ICT Bij De Tennisbond: Dubbele Fout!

Door sys64738 op vrijdag 16 mei 2014 14:11 - Reacties (30)
Categorie: Programmeren en architectuur, Views: 8.537

Het zonnetje laat zich weer wat vaker zien en de temperaturen worden steeds aangenamer. De zomer is in aantocht en voor vele tennisliefhebbers betekent dat ook weer de start van het competitie-seizoen. Lekker een balletje slaan en wat nazitten, gezellig toch. Helaas zit er een keerzijde aan al dit plezier: de draconische webapplicatie ServIt-2 waarin je van de KNLTB de uitslagen in mag voeren.

Toen ik afgelopen week met iemand mee zat te kijken die de uitslagen aan het invoeren was, vroeg ik uit nieuwsgierigheid hoe lang deze applicatie al mee ging. Mijn ogen puilden uit van verbazing toen hij me vertelde dat dit het nieuwe, net geïntroduceerde systeem van de KNLTB was.

ServIT-2 was blijkbaar de langverwachte opvolger van het verguisde, originele ServIT platform. Er is ruim 5 jaar aan het nieuwe systeem ontwikkeld en de kosten zijn opgelopen tot 5,6 miljoen euro. Ik kan echt in de verste verte niet bedenken waarom een kern-applicatie van een sportbond zo veel geld en inspanning zou moeten kosten, maar goed.

Het heeft een enorme berg geld gekost dus het zal wel een fantastisch pakket geworden zijn, toch? Nee, dat kon er helaas niet af voor die bijna 6 miljoen. Het is een zeer gebruiksonvriendelijke app die gemaakt is in Microsoft Dynamics CRM 4.0. Om ermee te kunnen werken moet je een Windows XP, 2000 of Server 2003 machine hebben met IE 6.1. Met veel pijn en moeite werkt het ook nog wel op Windows 7 met IE 11 maar dan moet je allemaal compatibiliteitsinstellingen aanzetten. In Chrome en Firefox werkt het niet en Mac gebruikers hebben ook pech want daar werkt het sowieso niet.

Ja, laat het maar even op je inwerken. Het is inderdaad nog steeds 2014 en dan wordt er dus een applicatie opgeleverd die alleen in IE 6 op Windows XP werkt. En dat voor slecht 5,6 miljoen euro!

In een open brief erkent Erik Poel, de algemeen directeur van de KNLTB, wel dat er inderdaad problemen zijn met het systeem. In de testomgeving werkte alles prima maar nu het echt draait ineens niet meer. Dan is er toch echt iets mis met je test-strategie.

Daarnaast is hij kwaad over het feit dat hij een systeem opgeleverd heeft gekregen dat totaal niet functioneert. Hier kan hij toch ook de hand in eigen boezem steken. Als je een huis laat bouwen, ga je toch ook om de paar weken even kijken hoe het er mee gaat. Waarom ga je bij het herbouwen van je core systemen, a 5,6 miljoen euro, rustig achterover zitten en 5 jaar wachten tot het opgeleverd wordt en dan pas eens kijken hoe het er uit ziet en wat het kan?

Maar de echte schuld ligt natuurlijk bij Sogeti, de leverancier van al dit moois. Hoeveel tijd, resources en geld kun je verspillen aan het bouwen van een relatief simpele applicatie voor een sportbond? En hoe kun je nou in hemelsnaam anno 2014 software opleveren die alleen in IE 6.1 werkt? En waarom heeft Sogeti zelf niet aangedrongen op tussentijdse opleveringen en demo's? Als ik iets bouw, wil ik juist zeer regelmatig checken met de klant of alles nog volgens plan gaat of dat we toch bij moeten sturen.

In de open brief geeft Erik Poel ook aan dat er hard wordt gewerkt om de problemen die er zijn op te lossen en het pakket gebruiksvriendelijker te maken. Waarom denkt hij dat dit met Sogeti als leverancier überhaupt nog zou lukken? Als ze na 5 jaar zo'n puinhoop opleveren, denk je dan serieus dat ze in 1 of 2 maanden alles vlot gaan trekken.

