KIJK! Of ik Schiet (niet meer)

Door sys64738 op donderdag 23 november 2017 21:15 - Reacties (14)
Categorie: Fotografie, Views: 3.736

Het leven van een (amateur)fotograaf valt niet mee tegenwoordig. Je bent lekker op pad geweest en hebt voor je gevoel wereldplaten geschoten. De beste foto’s van die dag haal je door Lightroom en Photoshop en post ze snel op Flickr, 500px en Instagram. En dan…. gebeurt er helemaal niks!

Probleem is dat er elke dag miljoenen foto’s op het internet gepost worden. Er bovenuit springen is bijna onmogelijk geworden. Zelfs als je kwalitatief goede foto’s plaatst, biedt dat geen enkele garantie en ga je gewoon mee in de flow. Het is een soort loterij geworden en dat kan best frustrerend zijn.

Je kunt je afvragen: “Waarom fotografeer ik überhaupt (nog)?”. Voor mij is dat makkelijk. Ten eerste voor mezelf. Ik vind het heerlijk om er op uit te gaan en foto’s te maken. Zeker als ik naar mooie natuurgebieden of leuke steden ga, is de trip al een doel op zich. Zelfs als ik zonder goede foto’s terug kom, vermaak ik me evengoed prima. Soms haal ik mijn camera zelfs helmaal niet uit mijn tas.

Daarnaast vind ik het ook leuk om met fotografie aan andere mensen te laten zien hoe mooi de wereld om ons heen is. Of het nou wijdse landschappen zijn of details in een macro foto, er valt zoveel moois te zien, als je maar goed kijkt. En reacties zoals “Wow. Is dat echt hier in de buurt” zijn altijd leuk om te horen.

Maar dat laatste, mensen de schoonheid van de wereld om hen heen laten zien, lukt ook bij mij maar mondjesmaat. Hoewel ik vind dat ik best mooie foto’s plaats, mag ik blij zijn als ik de 100 views haal op Flickr en 500px. En dan kan het best demotiverend zijn als je anderen foto’s van vergelijkbare kwaliteit zie posten waarbij de teller na een uur al riant over de 1000 views staat.

Ik moet bekennen dat ik wel 1 keer mijn momentje van glorie heb gehad. Onderstaande foto werd eruit gepikt in Flickr Explore en dan kun je meteen rekenen op een paar duizend views. Maar denk dan maar niet dat dat het keerpunt van je Flickr carrière is hoor. De volgende foto die je post is het gewoon weer terug bij af en mag je blij zijn als je de 100 views weer haalt.

https://farm6.staticflickr.com/5557/31205677770_d6e9837115_z_d.jpg

Misschien klinkt het allemaal een beetje als een populariteitswedstrijd en dat is absoluut niet mijn bedoeling. Maar als je wat wilt bereiken met je fotografie (in mijn geval dus mensen hun ogen openen voor de schoonheid om hen heen en ze vermaken), moeten er natuurlijk wel mensen naar je foto’s kijken.

Voorlopig focus ( :Y) ) ik me maar gewoon lekker op de eerste reden waarom ik fotografeer: gewoon lekker op pad zijn en mooie dingen vastleggen. En wie weet, misschien zijn de Flickr Explore goden mij nog een keer gunstig gestemd. En anders kan ik altijd nog hopen de Vivan Maier van de 21e eeuw te worden :+

Volgende: Panasonic GX9: Een Onwaardige Opvolger 02-'18 Panasonic GX9: Een Onwaardige Opvolger
Volgende: The Reflex 11-'17 The Reflex

Reacties


Door Tweakers user Xessive, donderdag 23 november 2017 23:49

De reden dat ik 'fotografeer' is om dezelfde reden als jij, gewoon een dag lekker op pad en van alles schieten. Héérlijk!!

Gewoon door gaan en hopen dat je (volgende) maand wél wint.

Door Tweakers user Cave_Boy, vrijdag 24 november 2017 06:44

Dat je minder hoog scoort komt wellicht omdat andere gebruikers inmiddels zo'n algoritme hebben dat ze vaak naar boven worden gezet?

Je moet eerst je plek op internet krijgen / verdienen op internet. Standaard heb je een plekje die weinig wordt bezocht/ bekeken. Als je er veel werk in steekt en je werk wordt gewaardeerd dan komen er vanzelf meer kijkers en wordt je ook verplaatst naar een ander gedeelte dat meer bezocht en bekeken wordt.

Zie het als een supermarkt die lastig te bereiken is aan de rand van de stad en een in het centrum. een grote kans dat de meeste bezoekers naar die van het centrum gaan.

Raak je echter met je producten beter bekend dan zullen er steeds meer bezoekers komen.

Door Tweakers user sys64738, vrijdag 24 november 2017 11:25

Xessive schreef op donderdag 23 november 2017 @ 23:49:
De reden dat ik 'fotografeer' is om dezelfde reden als jij, gewoon een dag lekker op pad en van alles schieten. Héérlijk!!

Gewoon door gaan en hopen dat je (volgende) maand wél wint.
Kijk, dat is goed te horen. Het belangrijkste is dat je er zelf plezier aan beleefd. Oh en winnen? Het is geen wedstrijd, remember 8-)

Door Tweakers user Thedr, vrijdag 24 november 2017 11:33

Ik heb geklikt, en gekeken, werkelijk fantastische foto's! Ga vooral door, de aanhouder wint :D

Door Tweakers user elhopo, vrijdag 24 november 2017 12:31

Ik herken het wel, je maakt een leuke foto en je krijgt een paar lauwe reacties. Ook hier op Tweakers trouwens. Dat terwijl je zelf die foto enorm gaaf vind.

