NetNix

Door sys64738 op donderdag 12 mei 2016 23:10 - Reacties (24)
Categorie: Media, Views: 8.650

Tja. Het zat er aan te komen. Als early bird had ik nog een Netflix abonnement van 7,99 Euro per maand maar wist dat dit een keer zo stoppen. En vandaag was het dan zo ver. Er viel een e-mailtje op mijn digitale deurmat waarin de mensen van Netflix mij uitlegden dat het gedaan was met mijn 'speciale' tarief.

Per 12 juni gaat mijn abo omhoog van 7,99 naar 9,99 per maand. Of zoals Netflix het heel sneaky omschrijft: As of 12 June, your price will be €9.99/month. This means more of the programmes and films you love – like Love and The Girl with the Dragon Tattoo.

Kort door de bocht betaal ik straks een dikke 25% meer zonder dat ik daar ook maar iets extra's voor terug krijg. Op zich zou dat nog niet eens zo erg zijn als ik super tevreden was over de service. Helaas ben ik dat dus niet.

Ja zeker, de Netflix series zijn goed. De documentaires zijn mooi. Maar het steeds verwijderen van content is mij een doorn in het oog. En ook erg lastig uit te leggen aan mijn kinderen. Blijkbaar heeft niemand bij Netflix kinderen want iedere ouder weet dat een kind jaren lang dezelfde film wil zien.

Vol bombarie wordt nieuwe content aangekondigd maar als films zoals Cars of Planes eraf gegooid worden, hoor je daar niks over. En dat is helaas het nadeel van dit soort services. Je bent geen eigenaar van de content dus je weet nooit hoe lang je iets nog kunt kijken.

Hoewel 2 euro extra per maand niet het einde van de wereld is, was dit wel weer even een wake-up call. Hoe vaak gebruik je Netflix nou eigenlijk. En is het het geld nog wel waard? Zeker gezien het probleem dat ik hierboven beschreef.

Misschien toch maar stoppen en die 9,99 euro per maand investeren in het aanschaffen van films, die ik zo vaak en lang kan kijken als ik wil? Ik ga er nog even een nachtje over slapen. Het voordeel is dat als ik nu opzeg, ik het voordeel van die 2 euro per maand niet langer verlies. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Volgende: Micro (4/3) Vakantie 08-'16 Micro (4/3) Vakantie
Volgende: PEN F kado bij pakje boter? 05-'16 PEN F kado bij pakje boter?

Reacties



Door Tweakers user RobinHood, donderdag 12 mei 2016 23:44

Hier is, uiteraard, een XKCD over.

Streamen is heel leuk, neemt geen fysieke ruimte in in je huis, geen wand vol DVD's of Blu-Ray's, en het neemt ook geen digitale ruimte in op je PC, dus die 3TB HDD hoef je niet te kopen.

Maar inderdaad, een abonnement op Netflix is niet dat je die films ook echt bezit, dus als zij stoppen, of een film/serie schrappen, tja, pech gehad.

Je kan natuurlijk ook wel digitaal films kopen, maar bij bijv. Groove betaal je gewoon even veel als voor een normale BR, en ik weet niet zeker of er DRM op zit. Op de muziek in ieder geval niet, dus dat scheelt al. Wel kun je je gaan afvragen wat de kwaliteit dan is. 1080p zegt weinig, dat kun je ook helemaal kapot comprimeren, vraag maar aan YIFY.

Fysiek schijfjes kopen is ook onhandig, want wil je die op je PC kijken, zul je een BR-speler moeten kopen, a 50 euro. Wil je die film kijken op je laptop of tablet zonder BR-drive? Pech gehad, want je kan zo'n disc niet rippen.

Niet te spreken over het feit dat het prima mogelijk is dat je een film dan voor de zoveelste keer koopt. Eerst op videoband, daarna op DVD, en nu mag je hem weer op Blu-ray kopen. Natuurlijk, het moet niet, maar het is nogal zonde om je 25 jaar oude VHS speler aan je OLED scherm met HDR te knopen. Natuurlijk, als je zo'n scherm kan kopen kun je ook wel 20 euro missen voor die verdomde schijf, maar het gaat om het idee.

