crxMouse - De Extensie die teveel wist

Door sys64738 op zondag 4 december 2016 13:36 - Reacties (7)
Categorie: Computers en internet, Views: 3.583

Echte Tweakers nemen natuurlijk geen genoegen met de standaard functionaliteit van hun browser. Nee, met browser-extensies wordt het leven stukken leuker. Jij hebt ook vast zo'n lijst met extensies die je steevast installeert als je je PC opnieuw inricht. Ik wel in ieder geval.

Vrij hoog in mijn lijstje staat crxMouse, een plugin waarmee je met muisbewegingen kunt navigeren en tabbladen kunt openen en sluiten. Als je het eenmaal gewend bent, wil je echt niet meer anders. Dus toen ik laatst mijn PC opnieuw ingericht had, moest crxMouse er ook meteen weer op.

Maar toen ik het lijstje met rechten zag, die deze extensie nodig denkt te hebben, moest ik toch wel even slikken. Dit zijn namelijk de zaken die crxMouse allemaal graag wil (kunnen) doen:
  • alle data op elke website die je bezoekt bekijken en aanpassen
  • meldingen tonen
  • je favorieten lezen en aanpassen
  • alle data van je kopiëren en plakken acties bekijken
Op zich zie ik nog wel in voor welke dingen hij al die rechten nodig zou kunnen hebben. Maar ik gebruik de extensie eigenlijk alleen voor vooruit en achteruit navigeren, pagina's te vernieuwen en tabbladen te openen en sluiten. Dus ik heb liever niet dat crxMouse bij mijn clipboard kan of alle data op elke website kan zien, laat staan wijzigen!

With great power comes great responsibility. Ik denk dat de maker van de plugin wel te vertrouwen is en geen gekke dingen van plan is met mijn gegevens. Maar waar gehakt wordt vallen spaanders. Dus mocht er ooit een ranzige bug in de extensie blijken te zitten, weet je maar nooit waar je gegevens belanden.

Dus misschien wordt het tijd dat extensies net zo gaan werken als Android en iOS apps. Niet van te voren alle permissies vragen die je ooit nodig zou kunnen hebben. Maar gewoon toestemming vragen op het moment dat je iets wil doen (waarvan je nog niet weet of het mag). Zo blijven extensies ook bruikbaar voor mensen die weigeren al die permissies te geven maar wel een deel van de functionaliteit willen.

Zoals ik al eerder aangaf: ik wil nooit meer zonder! Ik ben een mouse gestures junk. Dus dan toch maar al die enge permissies toestaan en hopen dat alles goed blijft gaan? Gelukkig zijn er vergelijkbare extensies die iets minder rechten nodig hebben (maar nog steeds veel meer dan mij lief is). Nu ben ik overgestapt op smartUp Gestures en hoop dat grote bugs achterwege blijven. Maar mocht je toch mijn creditcard gegevens tegenkomen op het web, wil je me dan even een seintje geven? :P

Volgende: Wie is nou de grote verliezer? 12-'16 Wie is nou de grote verliezer?
Volgende: F#ck iOmega! 11-'16 F#ck iOmega!

Reacties


Door Tweakers user Jeroen Sack, zondag 4 december 2016 14:22

Ik ken de plug-in niet, dus ik google er even op, maar een van de eerste pagina's die ik tegen kom (http://lifehacker.com/crx...ures-to-chrome-1461901640) heeft de volgende quotes:
UPDATE: We no longer recommend CrxMouse, due to its sketchy tracking practices. Read more here.
Update: We've removed the link to CrxMouse because one of our commenters noticed that the extension is harvesting and tracking every URL in every tab that you browse to in Chrome and reporting it back to the developer. We attempted to contact the developer for comment on the issue, but have not received a response. Until we hear from them, we can't recommend you download this extension, and instead suggest you stay away.
Ik blijf er liever bij vandaan.

[Reactie gewijzigd op zondag 4 december 2016 14:22]


Door Tweakers user sys64738, zondag 4 december 2016 15:54

Jeroen Sack schreef op zondag 04 december 2016 @ 14:22:
Ik ken de plug-in niet, dus ik google er even op, maar een van de eerste pagina's die ik tegen kom (http://lifehacker.com/crx...ures-to-chrome-1461901640) heeft de volgende quotes:


[...]


[...]


Ik blijf er liever bij vandaan.
Wow. Dat wist ik niet. Thanx. Gelukkig was ik inmiddels dus al over op andere extensie.

Vond het ook al verdacht dat ze onlangs extra rechten wilden (en de voornaamste reden waarom ik dus op zoek ben gegaan naar iets anders). Zeer dubieus.

Door Tweakers user Haas_nl, zondag 4 december 2016 20:53

8)7
Whoops :)
Translator zijn ook altijd leuk, om te vertalen moeten ze namelijk zien wat jij ziet....

Door Tweakers user P1nGu1n, maandag 5 december 2016 10:41

Haas_nl schreef op zondag 04 december 2016 @ 20:53:
8)7
Whoops :)
Translator zijn ook altijd leuk, om te vertalen moeten ze namelijk zien wat jij ziet....
Deze heeft geen shady permissies nodig en werkt prima!

https://chrome.google.com...joeobhjhochngikepgfejjmgj

Door Tweakers user Wolfos, maandag 5 december 2016 14:41

Mocht je een alternatief zoeken, Opera heeft standaard mouse gestures ingebouwd en dat is best uitgebreid.

Door Tweakers user P1nGu1n, dinsdag 6 december 2016 11:54

Wolfos schreef op maandag 05 december 2016 @ 14:41:
Mocht je een alternatief zoeken, Opera heeft standaard mouse gestures ingebouwd en dat is best uitgebreid.
Vivaldi ook :)

Door Tweakers user MSWindowsinside, dinsdag 6 december 2016 19:27

De Edge browser heeft een Mouse Gestures extensie van Microsoft zelf die opzich best wel goed werkt. Ik weet dat Edge niet echt geliefd is onder de Tweakers, maar ik gebruik het al een tijdje en het bevalt me best.

Reageren is niet meer mogelijk