40 Uur Werken is voor Watjes

Door sys64738 op dinsdag 24 oktober 2017 18:01 - Reacties (72)
Categorie: Samenleveing, Views: 9.112

Vanmorgen hoorde ik op de Radio 3FM dat het de dag was van de 40-urige werkweek. Sowieso knap dat je dat in 1 dag kunt vieren, maar daar gaat het nu niet om. Het item ontaarde in een discussie of 40 uur nou veel of juist weinig was. En toen er een belster stelde dat het fysiek onmogelijk is om 80 uur per week te werken barste het helemaal los.

Verbazingwekkend veel luisteraars bleken 80 uur of meer per week te werken. En het ergste is dat bijna iedereen met een soort trots kwam melden dat zij de 80 uur makkelijk haalden. Kijk mij eens het mannetje (m/v) zijn met mijn achterlijk lange werkweken.

Op een gegeven moment werd het nog bonter. Er belde een aannemer op die 80 uur per week wel normaal vond. Maar niet voor vrouwen natuurlijk want als je voor de kinderen en het huis moet zorgen, kun je daarnaast ook geen 80 uur meer werken. Hij sprak uit ervaring want hij had zelf ook een kleintje en was van 6 uur ’s morgen tot 10 uur ’s avonds van huis. Domien (de DJ van dienst) probeerde hem nog paar keer subtiel uit te leggen wat voor fossiele Neanderthaler hij was maar dat kwam niet echt door geloof ik…

Maar wat voor leven heb je dan zeg. Zouden al die mensen echt denken dat de wereld stopt met draaien als ze geen 80 uur per week werken? Of dat hun bedrijf eraan gaat als ze het niet doen? Als dat laatste echt het geval is, doe je sowieso wat fout.

Ik zeg altijd: als je het in 40 uur niet af kunt krijgen, moet je efficiŽnter leren werken. Of vaker nee zeggen. Structureel overwerken is niet cool maar een teken dat er iets compleet verkeerd gaat. En zelfs al zou je er wel een eerlijk vergoeding voor krijgen, wat vaak ook nog niet eens het geval is, lijkt het me sowieso niet gezond. Het kan fysiek (en mentaal) vast wel maar op gegeven moment houdt het toch op lijkt me.

Gelukkig is die 80 uur cultuur in de ICT wereld ver te zoeken. Natuurlijk wordt er soms ook wel overgewerkt maar de managers die ik heb, vragen dan netjes of je bereid bent om even wat extra uren te draaien ipv dat het vanzelfsprekend is. En daar wil ik, als het uitkomt, best aan meewerken maar het is sowieso lang geleden dat dat nodig is geweest.

En inmiddels werk ik zo efficient dat ik alles in 32 uur af krijg :+ Al die harder werkers zullen me nu vast een watje vinden. Nou, ik zal aan jullie denken als ik op mijn vrije vrijdag lekker in het bos loop of met vrienden op het strand een drankje doe.

Volgende: Kevin Spacey Too?!? 11-'17 Kevin Spacey Too?!?
Volgende: BIJNA OPGELICHT, IEDEREEN LEZEN! ! 07-'17 BIJNA OPGELICHT, IEDEREEN LEZEN! !

Reacties


Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 24 oktober 2017 18:24

Soms kan je niet anders. Als er een hoop achterstand is, te veel werk en geen mogelijkheid om op korte termijn versterking te voorzien dan kan je niet anders dan extra uren presteren. 45u op een week is bij ons ook in de rustige periode geen uitzondering en met de huidige projecten loopt dat al snel op tot boven de 50. Tel daar een lange verplaatsing bij en mijn dokter zou echt geen excuus hebben om mij niet ziek thuis te zetten als overwerkt als ik het hem zou vragen.

Vergeet daarnaast niet dat er vele mensen zijn die met 1 baan aan minimumloon helemaal niet rondkomen en een tweede (al dan niet deeltijdse) baan nodig hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Ook dan ga je snel naar de 60 tot 80u per weerk. Niemand werkt zoveel voor zijn plezier (hoewel, een uitzondering daar gelaten)

Prijs jezelf gelukkig dat je ver onder de 40u kunt duiken. Op een dag kan het gedaan zijn en kom je in een situatie zoals vandaag al vele mensen zitten.

Door Tweakers user poema, dinsdag 24 oktober 2017 18:29

_/-\o_

Hoe meer je werkt, hoe meer je verdient
Hoe meer je verdient, hoe meer je moet betalen
Hoe meer je moet betalen, hoe minder je verdient
Waarom zou ik sowieso nog werken?

Verder deel ik absoluut je mening met:

"Structureel overwerken is niet cool maar een teken dat er iets compleet verkeerd gaat"

Door Tweakers user orf, dinsdag 24 oktober 2017 18:31

Trots zijn op veel en hard werken past bij de Calvinistische cultuur. Ik heb het idee dat dit aan het veranderen is en dat het eerder "stoer" is om minder te werken.

Als je kijkt naar de piramide van Maslow dan staat zelfontplooiing bovenaan. Natuurlijk mooi als je dat kan combineren met werk, maar in de meeste gevallen stelt minder werken je juist in staat om jezelf te ontplooien.

Natuurlijk heb je altijd nog alpha mannetjes die willen laten zien hoe hard ze zijn, maar uiteindelijk kun je daar alleen maar om lachen.

Ik ben benieuwd wat robotisering straks doet met de samenleving. Zorgt dat ervoor dat je tijd hebt om leuke dingen te doen, om te ontdekken en jezelf te ontplooien, of wordt het treurnis omdat mensen zonder werk niet voldoende zingeving kunnen vinden?

Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 24 oktober 2017 18:39

robotisering? Hoeveel decennia staan we dat al niet te roepen? Of moet ik zeggen eeuwen? Reeds sinds de eerste industriŽle revolutie staan we te roepen dat machines onze jobs zullen afpakken. En kijk, ook vandaag nog altijd werk voor iedereen die wil werken.

Door Tweakers user sys64738, dinsdag 24 oktober 2017 18:45

Blokker_1999 schreef op dinsdag 24 oktober 2017 @ 18:24:
Soms kan je niet anders. Als er een hoop achterstand is, te veel werk en geen mogelijkheid om op korte termijn versterking te voorzien dan kan je niet anders dan extra uren presteren. 45u op een week is bij ons ook in de rustige periode geen uitzondering en met de huidige projecten loopt dat al snel op tot boven de 50. Tel daar een lange verplaatsing bij en mijn dokter zou echt geen excuus hebben om mij niet ziek thuis te zetten als overwerkt als ik het hem zou vragen.

Vergeet daarnaast niet dat er vele mensen zijn die met 1 baan aan minimumloon helemaal niet rondkomen en een tweede (al dan niet deeltijdse) baan nodig hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Ook dan ga je snel naar de 60 tot 80u per weerk. Niemand werkt zoveel voor zijn plezier (hoewel, een uitzondering daar gelaten)

Prijs jezelf gelukkig dat je ver onder de 40u kunt duiken. Op een dag kan het gedaan zijn en kom je in een situatie zoals vandaag al vele mensen zitten.
Nee, ik realiseer mee ook zeker wel dat in ik een luxe situatie verkeerd waarbij dit allemaal mogelijk is. En ik leef ook echt mee met de mensen die door zich door omstandigheden gedwongen zien om (veel) meer dan 40 uur te moeten werken. Dit was meer een wake-up call voor de mensen die zichzelf heel cool vinden omdat ze zoveel overwerken.

Door Tweakers user BFmango, dinsdag 24 oktober 2017 19:37

Jammer van die laatste alinea, de "kijk mij eens beter zijn dan de rest want ik werk 32 uur".

Live and let live.

Want nu ben jij minstens net zo erg als die "ik werk 80 uur per week kijk mij cool zijn"; jij bent namelijk meneer "ik werk 32 uur per week kijk mij cool zijn".

Door Tweakers user sypie, dinsdag 24 oktober 2017 20:03

Mensen die trots zijn dat ze 60+ uur per week werken zijn per definitie sukkels (ja, even flink generaliseren!).

Wat hierboven ook gezegd wordt: als je het werk in 40 uur niet gedaan krijgt moet je kijken naar je efficiŽntie. Daarnaast is het simpelweg zo dat je niet al die tijd gefocust kunt zijn op je werk. Kortom je gaat fouten maken, dat kost tijd om ze weer te herstellen. Doe je dat vaker dan kost je dat structureel tijd. Dan kom je vanzelf aan lange werkdagen en dikke werkweken. Mensen die zoveel werken doen feitelijk niets anders dan hun eigen fouten oplossen.

Verder bestaat er nog zoiets als "incompetent". Mensen die hun werk niet gedaan krijgen door onkunde of overpresteren. Dit laatste kun je eventjes doen maar geen jaren achter elkaar, je gaat vanzelf stuk aan een burn-out of overspannenheid. Onkunde willen veel mensen niet inzien, toch komt het meer voor dan je denkt, zeker in management lagen (de laag die zichzelf in stand houdt...)

