Ben je doof, of zo?!?

Door sys64738 op donderdag 13 december 2018 20:26 - Reacties (22)
Categorie: Samenleveing, Views: 6.180

He, ben je doof of zo? Soms zou ik willen dat ik doof was. Figuurlijk dan hè. Helaas probeert men je op steeds meer plekken letterlijk doof te maken. In discotheken en op festivals was het al de gewoonste zaak dat de muziek veel te hard stond. Maar nu ben je blijkbaar in de sportschool en op schoolfeesten ook niet meer veilig.

Maar er is goed nieuws. Steeds meer sportscholen en organisatoren van schoolfeesten sluiten zich aan bij de afspraken die de overheid al had gemaakt met poppodia en disco's. Hierin beloven ze plechtig je gehoor maar langzaam kapot te maken ipv lekker snel. De enige vraag die bij mij opkomt is: waarom?!?

Waarom zijn dit soort regels nodig? En waarom zijn er sportscholen waar de muziek blijkbaar zo hard staat dat hier regels voor nodig zijn. Ik snap het simpelweg niet. Het zou de leeftijd kunnen zijn maar vroeger heb ik de lol er ook nooit van ingezien.

Bij concerten snap ik dat een deel van de charme is dat het geluid lekker hard kan. De bass die je letterlijk kunt voelen in je hele lijf is natuurlijk wel bijzonder. Maar laten we nou niet altijd zo doorslaan. Als 90% van je bezoekers rondloopt met oorpluggen in dan gaat er toch iets fout?!?

In een fabriek is herrie een bijproduct van de machines. En dat je daar met oordoppen in loopt: prima! Maar bij concerten is het gewoon een keuze hoe hard de muziek gezet wordt. Dus laat die paar idioten die hun gehoor naar de knoppen willen helpen (of dat al geregeld hebben), lekker thuis een veel te harde koptelefoon opzetten. Dan kan de rest op een normaler volume van hun favoriete band of DJ genieten.

Om over die sportscholen al helemaal te zwijgen. Ik heb ook veel gesport en het kan best lekker zijn om beetje opgezweept te worden door fijne beat als je lekker aan het beuken bent. Maar waarom moet dat nou op, of over, het randje van gehoorbeschadiging zitten?!?

Zo en nu gaat opa fijn stukje Bach luisteren op volume standje 2. Vooruit. Doe eens gek. Standje 3! :Y)

bron: https://nos.nl/artikel/22...ol-en-op-schoolfeest.html

Volgende: Fortnite: Got Loot? 01-'19 Fortnite: Got Loot?
Volgende: Sint blij met Bol.com 12-'18 Sint blij met Bol.com

Reacties


Door Tweakers user Deurges, vrijdag 14 december 2018 13:16

Ik begreep eerst nooit waarom mensen op sportscholen van die over-ear headset gebruikten.. Nu snap ik het wel.. Geen wazige, niet-inspirerende achtergrondmuziek maar lekker je eigen muziek.. En genoeg afwisseling en wat nog belangrijker is.. Kans dat iemand je aanspreekt is kleiner en NOG belangrijker, het niveau van de gemiddelde sporter is om te janken..

Door Tweakers user sfranken, vrijdag 14 december 2018 15:46

Ik ben een aantal keer bij Queen + AL geweest, en daar hebben ze het wel begrepen. Het volume kwam niet boven de 85 dB uit. Alleen het 1e nummer was ~90, maar dat was omdat ze dan bij de PA aan het schuiven zijn.

Het is immers lastig inregelen in een lege zaal, dus dan heb je dat eerste nummer (en eerlijk is eerlijk, de keren dat ik er was was het binnen de eerste 4 maten goed) nodig om het voor die specifieke zaal te regelen.

Dat er bands zijn die denken dat 'hard = best' is.. tsja..

Door keranoz, zaterdag 15 december 2018 12:34

Ik ga zelf regelmatig naar (uptempo) hardcore/terror feesten waar de muziek natuurlijk ook hard staat. Zelf heb ik ook oordopjes mee want aan het begin van de avond is het mij ook te hard.

Maar het is wel zo dat ik ze later op de avond uit doe, want als de muziek hard staat, zo hard dat het nog net niet zeer gaat doen aan de oren maar je wel de bass in je lichaam voelt, ik me echt geweldig voel.

