Panasonic GX9: Een Onwaardige Opvolger

Door sys64738 op zaterdag 17 februari 2018 12:43 - Reacties (3)
Categorie: Fotografie, Views: 2.300

Afgelopen week kondigde Panasonic de Lumix GX9 aan, de opvolger van de GX8. Als fanatiek GX8 schieter was ik erg benieuw hoe Panasonic mijn oh zo geliefde camera nog beter had gemaakt. Maar ik kwam van een koude kermis thuis. Kort samengevat zou ik mijn gebruikte GX8 niet eens inruilen voor een nieuwe GX9 als het kosteloos kon.

Wat is er dan mis met de GX9? Eigenlijk vrij weinig behalve het typenummer dat op de camera staat. Het is een prima camera alleen absoluut geen waardige opvolger van de GX8.

De GX8, en de GX7 daarvoor, waren toch de professionele modellen uit de X-reeks van Panasonic. Stevige bodies die tegen een stootje kunnen. Goede handling (zeker de GX8). Spat-, stof- en koubestendig en een schappelijke accuduur (zeker voor systeemcamera’s). Alles wat de veeleisende fotograaf wil.

Al deze features ontbreken helaas op de nieuwe GX9. En ook het zeer handige flip-out scherm van de GX8 is nu weer een “standaard” omhoog en omlaag klapbaar scherm geworden. Jammer. En de optische view finder is nu weer van het type LCD waar de GX8 nog een OLED variant had (zij het met iets lagere resolutie).

Is er dan niets verbeterd? Jawel hoor. De nieuwe shutter zou het GX8 shutter shock probleem op moeten lossen. Het lowpass filter is verwijderd en er is 1 extra as aan stabilisatie toegevoegd aan de in-body stabilisatie. Daarnaast zijn er nog wat features toegevoegd, zoals een korrel effect simulatie, waar de GX8 of GX9 gebruiker niet echt op zit te wachten volgens mij (ik niet in ieder geval).

Zoals ik eerder al aangaf, is de GX9 een prima camera. Alleen probeert Panasonic de (semi-)professionele GX8 nu te vervangen door een camera die gezien zijn functies en specificaties toch meer op de beginnersmarkt is gericht. Daarnaast: als je toch een kleine, compacte Lumix camera wil, had Panasonic die al in de aanbieding. De GX80.

Wat had ik dan verwacht van de GX9? Sowieso alle mooie feature die de GX8 al had behouden. De shutter moest sowieso vervangen worden, en dat is dan ook gebeurd. Maar ik had ook gehoopt dingen als High Res mode en Live Composition te zien. En ook de IBIS van de G9 had wel in het GX-topmodel gemogen van mij.

Panasonic heeft 3 jaar de tijd gehad om na te denken over de GX9. En als je dan kijkt naar de briljante camera’s die ze in die tussentijd hebben uitgebracht, zoals de G9 en de GH5, waren de verwachtingen hoog gespannen. Helaas een flink stuk te hoog dus. En ik kan me niet voorstellen dat er veel GX8 schieters zijn die er niet hetzelfde over denken.

Gelukkig doet mijn GX8 het nog prima en blijft het een genot om mee te schieten. En van de andere kant heeft Panasonic mij ook flink wat geld bespaard (waarvoor dank)….. of toch maar wat nieuw glas kopen van al dat “bespaarde” geld :Y)

Volgende: “Bring Your Gun to School” Day 24-02 “Bring Your Gun to School” Day
Volgende: KIJK! Of ik Schiet (niet meer) 11-'17 KIJK! Of ik Schiet (niet meer)

Reacties


Door Tweakers user kpg, zondag 18 februari 2018 17:10

De GX9 is helemaal geen opvolger van de GX8, maar komt er gewoon naast (beter gezegd: onder) te staan. Dat zie je aan de specs, afmetingen en prijs.
De GX8 was ook heel anders dan de GX7 - niet echt een directe opvolger, maar gewoon een andere categorie camera.

Door Tweakers user sys64738, zondag 18 februari 2018 22:04

kpg schreef op zondag 18 februari 2018 @ 17:10:
De GX9 is helemaal geen opvolger van de GX8, maar komt er gewoon naast (beter gezegd: onder) te staan. Dat zie je aan de specs, afmetingen en prijs.
De GX8 was ook heel anders dan de GX7 - niet echt een directe opvolger, maar gewoon een andere categorie camera.
Volgens mij was de GX8 wel degelijk de opvolger van de GX7. Ja hij was best anders. Andere sensor en iets grotere body. Maar de naam en de range-finder style waren toch wel hints at het de vervanger was van de GX7.

En nu met de GX9 is er weer verwarring. De helft van het internet heeft het over de opvolger terwijl de rest het een nieuwe camera noemt die naast de GX8 gepositioneerd is. Waarom is Panasonic zelf niet duidelijk over de positionering?!?

De GX8 is drie jaar oud en dus aan vervanging toe. De naamgeving bij Panasonic is vrij duidelijk. Er zijn een paar series die bij elke iteratie een hoger nummer in de naam krijgen (GF, GH, GX?). Als het geen vervanger is moet Panasonic serieus gaan nadenken over hun naamgeving (en verwachtingsmanagement).

Maar als het wel de opvolger is, slaan ze de plank dus behoorlijk mis.

Ben erg benieuwd wat er nu gaat gebeuren. Komt er nog een GX8-II of zo?!? Gaan ze door met de GX80 (net geintroduceerd maar behoorlijk wat overlap met die beestje)?

Door Tweakers user Bee-nUTcase, dinsdag 20 februari 2018 18:02

Op populaire websites wordt hij wel degelijk als de opvolger van de gx8 betitelt.
Of hij dat ook is weet denk ik alleen Panasonic.

Reageren is niet meer mogelijk