En als er straks iets anders dan Blu-ray is, kun je weer een nieuwe kopen, jeej 8)7

Nog maar niet te spreken over dingen die hier gewoon niet of nauwelijks te vinden zijn via "normale" kanalen. Gelukkig biedt de tweedehands markt en anders Ebay vaak wel een oplossing, maarja, heb je dan wel de juiste ondertitels? Ach, anders ga je even naar Bierdopje voor ondertitels, ohja, die zijn gestopt omdat dat inbreuk is op het auteursrecht, een fansub :/

Tja, dan kijk je die film of serie maar niet. Ga je natuurlijk niet dood aan, denk ik, maar kut is het wel.

En dat is het moment waarop je toch maar even een torrentsite of nieuwsgroep opzoekt, om vervolgens een film of serie te downloaden, vaak in de kwaliteit die jij wilt, in een versie die jij wilt, met ondertitels die jij wilt, en die film is vervolgens "voor altijd", eh, "geleend".

En die kun je gewoon op ieder apparaat afspelen. En die hebben geen regiolocks, En die verdwijnt niet zomaar uit je bibliotheek.

Nee, piraatje spelen is niet goed en verboten, echter, het is gewoon absurd dat een betalende gebruiker allemaal nadelen heeft die een piraat niet heeft. Vooral de filmindustrie heeft dat heel erg,

Ga voor dat tientje gewoon eens in de maand naar de bios, of nog beter, het filmhuis, en verder, well, yo ho ahoy and avast, being a pirate is really bad-ass! And hang up Tim Kuik at the end of the mast :+

Door Tweakers user rhodium, vrijdag 13 mei 2016 06:13

Vanavond netflix opgezegd wegens de prijsstijging en het blokkeren van proxydiensten :(. Wist dat het er aan zat te komen natuurlijk, gelukkig heb ik er wat jaartjes plezier van kunnen hebben.

Door Tweakers user Sepio, vrijdag 13 mei 2016 06:58

Misschien is het een idee om het Netflix premium account van 11,99 met maximaal 4 personen te delen. Ik doe dat zelf ook met in totaal 3 personen en ieder van ons betaald 4 euro.

Je kunt in Netflix gewoon 4 gebruikers aanmaken met ieder zijn eigen profiel. Buiten dat je de inlogaccount moet delen merk je er weinig van.

En voor die paar euro vind ik dit toch nog altijd de moeite waard.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 13 mei 2016 06:59]


Door Tweakers user EJlol, vrijdag 13 mei 2016 08:00

Ja want dat mag wel van de filmindustrie? 8)7 kan je net zo goed piraatje spelen...

Door Tweakers user Luuk1983, vrijdag 13 mei 2016 09:03

Ik denk dat je vergelijking een beetje scheef gaat. Het sparen van films/series die je graag kijkt is in feite het 'aanleggen van een collectie'. Of je de films/series nou digitaal koopt of op Blu-ray of op DVD, je legt in feite een collectie aan, waarbij je specifiek kiest om te betalen voor bepaalde content.

Zo zie ik Netflix helemaal niet. Netflix is in feite een soort interactieve TV-zender waarbij je zelf kan kiezen wanneer je kijkt. Het aanbod op de zender veranderd daarmee van tijd tot tijd. Je neemt dus in mijn ogen een abonnement op een zender. Ze hebben in feite niets beloofd qua content wat er wel of niet op staat. HBO is in feite hetzelfde. Goed HBO heeft ook drie TV-kanalen, maar met HBO On Demand heb je in feite ook een soort Netflix waarbij de inhoud kan veranderen.

Natuurlijk is het balen als dingen ineens niet meer beschikbaar zijn, begrijp me niet verkeerd. En als er dingen veranderen is het aan jou - zoals je nu gedaan hebt - om te kiezen of het je de moeite en het geld nog waard is om je abonnement te houden.

Door Tweakers user Jeroenneman, vrijdag 13 mei 2016 09:21

EJlol schreef op vrijdag 13 mei 2016 @ 08:00:
Ja want dat mag wel van de filmindustrie? 8)7 kan je net zo goed piraatje spelen...
Ze bieden die optie toch?

