4G, Wat Moet Je Er Mee?

Door sys64738 op woensdag 1 oktober 2014 20:13 - Reacties (25)
Categorie: Technologie en gadgets, Views: 4.306

Voor velen hier op T.net is dat niet zo’n moeilijke vraag natuurlijk. Maar wij zijn dan ook niet de doelgroep van de nieuwe televisie spotje van de KPN. In de reclame vermeldt KPN trots dat ze nu complete 4G dekking hebben in het Nederland en dat je dus overal razend snel kunt internetten. Vervolgens zie je een man die aan het joggen is zijn telefoon pakken en Spotify openen. Ja want met 4G kun je eindelijk overal je favoriete muziek luisteren. De wonderen zijn de wereld nog niet uit!

Aan de jeugd hoef je niet uit te leggen waarom ze 4G zouden moeten willen hebben. Nog sneller en meer Youtuben en Foto’s, Filmpjes en Selfies met elkaar delen. Hack, waarom geen video selfies (bestaat dat al? Anders bij deze: SelVids). Om er vervolgens achter te komen dat je databundel er ook nog sneller doorheen gaat. Daarnaast zitten de jongere generaties volgens mij ook niet bij KPN maar bij hippere providers (die vaak wel weer dochter zijn van KPN).

Nee, het probleem is hoe je aan al die veertigers en vijftigers uitgelegd krijgt waarom zij niet zonder 4G kunnen. En das nog best lastig. Ik behoor sinds kort tot die eerste groep en durf mezelf ook nog wel een echte Tweaker te noemen maar ik kan prima leven zonder 4G. Mijn ouwe vertrouwde 3G volstaat prima voor de dingen die ik wil doen. En dan ben ik nog redelijk gadget verslaafd dus de gemiddeld zullen deze mensen nog minder behoefte hebben aan 4G.

Dus daar zit je dan met je sjieke (en dure) 4G netwerk en een grote klantengroep die er niet echt op zit te wachten. Tja, dan moet je wat. Maar was er nog echt niets beters te verzinnen dan overal muziek luisteren? Die 320 kbit/s van Spotify is al mogelijk sinds de eerste versie van 3G, die stamt uit 2003. Maar wat dan? Beter bereik/dekking had waarschijnlijk een betere geweest. En verder? Zitten deze mensen wel te wachten op in het park een 1080P filmpje kijken of de hele dag SelVids delen?

Waarschijnlijk moet de behoefte gewoon nog groeien en zal 4G langzaam aan toch ook zijn weg wel vinden naar de “senioren” telefoons. Over een paar jaar weet niemand beter en zit iedereen aan de 4G. En dan zullen de oudere generaties ook al die hippe online dingen doen alsof ze nooit anders gewend waren. Tot die tijd zal het een hele geruststelling voor ze zijn dat ze 100 Spotify streams tegelijk kunnen luisteren.

Volgende: Ebola.com: De één zijn dood is de ander zijn brood. 10-'14 Ebola.com: De één zijn dood is de ander zijn brood.
Volgende: Buigen of Barsten: Apple vs. Samsung 09-'14 Buigen of Barsten: Apple vs. Samsung

Reacties


Door Tweakers user 461943, woensdag 1 oktober 2014 20:27

Waarom zou je het moeten uitleggen? Als ze het willen kopen ze het, anders niet. Ik heb zelf een tijdje een foon met 4g gehad, en snel was het inderdaad. Maar ik heb normaal helemaal geen mobiel internet, en ik mis 4g nu echt niet.

Door Tweakers user marcop23, woensdag 1 oktober 2014 20:31

LTE in Nederland is nu nog in de kinderschoenen, maar ooit denk ik dat 4G de dekking gaat krijgen op de 900 MHz band die net zo goed is als dat van 2G nu. Er zijn genoeg plekken waar 3G niet beschikbaar is, omdat het in het platteland is of de dekking binnen niet goed is. Het belangrijkste waarom ik naar 4G zou willen, is de betere dekking binnenshuis en andere plekken waar nu alleen GPRS is. Op die plekken heb ik nu namelijk nauwelijks internet. Het 75 Mb/s maakt me minder uit.

Door Tweakers user mux, woensdag 1 oktober 2014 20:35

4G heeft ook nog hele belangrijke 'under the hood'-voordelen. Doordat er efficiënter gebruik wordt gemaakt van meer spectrum kunnen meer mensen tegelijk down/uploaden en kunnen queued requests sneller afgehandeld worden. Daarnaast is de latency in het geheel met ongeveer een factor 2-3 verbeterd en 'voelt' het dus sneller, zelfs als je daadwerkelijke down/up snelheden ruwweg hetzelfde zouden zijn.

