Press Play on Tape

Door sys64738 op zaterdag 13 juli 2019 12:11 - Reacties (11)
Categorie: Technologie en gadgets, Views: 1.050

Als je ongeveer dezelfde leeftijd als mij hebt, moeten de woorden "Press play on tape" bij jou ook mooie herinneringen naar boven brengen. Die goeie oude tijd van de Commodore 64 waar games en programma's nog van een cassettebandje afkwamen. En na het indrukken van de Play knop had je alle tijd om rustig nog even limonade en chips pakken.

Maar ik wil het niet hebben over de Commodore 64 maar over de IT'S OK. Net als de C64 heeft het ook een Play knop maar daar houdt de vergelijk wel op. Of toch niet?

Mocht je het gemist hebben: de IT'S OK is een Kickstarter project dat 40 jaar na dato de Walkman nieuw leven in wil blazen. Yep. Echt old skool met Tapes en Fast Forward. Maar dan wel met Bluetooth 5.0 zodat ze helemaal bij de tijd zijn. En het goede nieuws, voor de bedenkers in ieder geval, is dat het doel al riant behaald is.

Whether you are alone or in an open space, you can freely enjoy the penetrating voice and warm sound from the cassette tape. Ik kom uit het Walkman tijdperk en heb toch hele andere herinneringen aan de walkman. En mijn grote vraag is dan ook: wie zit er in 2019 in hemelsnaam nog te wachten op een walkman?

Is het de "Stranger Things" jeugd die alles uit de jaren 80 de bom vindt? Man, wat zullen die van een koude kermis thuis komen. Misschien waren de dingen in de jaren 80 toch niet zo cool als men doet geloven.

Of zijn het toch mensen die de walkman echt meegemaakt hebben en in een vlaag van melancholie op de pre-order button geklikt hebben. "Weet je nog, vroeger toen alles zo mooi en ongecompliceerd was". Allang vergeten hoe crap de walkman, en veel dingen uit die tijd, toch eigenlijk waren.

Voor een deel snap ik het wel hoor. Ik word ook nog steeds heel blij van een potje Boulder Dash of International Karate. Maar dat geneuzel met die tapes en alle andere ellende kan ik toch wel missen. Al is het erg vermakelijk om af en toe aan je kinderen te laten zien hoe het vroeger werkte, als ze weer eens lopen te zeuren over de laadtijd van Fortnite op hun iPad.

Een veel gehoord argument is dat dingen vroeger rauwer en echter waren. Een LP klinkt beter vanwege de imperfecties of vanwege het totaal andere geluid. Maar die imperfecties of dat 'andere geluid' kunnen ook prima digitaal vastgelegd worden als je het mij vraagt.

Hetzelfde geldt voor analoge fotografie. De romantiek van het rolletjes wisselen en pas na 4 weken zien dat je toch bewegingsonscherpte had. Die korrel en ruis, kun je digitaal ook prima toevoegen als je dat zo mooi vindt. En met digitale fotografie kun je ook prima "beter nadenken" over je foto's. Dat veel mensen dat uit luiheid niet meer doen is en ander ding. Ook zou de resolutie veel hoger zijn en dat is in potentie waar maar de 43 megapixel plaatjes die mijn Sony uitspuugt zijn meer dan zat voor alles wat ik er mee wil doen.

Zoals je zult begrijpen, heb ik nog geen IT'S OK ge-pre-ordered. En de kans dat dit nog gaat gebeuren is vrij minimaal. Sommige dingen waren vroeger echt wel beter hoor maar voor bijna alle dingen is tegenwoordig een (bijna) even goed en stukken makkelijker alternatief beschikbaar. Maar vrijheid blijheid. Als jij een goed gevoel krijgt bij het luisteren van LPs of fotograferen op film, kan ik dat nog wel begrijpen. Maar ik kan me echt niet voorstellen waarom iemand terug zou verlangen naar de walkman.

Zwarte Lijst voor de Fotografie

Door sys64738 op vrijdag 15 februari 2019 10:04 - Reacties (11)
Categorie: Fotografie, Views: 4.787

Horse Shoe Bend, de Wanaka boom, Mesa Arch en ook ons eigen Kaasboerderijtje op de Zaanse Schans mogen wat mij betreft allemaal op de lijst. Welke lijst? Nou de lijst met plekken waar je niet meer mag fotograferen!