Ik ben er ook maar een beetje mee gestopt, foto's op internet zetten enzo. Vervolgens ben ik me intussen aan het afvragen waar ik het voor doe. Voor de erkenning? Die zal ik denk ik niet krijgen. Wat gaat er dan gebeuren met mijn foto's als ik bijvoorbeeld niet meer leef? Niets ben ik bang. Wat blijft er dan over? Tsja, je zal het voor jezelf moeten doen.

Ik betrap mezelf er trouwens wel op dat ik steeds minder foto's neem, ook door deze redenen. Toch denk ik dat ik binnenkort de foto gear maar weer eens moet afstoffen en gewoon lekker foto's moet gaan maken in het bos. Gewoon voor mezelf.

Door Tweakers user sys64738, vrijdag 24 november 2017 12:42

Thedr schreef op vrijdag 24 november 2017 @ 11:33:
Ik heb geklikt, en gekeken, werkelijk fantastische foto's! Ga vooral door, de aanhouder wint :D
Dank je voor het compliment. En maak je geen zorgen hoor, ik ga zeker door!

Door Tweakers user sys64738, vrijdag 24 november 2017 12:50

elhopo schreef op vrijdag 24 november 2017 @ 12:31:
Ik herken het wel, je maakt een leuke foto en je krijgt een paar lauwe reacties. Ook hier op Tweakers trouwens. Dat terwijl je zelf die foto enorm gaaf vind.

Ik ben er ook maar een beetje mee gestopt, foto's op internet zetten enzo. Vervolgens ben ik me intussen aan het afvragen waar ik het voor doe. Voor de erkenning? Die zal ik denk ik niet krijgen. Wat gaat er dan gebeuren met mijn foto's als ik bijvoorbeeld niet meer leef? Niets ben ik bang. Wat blijft er dan over? Tsja, je zal het voor jezelf moeten doen.

Ik betrap mezelf er trouwens wel op dat ik steeds minder foto's neem, ook door deze redenen. Toch denk ik dat ik binnenkort de foto gear maar weer eens moet afstoffen en gewoon lekker foto's moet gaan maken in het bos. Gewoon voor mezelf.
Gewoon weer lekker gaan fotograferen voor jezelf. Want laten we niet vergeten: fotografie is gewoon leuk.

Maar het blijft ook wel leuk inderdaad als je de mooie dingen die je ziet en schiet kunt delen met anderen. En is dat dan erkenning? Ik weet het niet. Maar daarom sloot ik ook af met min Vivian Maier zin. Die is pas na haar dood ontzettend populair geworden en haar foto's verkopen voor enorme bedragen. Dus heel haar leven heeft ze blijkbaar fantastische foto's geschoten maar daar 0,0 erkenning voor gekregen.... En toch is ze haar hele leven blijven schieten.

Oh, en ik vind het posten van foto's hier op T.net juist prima. Het is soms wat stilletjes en het zijn vaak the usual suspects die meedoen in de discussies maar er wordt ten minste wel oprechte kritiek gegeven waar je wat aan hebt. Niet die loze complimenten en "Great work my friend, please come and have a look at my pictures" crap van Flickr en 500px.

Door Tweakers user brick5492, vrijdag 24 november 2017 13:46

Prachtige foto's! :) En bedankt, ik heb er nu weer een nieuwe wallpaper bij O+

Door Tweakers user sys64738, vrijdag 24 november 2017 14:51

brick5492 schreef op vrijdag 24 november 2017 @ 13:46:
Prachtige foto's! :) En bedankt, ik heb er nu weer een nieuwe wallpaper bij O+
Hoho. Niet zo snel. Zit gewoon copyright op he. Je hoort binnenkort van mijn advocaten :Y)

Bedankt voor je compliment en geniet van je nieuwe wallpaper(s).

Door Tweakers user Xessive, vrijdag 24 november 2017 21:14

sys64738 schreef op vrijdag 24 november 2017 @ 11:25:
[...]
Kijk, dat is goed te horen. Het belangrijkste is dat je er zelf plezier aan beleefd. Oh en winnen? Het is geen wedstrijd, remember 8-)
klopt, maar met zoveel aanbod van foto's zoals jij beschrijft klinkt het net als de loterij. Je moet mazzel hebben dat ze jouw lot/foto pakken 8)7

En plezier heb ik zekers, baal altijd wanneer ik weer naar huis toe moet hahahahaha

Door Tweakers user sys64738, vrijdag 24 november 2017 22:53

Xessive schreef op vrijdag 24 november 2017 @ 21:14:
[...]

klopt, maar met zoveel aanbod van foto's zoals jij beschrijft klinkt het net als de loterij. Je moet mazzel hebben dat ze jouw lot/foto pakken 8)7
Misschien is dat het ook wel inderdaad. Je zou bijna voor kwantiteit gaan ipv kwaliteit om de "winstkans" te vergroten....

Door Tweakers user Jogai, zaterdag 25 november 2017 09:28

Post af en toe een samenvatting hier. Ik kijk vrij weinig foto's, maar wel als er een tweakblog met fotos voorbij komt.

Door Tweakers user Franko P., zaterdag 25 november 2017 10:03

Je hebt er zeker fraaie foto's tussen zitten. Leuk om doorheen te bladeren, ideeën op te doen voor mezelf.
Voor wat betreft de erkenning, lekker je eigen ding doen, de erkenning komt vanzelf.

Mede door de massale upload aan foto's zal het nooit meevallen om er boven uit te steken, maar moet dat eigenlijk wel?

Door Tweakers user quantumgq, maandag 27 november 2017 09:44

Probeer het eens op facebook, er zijn heel veel fotografie groepjes waar natuur foto's op gepost worden en je ook echt feedback krijgt en bewondering voor je werk.

Reageren is niet meer mogelijk