Het is gewoon een gemiste kans. Het slechte imago dat opgebouwd was met de eerste versie van ServIt had behoorlijk opgepoetst kunnen worden met een mooie nieuwe versie. Hoe moeilijk is het nou om een degelijke webapplicatie te maken die wel gebruiksvriendelijk is en goed werkt op moderne browsers? En zorg er dan ook gelijk voor dat de applicatie goed werkt op telefoons en tablets. Dan heb je pas echt blije gebruikers. Je teamgenoot haalt een rondje en ondertussen vul jij op het terras even snel de uitslagen in op je telefoon. Hoe makkelijk wil je het hebben.

Het enige dat de KNLTB nu nog kan doen, is zo veel mogelijk geld terug zien te krijgen van Sogeti na deze wanprestatie en daarna helemaal opnieuw beginnen. En dit keer dan wel met een partij die zijn vak verstaat en gewoon een knap product oplevert, gebaseerd op moderne platformen en technologieën, binnen een normale termijn. We hebben het hier per slot van rekening niet over een grote bank of verzekeraar maar over een systeem voor een sportbond. Het heeft akelig veel weg van een gemiddeld rampproject bij de overheid en mijn ICT-handen beginnen echt te jeuken als ik dit soort verhalen hoor.

Hopelijk ziet de KNLTB eindelijk eens het licht en hoeven we volgend jaar niet meer in de rij te staan voor die Windows XP machine achterin de kantine, waarop Internet Explorer 6.1 overuren maakt.

Volgende: Ik Wil Mijn Papieren Treinkaartje! 05-'14 Ik Wil Mijn Papieren Treinkaartje!
Volgende: Windows XP is dood. Lang leve Windows XP! 04-'14 Windows XP is dood. Lang leve Windows XP!

Reacties


Door Tweakers user Marq, vrijdag 16 mei 2014 15:34

Voor een miljoen kan ik wel een betere (web)applicatie leveren, die goed werkt op alle gangbare browsers, telefoons en tablets. Oplevering binnen een halfjaar. :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 16 mei 2014 15:37]


Door Tweakers user sys64738, vrijdag 16 mei 2014 18:23

Mark_L schreef op vrijdag 16 mei 2014 @ 15:34:
Voor een miljoen kan ik wel een betere (web)applicatie leveren, die goed werkt op alle gangbare browsers, telefoons en tablets. Oplevering binnen een halfjaar. :)
Het is wat moeilijk schatten natuurlijk maar mijn gevoel zegt (heel grof geschat) dat je met een paar man in een half jaar een heel eind moet komen. Dus ik doe het voor 900.000 :+

Ongelooflijk trouwens dat de mensen die bij ServIt 1 betrokken waren, ook weer vrolijk ingehuurd werden voor deel 2. Want 1 was zo'n doorslaand succes.... of hadden ze echt beloofd dat ze hun leven gebeterd hadden?!?

Door Tweakers user Webgnome, vrijdag 16 mei 2014 19:19

Ik ken helaas de applicatie ook. Het bedrijf waar ik werk heeft een tooltje gemaakt die data uit dit systeem nodig heeft. Nu moest ik een tijd geleden de import van ons tooltje aanpassen op dit format en van dat format wordt ik echt niet blij. Het is een soort van Excel maar ook weer niet (apache poi snapte het in ieder geval half. ). Verder was cruciale informatie niet meer te vinden in de export functionaliteit...

en dat voor zoveel miljoen.. daar kan ik echt niet bij.

Door Tweakers user Dreeke fixed, vrijdag 16 mei 2014 21:15

Ik heb even op internet gekeken, maar welk bedrijf heeft dit gedrocht gemaakt?

Uit een PDF:
Voor MijnKNLTB en ServIT kun je gebruikmaken van de volgende webbrowsers:
• Internet Explorer (aanbevolen): versie 7 t/m 9, vanaf 10 in compatibiliteitsmodus.
• Firefox: vanaf versie 3.x
• Chrome: er zijn wel enkele weergave-issues bekend. Daar wordt aan gewerkt.
• Safari.
• ServIT werkt niet op een Apple computer (Mac). Dit komt omdat op een Mac een aantal
componenten van Internet Explorer ontbreekt.