Ja, deze foto hotspots van de wereld zijn niet voor niks hotspots. Stuk voor stuk enorme mooie plekken op onze planeet. En een bekend fotograaf zei ooit al" If you want to be a better photographer, stand in front of more interesting stuff.". Dus wat is het probleem?

Eigenlijk zijn er meerdere problemen. Het belangrijkste is toch wel dat veel van deze locaties compleet uitgekauwd zijn. Men is tot een gezamenlijke consensus gekomen over wat de mooiste compositie is op die plek en dus schiet iedereen dezelfde foto.

Natuurlijk is de verleiding soms groot om op zo'n locatie de bekende foto te maken. Ik ken het "ja, maar deze heb ik zelf geschoten" gevoel wel hoor. Maar je moet van erg goede huize komen (en veel geduld of geluk hebben) wil je een plaat schieten die er echt tussenuit springt.

Mij bekruipt altijd het 'copy cat' gevoel als ik bewust iemand anders compositie "steel". Zo'n foto geeft mij weinig voldoening. En ook anderen hebben niks met zo'n foto omdat ze hem al 1000 keer voorbij hebben zien komen. En meestal nog een stuk mooiere uitvoeringen dan mijn kopie.

Het andere probleem van dit soort hot spot locaties is de drukte. Het is heerlijk om 's morgens vroeg op een locatie aan te komen en te genieten van de kalmte en rust. Maar op dit soort locaties is het figuurlijk (en soms zelfs letterlijk) vechten voor een plekje om je statief uit te stallen. En dan is de lol er voor mij wel vanaf.

Ga ik dan zelf nooit naar foto-hot-spots? Natuurlijk wel. Ik woon vlak bij de Zaanse Schans en ga daar af en toe wel heen. Het kaasboerderijtje laat ik dan lekker links liggen in de wetenschap dat er heel veel andere mooie originele composities te vinden zijn, zoals deze hieronder, geschoten eind vorig jaar.

https://c2.staticflickr.com/8/7857/45816642314_de439b63ee_c.jpg

Bijkomend voordeel is dat de Zaanse Schans meestal heerlijk rustig is. Je komt af en toe andere fotografen tegen en de molenaars die in de vroegte hun molens gaan klaarmaken voor de dag. Ik heb er in ieder geval nog nooit andere fotografen met mijn statief te lijf hoeven gaan :Y)

Dus negeer mijn zwarte lijst vooral en ga wel naar de bekende plekken. Maar daag je zelf uit. Probeer juist op deze plekken originele foto's te maken die niet al 1000 keer geschoten zijn. Dat zijn de foto's waar ik blij van word. Dus veel succes en post je resultaten dan wel hier even op T.net.

Ben ik nou zo Sociaal?

Door sys64738 op woensdag 30 januari 2019 20:00 - Reacties (45)
Categorie: Planes, trains and automobiles, Views: 5.678

"Ben ik nou zo slim, of jullie zo dom?" vroeg Louis van Gaal zich jaren geleden hardop af tijdens een persconferentie. En een vergelijkbaar gevoel heb ik regelmatig als ik in het donker in mijn auto rond rij. Ben ik nou zo sociaal of eh...?

Het zijn weer de donkere dagen van het jaar. De dagen zijn kort en de nachten lang. Op zich geen probleem alleen moet je er inde auto wel even aan denken je lichten aan te zetten. En dat gaat toch best vaak nog wel eens verkeerd.

Zo ook vanavond weer. Twee auto's voor mij reed iemand in complete duisternis terwijl de zon toch al meer dan een uur onder was. Niet bepaald bevorderlijk voor zijn of haar veiligheid maar ook niet voor die van de andere weggebruikers. Dus ook voor die van de auto tussen mij en deze 'dark rider'.

Dan zou je denken dat hij zijn uiterste best zou doen om zijn voorligger duidelijk te maken dat het een goed plan zou zijn even de lichten aan te doen. Maar nee hoor. Hij kabbelde er rustig een paar minuten achteraan zonder ook maar enige poging of iets dergelijks.

En dit gebeurt opvallend vaak. Soms ben je de 6e of 7e auto in een rij en niemand voor je die even die tegenligger, zonder licht, een seintje geeft. Is het nou echt teveel gevraagd om even aan die lichthandel te trekken en met een mooi gedoseerde hoeveelheid grootlicht het probleem duidelijk te maken?