Het is natuurlijk wel zo dat ik er zelf voor kies om hier naar toe te gaan, met als enige doel te kunnen genieten van de harde muziek. Nu is het bij de sportschool wel anders, ik ga er zelf niet naar toe maar ik kan mij goed voorstellen dat voor heel mensen de muziek een bijzaak is of gewoon hun eigen muziek mee hebben. Dan zou ik mij er ook aan ergeren.

Door Tweakers user Technomania ®, zaterdag 15 december 2018 13:46

Zelf vele feesten en festivals bezocht en vond de harde muziek heerlijk. Gewoon lekker dreunen en genieten. Ik was vroeger ook zo'n "tokkie" met een dikke subwoofer in de kofferbak. Het gaf mij rust en ik kon ontstressen. Klinkt raar, maar misschien ben ik dat wel.

Maar op een sportschool lijkt mij dat irritant. Dan ben je daar om te sporten en daar hoort geen harde muziek bij. Schoolfeesten is voor mij veels te lang geleden om daarover te kunnen oordelen. Maar met die muziek die de jeugd tegenwoordig draait is zelfs volumeknopje op 1 al te hard met die k*tmuziek..
keranoz schreef op zaterdag 15 december 2018 @ 12:34:
Maar het is wel zo dat ik ze later op de avond uit doe, want als de muziek hard staat, zo hard dat het nog net niet zeer gaat doen aan de oren maar je wel de bass in je lichaam voelt, ik me echt geweldig voel.
Speciaal voor jou. :)
https://www.youtube.com/watch?v=0-EfAV__UIQ

Door Tweakers user weszz, zaterdag 15 december 2018 14:12

Heb nu zelf 3 jaar tinnitus, dit mede door het 'negeren' van waarschuwingen die er al eerder kwamen (piepen na stappen, bij speakers staan bij feesten/clubs of in-ear dragen met volume standje hoog).

Natuurlijk is het voor mij makkelijk praten en heb ik mijn mooie momenten meegemaakt in het verleden, maar niks en dan ook werkelijk niks is het waard om nu zo te moeten lijden. Tinnitus is een hel en kan alles van je afpakken. Ik ben niet tegen het ingrijpen van hogere decibellen en mensen erop wijzen dat te lang met een te harde decibel schadelijk is voor je gehoor.

Door Tweakers user Argonar, zaterdag 15 december 2018 14:14

Ik ben zelf doof, nou ja erg slechthorend maar niet om de bovenstaande redenen, ik ga vrijwel nooit naar een discotheek of een kroeg, erg sporadisch naar een concert of theater maar wel vaak naar de sportschool.

Ik heb er ook vrij wel nooit hinder van door mijn slechte gehoor, maar de gesprekken zijn nog steeds vrij duidelijk te houden hier, dus om ze nou allemaal over één kam te scheren. sterker nog, ik erger mij meer aan de veel te dure contributie/abbo prijzen en bij sommigen het geen airco hebben.

Oh en voor de geïnteresseerden; mijn slechte gehoor valt te verwijten aan meerdere in oor operaties, en dan heb ik het niet over trommelvliesbuisjes (want daar heb ik ook zo'n 16 van gehad). :P

[Reactie gewijzigd op zaterdag 15 december 2018 14:15]


Door Tweakers user MdBruin, zaterdag 15 december 2018 14:23

Ik begrijp wat je bedoelt, het lijkt of het de normaalste zaak van de wereld is. Zelfs in restaurants staat de muziek af en toe gewoon te hard, maak er dan gewoon een opmerking over. Muziek hoeft niet hard te staan om er van te genieten, wil hiermee echt niet zeggen dat ik vroeger de volume knop wist te vinden. ;)

Door Tweakers user Weltschmerz, zaterdag 15 december 2018 18:37

Ik spreek in de sportschool twee soorten mensen;

1) hoort niet echt wat er aan staat en ziet het als achtergrondgeluid
2) heeft zijn eigen media bij met oordoppen/headphones

Waarom moet er dan überhaupt muziek aan? Duitse vrienden van me nemen speciaal abonnementen bij sportscholen die ingesteld zijn op ouderen, want daar is geen vervelende muziek.

Wat ik altijd te horen krijg is "je kunt vragen of het zachter kan". Dat moet je dan elke keer weer doen, en het verschil blijft minimaal. En dan ligt het nog aan degene die bij de balie staat. Soms staat er een hardcore persoon die graag een flinke bass door de zaal gooit, en het liefst extra hard, terwijl zij een kamer verder staan. Het is voor mij reden #1 waardoor ik minder in de sportschool kom dan ik zou willen. Oordoppen met noise cancelling helpen redelijk, maar niet genoeg.