En omdat 4G niet zo dichtgeplakt zit met patenten als 3G zijn de modems op den duur ook goedkoper en door meer partijen te maken, wat voor een gezondere markt zorgt.

Er zijn meer dan genoeg redenen om zo snel mogelijk iedereen op 4G over te brengen, en lang niet alleen voor het voordeel van de consument ;)

Door Tweakers user fotografie999, woensdag 1 oktober 2014 20:37

4G is imo leuk als je een onbeperkte internet bundle hebt en je je mobiel als Wi-Fi hotspot kan gebruiken.

Door Tweakers user Haas_nl, woensdag 1 oktober 2014 20:38

Netflix?
En ja het werkt niet als je datalimiet hebt dan is ook het grootste gevaar van 4g met databundels.

Door Tweakers user xaho, woensdag 1 oktober 2014 21:09

Haas_nl schreef op woensdag 01 oktober 2014 @ 20:38:
Netflix?
En ja het werkt niet als je datalimiet hebt dan is ook het grootste gevaar van 4g met databundels.
Ik kan prima Netflix streamen met mijn 3G abbotje :) heb ik dus geen 4g voor nodig

[Reactie gewijzigd op woensdag 1 oktober 2014 21:10]


Door Tweakers user NLKornolio, woensdag 1 oktober 2014 21:16

Je ken het nog verder trekken heb jij de rekenkracht in je telefoon nodig. Allemaal een telefoon van 600,- maar heb je het nodig. Heb de hele tijd (mijn jonge jaren) een telefoon gekozen met een goede camera ? Is dat de 600,- waard ? Ben overgestapt naar de lumia 630 119,- wat mis ik ? De flits als zaklamp in het donker.

Door Tweakers user sypie, woensdag 1 oktober 2014 21:58

Het is heel simpel: KPN probeert jou niet over de streep te trekken. Je bent veertiger dus heb je de opkomst van de PC meegemaakt. Je hebt in al die jaren de "noodzaak" voor deze apparaten wel geleerd, we kunnen ook prima zonder.

Datzelfde is met de telefoon net zo, ook daar kun je prima zonder. Het is de keuze die je maakt.

Waar KPN rekening mee houdt: de tieners van nu zijn de veertigers van straks. En ja, die veertigers hebben dán wel 4G nodig om hun HD-films in de trein te bekijken, onderweg naar hun slaafste dagbesteding. (werk)

En nee, ik heb het niet nodig. 3G voldoet prima voor mijn Wordfeud en WhatsApp. KPN heeft niet zo bijster veel aan mij. ADSL van een andere provider, geen TV abonnement en een SIM-only van een toko die alleen maar op het netwerk van KPN zit. Ach... het zijn de keuzes die je maakt.

Door Tweakers user Pataar, woensdag 1 oktober 2014 22:41

Selvids bestaan al :p Video berichten op Snapchat. Of skypen natuurlijk.
Wat je ook met 4G kan doen is een razend snelle Wifi hotspot maken voor je vrienden. Een vriend van mij doet dat, 1000 keer zo snel dan het school Wifi. Hij heeft toch 3GB en dat maar voor 18(!) euro per maand met gratis htc one mini. Hij zit overigens bij KPN, netzoals heel veel andere vrienden van mij. Dochter ondernemingen zoals Simpel heeft niemand in mijn vriendengroep. Vodafone en KPN zijn nog altijd populair.

Maar om echt even naar het topic te gaan.
4G is veel sneller ook gewoon om te browsen, bijvoorbeeld even op tweakers ;)

Door Tweakers user Zorian, woensdag 1 oktober 2014 22:58

1 van de redenen dat ik op 4G zit is dat het 3G netwerk overvol is, terwijl er nog bijna geen kip op 4G te bekennen is.
Dit merk ik o.a. op iets als een festival of drukbezochte locaties zoals in grote steden.
Op 3G gaat alles niet of zeer traag, maar 4G gaat dan nog gewoon met volle kracht vooruit.