Vind je het net als mij vrij normaal om dit even te doen, dan kun je deze blogpost als niet "verzonden" beschouwen. Maar anders hoop ik dat je de volgende keer toch even terug denkt aan dit stuk tekst. Doe het voor de veiligheid van die ander, voor je eigen veiligheid maar zeker niet in de laatste plaats ook voor mijn veiligheid. Alvast bedankt, je medeweggebruiker.

Vaarwel Windows 7 (?)

Door sys64738 op zaterdag 19 januari 2019 15:29 - Reacties (19)
Categorie: Computers en internet, Views: 5.343

Als je groot Windows 7 fan bent en al je PCs op dit wonderschone OS hebt draaien, heb ik slecht nieuws voor je. Op 14 januari 2020 is het over met de pret! Dan stopt Microsoft officieel met de ondersteuning van Windows 7.

Op zich niet zo heel gek want het OS stamt uit 2009. Ja, Windows XP kon inderdaad rekenen op 13 jaar ondersteuning maar zelfs dat was niet genoeg voor sommigen.

Herinner je het debacle van onze overheid nog? Voor veel te veel geld werd verlengde ondersteuning voor Windows XP aangeschaft bij Microsoft. En de overheid was lang niet de enige partij die grof geld aan Microsoft gaf om maar langer veilig met XP te kunnen werken.

Ik vraag me af of we inmiddels geleerd hebben van die XP misère of dat we weer precies hetzelfde mee gaan maken? Het IT landschap van tegenwoordig is compleet anders natuurlijk. Wie gebruikt er nog, uit vrije wil, desktop applicaties?

Dan heb ik het natuurlijk niet over Photoshop, je development tooling en dat soort applicaties. Ik bedoel al die custom fat client applicaties waar we begin van deze eeuw zo dol op waren.

Als je custom hardware hebt draaien die aangestuurd wordt door Windows, kan ik me er nog we iets bij voorstellen. Maar kantoor-applicaties die zo geschreven zijn dat ze alleen onder een specifieke Windows versie werken gaat er bij mij echt niet in. En zelfs bij custom hardware mag ik hopen dat je anno 2019 toch een leverancier gevonden hebt die wel zijn drivers netjes bijwerkt.

Maar goed. We kunnen op onze klompen aanvoelen dat er eind dit jaar weer overal te lezen zal vallen dat de overheid weer miljoenen uit heeft gegeven aan verlengde support. Want die waren door hun vorige verlengde support uiteraard pas net van XP over op Windows 7.

Hoe lang is een Chinees.... volgens BMW

Door sys64738 op vrijdag 11 januari 2019 15:55 - Reacties (25)
Categorie: Planes, trains and automobiles, Views: 5.605

Je kent die ontzettend slechte grap vast wel: Hoelang is een Chinees? 165? Nee, "HuLang" is een Chinees. Bij BMW hebben ze onlangs ook weer over die vraag nagedacht en kwamen ze op 2 meter 10 uit. Maar das dan wel inclusief een halve meter status.

Waar heb ik het over, zul je misschien denken. Ik heb het over de nieuwe 3-serie van BMW. Wederom hebben ze een schitterende wagen op de markt gebracht. Er is echter één probleem. Hoewel hij iets groter is dan zijn voorganger, blijft hij last houden van hetzelfde euvel: eigenlijk is hij een tikkie te klein.

Voor dat geld kunnen ze toch wel iets meer auto maken, zou je denken. En dan kan blijkbaar ook wel alleen moet je dan in China gaan wonen. Want speciaal voor de Chinese markt maakt BMW de 3-serie in Li uitvoering. Deze is identiek aan de normale Dreier alleen dan 11 centimeter langer. Precies zoals hij altijd van de lopende band af zou moeten rollen.

Maar de grote vraag (pun intended) is dan ook: waarom is de Li alleen voor China? Beetje omgekeerde wereld als je het mij vraagt want de gemiddelde Chinees is een kop kleiner dan een west-Europeaan. Hier zou zo'n lange 3 echt tot zijn recht komen. Of zou BMW denken dat Yao Ming (van de Houston Rockets) representatief is voor de doorsnee Chinees?!?

Ach, misschien is het inderdaad wel een cultuur dingetje en zijn die extra 11 cm nodig om je aanzien en status ook mee te kunnen nemen. Maar ja, als je echt aanzien wilt, koop je toch geen armetierige 3-serie? Dan is er maar 1 nummer dat telt: 7 :Y)

Edit: I know. Er is inmiddels ook een 9-serie. Maar dat moet nog even inslijten...