En ja, wanneer iedereen nou eens stopt met meer dan 40 uur per week werken gaat de werkeloosheid misschien nog wat meer naar beneden. Bedrijven die personeel lange werkweken laat maken, structureel, hebben de zaken niet op orde en hebben simpelweg te weinig personeel of een te grote klantenkring. Deze bedrijven willen wel groeien maar door onvermogen van een manager of directeur wordt er niet gegroeid, 1 persoon die z'n werk al kent is makkelijker dan nog een persoon er bij aannemen en die het werk aanleren.

Hoeveel uur ik per week werk? Geen idee. Ik heb een full-time baan waarbij een aantal uren begeleiding, voor- en nawerk ingecalculeerd zijn. Vanuit ervaring vallen de voor- en nawerktijden erg mee en de begeleiding wisselt nogal. Maar ook nu het vakantie is rammelt mijn zakelijke telefoon af en toe, maakt mij niet uit het is m'n werk. Lang leve het onderwijs.

Door Tweakers user sys64738, dinsdag 24 oktober 2017 20:11

@BFMango: Damn you got me. 32 is het nieuwe 80! Maar nee, ik schreef het niet om stoer of cool te zijn. Er is niks stoers aan 32 uur werken (net zo min als 80) maar het is zo relaxed. Iedereen zou het eens moeten proberen, zeker diegene die nu echt 80 uur werken.

@sypie: het is inderdaad meer asociaal dan stoer als je 80 uur per week werkt. Jij houdt iemand in de WW en je werkt jezelf naar de tering om vervolgens in de AOW terecht te komen. Niet bepaald Win-Win lijkt me....

Door Tweakers user marcop23, dinsdag 24 oktober 2017 21:14

Nouja, het is het zware leven wat sommige ZZP'ers soms hebben gehad. In de crisis zijn er veel ontslagen gevallen bij de bouw, en zijn sommigen 'gedwongen' voor zichzelf te gaan werken. Nu is er weer werk en zijn er veel te weinig mensen in vaste dienst in de bouw. De ZZP'er had niet zo veel geld, ziet nu wel geld, of kansen.

In het boerenleven is er ook seizoensarbeid: Tijdens het oogstseizoen heeft de loonwerker ineens heel veel werk, want tussen de twee regenbuien in moet alles geoogst worden. Die gaat echt wel zijn klandizie helpen door heel veel te werken in die periodes. Daar staat tegenover dat hij in de winter zowat vrij is.

Ik denk dat zulke werkweken op lange termijn onhaalbaar en onwenselijk zijn. Maar die hardwerkende mensen voor asociale mensen uit te maken gaat me te ver..

Door Anoniem, dinsdag 24 oktober 2017 21:38

Ik werk zelf ook 80 uur elke week, - met veel plezier, en dit al meerdere jaren.
Binnen 2 jaar verwacht ik geen hypotheek meer te hebben, dan heb ik op mijn 30ste een -normaal- huis, zonder hypotheek.
Ook een 'normale' auto en alle normale goederen die het leven makkelijk maken.
Daar ben ik dan ook wel trots op.

Ik heb veel plezier in mijn werk, en ben blij met mijn situatie.

Dat wou ik even zeggen, bedankt.

Door Tweakers user mrc4nl, dinsdag 24 oktober 2017 23:00

Mijn eigen tijd is kostbaar, ik werk liever wat minder zodat ik meer vrije tijd heb. En dan doe ik dan ook. Ik werk 37.5 uur per week. die half uur eerder vrij helpt trouwens om net de spits voor de zijn.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 24 oktober 2017 23:00]


Door Tweakers user sys64738, dinsdag 24 oktober 2017 23:00

@Marcop23: Ja ZZPers dat zijn de moderne slaven. Voor ZZPers bestaat geen minimum loon. In de ICT is dat niet zo'n probleem maar in de bouw en andere sectoren komen ZZPers regelmatig onder het minimum loon uit.

En ik heb heel vroeger ook in de landbouw gewerkt. En toen maakte ik ook wel weken van 60 a 70 uur en dat was iets zwaarder werk dan ik nu doe, zeg maar. Kapot was je na zo'n week. Maar dat was ook wel overduidelijk iets dat je niet tot je 40e vol ging houden.

@Anoniem: Mooi zo. Het is natuurlijk vrijheid blijheid. Vooral doen wat je leuk vindt. En als je daarmee deze doelen kunt halen, is dat toch prima. Ik wil ook graag van mijn hypotheek af maar heb daar gewoon iets meer tijd voor gereserveerd.

Door Tweakers user fvdberg, dinsdag 24 oktober 2017 23:59

Wat ik erger vind is niet het 40 uur werken, maar als je over werkt dat bazen dat het liefst in tijd voor tijd stoppen. geen probleem, maar als je vervolgens aan geeft dat je een beetje erg veel uren te compenseren hebt, dat je het niet uitbetaald kan krijgen. en als je dan eens een keer wat uren moet compenseren/vrij nemen omdat je iets anders hebt dat ze opeens moeilijk gaan doen

Zo is me al eens een vakantie door de neus geboord omdat er een belangrijk persoon langs kwam waar ondersteuning bij nodig was, en mijn collega een geboekte reis had, en ik niet, ik had met de boot willen gaan varen.

De collega die nog wel op kantoor was had die dag zijn vaste vrije dag in de week, oftewel of ik 1,5 week later weg wou gaan. en dat was 2 dagen voor we weg zouden gaan.

Helaas mijn vriendin zat toen aan de onderwijs vakanties vast, en dan zouden we maar 4 dagen weg kunnen voor zij weer moesten beginnen.

Overigens is dat wel een van de redenen waarom ik eigen baas ben tegenwoordig. ZZP vergelijken met slaven ben ik niet met je eens. Loondienst is eerder moderne slavernij.

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 oktober 2017 00:01]


Door Tweakers user wimjongil, woensdag 25 oktober 2017 00:01

80 uur per week moeten werken maar dan wel tijd hebben om lekker met de radio te bellen? Yeah right... ;)

Door Tweakers user NoThankYou, woensdag 25 oktober 2017 00:42

We leven toch echt in een ultra kapitalistische samenleving. Het is knap dat mensen 40+ uur per week werken, maar er wordt niet genoeg de vraag gesteld wat we eigenlijk doen, waarom we het doen, of de wereld er echt beter van wordt en hoe het anders kan.

In het debat of we de werkweek moeten verkorten heeft iedereen het altijd over productiviteit. Ben je meer of minder productief als je minder werkt? Ik vind het vreemd dat productiviteit altijd de belangrijkste meetfactor is, terwijl gezondheid en levensgenot bijna niet tellen.

Ik zeg niet dat kapitalisme fout is, maar we moeten de huidige stand van zaken niet zo aanbidden. Blijf innoveren en verbeteren. We automatiseren steeds meer, dus waarom werken we nog evenveel of in sommige gevallen meer? En is de productiviteit van iemand in een callcenter, waar je boze mensen moet geruststellen of troep aan mensen moet aansmeren, echt zo van belang? Kunnen die en vele andere industrieŽn niet flink worden omgegooid?

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 oktober 2017 12:48]


Door Tweakers user shicomm, woensdag 25 oktober 2017 00:56

In bepaalde sectoren kom je er gewoon niet onder uit...
Ik ben zelf geswitched van ict naar de logistiek en voor een heleboel functies is 40 uur gewoon niet realistisch.
Zelf hik ik gemiddeld eerder tegen de 50 uur per week aan dan 40 en met bepaalde factoren ( spoed orders en het verkeer ) is het simpelweg niet anders.

Een gezin hebben en dan zoveel uren maken lijkt me inderdaad niet handig maar soms heb je de luxe nu eenmaal niet om daar invloed op te hebben.

Door Tweakers user woekele, woensdag 25 oktober 2017 06:26

ik ruik behoorlijk wat arrogantie van mensen met een mening in deze blog. O wee als de badkamer verbouwd moet worden en de aannemer is niet op tijd klaar. Maar wat een sukkel als die zelfde aannemer overwerkt om het toch gedaan te krijgen. Ja ja.

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 oktober 2017 06:26]


Door Tweakers user Jarrean, woensdag 25 oktober 2017 07:33

Ik hoorde het ook op de radio, tenenkrommend. Onwetendheid van de eerste beller (70+ uur werken kan echt niet, die liegen allemaal!) maar ook inderdaad de trots van mensen dat ze zoveel werken.
Wanneer je graag 80 uur werkt moet je dat vooral doen, dan leef je blijkbaar om te werken. Ik geloof niet dat mensen dat voor het geld doen, je hebt toch geen tijd meer over om het uit te geven?

Als het verhaal van de aannemer die belde klopt ziet hij zijn kind toch nooit? Van 6 tot 10 is hij 7 dagen in de week weg vertelde hij, goed het zullen misschien 5 dagen zijn, maar dan nog zie je je kind 5 dagen niet! Je kind groeit op met 1 ouder, terwijl je waarschijnlijk samen hebt gekozen een kind op te voeden.

Door Tweakers user sys64738, woensdag 25 oktober 2017 07:53

@fvdberg: ja dat zijn de mooiste bazen. Je hebt het te druk en daarom moet je overwerken: hier heb je wat extra vakantiedagen die je eigenlijk nooit op kunt nemen.

@wimjongil: Het was kwart voor 7 in de ochtend. Hij zat in zijn bussie en de klanten waren zeker nog niet wakker....