Door Tweakers user sys64738, vrijdag 16 mei 2014 22:00

Dreeke fixed schreef op vrijdag 16 mei 2014 @ 21:15:
Ik heb even op internet gekeken, maar welk bedrijf heeft dit gedrocht gemaakt?

Uit een PDF:
Voor MijnKNLTB en ServIT kun je gebruikmaken van de volgende webbrowsers:
• Internet Explorer (aanbevolen): versie 7 t/m 9, vanaf 10 in compatibiliteitsmodus.
• Firefox: vanaf versie 3.x
• Chrome: er zijn wel enkele weergave-issues bekend. Daar wordt aan gewerkt.
• Safari.
• ServIT werkt niet op een Apple computer (Mac). Dit komt omdat op een Mac een aantal
componenten van Internet Explorer ontbreekt.
Ik zei toch al dat het fraai spul was :Y)

Al dit moois komt uit de pen (lees: toestenbord) van Sogeti; hetzelfde bedrijf dat 2 weken geleden een mooie blogpost heeft geschreven over het belang van UX design: https://www.sogeti.nl/upd...-design-altijd-belangrijk 8)7

Door Tweakers user Kevinp, zaterdag 17 mei 2014 01:45

Wat ik nog mooier vind is dat blijkbaar elke bond een apart programma heeft.

De NTTB (tafeltennis) heeft een systeem genaamd NAS. een simpel maar doeltreffend systeem. Hoewel zeker niet perfect (vooral mobiel) hoor ik daar niet veel klachten over.

De KNVB heeft vast ook wel zoiets. In feite is toch elk systeem ongeveer hetzelfde

1. Je vult namen in van spelers met bondsnummer
2. Je hebt een wedtrijd
3. Een wedstrijd heeft een uitslag.
4. Gedetailleerde informatie als opstelling, set standen etc etc.

Mijn vermoede is dat er eisen gesteld zijn vanuit de KNLTB die bijna niet te halen zijn met een andere basis structuur. Ik geloof namelijk niet dat er een software ontwikkelaar is die de eisen van de KNLTB zelf zo zou opstellen.

Door Tweakers user MrBreaker, zaterdag 17 mei 2014 09:12

Het is echt wel te makkelijk, om zoals in deze blog te oordelen over de software leverancier. Als je niet weet welke eisen zijn gesteld bij het ontwikkelen van het pakket, dan kun je als gebruiker daar wel de balen van hebben, maar dan moet je toch echt bij de opdrachtgever zijn en niet bij de leverancier... Als een gedrocht van een huis opgeleverd wordt, ligt dat (bijna altijd) ook niet aan de aannemer, maar altijd aan de (bouw)plannen.

Door Tweakers user sys64738, zaterdag 17 mei 2014 10:11

@Kevinp:
Ja das overal zo. Verzekeraars doen in grote lijnen ook allemaal precies hetzelfde. Zelfde principes, zelfde processen en toch willen ze het allemaal net even anders en beter doen dan de anderen.

@MrBreaker:
Ik vind het vooral kwalijk dat hier zo vele technische fouten gemaakt zijn en daar kan de opdrachtgever niet zo veel aan doen. Denk niet dat één van de vereisten is geweest dat het een applicatie moest worden die draait op verouderde techniek en alleen knap werkt op IE6. Als de aannemer die jouw huis bouwt, zegt dat palen van 3 meter zat zijn, en na 2 jaar verzakt je hele woning, vind ik dit toch echt geen gevalletje "eigen schuld dikke bult".

De opdrachtgever is vooral verantwoordelijk voor de functionele eisen terwijl de opdrachtnemer het technische gedeelte voor zijn rekening neemt. Dat hier een totaal verkeerde route is gekozen qua ontwikkel-platform en -methodiek, is voor mij toch wel duidelijk de fout van de opdrachtnemer. Zeker van een grote club als Sogeti zou je toch "iets" meer professionaliteit mogen verwachten.

