk zijn er meerdere problemen. Het belangrijkste is toch wel dat veel van deze locaties compleet uitgekauwd zijn. Men is tot een gezamenlijke consensus gekomen over wat de mooiste compositie is op die plek en dus schiet iedereen dezelfde foto.

Natuurlijk is de verleiding soms groot om op zo'n locatie de bekende foto te maken. Ik ken het "ja, maar deze heb ik zelf geschoten" gevoel wel hoor. Maar je moet van erg goede huize komen (en veel geduld of geluk hebben) wil je een plaat schieten die er echt tussenuit springt.

Mij bekruipt altijd het 'copy cat' gevoel als ik bewust iemand anders compositie "steel". Zo'n foto geeft mij weinig voldoening. En ook anderen hebben niks met zo'n foto omdat ze hem al 1000 keer voorbij hebben zien komen. En meestal nog een stuk mooiere uitvoeringen dan mijn kopie.

Het andere probleem van dit soort hot spot locaties is de drukte. Het is heerlijk om 's morgens vroeg op een locatie aan te komen en te genieten van de kalmte en rust. Maar op dit soort locaties is het figuurlijk (en soms zelfs letterlijk) vechten voor een plekje om je statief uit te stallen. En dan is de lol er voor mij wel vanaf.

Ga ik dan zelf nooit naar foto-hot-spots? Natuurlijk wel. Ik woon vlak bij de Zaanse Schans en ga daar af en toe wel heen. Het kaasboerderijtje laat ik dan lekker links liggen in de wetenschap dat er heel veel andere mooie originele composities te vinden zijn, zoals deze hieronder, geschoten eind vorig jaar.Bijkomend voordeel is dat de Zaanse Schans meestal heerlijk rustig is. Je komt af en toe andere fotografen tegen en de molenaars die in de vroegte hun molens gaan klaarmaken voor de dag. Ik heb er in ieder geval nog nooit andere fotografen met mijn statief te lijf hoeven gaan :Y)

Dus negeer mijn zwarte lijst vooral en ga wel naar de bekende plekken. Maar daag je zelf uit. Probeer juist op deze plekken originele foto's te maken die niet al 1000 keer geschoten zijn. Dat zijn de foto's waar ik blij van word. Dus veel succes en post je resultaten dan wel hier even op T.net.

Volgende: Press Play on Tape 07-'19 Press Play on Tape
Volgende: Ben ik nou zo Sociaal? 01-'19 Ben ik nou zo Sociaal?

Reacties


Door Tweakers user Weltschmerz, zaterdag 16 februari 2019 09:02

Ik had verwacht een overzicht te gaan zien van foto's met allemaal dezelfde compositie, dat was stiekem wel tof geweest. Dan had ik ook een beter idee van wat je bedoelt, want de locatie Kaasboerderij zegt mij niet echt iets.

Door Tweakers user ShellGhost, zaterdag 16 februari 2019 12:23

Je praat jezelf tegen. Je wil eerst een x aantal locaties op een zwarte lijst zetten en daarna mensen uitdagen om zelf juist op die locatie een originele foto te maken?

Door Tweakers user sys64738, zaterdag 16 februari 2019 12:53

Weltschmerz schreef op zaterdag 16 februari 2019 @ 09:02:
Ik had verwacht een overzicht te gaan zien van foto's met allemaal dezelfde compositie, dat was stiekem wel tof geweest. Dan had ik ook een beter idee van wat je bedoelt, want de locatie Kaasboerderij zegt mij niet echt iets.
Nou, leef jezelf uit: https://www.google.com/se...source=lnms&tbm=isch&sa=X

Oh en het Kaasboerderijtje:

https://henriwillig.com/s...12/catharina_hoeve_hr.jpg

https://scontent-ams3-1.x...8c05a54c1aafd&oe=5CE50C49

https://static.fotokonijn...01_Vincent_Fennis_90a.jpg

You get the drift.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 16 februari 2019 12:54]


Door Tweakers user sys64738, zaterdag 16 februari 2019 12:55

ShellGhost schreef op zaterdag 16 februari 2019 @ 12:23:
Je praat jezelf tegen. Je wil eerst een x aantal locaties op een zwarte lijst zetten en daarna mensen uitdagen om zelf juist op die locatie een originele foto te maken?
Vandaar mijn laatste paragraaf :Y) Wilde er eerst zwarte lijst met foto's/composities van maken....

Door Tweakers user AW_Bos, zaterdag 16 februari 2019 23:24

Aan de hand van de compositie, seizoen, daglicht en de gebeurtenissen is welke foto weer anders. Dus ik zie het niet echt als stelen, maar als inspiratie opdoen. Jij wilt natuurlijk beter.

Dus als jij ziet dat een aantal mensen een stel molens hebben gefotografeerd, probeer jij dit te overtreffen door dit in de winter te fotograferen. Of met een bootje op het water die langs komt varen, of een visser die zijn hengeltje in de Zaan uitgooit?

Genoeg mogelijkheden.

