BIJNA OPGELICHT, IEDEREEN LEZEN! !

Door sys64738 op dinsdag 11 juli 2017 19:06 - Reacties (43)
Categorie: Computers en internet, Views: 15.553

Laat ik beginnen met excuses voor de click bait titel van het jaar. Maar dit was de exacte titel van een Facebook post die vandaag door een bekende van mij gedeeld werd. De rest van het bericht luidde als volgt:

BIJNA OPGELICHT, IEDEREEN LEZEN! !
Wat mij vandaag is overkomen, te bizar voor woorden. Kreeg een appje met de woorden "He ******, hoe is het?" Onbekend nummer dus ik vraag met wie ik het genoegen heb. Blijkt het een vriendin van mij te zijn, ze stuurde voor de " grap" een foto van haarzelf mee. Dacht nog wat raar....Misschien nieuw nummer?
Ze had een klein probleempje, of ze even langs mocht komen. Natuurlijk!
Vertelde ze toch via de app dat haar internet bankieren tijdelijk niet werk en of ik 2 rekeningen voor haar zou kunnen betalen. Ze zou het geld dan direct komen brengen. Ook werden direct de rekening gegevens meegestuurd zodat ik het direct kon overmaken. Ik schrok even toen ik het bedrag zag: ¤1389.20 totaal. Ik opnieuw aangeboden dat ze even langs kon komen en dat we het direct in orde konden maken. Maar dat was lastig, ze kon nu niet weg.
Kreeg een raar gevoel, dus ik haar gebeld, voicemail. Op haar "echte nummer" helaas geen gehoor. Haar taalgebruik was anders, je kent immers je vriendin en het grote geldbedrag zette me aan het denken....
Uiteindelijk politie gebeld, ik was nummer 2 vandaag! Andere persoon heeft wel geld overgemaakt, ik gelukkig niet! Mijn "echte vriendin" is inmiddels ook op de hoogte en beide hebben we aangifte gedaan. Wat een brutaliteit en zo gewiekst. En de foto van mijn vriendin gebruikt, waarschijnlijk van FB gehaald. Dus iedereen.....WEES ALERT!
Het nummer waarmee gebeld wordt:
06-********
X.X. Flipsen, reknr: NL11BANK12345678


Als je dit leest denk je: really?!? Hoe kun je hier aan twijfelen en nog erger: hoezo heeft iemand echt dat geld over gemaakt?!?

Maar dan komt het mooie. 90% van de reacties op Facebook waren steunbetuigingen. "Goed dat je hier niet ingetrapt bent.", "Ze worden steeds sluwer." of zelfs "Sinds alles digitaal gaat heb je alleen maar dit soort ellende!".

Er heerst nogal een negatief beeld over het grote boze internet en alle omringende technologieen. Maar ik vraag me serieus af hoe deze mensen op analoge scams reageren. Volgens mij maken ze ook gewoon geld over als je een brief in de bus doet van een "vriendin" met een redelijk gelijkend handschrift.

Zijn zaken als WhatsApp dan toch te moeilijk of spannend en snapt niemand hoe makkelijk dit is? Of levert het een bepaalde druk op waardoor ze dit soort gekke dingen doen? Ik kan er gewoon niet bij. Zodra er "moderne techniek" bij komt kijken, lijkt men wel compleet te stoppen met nadenken of zo.

Maar jullie zijn dus gewaarschuwd! Niet zo maar geld overmaken naar een willekeurig rekeningnummer, dat je ontvangen hebt via een willekeurig telefoonnummer van een meester-hacker die weet hoe je profiel foto's moet downloaden vanaf Facebook! Zucht.

Volgende: 40 Uur Werken is voor Watjes 10-'17 40 Uur Werken is voor Watjes
Volgende: Hoeveel Fooi Geef Je Dan? 06-'17 Hoeveel Fooi Geef Je Dan?

Reacties


Door Tweakers user Meijer, dinsdag 11 juli 2017 20:05

Als een nieuw nummer mij een bericht stuurt en direct vraagt 'of ik even zulke geld bedragen kan betalen, en hij/zij het wel even langsbrengt' klinkt direct al verkeerd

En dan nog te bedenken dat ik zulke geldbedragen niet eens contant in huis wil hebben :9

Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 11 juli 2017 20:23

Spijtig genoeg zijn er te veel mensen die enorm goedgelovig zijn. Je houd het haast niet voor mogelijk. Ook mensen waarvan je denkt dat ze beter moeten weten.

