Doet Nokia TomTom de das om?

Door sys64738 op vrijdag 5 september 2014 13:55 - Reacties (23)
Categorieën: Planes, trains and automobiles, Technologie en gadgets, Views: 5.081

TomTom heeft het in het verleden relatief makkelijk gehad. Er was wel concurrentie maar die apparaten waren minder goed of simpelweg minder bekend. En ondanks het feit dat bijna iedereen een smartphone heeft waar je mee zou kunnen navigeren, was dit niet echt concurrentie voor TomTom. Maar daar gaat binnenkort verandering in komen en als ik TomTom was zou ik me toch wat ongemakkelijk voelen bij het nieuws van Nokia.

Eigenlijk is het vreemd dat we onze telefoon niet vaker gebruiken als navigatiedevice. De hardware is er prima voor geschikt, en is vaak beter dan de devices van TomTom zelf en een telefoon heb je altijd bij je. Maar het gebrek aan goede en gratis offline navigatiesoftware is tot op heden TomToms redding geweest.

Helaas (voor TomTom) heeft Nokia onlangs bekend gemaakt dat het binnenkort op de proppen gaat komen met haar nieuwe kaarten applicatie. Dit keer is de app niet alleen beschikbaar voor bezitters van een Nokia device maar ook voor iedereen met een Android of iOS toestel. Maar het belangrijkste nieuws is dat de app en de kaarten, net als bij Google Maps, gratis zullen zijn maar in tegenstelling tot Google Maps ook volledig offline zullen werken. Thuis kun je de kaarten op je toestel zetten en onderweg heb je dan geen internetverbinding meer nodig. Wel zo lekker met die steeds duurder wordende databundels en ook erg handig in het buitenland.

De applicatie is natuurlijk nog niet uit dus er kan nog niet met zekerheid gezegd worden dat dit een echte TomTom killer gaat worden. Maar Nokia heeft al genoeg ervaring opgedaan met haar bestaande Here maps applicatie en zal waarschijnlijk geen half werk afleveren.

Dus bij je volgende vakantie of road trip is de keuze waarschijnlijk vrij makkelijk. Waarom zou je nog minstens 100 euro uitgeven aan een TomTom of 40 euro voor de West Europa app op je telefoon of tablet? Even de avond van te voren de nodige kaarten binnenhalen en gaan.

Bron: http://online.wsj.com/new...lMyQjAxMTA0MDAwMzEwNDMyWj

Volgende: Buigen of Barsten: Apple vs. Samsung 09-'14 Buigen of Barsten: Apple vs. Samsung
Volgende: Toyota Snapt Het! 08-'14 Toyota Snapt Het!

Reacties


Door Tweakers user 278922, vrijdag 5 september 2014 13:59

Ik heb ook vaak gebruik gemaakt van Sygic voor android. Het is alleen een dingetje wanneer de vriendin de auto wilt gebruiken.. Ik hou namelijk toch liever m'n smartphone bij..

Daarom toch een losse TomTom aangeschaft en dat werkt toch een stuk beter dan de oude situatie.

Door Tweakers user Jesserr, vrijdag 5 september 2014 14:00

Ehhhh... Ik gebruik al ik-weet-niet-hoelang mijn smartphone als GPS.

Gratis volwaardige navigatie met offline kaarten voor android:
https://play.google.com/s...ls?id=net.osmand&hl=nl_NL

[Reactie gewijzigd op vrijdag 5 september 2014 14:00]


Door Tweakers user Wailing_Banshee, vrijdag 5 september 2014 14:04

Als een Nokia Lumia gebruiker ben ik het niet helemaal eens met je opmerking dat die vaak beter is dan de devices van TomTom. En ik heb alle kaarten van Nederland, Belgie, Duitsland, Frankrijk, Zwiterserland, Oostenrijk, Hongarije en Spanje allemaal op mijn telefoon staan. Maar in de auto vind ik mijn TomTom vele malen beter leesbaar aangezien die een transflective scherm heeft en niet een transparant scherm. Zowel in zonlicht als in het donker.