En ja, je kunt sowieso beter piraat spelen.

Door Tweakers user Webgnome, vrijdag 13 mei 2016 10:25

toch grappig. Je neemt een dienst al 3 jaar (early bird) af en blijkbaar naar tevredenheid anders houd je het niet 3 jaar lang vol. En dan verhogen ze de prijs (na een aantal keer uitstel gekregen te hebben) en dan is het doei.. Dan had je toch ook veel sneller kunnen beslissen er mee te stoppen als ik je argumenten om te stoppen zo zie?

Door Tweakers user sys64738, vrijdag 13 mei 2016 10:55

@RobinHood (goede naam in deze context ;-)): Ja het is lastig om legaal een mooie collectie films aan te leggen en te onderhouden. En de vraag is inderdaad: wat koop je, het medium of de content? En altijd die achterlijke DRM en verplichte waarschuwingsfilmpjes. Wat dat aangaat is Netflix zo veel beter. Gewoon aanklikken en kijken. Boem.

@Luuk1983: Ja misschien is mijn verwachting wel gewoon verkeerd. Maar ik ben iemand die een echt goede film rustig nog een keer kan kijken.... En nog een keer. En dan baal ik er van als ie er ineens niet meer is. Dus toch maar een combi van NF en af en toe film aanschaffen?!?

@Webgnome: Zie de 1 na laatste alinea. Het is dus meer een wake-up call. Of misschien wel die bekende druppel die de emmer doet overlopen. Had al eerder getwijfeld of het het nog wel waard is en dit is gewoon weer een nieuw ijk-moment.

Door Tweakers user GrooV, vrijdag 13 mei 2016 11:22

Ik zeg mijn netflix gewoon op als ik het niet meer gebruik. En als ik het wel nodig heb dan neem ik weer een abo (desnoods met 1 maand gratis)

Door Tweakers user Sepio, vrijdag 13 mei 2016 11:36

EJlol schreef op vrijdag 13 mei 2016 @ 08:00:
Ja want dat mag wel van de filmindustrie? 8)7 kan je net zo goed piraatje spelen...
Ik kan in de voorwaarden niet vinden dat dat niet mag. Er staat wel dat je je wachtwoord niet mag delen met anderen en dat heb ik ook niet gedaan. Ik heb bij de anderen zelf ingelogd en mijn wachtwoord opgegeven.

De premium account is bedoeld als gezinsaccount. Maar er staat niet bij dat dat gezin op 1 adres moet wonen. Ik deel de account met mijn moeder en mijn zus.

Dus volgens mij doe ik niets illegaals.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 13 mei 2016 11:36]


Door Tweakers user t.vlinders, vrijdag 13 mei 2016 21:35

maar niet elk voordeel heeft een nadeel... punt

Door Tweakers user macnerd, zaterdag 14 mei 2016 03:52

Of nog een andere optie: je houdt Netflix (nog een tijdje) om vervolgens je favoriete dingen op te nemen :-) Ok, mag waarschijnlijk niet, maar het is wel een stuk netter dan piraterij met torrents want er wordt wel iets voor betaald (niet dat mij dat wat boeit overigens, heel die contentindustrie zit nog in het stenen tijdperk).

Dit artikeltje heeft het er bijvoorbeeld over:
http://www.pcworld.com/ar...for-offline-viewing-.html

Door Tweakers user Camulos, zaterdag 14 mei 2016 08:45

valt me op dat er toch vrij veel mensen zo kritisch zijn op Netflix :/

Ik vind de prijs (8 of 10 euro per maand) bijzonder schappelijk als je kijkt dat er geen reclame op zit! net als @Luuk1983 zie ik het als een interactieve TV .

Als je kinderen hebt en ze zijn fan van paar films die je nog zeker heeeeel vaak wilt zien, dan race je toch naar de dichtsbijzijnde mediamarkt en haalt de film op DVD/BR daar uit de bakken (5 a 10 euro) zodra ze van netflix verdwenen zijn?