Door Tweakers user TD-er, dinsdag 11 juli 2017 22:43

Meijer schreef op dinsdag 11 juli 2017 @ 20:05:
Als een nieuw nummer mij een bericht stuurt en direct vraagt 'of ik even zulke geld bedragen kan betalen, en hij/zij het wel even langsbrengt' klinkt direct al verkeerd

En dan nog te bedenken dat ik zulke geldbedragen niet eens contant in huis wil hebben :9
Dat hoeft niet eens een onbekend nummer of mail-adres te zijn.
Vaak zat dat accounts gehackt zijn (al is dat bij Whatsapp wat lastig zonder de mobiel te jatten) en dat bekenden benaderd worden.
Tijdje geleden een vergelijkbare mail gehad van iemand die nogal veel aanzien heeft in een kerkgemeenschap. Ik kan me zo voorstellen dat er mensen zijn die in zo'n situatie zo ongezien geld zouden overmaken naar die arme dominee (geen idee wat zijn exacte functie is) die gestrand is op een vliegveld.

Door Tweakers user Richh, woensdag 12 juli 2017 00:05

Hulde voor deze blog! Ik kan er ook echt niet bij als ik weer zoiets lang zie komen.

Door Tweakers user M.l., woensdag 12 juli 2017 00:29

Bijna altijd als ik dat soort shit krijg krijgt de zender een blokkade. Ik doe niet aan FaceBook en aangezien dat het primaire communicatiemiddel is voor de mensen die dom genoeg zijn hier in te trappen heb ik daar geen last van.

Op één keertje na dan, het was m'n schoonmoeder die een vaag bericht over gehackt worden deelde via WhatsApp, terwijl ze tegenover me stond.

Ik weet niet hoe ongelukkig ik zou worden als ik FaceBook eens uit zou gaan proberen, toch ben ik zeer nieuwsgierig.

[Reactie gewijzigd op woensdag 12 juli 2017 00:29]


Door Tweakers user Danny.G, woensdag 12 juli 2017 01:54

M.l. schreef op woensdag 12 juli 2017 @ 00:29:
Ik weet niet hoe ongelukkig ik zou worden als ik FaceBook eens uit zou gaan proberen, toch ben ik zeer nieuwsgierig.
Men laat het zelf toe ongelukkig te worden van Facebook. Dat heeft niks met Facebook te maken, maar eerder met de zwaktes van de mens. Facebook belicht voornamelijk positiviteit, een zwakker mens valt daarvoor en wordt erin gezogen. Sta je wat sterker in je schoenen, dan weet je dat en neem je sowieso alles wat op Facebook staat vooral met een korreltje zout. Als je merkt dat je negatieve prikkels krijgt, moet je gewoon heel snel uit loggen en bezig gaan om jezelf wat sterker in de schoenen te laten staan. *geleerd uit eigen ervaring - dan wel niet met Facebook-problemen*

Facebook kan geinig zijn, maar dat obsessieve is voor menig mens niet goed. Uitzonderingen zijn er altijd natuurlijk en dit geldt niet voor iedereen

[Reactie gewijzigd op woensdag 12 juli 2017 01:57]


Door Tweakers user Ramon 73, woensdag 12 juli 2017 07:59

Als je éven oplet, dan prik je zo door dergelijke oplichtingsmethodes heen. Maar ben zelf (jaren geleden) ook bijna erin getuind, terwijl ik steeds maar roep dat ik mij niet laat neppen.
In 2007-2008 was ik werkzoekend, de neergang in economie had ook mij te pakken gekregen en me buiten spel gezet. Weliswaar geen directe financiële problemen, maar solliciteren als een malle. Je wil niet op de reservebank zitten, afwachten tot je het veld op mag maar je wil actief zijn.
Op een zeker moment ontvang ik een mail van een bouw-intermediair uit Engeland. Het bedrijf bemiddelde tussen aannemers en bedrijven/personen die iets gebouwd/verbouwd wilden hebben en ze zochten markt in Nederland. Of ik interesse had om als tussenpersoon op te treden, dat ik niet uit de bouwsector kwam maar machinebouw was geen probleem. Salaris was best oké, dus geantwoord dat ik verder wilde. Kreeg een keurig telefoongesprek met een zeer Engelse meneer en het kwam erop uit dat ik kon beginnen onder contract. Even al mijn gegevens doormailen en kopie paspoort.......
Gelukkig was mijn vrouw wél alert en drong zij erop aan om wat dieper te graven naar herkomst en achtergrond van dat bedrijf. Bleek al snel scam te zijn en je zou gebruikt worden als money-mule, inclusief identiteitsdiefstal.
Paar jaar later iemand gezien bij Radar of Kassa die in hetzelfde verhaal was getrapt. Tonnen schuld mee opgelopen.