Door Tweakers user sys64738, vrijdag 5 september 2014 14:05

@typheanix: en nu zet je dus gewoon op alle smartphones die Nokia app en heb je dat probleem ook niet meer.

@Jesserr: Werkt die echt prettig? Heb in het verleden wel vaker van die OSM apps geprobeerd maar ben er op een gegeven moment mee gestopt omdat het allemaal zo slecht was. Misschien geef ik deze wel een keer een poging.

Door Tweakers user 278922, vrijdag 5 september 2014 14:17

sys64738 schreef op vrijdag 05 september 2014 @ 14:05:
@typheanix: en nu zet je dus gewoon op alle smartphones die Nokia app en heb je dat probleem ook niet meer.
In het geval dat de vriendin een (knappe) smartphone heeft.. juah.. kan ik inkomen, maar in het geval van een nokia 5800, niet

Door Tweakers user Moosjes, vrijdag 5 september 2014 14:18

Ik gebruik ook al jaren Osmand. Gisteren zelfs voor het eerst gebruikt op de motor. Ideaal met offline kaarten en erg up-to-date

Door Tweakers user Tales, vrijdag 5 september 2014 14:19

De laatste tijd zitten experimenteren met verschillende navigatie opties op mijn telefoon tot nu toe ben ik steeds uitgekomen bij de Tom Tom applicatie hoewel deze betaald is.

Waze is erg leuk, maar online, kaarten zijn okay, maar vaak niet heel duidelijk in onbekende gebieden.

Google Maps hetzelfde,

Apple Maps ook.

Navigon kon ik redelijk goed mee leven echter vond ik ook hier de interface niet super overzichtelijk.

Bij TomTom heb ik tot nu toe de beste ervaring, zowel qua updates (elke 3 maanden), als accuraatheid van de maximum snelheden, als het brengen naar mijn eindbestemming en in één oog opslag zien wat de volgende stap is.

Door Tweakers user Dreeke fixed, vrijdag 5 september 2014 14:33

Er zijn nu echt veel gratis navigatie apps.
Zelf gebruik is al tijden navfree, maar de keuze is reuze :)

Door Tweakers user sys64738, vrijdag 5 september 2014 14:46

Dreeke fixed schreef op vrijdag 05 september 2014 @ 14:33:
Er zijn nu echt veel gratis navigatie apps.
Zelf gebruik is al tijden navfree, maar de keuze is reuze :)
Ja ik weet dat er veel gratis offline apps zijn maar ik ben het met Tales eens dat ik tot nu toe geen goede gevonden.

OSMand ga ik dus zeker proberen maar met de gratis versie loop je gelijk weer tegen beperkingen aan. Maximaal 10 downloads wat vrij onhandig kan zijn. Maar zal los daarvan eens proberen of het lekker werkt.

Door Tweakers user cantate, vrijdag 5 september 2014 15:13

Mijn situatie in deze context is misschien wel grappig. In mijn auto zit standaard een garmin (semi geïntegreerd) , maar ik heb dus de TomTom app op mijn telefoon gekocht. een extra losse tomtom werd me iets te gek voor in de auto. Als ik bekende routes rijdt dan staat de garmin aan voor GPS snelheid, boorcomputer en als carkit (zit op radio), maar als ik naar een onbekende plek ga staat de tomtom app me altijd bij in het vinden van de goede route. Zeker met files en andere afwijkingen van de geplande route (wegwerkzaamheden, e.d.) is de tomtom superieur aan de garmin of google maps.

Ik zie dit dan ook niet veranderen door een andere speler als nokia.