Door v. Silfhout, zondag 16 december 2018 00:12

Ik snap niet waar je 't over hebt. Als er iets te klagen is over het geluids niveau van tegenwoordig op feesten, festivals en clubs is het dat het veel te zacht is.

Vergeleken met begin jaren '90 zijn de volumes nog geen 60% van wat ze toen waren! Ik heb het volume proefondervindelijk naar beneden zien gaan over de afgelopen 26 jaar dus ik denk dat je je toch eens moet afvragen of het volume omhoog is gegaan of dat je verdraagzaamheid over de jaren heen voor muzieksoorten die je niet bekoren is verminderd.

Misschien word je dus inderdaad simpelweg oud!

Door Tweakers user Technomania ®, zondag 16 december 2018 12:31

Kwaliteit van het geluid is ook bepalend of het te hard is of niet (pijnlijk).

Door Tweakers user Gonadan, zondag 16 december 2018 12:51

Tegenwoordig doen bioscopen er ook aan mee. Zo hard dat het gewoon zeer doet aan je oren. Nu was ik de afgelopen jaren al minder enthousiast geworden over de bioscoop maar door helpt zeker niet mee. Ben al even niet meer geweest maar de volgende keer gaan gewoon oordoppen mee.

Door Tweakers user jeroen_loeffen, zondag 16 december 2018 13:53

Erfelijk hardhorend hier: ik probeer zuinig te zijn met het beetje gehoor wat ik heb en ik kan me werkelijk niet voorstellen hoe onvoorzichtig mensen met hun oren omgaan.... Recentelijk bij een concert van Slayer stond het zo afgrijselijk hard dat ik af en toe twijfelde of ik de pluggen wel in had, maar toch talloze mensen zonder gezien. Dom, dom,dom.

Door Rinus, zondag 16 december 2018 21:56

Doof zijn is geen pretje, hoor. Sowieso niet als je laatdoof/plotsdoof bent met tinnitus er als cadeautje bij.

Wees maar blij dat je kan horen. Scheelt veel gedoe.

Door Tweakers user computer1_up, maandag 17 december 2018 00:45

Daarom ga ik inderdaad vrijwel nooit naar concerten. Tuurlijk, de muziek op mijn kamer gaat soms wel wat harder dan dat mijn ouders graag zouden horen, maar ook daar zit een grens aan. De enige reden waarom de muziek soms ietwat harder gaat is om een stukje immersion, en dan heb ik het nog niet eens over een dreunende bass.

Paar weken geleden speelde er een bandje tijdens de launch-party van de kickstarter campagne van de Lenco-MD platenspeler waar ik naartoe ben gegaan. Ook hier weer stond alles veel te hard voor mijn gevoel, mijn collega's vonden dat ook al. Ik heb op een gegeven moment zitten overwegen om vroegtijdig de launch-party te verlaten, maar gelukkig hield de band vrij kort daarna op met spelen.

Ik snap het echt niet, waarom moet alles zo hard?

Door Tweakers user R20141016, maandag 17 december 2018 10:22

Sinterklaasfeest bij mij op het werk kwam er een bandje spelen.
Nou verschrikkelijk!!! Het geluid stond echt hard niet normaal.
Er liepen ook veel kinderen rond met handen tegen hun oren.

Niet normaal dat het zo ontiegelijk hard moet op een KINDER feest!

Door Tweakers user Septimamus, maandag 17 december 2018 11:12

Reis regelmatig met de trein. Die dingen maken op de eindhalte ook een herrie! Net als een bus tot stilstand komt maar dan nog veel intenser. Helaas heb ik al een permanente ruis al doe ik er wel veel aan om dit niet erger te laten worden.

Door Tweakers user Skyrunner, maandag 17 december 2018 11:54

Ik ga graag een paar biertjes in de lokale kroeg halen op de zondagmiddag, maar doe dat tegenwoordig vroeg, omdat v.a. een uur of 4 er altijd een band staat die vanaf 1 kant de hele zaak moet vullen. Je raadt al dat de band vlak bij de bar staat en je dus eigenlijk per definitie weggeblazen wordt.