Dus, lesje geleerd en nóg meer op je hoede zijn. Zo'n scam via WhatsApp met misbruik van identiteit van bekenden geeft dan te denken. Hoe zijn ze aan je nummer gekomen? Hoe weten ze dat jij een WhatsApp contact hebt met die vriendin? Ik heb op FB en LinkedIn zat mensen staan waarvan ik geen WhatsApp contact heb. Als ik daarvan een appje krijg om geld te lenen dan weet ik meteen dat het stinkt.

Door Tweakers user CurtPoindexter, woensdag 12 juli 2017 08:07

https://opgelicht.avrotros.nl/dossiers/item/8801/

Als je leest wat die mensen overkomt :')
Uit ons onderzoek blijkt dat veel mensen niet weten dat je ook geen bevestigingscodes van je Rabo Scanner met derden moet delen, net als je pincode.
:') :') :') :') :') :')

Door Tweakers user Joeri.Bijlsma, woensdag 12 juli 2017 08:39

Als je hier intrapt en je centen kwijt bent, noem ik dat natuurlijke selectie.
De domme worden erin geluisd door de slimme, dit gaat in de natuur ook zo, de sterke overleven, de zwakken vallen af.

Door Tweakers user gerreh, woensdag 12 juli 2017 09:29

Noem me maar raar, maar dit is dus juist het gezeik wat je krijgt als je je leven, foto's en dergelijke deelt via sites als facebook, instagram, etc. Je voert het tuig informatie over jezelf, hoe erg je het ook afschermt, en dan krijg je met bovenstaande berichten te maken. Die gasten die dit soort 'scams' verzinnen zijn gehaaid genoeg om je informatie te achterhalen.

Nu ben ik niet anti-facebook want laten we eerlijk zijn, genoeg mensen zijn er enorm blij mee, maar het is dus ook vragen om problemen. Zelf boycot ik de social media sites, wat inhoudt dat ik dit soort bericht ook echt nooit krijg. Er zijn genoeg andere manieren om contact te hebben met vrienden :)

Door Tweakers user mark-k, woensdag 12 juli 2017 10:33

Ook vaak genoeg dat die berichten op facebook over oplichting of wat dan ook gewoon fake zijn, alles voor de likes. Laatst kreeg ik ook zo'n bericht te zien over dat een vrouw was benaderd door een man bij het tankstation en een visitekaartje kreeg, daar zat dan zooi op waar je misselijk van werd en als ze aan de kant ging staan met de auto werd ze beroofd (Dit werd allemaal gebracht als zijnde 'iemand die ik ken'). 2 Seconden googlen en je kwam erachter dat er blijkbaar ook iemand in de VS en in Mexico exact ditzelfde verhaaltje hadden, tot op de (vertaalde) letter. Eerste bericht ervan was ook al 8 jaar oud, als dit werkelijk wekelijks gedaan werd had je allang iets gehoord vanuit een betrouwbare nieuwsbron ipv een of andere debiele facebookpagina.


Maar wat betreft dit oplichtingsverhaal, grote kans dat het bullshit is, maar als het waar is ben je zelf gewoon een zwakzinnige als je er in trapt.

Door Tweakers user PdeBie, woensdag 12 juli 2017 11:13

Toevallig een soortgelijke situatie mee gemaakt met inderdaad op het eind van het gesprek 'ik moet nog een rekening betalen, maar mijn internetbankieren doet het niet'.

Alarmbellen gingen natuurlijk gelijk af en ik heb het gesprek beëindigd, het telefoonnummer geblokkeerd en doorgegeven aan de politie (voor zover dat zin heeft, maar als niemand het doet....)

Door Tweakers user Technomania, woensdag 12 juli 2017 11:13

Ook ik zag dit bericht voorbij komen op FB.