Door Tweakers user mvdam, woensdag 1 oktober 2014 23:07

4G is niet alleen een hebbedingetje, het is ook gewoon iets dat voor de provider op zijn netwerk extra capaciteit verzorgt, ik merk als ik met mijn tmobile in de randstad rijd dat ik vaak op 1 streepje 4G nog uitermate prima netflix, streamnation en andere video's met gemak kan streamen, waar ik dat op een 3G lijn echt niet kan, dus ik zeg, laat maar komen die 4G in heel NL. Minder bereik maar meer snelheid.

Het is absoluut niet nodig, maar wel prettig dat je virtueel onder elke netwerkomstandigheid met 4G snel genoeg bent om met gemak je muziekje te streamen. :)

Door Tweakers user iamzero456, woensdag 1 oktober 2014 23:07

Leuk dat 4G, echt soms sneller dat menig thuisinternet ADSL. Echter ben ik zo door mijn databundel heen voordat ik er erg in heb. Zal aan mij liggen, maartoch.

Heb echt 10GB nodig wil ik optimaal gebruik maken van 4g.

Door Tweakers user i-chat, donderdag 2 oktober 2014 00:21

het is hierboven al genoemt, 4g brengt meer snelheid op het aanwezige netwerk, en met de 800mhz banden die het gebruikt is het berijk ook nog eens beter,

door beter gebruik te maken van de beschikbare frequenties kunnen meer mensen op een acceptabele snelheid surfen skypen en whatsappen. die 75mbit kan me gestolen worden, en wat mij betreft cappen ze je op 7.5mbit of desnoods 15, dan kunnen er 5 a 10 keer zoveel mensen op het netwerk gebruik maken van de 'geadverteerde' snelheid. ik zeg doen, overal internet, en torrenten doe je maar lekker thuis.

ik ben trouwens sterk voorstander van een herverdeling van frequentie ruimte,
ik meen dat 700mhz tzt ook beschikbaar komt voor mobiele netwerken, dus 700 - 800 1800 voor 4g, 900 en 1900 voor 2g, of egde en 2100 voor wifi voor stadsnetwerken en commeciele accesspoints vervuilen nu vaak de 2.4 band

[Reactie gewijzigd op donderdag 2 oktober 2014 00:25]


Door Tweakers user Wailing_Banshee, donderdag 2 oktober 2014 07:42

Ze zullen eerst eenst moeten uitleggen waarom ik altijd en overal internet nodig heb... Ik heb sinds vorig jaar toch maar eens een databundel genomen bij m'n mobiele abonnement. 200Mb. En daar gebruik ik gemiddeld zo'n 10Mb van per maand. Ik heb wel een 4G toestel omdat de 920 dat nou eenmaal had... En dat was het toestel wat ik wilde, vanwege de grootte, het geheugen en het OS.

Ik heb geen behoefte om al m'n foto's die ik maak met mijn telefoontoestel gelijk met de hele wereld te delen (de mooie foto's maak ik toch met een echt fototoestel), whatsapp heb ik totaal 5 minuten op m'n telefoon gehad en facebook en twitter heb ik helemaal al niets mee.

Door Tweakers user -RetroX-, donderdag 2 oktober 2014 08:10

Ik zie 4G best zitten. Alleen geloof ik er geen bal van dat de dekking voldoende is (woon 10 km van de grens). Hier is de 3G dekking ongeveer 50%.

Waarom ik zo sceptisch ben om over te gaan naar 4G? We zijn al zo vaak belazerd door providers met lagere snelheiden in de praktijd dan waarmee de providers adverteren. Thats it. Als ik vertrouwen had dan KPN volledig 4G dekking zou hebben dan zou ik vandaag nog overstappen. Dat vertrouwen is er niet. En dat vertrouwen komt er voorlopig ook zolang providers blijven liegen over dekkingen en snelheden.

Het heeft dus helemaal niets met leeftijd te maken. Het heeft te maken met het feit dat 40ers al vaker zijn bedonderd dan 20ers. Ingewikkelder is het echt niet.

Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 2 oktober 2014 10:21

'Snel' staat niet perse gelijk aan 'veel'. Als je dezelfde website opent via 4G, dan zal die pagina sneller geladen zijn dan met 3G. Natuurlijk, met 3G ging het ook prima, maar het is wel fijn als een pagina sneller laadt. Maar verbruik je dan meer data? Nee dat niet.

Daarnaast zijn er ook genoeg zakelijke toepassingen. Jij denkt vanuit jezelf en inderdaad, voor veel consumenten maakt het niks uit, maar wat denk je van tablets, laptops, dongels en dergelijke? Onderweg werken, bijvoorbeeld in de trein? Daar is 4G uitermate geschikt voor.