@NoThankYou: Amen. So true.

@Shicomm: zeker als je eigen baas bent, zoals de meneer uit dit verhaal, heb je natuurlijk wel de keuze. Niemand staat met een pistool op je te richten als je weer je zoveelste klus aan neemt terwijl je eigenlijk geen tijd hebt.

@Woekele: Ik ruik behoorlijk wat arrogantie in jou opmerking :Y) Ik wil gewoon dat die aannemer een reele planning aan mij geeft. En als dat betekent dat ie een week later pas kan beginnen, vind ik dat prima.

@Jarrean: Als ik zijn verhaal begreep, ging het in het weekend vrolijk door. Ik had oprecht medelijden met die man. Wat voor leven heb je dan? Op een gegeven moment weet je toch niet eens meer hoe je kinderen uberhaupt heten....

Door Tweakers user Damien, woensdag 25 oktober 2017 08:39

Als je per week meer dan 40 uur moet werken om rond te komen, dan wordt het tijd om je leefpatroon aan te passen, want zelfs al praten we over een minimumloon dan kun je met 40 uur in de week rondkomen. Gemakkelijk misschien niet, maar het is zeker te doen.

Als je per week meer dan 40 uur moet werken omdat je anders deadlines etcetera dreigt mis te lopen, betekent het dat je vanaf het begin al met een verkeerde planning hebt gewerkt en is het misschien verstandiger om de huidige planning overboord te gooien en van scratch te beginnen. Dat doet pijn zowel bij opdrachtgever als bij uitvoerder, maar structureel moeten overwerken om planningen te halen doet over de langere termijn pijn.

Tijd voor tijd is ook een principe die niet werkt bij een organisatie waarbij men al dient over te werken. Schijnbaar hebben ze dus al te weinig mensen voor het werk dat er ligt dus kan men al geen goede planningen samenstellen voor de periode dat men aanwezig is, dus waarom zou het bij afwezigheid ineens wel werken?

Dat er mensen zijn die graag meer dan 40 uur per week werken, prima laat ze hun gang gaan. Echter voor mij dient er een goede balans te zijn tussen privť en werk, zodra je over die 40 uur heen gaat is die balans in mijn ogen al verstoord. Overigens ben ik ook van mening dat er een groot verschil zit tussen 80 uur een management functie bekleden of 80 uur als bouwvakker aan het werk te zijn. De laatste zal dat aanzienlijk korter kunnen volhouden vanwege de fysieke inspanning, waarbij koffie drinken, verkeerde planningen maken en een hoop lucht verplaatsen aanzienlijk langer vol te houden is.

Door Tweakers user jbdeiman, woensdag 25 oktober 2017 09:16

sys64738 schreef op woensdag 25 oktober 2017 @ 07:53:
@Woekele: Ik ruik behoorlijk wat arrogantie in jou opmerking :Y) Ik wil gewoon dat die aannemer een reele planning aan mij geeft. En als dat betekent dat ie een week later pas kan beginnen, vind ik dat prima.
Uit je blogverhaal dacht ik te lezen dat je mensen die stelselmatig zo lang werken bedoelde, maar na deze opmerking snap ik dat niet helemaal meer.
Die aannemer kan niet altijd alles voorzien (materiaal wat te laat wordt bezorgd bijvoorbeeld, maar ook verkeerd materiaal levert vertraging op en gebeurt toch best wel vaak). Als dit gebeurt vind ik het netjes dat de aannemer probeert het toch netjes (en tijdjg) voor de klant op te lossen.

Let wel: Moet de aannemer altijd dagen van 10 uur maken, om zijn werk gedaan te krijgen, dan gaat er wel wat mis.

Door Tweakers user HellBeast, woensdag 25 oktober 2017 09:40

Het is vaak de keuze van een persoon om zulke lange dagen te maken. Als je het niet wilt en het wordt opgelegd, dan zoek je een andere baan.

Sommige mensen zijn vrijgezel en hebben thuis niks. Dan snap ik eerder dat je veel overwerkt. Heb je een gezin en daarnaast een druk sociaal leven, dan is 40 uur meer dan zat.

Door Tweakers user TunderNerd, woensdag 25 oktober 2017 09:43

Ik heb een 36 uur contract, en zou niet anders willen! Ik merk dat ik uitgerust en wel, veel efficienter en effectiever ben. ik ga er dan ook geregeld lange weekenden uit e.d.
Meer dan 40 uur is alles behalve goed voor je, je leeft niet om te werken!

Door Tweakers user downtime, woensdag 25 oktober 2017 09:53

Eerlijk gezegd, als je structureel 80 uur p/w werkt, dan doe je sowieso iets helemaal verkeerd. Tenzij het een hele relaxte baan is, met lange lunches en diners, en veel andere rustmomenten, moet je op een vroege dood rekenen.

Maar ik geloof het ook gewoon niet. 80 uur per week betekent ruim 11 uur per dag, 7 dagen per week, dag in, dag uit. Dat is alleen vol te houden als je volledig onderhouden wordt. Ofwel: Je hebt een partner die je broodtrommeltje klaar zet, voor de kinderen zorgt, het huis schoon houdt, kookt, de was doet, boodschappen doet, etc. Dan hoef je zelf naast je werk alleen nog maar te douchen en te eten. Dan is het misschien wel wat jaren vol te houden.

Door Tweakers user armageddon_2k1, woensdag 25 oktober 2017 10:09

Ah ja, mensen die 80 uur werken...dat is dus 7 dagen in de week 11.5 uur. En dan ook nog reistijd erbij.... sure. Dus, 7 dagen in de week om 7 uur aan het werk en om 19 uur klaar....

Iets zegt me dat die mensen misschien een beetje overdrijven.

Door Tweakers user SinergyX, woensdag 25 oktober 2017 10:22

Wij hebben hier iemand straat verderop die paar jaar lang gok 60-80 uur werkte, gokverslaving van z'n vrouw (overleden) en hij zat met enorme schuld, heeft jarenlang van 8 tot 5 en 6 tot 9 gewerkt. Niet omdat het een keuze was, maar omdat hij niet anders kon.

Het is vaak makkelijk te bepalen vanuit je eigen situatie, of vanuit de 'luxe' baantjes.

Ik heb zelf ook langere tijd 60+ gedraaid, gewoon 5x8 doordeweeks, 2-3 uurtjes extra 'savonds en nog 10-15 uur in het weekend. Waar de 1 TV gaat kijken, gaat sporten, weet ik veel wat ging doen, ging ik werken. En eerlijk, zou ik soortgelijk werk weer kunnen vinden (stagebuilding en feest-voorbereidingen) zou ik het eigenlijk zo weer doen.

Door Tweakers user MadMarky, woensdag 25 oktober 2017 10:23

@Anoniem
Als je financiŽle onafhankelijkheid (dat is het toch?) ziet als een van de belangrijkste dingen in het leven dan moet je dit vooral doen. Ik hoop alleen wel dat je je bewust bent van het feit dat je de tijd die je nu besteed aan werken niet meer terugkrijgt. Dan bedoel ik specifiek de tijd die anders zou gaan aan het onderhouden van sociale contacten/relaties en het genieten van het leven nu je nog jong en (aanname!) fysiek gezond bent.

Ik heb teveel voorbeelden gezien van mensen die wanneer ze eind dertig / begin veertig zijn al vol en een midlifecrisis schieten en vanalles lijken in te moeten halen wat ze al die jaren niet gedaan hebben. Ik hoop dat je je bewust bent van dit aspect, met spijt bereik je later niets.

Door Tweakers user sys64738, woensdag 25 oktober 2017 10:36

armageddon_2k1 schreef op woensdag 25 oktober 2017 @ 10:09:
Ah ja, mensen die 80 uur werken...dat is dus 7 dagen in de week 11.5 uur. En dan ook nog reistijd erbij.... sure. Dus, 7 dagen in de week om 7 uur aan het werk en om 19 uur klaar....

Iets zegt me dat die mensen misschien een beetje overdrijven.
Jij hoort duidelijk niet bij de harder werkers van dit land....om 7 uur 's avonds al stoppen. Tsss :9

Maar ik weet vrij zeker dat die mensen echt niet om 7 uur 's avonds al stoppen. Als je om 7 uur in de ochtend begint, kun je prima tot 23.00 uur werken. En dan kom je makkelijk aan die 80 uur. Heb je het weekend zelfs nog wat vrije tijd (denk dat de meesten wel even moeten Googlen wat vrije tijd is en wat je er mee aan moet....).

Maar het is dus zeker wel mogelijk. Gezond is andere vraag.

Door Tweakers user sys64738, woensdag 25 oktober 2017 10:37

downtime schreef op woensdag 25 oktober 2017 @ 09:53:
Eerlijk gezegd, als je structureel 80 uur p/w werkt, dan doe je sowieso iets helemaal verkeerd. Tenzij het een hele relaxte baan is, met lange lunches en diners, en veel andere rustmomenten, moet je op een vroege dood rekenen.