Door Tweakers user B_FORCE, woensdag 12 juli 2017 12:51

Blokker_1999 schreef op dinsdag 11 juli 2017 @ 20:23:
Spijtig genoeg zijn er te veel mensen die enorm goedgelovig zijn. Je houd het haast niet voor mogelijk. Ook mensen waarvan je denkt dat ze beter moeten weten.
Het is niet spijtig dat mensen goedgelovig zijn.
Het is spijtig dat mensen daar op deze walgelijke manier misbruik van maken.

Door Tweakers user pclinde, woensdag 12 juli 2017 12:55

Ik heb zo'n hekel aan dit soort praktijken. :( Zulke mensen moeten zwaardere bestraft worden! Goed blog. :)

Door Tweakers user i-chat, woensdag 12 juli 2017 13:49

pclinde schreef op woensdag 12 juli 2017 @ 12:55:
Ik heb zo'n hekel aan dit soort praktijken. :( Zulke mensen moeten zwaardere bestraft worden! Goed blog. :)
ik heb ook een pokke hekel aan mensen die zo gierig zijn dat ze een nieuwe iphone wille kopen voor 150 euro, en dan bij de verzekering gaan huilen dat ze zijn opgelicht. of mensen die met dikke wiet stengels en 2 bier gaan klagen dat ze heus niet konden weten dat je dan niet meer kunt rijden en dat dat dode kind echt hun schuld niet was.

verantwoordelijkheid nemen voor je eigen daden is er echt niet meer bij tegenwordig, maar als jij zo debiel bent je pincode af te geven aan die vriendelijke stem aan de andere kant van de lijn. dan verdien je het om een week niet te eten en mag je blij zijn als het daarbij blijft.

Waarom moet ik extra provisie betalen voor jouw onnadenkendheid, en kan dat dan ook gelden voor mijn zorg premie en de mensen die roken SVP.

Solidair wil ik best zijn met iemand die zijn hele leven hard werkt en kanker krijgt, maar niet als ie dat heeft ondanks de vele waarschuwingen van zijn huisarts over het stoppen met roken.

waar is de solidariteit met mij, betalend, struggelend, wetend dat de kosten lager konden, als iedereen zich aan de regels en veiligheidsnormen hield?

Door Tweakers user RA7, woensdag 12 juli 2017 15:43

Hetzelfde meegemaakt via FB messenger, de naam klopte de foto ook, alleen was het nepprofiel leeg en had geen vrienden. Toen ik dat ter sprake bracht, niks meer op gehoord.

Door Tweakers user erwin26, woensdag 12 juli 2017 15:53

Wat ik apart vind is dat je een foto krijgt van een nieuw nummer van je vriendin. Je vriendin had echt wel van te voren gezegd, eeh ik heb een nieuw nummer. Daar moet het lampje toch al geëxplodeerd zijn? Zo overduidelijk dat het niet je vriendin is. Laat staan de rest :S

Door Tweakers user Meijer, woensdag 12 juli 2017 17:11

TD-er schreef op dinsdag 11 juli 2017 @ 22:43:
[...]

Dat hoeft niet eens een onbekend nummer of mail-adres te zijn.
Vaak zat dat accounts gehackt zijn (al is dat bij Whatsapp wat lastig zonder de mobiel te jatten) en dat bekenden benaderd worden.
Tijdje geleden een vergelijkbare mail gehad van iemand die nogal veel aanzien heeft in een kerkgemeenschap. Ik kan me zo voorstellen dat er mensen zijn die in zo'n situatie zo ongezien geld zouden overmaken naar die arme dominee (geen idee wat zijn exacte functie is) die gestrand is op een vliegveld.
Ik maak sowieso niet snel geld over als iemand het me even vraagt.
Alleen als ik degene aan de telefoon krijg. Ik neem aan dat als hij/zij kan appen/mailen dat hij/zij ook kan telefoneren :P

Door Tweakers user sys64738, woensdag 12 juli 2017 17:44

i-chat schreef op woensdag 12 juli 2017 @ 13:49:
[...]
waar is de solidariteit met mij, betalend, struggelend, wetend dat de kosten lager konden, als iedereen zich aan de regels en veiligheidsnormen hield?
Ja en iedereen zich aan de regels hield, kunnen we de politie ook wel opdoeken. Scheelt enorm in de kosten.