Personeel krijgt geen gehoorbescherming, maar worden wel geacht de hele dag te werken in die rot herrie, ik neem af en toe mijn optoplastieken mee mocht de band vroeger beginnen (of ik nog een biertje wil :-P).

Woon je in een land als China wordt je helemaal gek. De claxon op de gemiddelde bus bezorgt je een hartstilstand, zo luid. Als je al eens opzij springt dan is het als laatste stuiptrekking. Men spreekt niet voor niets over 'Chinese doofheid'.

Door Tweakers user BarkingIron, maandag 17 december 2018 15:21

Het probleem doet zich niet alleen voor op feesten en festivals. Ik speel zelf in brassband (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brassband), hier loopt het volume vaak op tot 110 db+. We repeteren ongeveer 2,5u per week, waarbij deze volumes regelmatig gehaald worden.

Ik heb enige tijd geleden zelf gekozen om met oordoppen te gaan spelen, om mijn oren te sparen. Natuurlijk goede doppen, met een filter gericht op muziek. Dit is als muzikant erg wennen, je hoort je eigen geluid erg sterk en anders dan dat de omgeving dit hoort. Maar, na een periode van wennen werkt het erg goed, vooral als je er structureel gebruik van maakt.

Ook voor feesten, concerten, festivals, etc. werkt dit prima.

Van mij hoeft de de muziek niet hard te staan, maar als het wel zo is zijn goede doppen echt een uitkomst

Door keranoz, maandag 17 december 2018 15:44

Ouwe meuk man, luister ik heeeeel af en toe naar, maar het is mij eigenlijk veels te rustig, doe mij maar dit: :Y)
https://www.youtube.com/watch?v=HyJUTzwT-jI

Door Tweakers user ASS-Ware, maandag 17 december 2018 17:03

Laatst op vakantie rende ons dochtertje ook weg bij de mini disco met haar handen op d'r oren.
De volgende dag het personeel gevraagd of het wat zachter mocht, maar daar werd weinig mee gedaan, elke dag rende ze weer weg, erg jammer.

Door Tweakers user OverSoft, dinsdag 18 december 2018 09:48

Ik heb zelf plotseling tinnitus gekregen na het bezoeken van het Beachevent in Son (wat redelijk bekend staat dat ze het niet zo nauw nemen met de geluidsterkte regels...) 2 jaar geleden.

Geloof me, je gehoor beschadigen (en dus minder horen) is veel minder vervelend dan plots een zeer hoge piep (continu) horen. Nee, is niets aan te doen.
De eerste maanden sliep ik bijna niet, kon me absoluut niet meer concentreren en wou maar 1 ding: van die piep af.

Ik heb veel boeken gelezen, waarvan tinnitus retraining therapy de belangrijkste was.
Ook gebruik ik, tot op de dag van vandaag nog steeds mijn zelf gemaakte ACRN software (modulerende piepjes rond mijn tinnitus frequentie, die dempen voor een paar uur de piep wat).

Sindsdien heb ik altijd (op maat gemaakte) oordoppen bij. Ja, inderdaad, een beetje laat, maar ik wil mijn oren niet nog meer beschadigen.

Ik roep het tegen iedereen: oordoppen in als de muziek hard staat. Ik roep het nog harder tegen vrienden, maar als ze niet willen luisteren, tsja...

En inderdaad: het mag best wat minder overal.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 18 december 2018 09:49]


Door Tweakers user sys64738, dinsdag 18 december 2018 10:05

v. Silfhout schreef op zondag 16 december 2018 @ 00:12:
Ik snap niet waar je 't over hebt. Als er iets te klagen is over het geluids niveau van tegenwoordig op feesten, festivals en clubs is het dat het veel te zacht is.

Vergeleken met begin jaren '90 zijn de volumes nog geen 60% van wat ze toen waren! Ik heb het volume proefondervindelijk naar beneden zien gaan over de afgelopen 26 jaar dus ik denk dat je je toch eens moet afvragen of het volume omhoog is gegaan of dat je verdraagzaamheid over de jaren heen voor muzieksoorten die je niet bekoren is verminderd.

Misschien word je dus inderdaad simpelweg oud!
Of misschien word jij simpelweg steeds dover :P

Maar nee, denk niet dat het leeftijd is. Vroeger vond ik het ook al rete irritant. Bij mijn dienstkeuring kwam wel naar voren dat ik een bovengemiddeld goed gehoor heb/had dus das versterkt het misschien wel beetje.

Reageren is niet meer mogelijk