Door Tweakers user Xudonax, vrijdag 5 september 2014 15:32

Ik heb zelf al enige tijd Nokia navigatie (Nokia N900, toen de 808 Pureview en nu de Lumia 1020) en ben er redelijk tevreden mee. Het is een fijn systeem, alleen stuurt het ding je wel eens de "verkeerde" kant op omdat een zandweg of een pontje korter zou zijn. Een optie om dat uit te zetten heb ik nog niet gevonden... Soms moet je het ding dus ofwel negeren en de bordjes volgen, ofwel gewoon lekker over de zandweggetjes heen crossen :9

Daarnaast is het wel nog nodig om zeer zeker zelf op de borden langs de weg te blijven letten, zeker qua snelheid (120/130 wisseling zit er niet in, en sommige wegen zijn 130 waar je 120 mag, of 130 waar je 100 mag etc). Maar, al met al is het zeer zeker geen slecht product gezien de prijs. En wees eerlijk, met iedere navigatie dien je nog steeds op de borden te letten.

Door Tweakers user chime, vrijdag 5 september 2014 15:33

Tip: google maps kan ook offline.

Gewoon OK maps intypen in het zoekveld ... vervolgend wordt alle zichtbare map data binnengehaald.

Door Tweakers user BillsGate, vrijdag 5 september 2014 15:36

Waarom persee offline? Met de databundels van tegenwoordig zie ik daar de noodzaak niet zo van en de meeste online navigatie-apps zijn best efficient met data.

Ik ben afgelopen weekend met Waze van Eindhoven naar Haarlem (en terug) gereden en het heeft me net iets meer dan 10MB data gekost. :)

Door Tweakers user 278922, vrijdag 5 september 2014 15:41

BillsGate schreef op vrijdag 05 september 2014 @ 15:36:
Waarom persee offline? Met de databundels van tegenwoordig zie ik daar de noodzaak niet zo van en de meeste online navigatie-apps zijn best efficient met data.

Ik ben afgelopen weekend met Waze van Eindhoven naar Haarlem (en terug) gereden en het heeft me net iets meer dan 10MB data gekost. :)
Omdat roamen niet goedkoop is :)

Door Tweakers user GoT, vrijdag 5 september 2014 17:21

De aandelen TomTom is al een lange tijd aan het kelderen.
Het is niet de vraag of .... , maar wanneer .....

Door Tweakers user Hahn, vrijdag 5 september 2014 19:44

BillsGate schreef op vrijdag 05 september 2014 @ 15:36:
Waarom persee offline? Met de databundels van tegenwoordig zie ik daar de noodzaak niet zo van en de meeste online navigatie-apps zijn best efficient met data.

Ik ben afgelopen weekend met Waze van Eindhoven naar Haarlem (en terug) gereden en het heeft me net iets meer dan 10MB data gekost. :)
Databundels van tegenwoordig? Laatste jaren zijn die bundels alleen maar kleiner en duurder geworden. En je voorbeeld gaat over een klein stukje, wat al 10MB is. Stel je voor dat je op vakantie bent en duizenden kilometers gedurende verschillende dagen gaat rijden, dan heb je het over heel wat anders.

Daarom per se offline.

Door Tweakers user Caelorum, vrijdag 5 september 2014 21:34

BillsGate schreef op vrijdag 05 september 2014 @ 15:36:
Waarom persee offline? Met de databundels van tegenwoordig zie ik daar de noodzaak niet zo van en de meeste online navigatie-apps zijn best efficient met data.[...]
Veel plezier met je drie weken vakantie in Frankrijk of Italie ofzo ;)

Door SD'tje, vrijdag 5 september 2014 22:17

Als voormalig gebruiker van een E7, en nu een lumia 920 ben ik al een 3 jaartjes onderweg met de nokia navigatie en werkt prima.. Je hebt altijd navigatie bij en volledig offline is een groot voordeel voor mij als nog prepaid gebruiker O-) .