En verder heb je natuurlijk nog te maken met toekomst. Dus extra capaciteit, of diensten die we nu nog niet voorzien.

Door Tweakers user Richh, donderdag 2 oktober 2014 11:38

Komt vanzelf wel. We hebben dit soort stappen al vaak genoeg meegemaakt, de groep 40'ers heeft ook ooit moeten inbellen en ging later over op ADSL.
Nu 4G toestellen ook in het budgetsegment te vinden zijn en 4G abo's niet veel duurder zijn dan 3G abo's is het gewoon een kwestie van tijd tot men over is.

En laten we eerlijk zijn: 4G is ook niet nodig voor waar de meeste 40'ers (en net zo goed veel 'jongeren') hun mobiele internetverbinding voor gebruiken (beetje whatsappen, facebooken, en misschien eens wat opzoeken op wikipedia). Dan is 3G misschien wel niet optimaal, maar echt wel toereikend. Kwestie van tijd tot ze meer spannende dingen over mobiel internet gaan doen, net als dat het web tussen inbellen en ADSL ook veranderd is.

Zelf wil ik echt niet meer zonder 4G. Spotify is er eentje inderdaad (bij Hi Spotify zonder datalimiet is heerlijk), maar als ik in de trein voor mijn studie bezig wil hoef ik dat echt niet over 3G te proberen. Dus dat is tetheren over m'n smartphone. Zelfs remote desktop wil prima over 4G...

Ohja, en men mag hier echt wel ophouden over 'je gebruikt meer data met 4G' - nee, je internet gaat sneller dus wil je misschien meer doen. Bij mij persoonlijk is het verbruik zo'n 10% gestegen en ik ben echt een poweruser.
Er is meer dan alleen het aantal MB's, vooral je ping is lager waardoor alles sneller aanvoelt.
Idle is 4G op mijn Nexus 5 zuiniger dan 3G. Ook stressed, tenzij je natuurlijk veel meer data binnenhaalt en verwerkt.
En bereik... op veel plekken waar je bij KPN een 2G bereik had en dus geen 3G was, is wel 4G.

Door Tweakers user Helixes, donderdag 2 oktober 2014 13:53

Ai. 4G...

4G is een duur - maar noodzakelijk - speeltje van de aanbieders van mobiele telefonie. En dan niet zozeer omdat hun klanten schijnbaar zitten te wachten op hogere snelheden. Ik zou eerder zeggen dat de dataverbruik nog steeds exponentiëel aan het groeien is. En er is (zeker lokaal) maar zoveel data welke je via de ether kan verzenden.

De unique selling point, vanuit het perspectief van de TelCo's is dan ook niet: sneller internet, maar eerder: grotere bandbreedte. Het is voor hun toekomst essentiëel dat ze de stijgende vraag naar data kunnen bijhouden.

Maar waarom betalen we dan een premium voor een 4G abonnement? Nou... 4G was ontzettend verschrikkelijk duur - een risico, zelfs, op de balans van KPN. Je moet dat terug verdienen. En waarom dan niet de cutting edge technologie tegen een premium aanbieden? En aggressief marketen? Tja... Ik kan die jongens in de directiekamer er niet om veroordelen. Zij zitten daar nu enmaal ook met samengeknepen billen...

Binnen twee jaar is 4G gemeengoed. Dan verwacht ik dat de TelCo's de bandbreedte van 4G gewoonweg nodig hebben om mobiel internet betrouwbaar te kunnen blijven aanbieden. Tot die tijd betalen de early adopters, zo denk ik, een premium. 3G zal dan, trouwens, nog blijven bestaan als achtervang voor het primaire netwerk, zo heb ik begrepen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 2 oktober 2014 13:54]


Door Tweakers user sbmuc, donderdag 2 oktober 2014 15:07

Voor mij is 4G heerlijk. Ik kan vanuit Amersfoort de bus in stappen en ondertussen een potje Hearthstone spelen op mijn iPad mini en naar mijn werk in Utrecht rijden en 0 keer verbinding verliezen. Ik heb het voorheen wel eens geprobeerd met 3G... een drama..
En het is gewoon heerlijk snel browsen, news aps etc laden gewoon veel sneller het is gewoon alsof je op wifi zit. Ik heb weinig behoefte aan youtube onderweg ivm hoge dataverbruik(ik heb "maar" 3GB).