De opdrachtgever heeft, logischerwijs, te weinig kennis in huis om de plannen en voortgang van de opdrachtnemer te kunnen beoordelen. Het enige dat de KNLTB hier te verwijten valt is het feit dat ze niet zelf een onafhankelijke expert in de hand hebben genomen om vanuit hun eigen perspectief alles in goede banen te leiden. Voor een project van deze omvang is dat toch echt geen overbodige luxe.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 17 mei 2014 10:35]


Door Tweakers user sfranken, zaterdag 17 mei 2014 16:03

Wat ben ik dan blij dat de KNSA zo'n systeem niet heeft. Al hebben ze het wel nodig, de KNSA blijkt nog in de jaren '70 te wonen/werken. Alles moet op papier en alles gaat analoog. Ach, wat doen we eraan?

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 17 mei 2014 18:57

sfranken schreef op zaterdag 17 mei 2014 @ 16:03:
Wat ben ik dan blij dat de KNSA zo'n systeem niet heeft. Al hebben ze het wel nodig, de KNSA blijkt nog in de jaren '70 te wonen/werken. Alles moet op papier en alles gaat analoog. Ach, wat doen we eraan?
nou iig niet met soghettie in zee want de code die ze daar blijkbaar opleveren is meer SPAGHETTIE als ik dat zo lees...

Door Tweakers user sfranken, zaterdag 17 mei 2014 20:56

Het 'voordeel' van de KNSA is dat ze alleen met mensen werken die ook voor Defensie mogen werken in verband met NAW gegevens en security clearance. Ik geloof dat Soghetti nog op die lijst staat, voordeeltje.

Door Tweakers user Kees, zondag 18 mei 2014 10:39

@MrBreaker Bij jouw verhaal mag ik aannemen dat jij voor dezelfde aannemer werkt die dit gedaan heeft? http://www.bouwmachines.n...taarn-00-anp-12507572.jpg

Geweldig excuus natuurlijk 'het staat nu eenmaal zo in de bouwplannen'. Elke zichzelf respecterende programmeur kan natuurlijk fouten in de plannen zien en ze terugsturen.

Maar ik ben wel benieuwd naar hoe ingewikkeld de programmatuur nu ook daadwerkelijk is, want voor 5-6 miljoen kun je een behoorlijk team opzetten die er een jaar lang aan werkt

Door Tweakers user rty, zondag 18 mei 2014 11:06

Sogeti heeft er in elk geval flink aan verdiend. Weet iemand wie van sogeti er voor dit gedrocht verantwoordelijk is?

Door Tweakers user Amanoo, zondag 18 mei 2014 11:53

Ik ken natuurlijk niet de eisen en functies van de applicatie, dus ik kan niet al te veel zeggen over hoe ik de applicatie zou bouwen of hoe lang ik ermee bezig zou zijn (al klinkt het als een hoop geld en tijd als het niet een behoorlijk geavanceerd programma is), maar ik ben er behoorlijk zeker van dat ik onmogelijk een dergelijke flater voor elkaar zou kunnen krijgen. Als men 5 jaar geleden begon te ontwikkelen, dan was dat dus in 2009. Ik weet niet aan welke versie van IE we zaten, maar in dat jaar kwam Windows 7 uit. Dat Windows XP bezig was om uitgefaseerd te worden was toen allang duidelijk. Hoe krijg je het voor elkaar dan nog een applicatie te beginnen dat zo achterloopt?

Hoe krijg je het überhaupt voor elkaar een webapplicatie afhankelijk te maken van een specifieke versie van Internet Explorer? Dat alleen al is best knap.

[Reactie gewijzigd op zondag 18 mei 2014 12:04]


Door Tweakers user sys64738, zondag 18 mei 2014 12:21

@Kees: Mooie plaat en wonderbaarlijk dat dit soort dingen gebeuren in NL. Je zult hier echt geen 50 stokslagen krijgen als je je leidinggevende erop wijst dat hij die lantarenpaal op de verkeerde plek heeft getekend.