Ik kijk bijna geen normale TV meer, maar netflix vind ik wel erg fijn voor de series. En daarnaast is het 1 van de weinig legale services met een relatief degelijk aanbod voor een lage prijs (in tegenstelling tot je TV pakket)

Door Tweakers user Luca, zaterdag 14 mei 2016 14:05

Tja, Netflix is ook maar afhankelijk van de studio's en uitgevers dus je kan het hen niet kwalijk nemen. Ze hebben al een rijkelijk aanbod en de catalogus zal enorm veel waard zijn (money wise).

Door Tweakers user Gerwin486741, zondag 15 mei 2016 11:08

Gewoon betalen en voor die paar films die je kids willen repeaten; die zijn toch vaak gedateerd en voor een paar euro bij de blokker uit het schap te vissen!

Door Tweakers user SeenD, maandag 16 mei 2016 00:24

Ik vind t t geld nog steeds waard.

Ik kan altijd wel wat vinden wat ik wil zien. En ik vind t niet erg om te wachten of dingen niet te kunnen zien.

Door Tweakers user Estylicious, maandag 16 mei 2016 17:32

Alleen al het genot van geen schijfjes meer wisselen, geen reclame, geen pirate waarschuwingen, geen trage menu's, enzovoorts.

Ja, het is soms niet leuk als er iets verdwijnt, maar Netflix is voor mij op dit moment een blijvertje. Zoals hierboven aangegeven, neem een premium account met wat andere mensen en je hebt voor 3 a 4 euro per maand een hoop lol. _/-\o_

Door Tweakers user anessie, maandag 16 mei 2016 18:38

Idem hier, 3 euro per maand, minder zagen en wat vrienden in de netflix weelde laten delen.

Door Tweakers user erwin26, dinsdag 17 mei 2016 12:18

"Hoewel 2 euro extra per maand niet het einde van de wereld is, was dit wel weer even een wake-up call. Hoe vaak gebruik je Netflix nou eigenlijk. En is het het geld nog wel waard? Zeker gezien het probleem dat ik hierboven beschreef."

2 euro per maand is vrij veel. Als ze dit keer 10 miljoen gebruikers doen is dat toch een mooie 20 miljoen per maand winst. Zoals je al zegt je krijgt niks extra's. Dus hun winst stijgt voor zo simpel iets. En over 1 jaar is het niet 10 euro, maar 12. Mensen blijven denken ooh is maar kleine verhoging, maar in jaren tijd betaal je zo het dubbele ervoor helaas.


Door Tweakers user DexterDee, vrijdag 20 mei 2016 11:51

Hmmm ik heb al heel lang een Netflix abonnement, langer dan dat de dienst in Nederland beschikbaar is. Gewoon een USA account afgesloten ooit.

Ik betaal momenteel met de $ wisselkoers € 7,10 in de maand. En omdat ik in Nederland zit krijg ik het Nederlandse aanbod. Voor zover ik weet zit er geen enkel functioneel verschil tussen een NL en een USA account.

Misschien is dat dus nog een optie.

Door Tweakers user EdRandom, vrijdag 20 mei 2016 14:42

Ik heb thuis IPv6 via een broker. Al jaren, Hurricane Electric.

Sinds een tijd beschuldigt NetFlix me van kijken via een proxy. En dat terwijl ik toch echt geen proxy of VPN in m'n glasvezel heb zitten.

Het heeft weken geduurd voordat we er samen met Netflix support achter kwamen dat mijn *Nederlandse* IPv6 POP gezien werd als een VPN/Proxy.

HEEL irritant. Op een oude Apple TV2 kunnen we nog kijken (geen IPv6 support), maar op de nieuwere devices werkt het niet meer.

Het ironische is dat het via de PIA VPN wel nog werkte, dus ik kon alleen via VPN de valse VPN/Proxy melding omzeilen ;-)

Door Tweakers user TunefulDJ_Mike, zaterdag 21 mei 2016 02:13

Zojuist plofte het mailtje ook bij mij in de mailbox, heb gelijk mijn Netflix account maar opgezegd keek er toch al niet veel naar en na deze verhoging had ik zoiets van tijd om het op te zeggen.

Reageren is niet meer mogelijk