Door Tweakers user Jeroenneman, donderdag 2 oktober 2014 15:31

Pataar schreef op woensdag 01 oktober 2014 @ 22:41:
Selvids bestaan al :p Video berichten op Snapchat. Of skypen natuurlijk.
Wat je ook met 4G kan doen is een razend snelle Wifi hotspot maken voor je vrienden. Een vriend van mij doet dat, 1000 keer zo snel dan het school Wifi. Hij heeft toch 3GB en dat maar voor 18(!) euro per maand met gratis htc one mini. Hij zit overigens bij KPN, netzoals heel veel andere vrienden van mij. Dochter ondernemingen zoals Simpel heeft niemand in mijn vriendengroep. Vodafone en KPN zijn nog altijd populair.

Maar om echt even naar het topic te gaan.
4G is veel sneller ook gewoon om te browsen, bijvoorbeeld even op tweakers ;)
Kun je misschien uitleggen waar ie die 18 euro per maand voor 3(!)GB data en 4G vandaan haalt? Kan me simpelweg niet voorstellen dat KPN dat levert. Over het algemeen is KPN juist een van de duurdere providers.

Door Tweakers user GAIAjohan, donderdag 2 oktober 2014 20:32

Ik zit zelf sinds kort bij T-Mobile op 4g. Werk veel in A'dam, dus dan is het wel bereikbaar. Ik heb 2GB data voor €18,- p/m.
4g werkt eigenlijk overal itt 3g. Het snelheidsverschil waarmee websites binnenkomen is enorm wat ook komt omdat 3g 'vol' zit. Verder is het gewoon fijn dat als je even een video'tje van het nieuws gaat kijken je zeker geen gebuffer hebt.

Van die 3GB bij KPN voor 18euro geloof ik ook vrij weinig.. 1GB kostte daar al 26euro geloof ik..

Door Tweakers user AMD1800, donderdag 2 oktober 2014 22:40

selfies voor video's? Noemen we dat geen Vines?

4G is dikke prima, maar ik word er toch wel een beetje moe van dat ik via Vodafone in hartje centrum Groningen (Herestraat) nog niet eens een foto kan versturen via mijn telefoon, terwijl ik wel verbinding heb (edge op dat moment). Dan heb ik zoiets van: zorg maar eerst eens dat je netwerk fatsoenlijk werkt.

Door Tweakers user onok, vrijdag 3 oktober 2014 09:03

4g is niet alleen meer snelheid mensen. Waarom moet dit toch elke keer weer uitgelegd worden.
4g betekend ook:
- minder stroomverbruik, dus langere batterijduur
- beter bereik
- stabielere verbinding
- lagere latency, dus beter geschikt voor realtime applicaties zoals video/voicechat/skype en gaming

[Reactie gewijzigd op vrijdag 3 oktober 2014 09:04]


Door Tweakers user B00st3r, vrijdag 3 oktober 2014 10:20

- Ze stampen ook moskeeën en kerken uit de grond, wat moet ik daarmee als iemand die niet religieus is?
- Ze bouwen ook bejaardentehuizen, wat moet ik daarmee als jong persoon?
- Ze leggen fietspaden aan in steden, wat moet ik daarmee als ik geen fiets heb?

Enzovoorts... Ik zou over al deze dingen een blog kunnen schrijven zoals je net hebt gedaan, en ze zouden allemaal even zinloos zijn.

Door Tweakers user BarôZZa, zondag 5 oktober 2014 02:14

Het antwoord is vrij eenvoudig: 3G is simpelweg niet zo goed als een vaste lijn en met 4G komt het behoorlijk dicht in de buurt. Als de prijzen omlaag gaan en de limieten omhoog dan is het zelfs een prima vervanger voor veel ADSL/kabel verbindingen.

Bij 3G heb je te vaak dat je verbinding wegvalt of gewoon retesloom is op een drukke plek.

Voor mij is remote desktop bijvoorbeeld een interessante zaak. 4G opent de weg naar lichte goedkope hardware waarmee je overal kan werken. Denk aan een Chromebook van een kilootje waarbij je weinig processorkracht, geheugen en opslag nodig hebt, maar via remote desktop gewoon op je workstation werkt.

4G kan ervoor zorgen dat je overal toegang hebt tot al je data in originele vorm en dat is het grote verschil met 3G, waar je dat niet mee mogelijk is of in aangepaste vorm.

[Reactie gewijzigd op zondag 5 oktober 2014 02:16]


Reageren is niet meer mogelijk