Maar ik geloof het ook gewoon niet. 80 uur per week betekent ruim 11 uur per dag, 7 dagen per week, dag in, dag uit. Dat is alleen vol te houden als je volledig onderhouden wordt. Ofwel: Je hebt een partner die je broodtrommeltje klaar zet, voor de kinderen zorgt, het huis schoon houdt, kookt, de was doet, boodschappen doet, etc. Dan hoef je zelf naast je werk alleen nog maar te douchen en te eten. Dan is het misschien wel wat jaren vol te houden.
Dat was bij die ene beller dus het geval ja. 6 uur van huis en 10 uur weer keertje terug. Zijn vrouw regelde alles inclusief zorg voor de kinderen. Wat een hel (voor allebei).

Door Tweakers user Jeanke117, woensdag 25 oktober 2017 10:42

Als internationaal vrachtwagenchauffeur werk je zo'n 9 uur per dag zonder pauze. De pauze komen er dan nog bij. Dit houdt dus ook in dat je zaterdag moet werken. Zondag heb je vrij en maandag kun je weer beginnen. Doe 9 x 6= 54 uur per week op de weg letten en veilig (proberen) aan te komen.

Door Tweakers user armageddon_2k1, woensdag 25 oktober 2017 10:49

Ja, maar dan zit je wel op je krent een beetje op je smartphone te kijken tijdens het rijden.....nou nou. Af en toe een ander vrachtwagentje inhalen, of eventjes klemrijden in een tunnel of eventjes omvallen. Als je het over een functie heb die weggerobotiseerd moet worden is dat kandidaat nummero uno. Want... het is gewoon niet mogelijk om 54 uur per week op te letten, kijk maar naar de hoeveelheid incidenten met die dingen.

Door Tweakers user Kiswum, woensdag 25 oktober 2017 10:57

SinergyX schreef op woensdag 25 oktober 2017 @ 10:22:
Wij hebben hier iemand straat verderop die paar jaar lang gok 60-80 uur werkte, gokverslaving van z'n vrouw (overleden) en hij zat met enorme schuld, heeft jarenlang van 8 tot 5 en 6 tot 9 gewerkt. Niet omdat het een keuze was, maar omdat hij niet anders kon.

Het is vaak makkelijk te bepalen vanuit je eigen situatie, of vanuit de 'luxe' baantjes.

Ik heb zelf ook langere tijd 60+ gedraaid, gewoon 5x8 doordeweeks, 2-3 uurtjes extra 'savonds en nog 10-15 uur in het weekend. Waar de 1 TV gaat kijken, gaat sporten, weet ik veel wat ging doen, ging ik werken. En eerlijk, zou ik soortgelijk werk weer kunnen vinden (stagebuilding en feest-voorbereidingen) zou ik het eigenlijk zo weer doen.
De eerste situatie die je schets, dat heb ik ook gehoord van iemand. De TD medewerker werkte 40 uur per week en daarnaast werkte hij bij de gemeente (Iets in de techniek op snelwegen). Doordat hij failliet was verklaard wilde hij de schulden aflossen en dat was zijn manier om het te doen.
Dit lijkt me niet het type mens om telefonisch door te geven dat hij trots zou zijn om zo'n 80 uur te werken, maar het is wel mogelijk, maar alleen als je meerdere werkgevers hebt.

De 2e situatie die je aanhaalt: werkweken van 60+ uur, dat ken ik ook nog uit mijn stage tijd. Overdag werkte ik 40 uur bij defensie en in zo'n 3x in de week en op zaterdag ging ik naar mijn stage. Hierdoor had ik werkweken van ongeveer 60 uur. Dit is prima vol te houden, maar dat komt omdat je van functie en locatie wisselt. 60 uur op hetzelfde kantoor en dezelfde werkzaamheden uitvoeren, dat lijkt me geestelijk zwaarder te zijn.

Als ik bezig ben het met het schrijven van een review zit ik ook op hogere "werkweek". 32 uur werken + in de avonden en weekend werken aan een review. Daarmee zit ik op een "werkweek" van zo'n 60 uur. Daarnaast zorg kook ik het eten en zorg ik doordeweeks 1 dag volledig voor de kinderen. In de weekenden is de zorg voor de kinderen (en hond) gezamenlijk.
Doordat het hier om verschillende werkzaamheden gaat en er een hobby bij zit, voelt het niet aan als een 60-urige werkweek. Tevens is het iets waar ik zelf voor kies en waarbij ik elk moment kan stoppen of rustiger-aan kan doen.

Door Tweakers user sys64738, woensdag 25 oktober 2017 11:05

Jeanke117 schreef op woensdag 25 oktober 2017 @ 10:42:
Als internationaal vrachtwagenchauffeur werk je zo'n 9 uur per dag zonder pauze. De pauze komen er dan nog bij. Dit houdt dus ook in dat je zaterdag moet werken. Zondag heb je vrij en maandag kun je weer beginnen. Doe 9 x 6= 54 uur per week op de weg letten en veilig (proberen) aan te komen.
Maar de week erna mogen ze "maar" 36 uur werken he. Dus 4 dagen. En zoals armageddon ook zegt: het is niet het zwaarste beroep ter wereld, hoewel de hele dag stil zitten je ook niet in de koude kleren gaat zitten. Inderdaad 1 van de eerste jobs die robots over mogen nemen....

Door Tweakers user GrooV, woensdag 25 oktober 2017 11:45

Tja bij sommige beroepen moet het werk gewoon af, een brandweerman stopt ook niet om 17:00 omdat zijn dienst er op zit terwijl het halve dorp in de fik staat.

Ook mensen in de bouw moeten gewoon door, als het beton niet gestort is dan kan de metselaar niet aan de gang waardoor de stucadoor en elektricien ook niet verder kunnen. Dan maar even door werken.

De een krijgt daarin betaald in tijd (tijd voor tijd) en de ander in geld, ik denk niet dat daar veel verschil in zit, helemaal niet als het vaste vrije dagen zijn. Een verplichte maandag de hele dag vrij is heel anders als een vrij in te delen dag of extra salaris

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 oktober 2017 11:46]


Door Tweakers user sys64738, woensdag 25 oktober 2017 12:41

GrooV schreef op woensdag 25 oktober 2017 @ 11:45:
Tja bij sommige beroepen moet het werk gewoon af, een brandweerman stopt ook niet om 17:00 omdat zijn dienst er op zit terwijl het halve dorp in de fik staat.

Ook mensen in de bouw moeten gewoon door, als het beton niet gestort is dan kan de metselaar niet aan de gang waardoor de stucadoor en elektricien ook niet verder kunnen. Dan maar even door werken.

De een krijgt daarin betaald in tijd (tijd voor tijd) en de ander in geld, ik denk niet dat daar veel verschil in zit, helemaal niet als het vaste vrije dagen zijn. Een verplichte maandag de hele dag vrij is heel anders als een vrij in te delen dag of extra salaris
Maar het dorp staat niet 6 dagen per week, 12 uur per dag in de hens. Dus ja, je zult vast eens over moeten werken maar daar ben ik ook helemaal niet op tegen. Zolang het niet structureel is.

En dat voorbeeld van de bouw: omdat een aannemer of uitvoerder loopt te kloten met de planning, is het ineens jouw probleem? Het kan best een keer voorkomen dat het even in de soep loopt maar als dat schering en inslag is, zoekt hij/zij het maar lekker uit met de planning.

Door Tweakers user VR46, woensdag 25 oktober 2017 13:21

Mensen die trots zijn op zulke absurde werkweken (en ook werkelijk de daad bij het woord stellen) zijn m.i. niet bekend met het fenomeen 'burnout' of nemen het niet serieus. Helaas is stress pas iets waarover wordt nagedacht en serieus genomen wordt wanneer het zich inmiddels ruimschoots voordoet.
Mij niet gezien, dan maar een 'laffe' werkweek van max. 40 uur, het zal me worst wezen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 oktober 2017 13:22]


Door Tweakers user Tehh, woensdag 25 oktober 2017 13:24

Verbazingwekkend veel mensen die zeggen dat 'het in sommige functies nu eenmaal niet anders is'. Waarom zien die mensen zelf niet in dat hier iets scheef gaat? Als je structureel 60 uur per week werk hebt doordat er veel spoedorders o.i.d. bij komen, dan is er dus gewoon voor 1,5 FTE werk.
Dat is toch geen moeilijke rekensom? Ik snap dat er functies zijn met drukke en minder drukke periodes, maar dat is iets van alle tijden. Vroeger was het in oogsttijd ook 'alle hens aan dek'. Net als in de scheepvaart, daar komt die uitdrukking immers vandaan. Als je gemiddeld genomen 60 uur p/w werkt dan heb je eigenlijk 0,5 FTE werk 'ingepikt' van iemand die werkloos is. Aso!

Bij mijn vorige werk (yay ik ben er weg!) werd ook erg gepusht om meer uren te maken. Heel bewust omdat ze dan minder mensen aan hoefden te nemen. Zou iedereen 40 uur p/w werken dan maakten ze namelijk geen winst. En dus bleven ze maar pushen om langer te werken. Er werden zelfs mensen ontslagen met de bewuste gedachte dat anderen dat werk er maar (permanent) bij moesten doen.

Door Tweakers user downtime, woensdag 25 oktober 2017 16:43

Tehh schreef op woensdag 25 oktober 2017 @ 13:24:
Verbazingwekkend veel mensen die zeggen dat 'het in sommige functies nu eenmaal niet anders is'. Waarom zien die mensen zelf niet in dat hier iets scheef gaat?
Stockholm syndroom. Sommige mensen voelen zich zo verbonden met de werkgever, en voelen zich zo afhankelijk van de werkgever, dat ze zelfs vanuit zijn perspectief gaan denken.