Net als Xudonax al zegt, soms wil hij je de autoweg afsturen om vervolgens weer meteen op te rijden omdat dit korter/sneller is? 8)7 . En ook zitten er niet zoveel opties op als tom tom.. maar ik kom altijd op bestemming, heeft vaak betere kaarten dan de onboard navigatie van een auto.. en het onthoud mn sluiproutes voor de file na een paar keer rijden :> Ik ben dus tevreden

Door Tweakers user Xudonax, zaterdag 6 september 2014 12:42

Klopt, die heb je ook nog ja XD Ik heb relatief vaak gehad dat Here+ (enkel de Windows Phone versie, niet de Symbian versie) me op de A2 een parallelbaan op wilt hebben die muurvast staat, om vervolgens weer vrolijk de hoofdrijbaan op te gaan... Gezellig jo :P

Door Tweakers user ZeroSect0r, zondag 7 september 2014 08:18

Dude...TomTom is niet alleen een App. TomTom heeft (en dat is hun redding geweest) ook allerlei mapdata gekocht, m.n. door TeleAtlas te kopen. Die data verkopen ze aan maps-apps.

Door Tweakers user jwvdst, maandag 8 september 2014 00:52

BillsGate schreef op vrijdag 05 september 2014 @ 15:36:
Waarom persee offline? Met de databundels van tegenwoordig zie ik daar de noodzaak niet zo van en de meeste online navigatie-apps zijn best efficient met data.

Ik ben afgelopen weekend met Waze van Eindhoven naar Haarlem (en terug) gereden en het heeft me net iets meer dan 10MB data gekost. :)
ik heb met waze ook gehad dat ie me op de terugweg over een andere route stuurde dan de heenweg vanwege files.
met waze ook als je stil staat op de snelweg vraagt ie direct of je in de file staat en op die manier heeft waze een schat aan info over rijtijden enzo

Door Tweakers user Blazing-Studios, dinsdag 9 september 2014 15:25

Wailing_Banshee schreef op vrijdag 05 september 2014 @ 14:04:
Als een Nokia Lumia gebruiker ben ik het niet helemaal eens met je opmerking dat die vaak beter is dan de devices van TomTom. En ik heb alle kaarten van Nederland, Belgie, Duitsland, Frankrijk, Zwiterserland, Oostenrijk, Hongarije en Spanje allemaal op mijn telefoon staan. Maar in de auto vind ik mijn TomTom vele malen beter leesbaar aangezien die een transflective scherm heeft en niet een transparant scherm. Zowel in zonlicht als in het donker.
Hilarisch aangezien ik mij de briefing bij TomTom nog kan herinneren (jaren terug) over hoe geweldig Nokia's waren en hoe we een voorbeeld aan ze moesten nemen.
Ook zijn Nokia's kaarten een stuk gedetailleerder en worden wijzigingen over het algemeen sneller verwerkt.
Nu is mijn diepgaande kennis hier enkel over het Europese continent dus zou op andere plekken anders kunnen zijn natuurlijk.

Door Tweakers user Ramon 73, zaterdag 27 september 2014 10:22

Ik mag lijden dat TomTom kopje onder gaat door de gsm to navigate oplossingen. Jaaaren geleden (±2004 ongeveer) kwam TomTom als eerste en enige met een programmaatje dat je op een PDA met WindowsCE kon laten draaien. Een externe bedrade GPS erop en tadaa, navigatie in je auto. TomTom nam een wilde vlucht en wat (voor mij) begon bij versie 2 eindigde bij versie 6. Ik heb ze allemaal gekocht zodra het nieuw uit was, en heb toch op microniveau TomTom geholpen.
Met TomTom6 was het ineens afgelopen. 6 kwam alleen uit op geselecteerde toestellen en hun eigen kastje dat toen het daglicht zag. Nog een tijdje van illegale downloads geprofiteerd, maar de liefde was eigenlijk over. Tijdje iGO gedraaid, ook fijne software met de functie om uit te zoomen zodra er X km's geen instructie kwam (nooit meer gezien elders). Nu weer al wat jaren op Garmin op een dedicated device (Montana & Nuvi).

Ik lach als TomTom er zo hard op onderuit gaat dat ze moeten sluiten. Jaren geleden werden de PDA/Smartphone bezitters de deur uit getrapt. Nu pakken we ze terug.

Reageren is niet meer mogelijk