@rty: beetje Googlen of zoeken op LinkedIn en je kunt wel wat betrokkenen vinden (inc programma manager). Zijn genoeg mensen te vinden bij wie dit op hun CV prijkt. Best sneu als dit op je CV staat, maar goed, je was er zelf bij en had eerder het zinkende schip kunnen verlaten. Of zouden ze het zelf niet als compleet fiasco zien?

@Amanoo: Nee hoor, MS heeft best veel tools die dat prima voor je kunnen regelen :+

Door Tweakers user Smuey, zondag 18 mei 2014 12:26

Amanoo schreef op zondag 18 mei 2014 @ 11:53:
Hoe krijg je het überhaupt voor elkaar een webapplicatie afhankelijk te maken van een specifieke versie van Internet Explorer? Dat alleen al is best knap.
Mwoah, enige tijd geleden kwam Ziggo ook met een nieuwe website die alleen in IE goed werkte. Ziggo is nou ook niet bepaald een kleine speler, dus heel eerlijk gezegd, ik kijk er niet meer van op.

Wat ik heel regelmatig zie, is dat veel bedrijven op zwaar verouderde systemen draaien. Als er al een nieuwere versie van IE op staat, staat deze maar al te vaak in compatibility mode, waardoor je effectief gezien alsnog met IE6/7 werkt. Als ze hiermee 'rekening hebben gehouden' met het bouwen, is dat bijzonder kwalijk, maar als de klant eist dat het perfect moet werken op zijn eigen systemen, dan is het wel lastig om daar knap mee om te gaan.

Door Tweakers user rscheper, zondag 18 mei 2014 12:40

Kevinp schreef op zaterdag 17 mei 2014 @ 01:45:

De KNVB heeft vast ook wel zoiets. In feite is toch elk systeem ongeveer hetzelfde

1. Je vult namen in van spelers met bondsnummer
2. Je hebt een wedtrijd
3. Een wedstrijd heeft een uitslag.
4. Gedetailleerde informatie als opstelling, set standen etc etc.
De applicatie Sportlink (http://www.sportlinkclub.nl/) wordt gebruikt voor de KNVB, KNZB, KNHB, de Judobond en veel meer sporten, naar mijn idee (in ieder geval zoals ik hem gebruik voor de KNVB), een hele aardige applicatie.. Het is dus wel zo dat ze zoveel mogelijk bonden onder deze applicatie willen plaatsen..Door Tweakers user sys64738, maandag 19 mei 2014 11:12

Tja, die typo is misschien typerend maar de boodschap zelf is natuurlijk de echte fail! Als dit de crème de la crème is van de projecten die je doet, ben ik benieuwd naar een gemiddeld project bij Sogeti.

Door Tweakers user Fawn, maandag 19 mei 2014 12:33

Die tweet is van 2010. Werd het project toen al opgeleverd of was dat in een van de eerste ontwikkeljaren?

Door Tweakers user sys64738, maandag 19 mei 2014 20:36

Fawn schreef op maandag 19 mei 2014 @ 12:33:
Die tweet is van 2010. Werd het project toen al opgeleverd of was dat in een van de eerste ontwikkeljaren?
Staat ook in de post. Is onlangs opgeleverd en heeft 5 jaar geduurd. Dus in 2009 zijn ze ermee begonnen. Wellicht dat het in 2010 nog een goed idee leek maar ook daar kan ik me eigenlijk weinig bij voorstellen.

Door Tweakers user rty, maandag 19 mei 2014 23:44

Begonnen eind 2008 zelfs. Ten tijde van de tweet zijn ze dan een goed jaar bezig. Vraag me af of het project nou knulligheid is van sogeti of goed uitgekiende zakken vullen.

Ben benieuwd wanneer ze beginnen met versie 3. En of dat af is voordat microsoft de support uit Dynamics CRM 4.0 haalt.