Door Tweakers user Harm_H, woensdag 25 oktober 2017 16:46

NoThankYou schreef op woensdag 25 oktober 2017 @ 00:42:
We leven toch echt in een ultra kapitalistische samenleving. Het is knap dat mensen 40+ uur per week werken, maar er wordt niet genoeg de vraag gesteld wat we eigenlijk doen, waarom we het doen, of de wereld er echt beter van wordt en hoe het anders kan.
Dit!

We maken elkaar super gestoord. Met bureaucratie. Vergaderingen. Aanwezigheidplicht. Uren schrijven. Regelgeving. Leningen. Groot, groter, grootst

Terwijl het gros van de tijd mensen bezig zijn met 'standaard handelingen' en juist niet aan het denken. Hoeveel uren zijn nou echt productief? Uren maken = ego in stand houden

Waar het allemaal goed voor is...? In het jaar 2000+ een te grote mensenmassa op deze planeet waarvan het gros rond 2100 waarschijnlijk uit zal sterven.

Door Tweakers user YourMom, woensdag 25 oktober 2017 16:53

armageddon_2k1 schreef op woensdag 25 oktober 2017 @ 10:09:
Ah ja, mensen die 80 uur werken...dat is dus 7 dagen in de week 11.5 uur. En dan ook nog reistijd erbij.... sure. Dus, 7 dagen in de week om 7 uur aan het werk en om 19 uur klaar....

Iets zegt me dat die mensen misschien een beetje overdrijven.
in veel gevallen misschien wel... Maar toen ik m'n vrouw leerde kennen werkte ze nog in de horeca, toen nog in de tijd voor de witte kassa (ik weet niet in hoeverre deze materie in NL bekend is) dus officieel werkte ze bijna niet over maar in het zwart was overwerk dagelijkse kost...

daarbovenop nam ze regelmatig shifts van collega's over
Laat ons zeggen dat dagen van 15 - 16 uur geen uitzondering waren. Lichamelijk uitputtend maar toen was dat haar leven (ik leerde haar trouwens in die horecazaak kennen).
En haar loon was uiteraard navenant.

Door Tweakers user YourMom, woensdag 25 oktober 2017 16:55

Oh en idd: niet ťlke week maar de meeste weken: 7 dagen in de week... zaterdag, zondag... ŗlle dagen... uiteraard is dat niet blijven duren, dat kan ook niet als je een gezin hebt.

Door Tweakers user Harm_H, woensdag 25 oktober 2017 17:04

De omschakeling naar flexibele markt - mits met een hoog uurtarief - zie ik ook als iets positief. Voor als mensen niet willen meedoen aan de bezigheid therapie die werk heet (in vast dienstverband willen zitten).

Haalbare utopie / waar we uiteindelijk toch naar toe moeten als de grondstoffen op zijn:
  • Basisinkomen
  • Werken als aanvulling voor welvaart
  • Schone energie samenleving
  • Alle producten gerecycled
  • Sterilisatie na twee kinderen
Het enige andere alternatief is hopen op een nieuwe technologie die ons gaat beschermen tegen klimaatverandering.

Door Tweakers user jvwou123, woensdag 25 oktober 2017 18:13

Wel grappig, wat een reacties.. Om maar even mee te reageren:
vroeger was ik vrachtwagen chauffeur, en dan had ik ook 40 uur. Op woensdag.

Een gemiddelde week was ergens tussen de 60 en 80 uur. Nu ben ik weer als ICT'er aan het werk. En nu werk ik stipt 40 uur. Af en toe een overuurtje, maar niet structureel.
Ik zou ook echt niet meer dan 40 uur willen werken in de ICT. Als chauffeur zijn uren net zo lang, maar het is een stuk relaxter. Dus hou je het langer vol.
Kortom: het verschilt nog wel een beetje per beroepsgroep.

Door Tweakers user selena81, woensdag 25 oktober 2017 18:41

Helemaal eens met 'als je 80 uur werkt moet je efficiŽnter gaan werken'.

Natuurlijk verschilt het per beroepsgroep: een seizoensarbeider werkt in de zomer misschien 80 uur maar daarna maandenlang niet.
En het ene beroep is mentaal en fysiek een stuk meer inspannend dan het andere beroep: ik loop gillend weg bij een arts die trots is op zijn vele overwerk, maar de pr-goeroe mag best een nachtje doorhalen om zijn geniale nieuwe idee uit te werken.

Ik hoop op een toekomst met 32-urige werkweek en basisinkomen. Zowel hier al in de 3e wereld. Want _wij_ hebben misschien nog niet zo'n last gehad van digitalisering, maar in arme landen kun je met geen mogelijkheid aan een baan komen (om het maar extreem te stellen: de slavernij is afgeschaft omdat een robot goedkoper was dan een slaaf eten te geven)

Door Tweakers user xmen, woensdag 25 oktober 2017 19:54

Wat een belerende posts.
Iedereen doet toch wat voor hem het best uitkomt.

Het structureel overwerken kan verschillende oorzaken hebben :
- Uit pure noodzaak. Dit kan gaan van een ondernemer die bepaalde risico/afspraken is aangegaan, en waar het door allerlei redenen niet loopt zoals gehaald tot mensen die het gewoon nodig hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.
Zij verdienen alleen maar respect doordat zij al het mogelijke doen om de impact op de maatschappij zo klein mogelijk te houden (ze hadden zich ook gewoon failliet laten verklaren, de afspraken gewoon laten schieten, ... )
- Ze werken graag. Ze hebben van hun hobby hun beroep gemaakt. De uren extra worden niet echt gevoeld. Wat mij betreft is dit nog een pak leuker dan gedurende 40 uren uw broek verslijten om dan zo snel mogelijk naar huis te trekken.

Ikzelf behoor tot de laatste categorie. Ik kom bijlange niet aan de 80 uur, maar werk met plezier een stuk langer dan 40 uur per week.

Verder is het aantal uren relatief :
Ik werk nu bijvoorbeeld veel dichter bij huis, dus ben zelf na mijn overuren meer thuis dan vroeger.
Door mijn overuren kan ik ook wat meer vakantie nemen.

Dus ieder moet het voor zich maar uitmaken.

Door Tweakers user TerraGuy, woensdag 25 oktober 2017 23:31

Ik ken mensen die zich stierlijk zouden vervelen als ze maar 40 uur mochten/konden werken..

Zoals al eerder gezegd in deze draad, de ťťn gaat sporten in z'n vrije tijd of een (programmeer)taal leren, de ander tv gaat kijken, maar als je daar geen plezier aan hebt en in je werk wel? Zolang het geen stress is, je relaxed van 's morgens vroeg tot 's avonds laat werkt en je houdt van je werk, lijkt het me niet ongezond, helemaal als het afwisselend van vorm is (productie, leren, reizen, klantcontact, delegeren, plannen etc).

Als het tegen je zin in gaat, je over je grenzen gaat, je allemaal verplichtingen hebt die op je drukken, dat is een recept voor een burnout. Alleen de persoon zelf kan zeggen of het in balans is of niet.

Door Tweakers user mavamal, donderdag 26 oktober 2017 09:17

Ik ben nu voor 4 dagen per week in dienst. Meestal maak ik 2 tot 4 uur per week meer dan dit, onbetaald, om alles af te krijgen. Mijn collega, ook 4 dagen per week in dienst, is soms van 8 tot 8 aan het werk. Mijn Britse collega stuurde vanochtend om 6 uur zijn eerste e-mail, en gister om 10 uur zijn laatste. Onze tijd.

En als we zeggen dat er meer manuren op de afdeling moeten komen, mogen we geen nieuwe mensen aannemen. *zucht*

(Overigens, vanuit sociaal perspectief kan je je afvragen of het ethisch is om meer uren te werken. "Vroeger" werd dat al diefstal genoemd van uren, die door anderen dus niet opgevuld konden worden. Zo ver wil ik er niet in mee gaan, maar goed.)

(Side note 2: Als je werk je lust en je leven is, wat ga je dan doen na je pensioen? Ik ken iemand van 77 die ook nog full-time werkt, maar die man had 10 jaar geleden al lekker zijn eigen dingen moeten gaan doen eigenlijk... En ondertussen werkt hij zijn eigen vervanging tegen, want hij wil niet stoppen. Ergens moet er toch een balans in zitten?)

Door Tweakers user Erik2B, donderdag 26 oktober 2017 09:35

Ik heb ook jaren 60+ uren per week gewerkt 7 dagen in de week. Het was "normaal" dat je op je vrije dag gebeld werd om dingen te doen. Na 3 jaar heb ik gekozen voor wat echt belangrijker is dan Geld en dat is Gezin.

Werk nu als een "luie" ambtenaar 4 dagen in de week, verdien beter dan toen, wordt meer gewaardeerd en een gelukkig gezin! beste beslissing ooit!

en sinds kort werk ik ook nog 1 dag in de week thuis!