Ooit was ik in Brussel bij het Atomium, en ik vond op de loopbrug naar het nabijgelegen pretpark een mooie plek om een passerende metro te fotograferen naast een blinkend Atomium. Ik was natuurlijk blij dat ik een bijzondere compositie heb kunnen maken. :)
Achter toen ik thuis kwam en de foto uploadde zag ik dat er al soortgelijke foto's van exact dezelfde plek waren gemaakt. Ach tja... ;). Bij mij scheen de zon tenminste en had ik een bepaalde metrostel in beeld :)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 16 februari 2019 23:24]


Door Tweakers user falconhunter, maandag 18 februari 2019 15:01

Of je doet als hobbyfotograaf gewoon wat je leuk vind.

Door Tweakers user sys64738, maandag 18 februari 2019 15:27

AW_Bos schreef op zaterdag 16 februari 2019 @ 23:24:
Aan de hand van de compositie, seizoen, daglicht en de gebeurtenissen is welke foto weer anders. Dus ik zie het niet echt als stelen, maar als inspiratie opdoen. Jij wilt natuurlijk beter.

Dus als jij ziet dat een aantal mensen een stel molens hebben gefotografeerd, probeer jij dit te overtreffen door dit in de winter te fotograferen. Of met een bootje op het water die langs komt varen, of een visser die zijn hengeltje in de Zaan uitgooit?

Genoeg mogelijkheden.

Ooit was ik in Brussel bij het Atomium, en ik vond op de loopbrug naar het nabijgelegen pretpark een mooie plek om een passerende metro te fotograferen naast een blinkend Atomium. Ik was natuurlijk blij dat ik een bijzondere compositie heb kunnen maken. :)
Achter toen ik thuis kwam en de foto uploadde zag ik dat er al soortgelijke foto's van exact dezelfde plek waren gemaakt. Ach tja... ;). Bij mij scheen de zon tenminste en had ik een bepaalde metrostel in beeld :)
Ja er is ook niks mis met deze plekken. En het is juist de bedoeling dat je er zelf het beste van probeert te maken. Maar als je je statief in de gaatjes van je voorganger neerzet, dan valt er met je compositie weinig eer meer te behalen. En dan moet je dus heel veel geluk hebben met het weer en de omstandigheden.

Dan vind ik het persoonlijk mooier om op "jacht" te gaan naar andere composities. En dan nog steeds hopen op de best mogelijke omstandigheden.

Door Tweakers user sys64738, maandag 18 februari 2019 15:42

falconhunter schreef op maandag 18 februari 2019 @ 15:01:
Of je doet als hobbyfotograaf gewoon wat je leuk vind.
Natuurlijk. Plezier staat sowieso voorop. Maar als je echt moet dringen voor een plekje vraag ik me af hoeveel plezier je nog hebt. Daarnaast is het volgens mij toch gewoon het leukst als je met mooie originele platen thuis komt.

Door Ron, maandag 18 februari 2019 19:07

Ik begrijp dit soort lijsten nooit. Het voelt een beetje als arrogant aan, maar dan niet op een persoonlijke manier. Het is hetzelfde als dat ik aan jou vraag: "waar ga je opvakantie dit jaar?" En als je dan "Tokyo", dat ik dan tegen je zeg: "Doe dat maar niet, daar zijn al zoveel mensen maar toe geweest. Je kunt beter gewoon thuis blijven. Daar kun je vast ook wel een dagje jaar een museum".

Laat de boel de boel, laat iedereen lekker simpel achter elkaar aan lopen. Daar is helemaal niks mis mee. Het enige wat je mensen kunt gunnen is dat die ervaring voor hen nieuw is en het dus hun horizon verbreedt. En dat geldt ook voor foto's...

Just my 2 cents.

Door Tweakers user sys64738, maandag 18 februari 2019 21:34

Ron schreef op maandag 18 februari 2019 @ 19:07:
Ik begrijp dit soort lijsten nooit. Het voelt een beetje als arrogant aan, maar dan niet op een persoonlijke manier. Het is hetzelfde als dat ik aan jou vraag: "waar ga je opvakantie dit jaar?" En als je dan "Tokyo", dat ik dan tegen je zeg: "Doe dat maar niet, daar zijn al zoveel mensen maar toe geweest. Je kunt beter gewoon thuis blijven. Daar kun je vast ook wel een dagje jaar een museum".

Laat de boel de boel, laat iedereen lekker simpel achter elkaar aan lopen. Daar is helemaal niks mis mee. Het enige wat je mensen kunt gunnen is dat die ervaring voor hen nieuw is en het dus hun horizon verbreedt. En dat geldt ook voor foto's...

Just my 2 cents.
Je moet het meer zien als: "Oh, ga je naar Tokio? Leuk. Waar ga je heen?... Oh ja, daar gaat iedereen al heen maar dit en dat is minstens even leuk en veel minder druk".

Het was in ieder geval niet de bedoeling om arrogant over te komen maar meer om de lezer uit te dagen niet "die ene foto" te maken maar zichzelf eens uit te dagen en iets unieks te schieten.

Door Tweakers user Travelan, woensdag 20 februari 2019 14:26

falconhunter schreef op maandag 18 februari 2019 @ 15:01:
Of je doet als hobbyfotograaf gewoon wat je leuk vind.
Dit dus.

Reageren is niet meer mogelijk