Door Tweakers user TIGER79, dinsdag 20 mei 2014 13:50

Tsjah, men nemen (voor de zekerheid) 4 overbetaalde Architecten voor (laten we de mooie pre-2010 uurtarieven nemen) 130 euro per uur en dan gaat het snel hoor !
Dagje werk is dan alweer 4160 euro bruto, maar dan krijg je wel echt superkwaliteit voor terug hoor... Gooi er dan nog 2 junioren bij het pakket in, want die zijn altijd nodig, kunnen lekker ervaring opdoen en later voor hogere tarief weggezet worden en dan kom je wel op 5k per dag...
Da's dan een miljoentje per jaar, zo grofweg...
En laten we eerlijk zijn, een team van 6 man kan ook maar zoveel leveren he...
Trouwens de junioren zijn ondertussen senioren dus die factureren nog meer :P

Door Tweakers user matty___, dinsdag 20 mei 2014 16:14

Waarom leg je het ook bij zo een club weg terwijl er zat webdesign bedrijven zijn die dit prima hadden kunnen oplossen

Door Tweakers user matty___, dinsdag 20 mei 2014 16:23

Award voor wat eh. Dat staat er niet bij. Ik kan wat awards bedenken }:O


Trouwens volgens mij mag je Rien wel de schuld geven: Van zijn linkedin:
'Programmanager
KNLTB
November 2008 – July 2010 (1 year 9 months)
Regie over Ontwerp, bouw en Implementatie van werelds grootste MS Dynamics CRM 4.0 Kernsysteem in combinatie met Sharepoint en BI, voor 45000 users en ruim 700.000 actieve KNLTB leden'

[Reactie gewijzigd op dinsdag 20 mei 2014 16:24]


Door Tweakers user Kain_niaK, dinsdag 20 mei 2014 20:08

En ik voel mij als schuldig als ik mijn klanten help met iets te veranderen aan hun wordpress en het dan lekker zelf doe aan 45 cad per uur ipv eventjes een jobje aan te maken op elance voor 12 cad per uur waar ik dan de klant 24 cad per uur aanreken.

(reden is dat ik hele eenvoudige wordpress probleemjes even snel opgelost krijgt als de tijd die nodig is om een job op elance aan te maken, en ik leer graag bij)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 20 mei 2014 20:08]


Door Tweakers user EvilWhiteDragon, vrijdag 23 mei 2014 14:20

sys64738 schreef op vrijdag 16 mei 2014 @ 22:00:
[...]
Ik zei toch al dat het fraai spul was :Y)

Al dit moois komt uit de pen (lees: toestenbord) van Sogeti; hetzelfde bedrijf dat 2 weken geleden een mooie blogpost heeft geschreven over het belang van UX design: https://www.sogeti.nl/upd...-design-altijd-belangrijk 8)7
Vind dat je hier wel heel makkelijk afgeeft op Sogeti. Ik zit inmiddels een paar maandjes bij een IT consultancy bedrijf en heb gehoord van projecten waarbij de klant juist de vernieuwing tegenhoudt, al dan niet bewust. Het beleid bij een klant kan er dan voor zorgen dat je niet de oplossing kan bouwen die je zou willen bouwen. Dan kan je als consultancy bedrijf zeggen dat het zo niet kan (omdat het achterlijk is software alleen voor XP te bouwen) maar als bv. de interne IT afdeling zegt dat XP heilig is en Dynamics CRM 4.0 als basis eist kom je echt niet verder. Voor jou genoeg anderen en je zal hoe dan ook de schuld krijgen van mismanagement. Het is ook tekennend dat in veel van deze situaties bedrijven hun geld niet terugeisen, want als het consultancy zich niet aan de afspraken houdt moet dat toch niet moeilijk zijn?
Ik vermoed dat de reden hierachter simpel is, een onduidelijke en veranderende klantwens, waarbij interne politiek vaak ook een grote rol speelt.

Ergens zou het mooi zijn als over dergelijke projecten eens een rechtzaak gevoerd zou worden, want reken maar dat in ieder geval de consultancy bedrijven administratie bijhouden over wat er met de klant is afgesproken.