Door Tweakers user xIReaperS, donderdag 26 oktober 2017 10:37

ben ik even blij dat ik al 3jaar aan het minen ben ^^

Door Tweakers user Damien, donderdag 26 oktober 2017 12:07

xmen schreef op woensdag 25 oktober 2017 @ 19:54:
Wat een belerende posts.
Iedereen doet toch wat voor hem het best uitkomt.

Het structureel overwerken kan verschillende oorzaken hebben :
- Uit pure noodzaak. Dit kan gaan van een ondernemer die bepaalde risico/afspraken is aangegaan, en waar het door allerlei redenen niet loopt zoals gehaald tot mensen die het gewoon nodig hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.
Zij verdienen alleen maar respect doordat zij al het mogelijke doen om de impact op de maatschappij zo klein mogelijk te houden (ze hadden zich ook gewoon failliet laten verklaren, de afspraken gewoon laten schieten, ... )
Pure noodzaak, omdat een ondernemer afspraken aangaat die hij dus niet kan leveren/halen? En dan ook nog roepen dat deze mensen respect verdienen? Nee, die verdienen geen respect. Omdat ze incapabel zijn om een fatsoenlijk contract aan te gaan met daaraan verbonden afspraken moeten ze zich diep schamen. De noodzaak is er gekomen door eigen falen, ga dat dan niet lopen verdedigen. Men wou winst behalen door te scherpe afspraken te maken en omdat het toch anders liep dan in de slechte planning was vastgelegd moet men respect krijgen. Kom op zeg. 8)7 |:(

Door Tweakers user JT, donderdag 26 oktober 2017 12:15

Erik2B schreef op donderdag 26 oktober 2017 @ 09:35:
Ik heb ook jaren 60+ uren per week gewerkt 7 dagen in de week. Het was "normaal" dat je op je vrije dag gebeld werd om dingen te doen. Na 3 jaar heb ik gekozen voor wat echt belangrijker is dan Geld en dat is Gezin.

Werk nu als een "luie" ambtenaar 4 dagen in de week, verdien beter dan toen, wordt meer gewaardeerd en een gelukkig gezin! beste beslissing ooit!

en sinds kort werk ik ook nog 1 dag in de week thuis!
Top, daar wil ik ook naartoe. Nu ik een kleine heb van 4 maanden is er niks belangrijkers dan mijn gezin. Vooropgesteld, we kunnen meer dan prima rondkomen als ik 4 dagen ga werken.

Mensen die het stoer vinden dat ze 80u per week werken vind ik sneu. Mensen die helemaal gek en lyrisch zijn van hun werk en daarom 80u per week werken, tja, waarom niet. Maar als je een gezin hebt dan vind ik het weer erg egoÔstisch.

Door Tweakers user stin00, donderdag 26 oktober 2017 13:06

Gehersenspoeld om structureel jezelf kapot te 'werken' (vergaderen, mailen, al die ongein) om dure troep te kopen, groter/luxer te wonen en een dikkere bak te kunnen rijden. Ondertussen geen hobby's hebben behalve werk. Living life in the fast lane. Ik zeg veel plezier, niks voor mij in ieder geval.

Door Tweakers user Particlebox, donderdag 26 oktober 2017 13:43

Het is niet altijd omdat iemand het wil. Mijn vader heeft een eigen bedrijf en werkte in het begin ook steevast 80+ uur per week. Tegenwoordig wil hij ook minderen en werkt nu nog "maar" 60 - 70 uur per week. Hij zou best anders willen maar hij wil ook niet voor een baas werken. Hierdoor is het natuurlijk deels eigen keuze, maar het is niet alsof hij er altijd plezier in heeft. Als het kon zou hij ook per direct stoppen denk ik, vandaar ook dat hij elke 10e van de maand even het een en ander controleert bij de staatsloterij :+

Door Tweakers user M.l., donderdag 26 oktober 2017 14:09

Als ik meer uren maak krijg ik meer geld. Zo niet dan werk ik exact 40u en niet langer.

Door Tweakers user sys64738, donderdag 26 oktober 2017 14:13

Particlebox schreef op donderdag 26 oktober 2017 @ 13:43:
Het is niet altijd omdat iemand het wil. Mijn vader heeft een eigen bedrijf en werkte in het begin ook steevast 80+ uur per week. Tegenwoordig wil hij ook minderen en werkt nu nog "maar" 60 - 70 uur per week. Hij zou best anders willen maar hij wil ook niet voor een baas werken. Hierdoor is het natuurlijk deels eigen keuze, maar het is niet alsof hij er altijd plezier in heeft. Als het kon zou hij ook per direct stoppen denk ik, vandaar ook dat hij elke 10e van de maand even het een en ander controleert bij de staatsloterij :+
Dit is precies wat ik bedoel. Wie hou je nou voor de gek. Je bent eigen baas dus je kunt al je keuzes zelf maken. Je bent er zelf bij als je weer meer werk aan neemt. Dus of efficiŽnter werken of simpelweg vaker nee zeggen. En lukt het na verloop van tijd nog steeds niet om je bedrijf draaiende te houden met 40 uur werk, dan klopt er gewoon iets niet aan je business plan.

[Reactie gewijzigd op donderdag 26 oktober 2017 14:13]


Door Tweakers user mgizmo, donderdag 26 oktober 2017 14:13

Bij stil gestaan (voor zover het hierboven niet staat), dat er mensen er zelf voor kiezen en graag werken? Er zijn ook mensen die graag meer tijd besteden aan het gezinsleven of vrienden/familie, maar er zijn ook mensen die graag werken.

Of beter gezegd, graag bezig zijn met datgene dat ze leuk vinden. Bij de een is dat iets wat de ander werk vindt en de ander vindt het zonde van de "prive" tijd al dat sociale gebeuren.

Volgens mij vindt merendeel van de bevolking "geld verdienen" iets wat ze niet of minder graag doen dan waar ze geen geld mee verdienen (weekenden "leuke" dingen doen etc).

[Reactie gewijzigd op donderdag 26 oktober 2017 14:13]


Door Tweakers user Particlebox, donderdag 26 oktober 2017 14:59

sys64738 schreef op donderdag 26 oktober 2017 @ 14:13:
[...]

Dit is precies wat ik bedoel. Wie hou je nou voor de gek. Je bent eigen baas dus je kunt al je keuzes zelf maken. Je bent er zelf bij als je weer meer werk aan neemt. Dus of efficiŽnter werken of simpelweg vaker nee zeggen. En lukt het na verloop van tijd nog steeds niet om je bedrijf draaiende te houden met 40 uur werk, dan klopt er gewoon iets niet aan je business plan.
Reden hiervoor is niet inefficiŽnt werken. De reden is dat er gewoonweg gigantisch veel werk is en alles moet wel betaald worden. Alle producten duurder maken is geen optie want dan houden ze geen klanten meer over. Nee zeggen kan ook niet want dan is er niet genoeg geld. (Metaal sector btw) Zat het maar zo simpel in elkaar, dan werkte hij al 40 uur p/w.

[Reactie gewijzigd op donderdag 26 oktober 2017 15:00]


Door Tweakers user MedionAkoya, donderdag 26 oktober 2017 15:17

Het is dan ook heel moeilijk om in de bouw korte werkdagen te maken.
Ik heb stage gelopen in de infra, ik begon om 7 uur en tussen 4 en 5 uur was ik klaar.
Soms ging het door tot 6 uur.

Nu kan je mij natuurlijk mietje noemen. Ach het is maar 40 uur. Maar vergeet niet dat 80 uur van de aannemer wel knap is en wat te bedenken in de infra werkt men in de winter door. Steenkoud joh. En je moet ook tegen een beetje regen kunnen. Maar bij stortregen mag je pauzeren, anders is je werkkleding kletsnat en ben je morgen ziek.

[Reactie gewijzigd op donderdag 26 oktober 2017 15:20]


Door Tweakers user xmen, donderdag 26 oktober 2017 16:09

Damien schreef op donderdag 26 oktober 2017 @ 12:07:
[...]

Pure noodzaak, omdat een ondernemer afspraken aangaat die hij dus niet kan leveren/halen? En dan ook nog roepen dat deze mensen respect verdienen? Nee, die verdienen geen respect. Omdat ze incapabel zijn om een fatsoenlijk contract aan te gaan met daaraan verbonden afspraken moeten ze zich diep schamen. De noodzaak is er gekomen door eigen falen, ga dat dan niet lopen verdedigen. Men wou winst behalen door te scherpe afspraken te maken en omdat het toch anders liep dan in de slechte planning was vastgelegd moet men respect krijgen. Kom op zeg. 8)7 |:(
Wow de frustatie druipt er af !
Jij hebt waarschijnlijk een leuke 9to5 job achter een bureau, waar alles wat je nodig hebt aangeleverd wordt.
Waarschijnlijk zijn investering jou vreemd, alsook werken met personeel, leveranciers en klanten (die het onmogelijke vragen - en als het kan halverwege nog eens van gedachte veranderen, of hun afspraken last-minute willen verplaatsen).
Net als rekening houden met weersomstandigheden, droogtijden, seizoenen, stock, prijsschommelingen, conjunctuur, files, enz ..