Het is allemaal een grijs gebied. Ja natuurlijk is roken slecht voor je maar het is niet verboden. En wanneer ga je iemand niet meer helpen? Als hij/zij 1 jaar gerookt heeft? Of 1 week? En mensen die hun been breken met wintersport? Ook eigen schuld? Of alleen als het op de zwarte piste gebeurd is.

Maar met dit soort mensen heb ik wel zoiets van: eigen schuld, dikke bult. Noem het "college-geld".

Door Tweakers user Valorian, woensdag 12 juli 2017 21:26

Heb je overwogen om die bekenden van je die dit soort troep überhaupt delen op Facebook eens te vragen om daar mee op te houden? Het is evident dat het spam is, waarschijnlijk (tenzij je hele simpele zielen in je omgeving hebt) is géén van je vrienden en kennissen hierin getrapt maar stuurt iedereen het in paniek rond als een veredelde kettingbrief.

Door Tweakers user houseparty, woensdag 12 juli 2017 21:26

Ik zie het zo: hopelijk leert de persoon die zo dom is om in zo'n scam te trappen een lesje zodat het niet nog eens gebeurt.

Natuurlijk is de scammer een slecht persoon. Maar diegene die daar in trapt is imho ook slecht bezig.
i-chat schreef op woensdag 12 juli 2017 @ 13:49:
[...]
Waarom moet ik extra provisie betalen voor jouw onnadenkendheid, en kan dat dan ook gelden voor mijn zorg premie en de mensen die roken SVP.

Solidair wil ik best zijn met iemand die zijn hele leven hard werkt en kanker krijgt, maar niet als ie dat heeft ondanks de vele waarschuwingen van zijn huisarts over het stoppen met roken.

waar is de solidariteit met mij, betalend, struggelend, wetend dat de kosten lager konden, als iedereen zich aan de regels en veiligheidsnormen hield?
Ach, uiteindelijk wordt iedereen ziek. (Vooropgesteld: ik rook zelf ook niet gelukkig.) De gevolgen van roken kosten uiteindelijk niet perse meer dan dat mensen niet zouden roken. Rokers sterven jonger. Veel ouderdomskwaaltjes en ernstige ziektes die meestal op oudere leeftijd toeslaan worden die rokers daardoor meestal bespaard. De ouderenzorg is een zeer significante kostenpost binnen ons zorgstelsel. Dus om te stellen dat die roker jouw premie opstuwt is behoorlijk kort door de bocht.

En wat betreft regels en veiligheidsnormen: iedereen overtreedt die weleens. Bewust of onbewust. Zo zal bijna iedereen die thuis verbouwt zich ook niet bewust zijn van de verregaande normen die gelden voor het veilig werken op een bouwplaats en het veilig hanteren van gereedschap. Zo weet bijna iedereen dat fijnstof zéér slecht is voor de gezondheid, dat we in NL op veel plaatsen vér boven de veilige norm zitten, maar toch zie je bijna niemand die daar voorzorgsmaatregelen tegen neemt door een masker te dragen. Zo nemen mensen die op wintersport gaan bewust het risico dat ze botten breken. En zo nemen mensen die auto rijden bewust het risico dat ze een ongeval krijgen, bovendien dragen zij bewust bij aan de hoeveelheid fijnstof en andere negatieve gevolgen voor ons leefmilieu. Zo kun je wel even door gaan.. Niet alles is perse laakbaar. En bijna niemand is een heilige wat betreft het "lager kunnen van kosten".

Door Tweakers user 4ppl3, woensdag 12 juli 2017 23:06

Nou nou... wat een verhaal. Als je hier in stinkt ben je goed gek. Ook voor mijn beste vrienden maak ik niet zo ff na wat WhatsApp contact ruim een rug over. Voor zulke zaken bel je elkaar toch eerst :+

Door Tweakers user Vayra, donderdag 13 juli 2017 09:47

Ach ja, ik vind dit soort scams en de groep mensen die erin trapt een mooi voorbeeld van natuurlijke selectie anno 21e eeuw.

Door schade en schande word je toch wijzer? Dit probleem lost zichzelf op. En voor degenen bij wie dat niet zo is, tja. Succes.