Door Tweakers user sys64738, vrijdag 23 mei 2014 15:01

EvilWhiteDragon schreef op vrijdag 23 mei 2014 @ 14:20:
[...]

Vind dat je hier wel heel makkelijk afgeeft op Sogeti. Ik zit inmiddels een paar maandjes bij een IT consultancy bedrijf en heb gehoord van projecten waarbij de klant juist de vernieuwing tegenhoudt, al dan niet bewust. Het beleid bij een klant kan er dan voor zorgen dat je niet de oplossing kan bouwen die je zou willen bouwen. Dan kan je als consultancy bedrijf zeggen dat het zo niet kan (omdat het achterlijk is software alleen voor XP te bouwen) maar als bv. de interne IT afdeling zegt dat XP heilig is en Dynamics CRM 4.0 als basis eist kom je echt niet verder. Voor jou genoeg anderen en je zal hoe dan ook de schuld krijgen van mismanagement. Het is ook tekennend dat in veel van deze situaties bedrijven hun geld niet terugeisen, want als het consultancy zich niet aan de afspraken houdt moet dat toch niet moeilijk zijn?
Ik vermoed dat de reden hierachter simpel is, een onduidelijke en veranderende klantwens, waarbij interne politiek vaak ook een grote rol speelt.

Ergens zou het mooi zijn als over dergelijke projecten eens een rechtzaak gevoerd zou worden, want reken maar dat in ieder geval de consultancy bedrijven administratie bijhouden over wat er met de klant is afgesproken.
Ik werk zelf zo'n 16 jaar in de ICT consultancy en ken dus het klappen van de zweep. Natuurlijk komt het soms voor dat een klant innovatie remmende beperkingen stelt. Maar dat zijn dan vaak grote banken en verzekeraars die een heel legacy landschap hebben en daardoor gebonden zijn aan bepaalde technologieën en oplossingen. Bij de KNLTB kan hier geen sprake van zijn geweest. Die hebben echt niet als vereiste opgegeven dat het in Dynamics moest geberuen.

En je nietmand houdt een pistool tegen je hoofd om een project aan te nemen hè. Als je vind dat de klant echt onmogelijke eisen stelt en je een systeem moet bouwen dat niet aan je eigen kwaliteitsstandaard zou voldoen, kun je altijd gewoon bedanken voor de opdracht. Maar ga je hem wel aan, dan doe je het samen en ben je ook samen verantwoordelijk voor de puinhoop die je creëert.

Dat het niet zo vaak tot rechtszaken komt, komt door het feit dat het vaak over dingen gaat die niet expliciet benoemd zijn. Er niet afgesproken dat het alleen op XP en IE6 moest werken, maar het tegengestelde is waarschijnlijk ook niet afgesproken. En dan heb je weinig ammunitie voor een rechtszaak. Maar dan is het nog steeds wel een wanprestatie van de bovenste orde.

Door Tweakers user SKiLLa, vrijdag 23 mei 2014 21:24

matty___ schreef op dinsdag 20 mei 2014 @ 16:23:
[...]
Award voor wat eh. Dat staat er niet bij. Ik kan wat awards bedenken }:O


Trouwens volgens mij mag je Rien wel de schuld geven: Van zijn linkedin:
'Programmanager
KNLTB
November 2008 – July 2010 (1 year 9 months)
Regie over Ontwerp, bouw en Implementatie van werelds grootste MS Dynamics CRM 4.0 Kernsysteem in combinatie met Sharepoint en BI, voor 45000 users en ruim 700.000 actieve KNLTB leden'
Wat een typische 13-in-dozijn-waardeloze PM is die Rien weer; 1) z'n eigen rol aandikken, 2) het systeem gruwelijk overdrijven (want de KNLTB is natuurlijk helemaal niet de grootste CRM implementatie) en 3) dode techniek de hemel in prijzen.

Prutswerk; ik zeg advocaat erop of alle interne verantwoordelijken de deur wijzen, de sukkels ...

Reageren is niet meer mogelijk