Let op ! Ik heb ook een leuke kantoorjob, maar kan me wel een beetje verplaatsen in hun schoenen. En toegegeven ze zijn niet allemaal planning-experts (net zoals jij en ik). En ja, ze zijn net als wij niet vies van wat cash verdienen.

Maar het feit dat ze de moeite nemen om die extra uren te kloppen en daarmee hetgeen dat jou zo dierbaar is (vrije tijd) opgeven verdient toch wel wat respect.

Zoals gezegd hadden ze zich net zo goed failliet kunnen laten verklaren, je ontvangen voorschotten ten spijt, en een rustige kantoorjob zoeken.

[Reactie gewijzigd op donderdag 26 oktober 2017 16:34]


Door Tweakers user sys64738, donderdag 26 oktober 2017 17:31

Particlebox schreef op donderdag 26 oktober 2017 @ 14:59:
[...]


Reden hiervoor is niet inefficiŽnt werken. De reden is dat er gewoonweg gigantisch veel werk is en alles moet wel betaald worden. Alle producten duurder maken is geen optie want dan houden ze geen klanten meer over. Nee zeggen kan ook niet want dan is er niet genoeg geld. (Metaal sector btw) Zat het maar zo simpel in elkaar, dan werkte hij al 40 uur p/w.
Dus: lees mijn laatste zin nog een keer. Als het met 40 uur niet lukt om een bedrijf draaiend te houden en jezelf te voorzien van een knap salaris, kun je beter weer ergens in loondienst gaan...

Door Tweakers user Damien, donderdag 26 oktober 2017 18:00

xmen schreef op donderdag 26 oktober 2017 @ 16:09:
[...]


Wow de frustatie druipt er af !
Jij hebt waarschijnlijk een leuke 9to5 job achter een bureau, waar alles wat je nodig hebt aangeleverd wordt.
Waarschijnlijk zijn investering jou vreemd, alsook werken met personeel, leveranciers en klanten (die het onmogelijke vragen - en als het kan halverwege nog eens van gedachte veranderen, of hun afspraken last-minute willen verplaatsen).
Net als rekening houden met weersomstandigheden, droogtijden, seizoenen, stock, prijsschommelingen, conjunctuur, files, enz ..

Let op ! Ik heb ook een leuke kantoorjob, maar kan me wel een beetje verplaatsen in hun schoenen. En toegegeven ze zijn niet allemaal planning-experts (net zoals jij en ik). En ja, ze zijn net als wij niet vies van wat cash verdienen.

Maar het feit dat ze de moeite nemen om die extra uren te kloppen en daarmee hetgeen dat jou zo dierbaar is (vrije tijd) opgeven verdient toch wel wat respect.

Zoals gezegd hadden ze zich net zo goed failliet kunnen laten verklaren, je ontvangen voorschotten ten spijt, en een rustige kantoorjob zoeken.
Nee absoluut geen frustratie. Maar jij maakt hierin 1 vergissing. De mensen die de rotzooi mogen opruimen omdat ze zo'n fijne ondernemer als werkgever hebben die verdienen geen respect maar een andere werkgever. Want over de ruggen van deze mensen gaat hij vrolijk aan de haal met de uiteindelijke winst. Ik vind het prima dat er mensen zijn die het uitstekend naar hun zin hebben met 80 uur per week, maar er zijn er ook meer dan genoeg die dat dus niet hebben. En die worden meegesleept door die geweldige ondernemer waar jij nog respect voor hebt. Respect verdien je niet door foute planningen te maken en je zaak met veel winstbejag te leiden. Ik heb helaas zelf te vaak meegemaakt dat een organisatie zo'n onrealistisch contract afsluit met een planning erachter die eigenlijk voor aanzienlijk meer personeel is opgesteld dan dat er wordt op gezet. Resultaat de ploeg die het moet doen moet zich uit de naad werken om het te halen, waarop avonden en weekenden aan de kant worden gezet om zo toch het eindresultaat te halen. En wat gebeurt er aan het einde? Het management geeft zichzelf een klop op de schouder en praat over een succesproject. En het personeel? Och die krijgt een tegoed bonnetje van 150 euro voor het gezin en daarmee is alles opgelost.

Het probleem tegenwoordig is dat men overal mee weg denkt te komen, omdat onze economische crisis nog vrij vers in het geheugen zit. Tijden gaan nog wel weer veranderen en mensen gaan wel weer inzien dat 80 uur leuk is voor je portemonnee, maar je kind niet meer zien opgroeien is dat het echt niet waard. Ik heb genoeg overgewerkt, maar ik peins er geen seconde meer over. Ten eerste breng je de helft naar Den Haag (als je het laat uitbetalen) en ten tweede is het een teken van slechte planningen en contracten. En zolang je daar dapper aan mee blijft werken blijf je de werkgevers mooi in de kaart spelen.

Maar goed, hou je vooral vast aan je vooroordelen puur omdat ik het niet met je eens ben. Ik bekijk het vanuit het oogpunt van de werknemer, niet de werkgever want die zijn voornamelijk de reden dat je 80 uur in de week mag opdraven.

Door Tweakers user mashell, donderdag 26 oktober 2017 18:09

Voor sommige mensen is werken hun hoogste doel in het leven. Die werken dan ook met plezier veel uren. Het zijn vaak de mensen in hoge posities (immers met zoveel inzet kom je gemakkelijker op een hogere positie). Of het roofbouw is op zichzelf en of hun gezins- en priveleven daar zijn ze helemaal vrij in dat zelf te bepalen, in overleg met hun gezin en de artsen uiteraard. Sommige mensen kunnen gewoon niet anders., net als dat je sommige mensen hebt die het niet kunnen opbrengen om te werken. Mensen zijn niet allemaal hetzelfde.

[Reactie gewijzigd op donderdag 26 oktober 2017 18:10]


Door Tweakers user Mickey77, donderdag 26 oktober 2017 20:30

Ik heb niet alle reacties hierboven gelezen maar zie wel de tendens: als je zoveel uren werkt dan doe je het niet goed. Maar wat ik mis is het inzicht dat voor sommigen onder ons het werk gewoon heel erg leuk is. Als werk gelijk is aan hobby, aan passie, wat is dan het probleem?

Toen ik 20 was ben ik als student mijn eigen (productie) bedrijf gestart en ik werkte ook in de avonden door, tot wel 2 of 3 AM. Alles zelf doen was niet alleen noodzaak omdat ik geen mensen kon betalen, maar ook heel erg leuk om te doen. Zelf een product ontwerpen, zelf leverancier zoeken die de onderdelen maken, zelf assembleren, zelf verkoopkanalen zoeken, etc.

Dit heb ik niet mijn hele leven gedaan, geleidelijk aan zijn dingen veranderd. Ik ben andere dingen gaan doen, van productie geschoven naar dienstverlening en naar een kortere werkweek. Ik denk dat als ik eerlijk ben, dat mijn werkweek nu juist minder is dan 40 uur. Ik geniet van de vrijheid dat ik elke dag kan doen wat ik wil, zonder verplichtingen. Maar als ik opnieuw die passie zou vinden, dan weet ik zeker dat ik zo weer 60 uur per week kan werken!

Samengevat:

Ik ben van mening dat mensen die vinden dat 60 uur werken betekent dat je iets niet goed doet, zelf degenen zijn die verkeerd bezig zijn. Je kunt veel beter 60 uur per week iets doen wat je heel gelukkig van wordt, dan 32 uur iets doen waar je niet gelukkig van wordt!!!!!

Door Tweakers user xmen, vrijdag 27 oktober 2017 09:49

Damien schreef op donderdag 26 oktober 2017 @ 18:00:
[...]

Nee absoluut geen frustratie. Maar jij maakt hierin 1 vergissing. De mensen die de rotzooi mogen opruimen omdat ze zo'n fijne ondernemer als werkgever hebben die verdienen geen respect maar een andere werkgever. Want over de ruggen van deze mensen gaat hij vrolijk aan de haal met de uiteindelijke winst. Ik vind het prima dat er mensen zijn die het uitstekend naar hun zin hebben met 80 uur per week, maar er zijn er ook meer dan genoeg die dat dus niet hebben. En die worden meegesleept door die geweldige ondernemer waar jij nog respect voor hebt. Respect verdien je niet door foute planningen te maken en je zaak met veel winstbejag te leiden. Ik heb helaas zelf te vaak meegemaakt dat een organisatie zo'n onrealistisch contract afsluit met een planning erachter die eigenlijk voor aanzienlijk meer personeel is opgesteld dan dat er wordt op gezet. Resultaat de ploeg die het moet doen moet zich uit de naad werken om het te halen, waarop avonden en weekenden aan de kant worden gezet om zo toch het eindresultaat te halen. En wat gebeurt er aan het einde? Het management geeft zichzelf een klop op de schouder en praat over een succesproject. En het personeel? Och die krijgt een tegoed bonnetje van 150 euro voor het gezin en daarmee is alles opgelost.

Het probleem tegenwoordig is dat men overal mee weg denkt te komen, omdat onze economische crisis nog vrij vers in het geheugen zit. Tijden gaan nog wel weer veranderen en mensen gaan wel weer inzien dat 80 uur leuk is voor je portemonnee, maar je kind niet meer zien opgroeien is dat het echt niet waard. Ik heb genoeg overgewerkt, maar ik peins er geen seconde meer over. Ten eerste breng je de helft naar Den Haag (als je het laat uitbetalen) en ten tweede is het een teken van slechte planningen en contracten. En zolang je daar dapper aan mee blijft werken blijf je de werkgevers mooi in de kaart spelen.