Door Tweakers user PdeBie, donderdag 13 juli 2017 13:00

Valorian schreef op woensdag 12 juli 2017 @ 21:26:
Heb je overwogen om die bekenden van je die dit soort troep überhaupt delen op Facebook eens te vragen om daar mee op te houden? Het is evident dat het spam is, waarschijnlijk (tenzij je hele simpele zielen in je omgeving hebt) is géén van je vrienden en kennissen hierin getrapt maar stuurt iedereen het in paniek rond als een veredelde kettingbrief.
Die discussie ga ik niet eens meer aan. Ik zorg er gewoon voor dat bij mensen die veel van die onzin delen hun berichten niet meer op mijn tijdlijn komen. Dat scheelt een hoop.

Ook die 'deze namen.....' berichten blokkeer ik direct. Zo irritant.

Door Tweakers user tricky-design, donderdag 13 juli 2017 13:44

"Common sense is so rare these days, it should be classified as a super power"

Door Tweakers user MarcelGo, donderdag 13 juli 2017 20:46

De titel van deze tweakblog is een "clickbait" en ik ben er nog ingetrapt ook...

Door Tweakers user sys64738, donderdag 13 juli 2017 21:03

tricky-design schreef op donderdag 13 juli 2017 @ 13:44:
"Common sense is so rare these days, it should be classified as a super power"
_/-\o_ _/-\o_ _/-\o_
MarcelGo schreef op donderdag 13 juli 2017 @ 20:46:
De titel van deze tweakblog is een "clickbait" en ik ben er nog ingetrapt ook...
Got ya! Maar bij de eerste zin had je mijn oprechte excuses hiervoor al weer in de pocket dus niet zo zeuren hoor ;)

Door Tweakers user Morelleth, vrijdag 14 juli 2017 11:43

tricky-design schreef op donderdag 13 juli 2017 @ 13:44:
"Common sense is so rare these days, it should be classified as a super power"
Die jat ik maar eens denk ik. Brilliant.

Door Tweakers user mezstah, vrijdag 14 juli 2017 12:42

i-chat schreef op woensdag 12 juli 2017 @ 13:49:
[...]

verantwoordelijkheid nemen voor je eigen daden is er echt niet meer bij tegenwordig, maar als jij zo debiel bent je pincode af te geven aan die vriendelijke stem aan de andere kant van de lijn. dan verdien je het om een week niet te eten en mag je blij zijn als het daarbij blijft.

Waarom moet ik extra provisie betalen voor jouw onnadenkendheid, en kan dat dan ook gelden voor mijn zorg premie en de mensen die roken SVP.

waar is de solidariteit met mij, betalend, struggelend, wetend dat de kosten lager konden, als iedereen zich aan de regels en veiligheidsnormen hield?
In essentie ben ik het met je eens, al kun je dat ook snel vertalen in "ja logisch dat dat meisje verkracht is ze had een rokje aan wat wil je dan? Eigen schuld !!" Of "ja duh dat er bij je is in gebroken je had de deur niet op slot gedaan" Het is een wel een glijdende schaal zo waarin je als mens steeds aan het aanpassen bent aan asocialen in onze samenleving die er van af komen met fopstraffen. En dan kun je ook aangeven dat bijvoorbeeld dikke mensen meer premie moeten betalen, of mensen die de hele dag gamen want geen beweging.. of mensen die arbeidsongeschikt raken omdat ze zo nodig van de piste af moeten etc etc

Door Tweakers user Stephmeister, vrijdag 14 juli 2017 12:53

Hoi sys64738,

Lang niet gesproken!

Zeg ik sta hier bij de kassa van een supermarkt in Togo met een paar kratten bier en 6 worstenbroodjes (je toch eten he) en nu blijkt dat ik je hier niet kunt pinnen!?! Zou je effe een cheque kunnen faxen naar me? De kosten zijn 245,95 Togo Dollars....omgerekend is dat (afgerond) 1874,45 euro. Best duur he!

Laat me even weten als je de cheque door gefaxt hebt!

Door Tweakers user sys64738, vrijdag 14 juli 2017 13:28

Stephmeister schreef op vrijdag 14 juli 2017 @ 12:53:
Hoi sys64738,

Lang niet gesproken!

Zeg ik sta hier bij de kassa van een supermarkt in Togo met een paar kratten bier en 6 worstenbroodjes (je toch eten he) en nu blijkt dat ik je hier niet kunt pinnen!?! Zou je effe een cheque kunnen faxen naar me? De kosten zijn 245,95 Togo Dollars....omgerekend is dat (afgerond) 1874,45 euro. Best duur he!