Maar goed, hou je vooral vast aan je vooroordelen puur omdat ik het niet met je eens ben. Ik bekijk het vanuit het oogpunt van de werknemer, niet de werkgever want die zijn voornamelijk de reden dat je 80 uur in de week mag opdraven.
Er zijn natuurlijk altijd uitbuiters. Maar dit zou de uitzondering moeten zijn.
Ik snap dan ook niet dat je bij zo'n baas blijft - ik zou zeggen : wegwezen maar...

Maar aangeven dat iedereen die meer dan 40uur werkt slecht bezig is ...

Door Tweakers user aidanl, vrijdag 27 oktober 2017 13:36

Mickey77 schreef op donderdag 26 oktober 2017 @ 20:30:
Ik heb niet alle reacties hierboven gelezen maar zie wel de tendens: als je zoveel uren werkt dan doe je het niet goed. Maar wat ik mis is het inzicht dat voor sommigen onder ons het werk gewoon heel erg leuk is. Als werk gelijk is aan hobby, aan passie, wat is dan het probleem?

Toen ik 20 was ben ik als student mijn eigen (productie) bedrijf gestart en ik werkte ook in de avonden door, tot wel 2 of 3 AM. Alles zelf doen was niet alleen noodzaak omdat ik geen mensen kon betalen, maar ook heel erg leuk om te doen. Zelf een product ontwerpen, zelf leverancier zoeken die de onderdelen maken, zelf assembleren, zelf verkoopkanalen zoeken, etc.

Dit heb ik niet mijn hele leven gedaan, geleidelijk aan zijn dingen veranderd. Ik ben andere dingen gaan doen, van productie geschoven naar dienstverlening en naar een kortere werkweek. Ik denk dat als ik eerlijk ben, dat mijn werkweek nu juist minder is dan 40 uur. Ik geniet van de vrijheid dat ik elke dag kan doen wat ik wil, zonder verplichtingen. Maar als ik opnieuw die passie zou vinden, dan weet ik zeker dat ik zo weer 60 uur per week kan werken!

Samengevat:

Ik ben van mening dat mensen die vinden dat 60 uur werken betekent dat je iets niet goed doet, zelf degenen zijn die verkeerd bezig zijn. Je kunt veel beter 60 uur per week iets doen wat je heel gelukkig van wordt, dan 32 uur iets doen waar je niet gelukkig van wordt!!!!!
Mee eens. sys64738 besteed liever zijn vrije tijd aan wandelen in het bos of op het strand, maar wanneer jouw werk ook jouw hobby is dan is meer uren maken eigenlijk hetzelfde als die wandelingen. Het is nou net waar je persoonlijk je plezier uit haalt.

Buiten werk om prog ik ook nog wel door, maar dan voor eigen vermaak en niet die van de baas (hoewel vrouwlief de directeur thuis is :P). Als iets af moet op de zaak, dan is het natuurlijk geen probleem om nog even wat langer door te gaan. Maar het moet niet zo zijn dat het structureel en altijd met tegenzin gebeurt. Anders kom je tot een punt dat je met tegenzin naar je werk gaat.

Ik hanteer zelf altijd de motto: ik werk om te leven, ik leef niet om te werken.

Door Tweakers user sys64738, vrijdag 27 oktober 2017 14:09

aidanl schreef op vrijdag 27 oktober 2017 @ 13:36:
[...]


Mee eens. sys64738 besteed liever zijn vrije tijd aan wandelen in het bos of op het strand, maar wanneer jouw werk ook jouw hobby is dan is meer uren maken eigenlijk hetzelfde als die wandelingen. Het is nou net waar je persoonlijk je plezier uit haalt.

Buiten werk om prog ik ook nog wel door, maar dan voor eigen vermaak en niet die van de baas (hoewel vrouwlief de directeur thuis is :P). Als iets af moet op de zaak, dan is het natuurlijk geen probleem om nog even wat langer door te gaan. Maar het moet niet zo zijn dat het structureel en altijd met tegenzin gebeurt. Anders kom je tot een punt dat je met tegenzin naar je werk gaat.

Ik hanteer zelf altijd de motto: ik werk om te leven, ik leef niet om te werken.
Oh ik zit 's avonds ook vaak achter mijn laptop hoor. Maar dan ben ik gewoon met leuke playground projectjes bezig en niet omdat mijn baas zegt dat het moet, of omdat ik het geld nodig heb.

Ik ken genoeg Devs die 's avonds ook nog vaak paar uurtjes zitten te programmeren en dan vol trots de volgende dag hun coole creaties.

Maar dat soort mensen hoor je ook niet klagen of opscheppen over hoeveel uur ze wel niet "werken".

Door Tweakers user jwvdst, vrijdag 27 oktober 2017 15:43

marcop23 schreef op dinsdag 24 oktober 2017 @ 21:14:

In het boerenleven is er ook seizoensarbeid: Tijdens het oogstseizoen heeft de loonwerker ineens heel veel werk, want tussen de twee regenbuien in moet alles geoogst worden. Die gaat echt wel zijn klandizie helpen door heel veel te werken in die periodes. Daar staat tegenover dat hij in de winter zowat vrij is.
ik werk in de landbouw en werkweken van 80 of soms zelfs 100 uur in de week komen voor. Vaak is het hollen of stilstaan. En daarbij zijn de machines die gebruikt tegenwoordig zo duur dat je deze maximaal in wilt zetten in de korte periode dat het mogelijk is. Voor grote zelfrijdende machines is een nieuwprijs van 500000 euro geen uitzondering dus dan moet de inzet wel maximaal zijn.

wat ik wel zie is dat voorzichtig steeds meer in een 2 ploegen dienst gewerkt gaat worden in de landbouw tijdens de oogst voorjaarswerkzaamheden. Persoonlijk heeft dit ook wel mijn voorkeur en laat me dan maar snachts werken. Dan weet je tenminste dat je na 12 uur afgelost wordt. Als er lange dagen gemaakt worden wordt er vaak om 6 of 7 uur smorgens gegonnen tot 18.00/24.00 savonds. Vaak wordt dan savonds nog de klus bij de desbetreffende boer/perceel/ras af gemaakt zodat dan de volgende dag weer fris en fruitig bij de volgende boer/ander perceel/ander ras kunnen beginnen.

En veel vrij in de winter valt ook wel mee. De winter is de tijd voor het grote onderhoud bij loonwerkers. Veel akkerbouwers zijn dan druk met de verwerking en aflevering van de oogst

[Reactie gewijzigd op vrijdag 27 oktober 2017 15:44]


Door wieb, vrijdag 27 oktober 2017 19:19

vraag me af hoeveel van die 80uur daadwerkelijk gewerkt wordt. met de huidige files die al om 15;30 soms beginnen. dan zit die meneer waarschijnlijk de helft van die tijd te wachten.

Door Tweakers user m-vw, vrijdag 27 oktober 2017 22:49

Als je altijd moet overwerken zijn er volgens mij maar 2 opties.
1. Je hebt te veel werk.
2. Je bent niet capabel.

Door Tweakers user sys64738, zaterdag 28 oktober 2017 10:29

wieb schreef op vrijdag 27 oktober 2017 @ 19:19:
vraag me af hoeveel van die 80uur daadwerkelijk gewerkt wordt. met de huidige files die al om 15;30 soms beginnen. dan zit die meneer waarschijnlijk de helft van die tijd te wachten.
Das volgens mij juist 1 van de weinige voordelen van zo lang werken... tegen de tijd dat jij naar huis gaat, zijn alle files al uren geleden opgelost. Tenzij je natuurlijk van locatie naar locatie moet de hele dag.

Door Tweakers user downtime, zaterdag 28 oktober 2017 11:02

mavamal schreef op donderdag 26 oktober 2017 @ 09:17:
Ik ben nu voor 4 dagen per week in dienst. Meestal maak ik 2 tot 4 uur per week meer dan dit, onbetaald, om alles af te krijgen. Mijn collega, ook 4 dagen per week in dienst, is soms van 8 tot 8 aan het werk. Mijn Britse collega stuurde vanochtend om 6 uur zijn eerste e-mail, en gister om 10 uur zijn laatste. Onze tijd.

En als we zeggen dat er meer manuren op de afdeling moeten komen, mogen we geen nieuwe mensen aannemen. *zucht*
Het heeft natuurlijk ook geen zin om extra mensen te vragen als je zelf al zorgt dat de werkgever helemaal geen last heeft van het gebrek aan mensen.

Door Tweakers user T.C, zaterdag 28 oktober 2017 21:10

Mijn opdrachtgever had ineens een project dat tot het einde van het jaar 40 uur per week extra zou betekenen.
Heb hem aangegeven dat ze voor 40 uur betalen en ik er al 50 maak, daarnaast nog ca. 25 uur reistijd heb.
Dus hij maar aan moest geven welk project prio had.

Ik ben niet flauw, maar ook geen gek.

Voor niets? De zon!
De rest? Gewoon betalen!

Reageren is niet meer mogelijk