Laat me even weten als je de cheque door gefaxt hebt!
He Steph,

hoe is het. Wist helemaal niet dat je naar Togo toe was joh. Hoop dat je het leuk hebt. Wel jammer dat alles daar zo duur is.....

De cheque is onderweg en het terugbetalen regelen we gewoon lekker als je weer terug bent. Wanneer kwam je ook al weer terug?

:Y)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 juli 2017 13:29]Door Tweakers user sys64738, vrijdag 14 juli 2017 20:03

Ja en ik hoorde het ook op de radio in het nieuws. Er lopen blijkbaar toch meer braindeads rond dan ik dacht.

What's next? "Goedemorgen luisteraars, het is winter vandaag. Als je de deur uit gaat, is het slim een lange broek en jas aan te trekken". :oDoor Tweakers user eagle00789, zondag 16 juli 2017 20:17

even een korte samenvatting:
een nieuw nummer wil hebben dat jij geld overmaakt omdat internetbankieren geblokkeerd is en het geld daarna direct komt brengen.
maar ze kunnen je wel bereiken via facebook? internetbankieren geblokkeerd? nog nooit gehoord dat iemand zijn internetbankieren geblokkeerd wordt voor toegang.

Door Tweakers user sys64738, zondag 16 juli 2017 20:58

eagle00789 schreef op zondag 16 juli 2017 @ 20:17:
even een korte samenvatting:
een nieuw nummer wil hebben dat jij geld overmaakt omdat internetbankieren geblokkeerd is en het geld daarna direct komt brengen.
maar ze kunnen je wel bereiken via facebook? internetbankieren geblokkeerd? nog nooit gehoord dat iemand zijn internetbankieren geblokkeerd wordt voor toegang.
Oh dat kan prima hoor. Als jij je access token / digireader kwijt bent of er andere tekenen van fraude zijn, kan je IB bij de alle banken helemaal geblokkeerd worden.

Dit is nog het meest aannemelijke deel van het verhaal.

Door Tweakers user WonnaPlay, maandag 17 juli 2017 10:35

Ramon 73 schreef op woensdag 12 juli 2017 @ 07:59:
Dus, lesje geleerd en nóg meer op je hoede zijn. Zo'n scam via WhatsApp met misbruik van identiteit van bekenden geeft dan te denken. Hoe zijn ze aan je nummer gekomen? Hoe weten ze dat jij een WhatsApp contact hebt met die vriendin? Ik heb op FB en LinkedIn zat mensen staan waarvan ik geen WhatsApp contact heb. Als ik daarvan een appje krijg om geld te lenen dan weet ik meteen dat het stinkt.
Bijvoorbeeld zo ; nieuws: 'Grootschalige dataverzameling is mogelijk via ongedocumenteerde What...

Door Tweakers user Niels9, maandag 17 juli 2017 13:49

Interessant verhaal, heb ruim een jaar geleden exact hetzelfde meegemaakt. Iemand deed zich voor als een oom van mij met tevens een (voor mij) onbekend nummer, hij vroeg hoe het ging en stuurde eveneens een foto van "zichzelf" mee. Daarop reageerde ik met een vraag die alleen mijn "echte" oom zou kunnen weten waardoor hij direct door de mand viel ;-)

Door Tweakers user JustFogMaxi, dinsdag 18 juli 2017 08:36

Hoi, je neef hier, ken je me ff 345 euro lenen?

Door Tweakers user sys64738, dinsdag 18 juli 2017 12:53

JustFogMaxi schreef op dinsdag 18 juli 2017 @ 08:36:
Hoi, je neef hier, ken je me ff 345 euro lenen?
Sorry. Ik ben blut. Wacht tot ik het geld van Stephmeister terug krijg maar heb sinds vorige week ineens helemaal niks meer van hem gehoord. Vreemd :Y)

Door Tweakers user johnfrtm, dinsdag 18 juli 2017 16:00

Het is mij nog niet overkomen en ik ben eerlijk gezegd ook niet zo snel "goedgelovig" en je kunt je afvragen of die mensen die het wel overkomen is niet beter hadden moeten opletten of in ieder geval moet nadenken, dat is gewoon waar....maar ik vind een aantal reacties best wel vreemd en kwetsend..
Natuurlijk is het niet slim maar die kwetsende woorden en het vingerwijzen moet eigenlijk gericht zijn richting de dader(s)...die verdienen het om gekleineerd te worden e.d...

Reageren is niet meer mogelijk